Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Dariusz Licznerski www.dariusz-liczners
ki.pl

Temat: Czy tworzenie stron się opłaca?

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad takim pytaniem:
"Czy tworzenie stron się w ogóle opłaca?".

W dzisiejszych czasach, gdzie jest pełno darmowych rozwiązań, studenci robią strony "za darmo", albo ktoś z forum zawsze "doradzi" to czy w takiej sytuacji tworzenie stron internetowych w ogóle się jeszcze opłaca? Czy bycie "informatykiem" w ogóle się opłaca? Czy jedyna opłacalna praca to praca na etat w "zagranicznych" korporacjach?

Jestem ciekawy waszych doświadczeń w tym temacie i odpowiedzi.

p.s. Temat powstał w wyniku dyskusji: Kiedy będzie polska wersja WP 3.3?
17.01.2012, 12:13

Paweł L. www.botak.com.pl

Światły klient wybierze pewnie światłego informatyka lub wyważoną ofertę na stworzenie strony.

Dużo oczywiście jest ofert :
Strona www za o,5 litra

Ale ...
np. ja nie podejmuję się później przeróbek, korekt, optymalizacji oraz nie pozycjonuję takich stron.

Mieliliśmy już temat amortyzacji, legalności grafiki, itp.

Wiadomo że to trzeba brak pod uwagę oraz nie ma co konkurować cenowo z zupełnymi "lewakami" nie płacącymi składem na ZUS, ubezpieczenie zdrowotne, podatków, itp...

Krzyż na drogę tym którzy robią URLe dłuższe od całego zestawu fraz do SEO :)
17.01.2012, 12:17

ki.pl

No właśnie niektórzy twierdzą że taki biznes się opłaca, ja mam bardzo duże wątpliwości ;)
17.01.2012, 13:10

Konrad Karpieszuk tradematik.pl -
wtyczka wordpress
sklep internetowy

Dariusz Licznerski:
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad takim pytaniem:
"Czy tworzenie stron się w ogóle opłaca?".

ja tylko z tego żyję. i dodam, że żyje mi się całkiem nieźle, wystarczy przełamać lęk przed "jeśli nie zaproponuję klientowi strony za mniej niż tysiąc, to wybierze kogoś innego". obecnie nie proponuje mniej niż 3 tysiące i nie narzekam na brak zleceń, mam nawet kolejkę oczekujących kiedy będę miał wolne zasoby
17.01.2012, 13:17

@ Darek

Ja nie wiem co masz na myśli ...

To jakbyś mówił : "czy handel autami się opłaca ?"

Ale jakimi ?

1 Z kierownicą angielską ?
- tam też sąsiedzi pomagają zrobić przekładkę - tylko pozostaje pytanie kiedy ktoś zginie...

Tak samo jest ze stronami choć ryzyko tylko zrobienia z siebie (firmy) głupka, braku efektu, braku klientów poprzez kanał internetowy i wywalienia 50-100 pln w błoto

2 Albo rozmawiamy o autach ze średniej półki czyli o stronach za 2500-5000 pln

3 Lub też pólka S-klasy czyli strony kodowane pod konkretne zamówienie

Mnie się wydaje że jak Polacy byli fantastycznymi budowlańcami, mechanikami, lekarzami to jeszcze doszła jedna specjalność przeciętnego Polaka : tówrca stron i pozycjoner :)Paweł L. edytował(a) ten post dnia 17.01.12 o godzinie 13:18
17.01.2012, 13:17

ki.pl

Konrad Karpieszuk:
ja tylko z tego żyję. i dodam, że żyje mi się całkiem nieźle, wystarczy przełamać lęk przed "jeśli nie zaproponuję klientowi strony za mniej niż tysiąc, to wybierze kogoś innego". obecnie nie proponuje mniej niż 3 tysiące i nie narzekam na brak zleceń, mam nawet kolejkę oczekujących kiedy będę miał wolne zasoby

Czy to są oferty od klientów indywidualnych czy raczej od firm (przykładowo strona firmowa)?
17.01.2012, 13:34

wtyczka wordpress
sklep internetowy

Dariusz Licznerski:
Czy to są oferty od klientów indywidualnych czy raczej od firm (przykładowo strona firmowa)?

i takich, i takich. najczesciej to indywidualne osoby, ktore maja pomysl na biznes w sieci i potrzebuja do tego strone. ale firm dzialajacych od dawna tez nie brakuje
17.01.2012, 14:06

wtyczka wordpress
sklep internetowy

btw, dzis opublikowano liste plac 2011

http://www.emetro.pl/emetro/1,85651,10976896,Pensja_ml...

informatycy to srednio 5,5 tys zl
17.01.2012, 14:09

ki.pl

Konrad Karpieszuk:
btw, dzis opublikowano liste plac 2011

Takie zestawienia mają swój cel (upozorowanie że jest nawet za dobrze) i mają charakter czysto propagandowy, rzeczywistość jest zupełnie inna.
17.01.2012, 14:22

wtyczka wordpress
sklep internetowy

Dariusz Licznerski:

Takie zestawienia mają swój cel (upozorowanie że jest nawet za dobrze) i mają charakter czysto propagandowy, rzeczywistość jest zupełnie inna.

to wlasnie maja srednie do siebie ze sa wyliczone z 50% osob ktore zarabiaja mniej i 50% ktore zarabiaja wiecej. ja w zaleznosci od miesiaca jestem albo w tej pierwszej, albo w drugiej grupie :)
17.01.2012, 17:17

ki.pl

Konrad Karpieszuk:
ja w zaleznosci od miesiaca jestem albo w tej pierwszej, albo w drugiej grupie :)

Jeden albo kilka dużych projektów (klientów) jest bardziej opłacalne, ale w kwestii dywersyfikacji i stabilności biznesu lepiej mieć stały napływ różnych klientów. Niestety klienci indywidualni chyba kiepsko płacą, o ile w ogóle są skłonni zapłacić za coś ;)
17.01.2012, 18:20

Darku,
a Ty jesteś ze skarbówki ???

Co Cię obchodzi kto ile zarabia i jaka jest średnia oraz co jest lepiej płatne ?

Chcesz zrobić stronę czy firmę robiącą strony założyć ? A może chcesz się targować ???

Takie gadanie żeby gadać ! O co właściwie Ci chodzi może napisz ...!?:)...Paweł L. edytował(a) ten post dnia 18.01.12 o godzinie 12:18
18.01.2012, 12:08

ki.pl

Paweł L.:
Darku,
a Ty jesteś ze skarbówki ???

Oczywiście to nie wiedziałeś? Koledzy nie mówili? ;) buahaha

Generalnie zastanawiam się nad założeniem firmy i oferowaniem różnego rodzaju usług, nie tylko stron...Dariusz Licznerski edytował(a) ten post dnia 18.01.12 o godzinie 12:36
18.01.2012, 12:36

Może zacznij od zrobienia strony dla siebie !?

Narazie masz tylko CV online : http://www.dariusz-licznerski.pl/ i to słabe ;) buahahaPaweł L. edytował(a) ten post dnia 18.01.12 o godzinie 12:43
18.01.2012, 12:42

ki.pl

Paweł L.:
Może zacznij od zrobienia strony dla siebie !?

Narazie masz tylko CV online : http://www.dariusz-licznerski.pl/ i to słabe ;) buahaha

No właśnie, zakładając temat, takich wypowiedzi również się spodziewałem, jednak to tylko o Tobie świadczy negatywnie. Pozdrów kolegów...
18.01.2012, 12:49

Trzeba mieć odrobinę ogłady i znajomości jakiegoś rynku żeby zakładać biznes ...

Jak nie masz ZIELONEGO POJĘCIA co widać z dyrdymałów jakie wypisujesz to będziesz następnym magikiem od stron na Joomli robionych za 150 złotych z URLami dłuższymi od treści strony

Masz za mało polotu, wiedzy i wyobraźni żebyś mógł osiągnąć sukces w tej branży :)
18.01.2012, 12:59

Grzegorz K. Bezpieczeństwo w
pełnym wymiarze.
Publiczne i prywatne

Jak na "kołcza" to Pawle za mocno pojechałeś ;-)))

Choć z resztą trudno się nie zgodzić. W tej ogładzie, a raczej braku ogłady dołączę. Coach w CV? Dlatego, że studia, czy dlatego że wiedza, doświadczenie, umiejętności? Jeśli z doświadczenia i wiedzy, po co strony?

Ze wszystkiego można zrobić kasę. Ja zarabiam na bezpieczeństwie firm i obiektów, w dobie, gdzie ochroniarzowi płaci sie 6-7 pln netto za godzinę, moi mają niebo więcej. Czemu?

Bo nie ZASTANAWIAM się nad biznesem. Ja już sie nad nim ZASTANOWIŁEM. I wiem.

Róbmy co umiemy najlepiej, a nie co nam się wydaje, że umiemy. Albo co gorsza, wydaje nam się, że jest proste.
20.01.2012, 15:00

Michał Tomankiewicz grafik, webdesigner

Pozwolę się wtrącić do waszej dyskusji.

Dariusz pyta o zawód informatyka i opłacalność. Dla mnie, samo określenie "informatyk" podchodzi pod ludzi nie związanych zupełnie z tematem. Jest ono zbyt szerokie, bo możemy zaliczyć do niego programistów, webowców, testerów, sieciowców itd.

Musiałbyś zacząć obserwować rynek w tym temacie. Zobacz sobie jakie strony robią studenci za 100zł i porównaj to z "normalnymi projektami". Poza tym poważna firma nie pozwoli sobie na powierzenie swojego wizerunku chłopakowi spod budki z piwem.

Moim zdaniem, na obecną chwilę są dla nas dobre czasy. Firmy walczą o klientów, każdy potencjalny gość na stronie jest na wagę złota.
21.01.2012, 20:16

ki.pl

Michał Tomankiewicz:
Dla mnie, samo określenie "informatyk" podchodzi pod ludzi nie związanych zupełnie z tematem. Jest ono zbyt szerokie, bo możemy zaliczyć do niego programistów, webowców, testerów, sieciowców itd.

Słuszna uwaga o czym zresztą napisałem w artykule: Jak zostać informatykiem? i z tego co pamiętam wspominałem również w innych artykułach na swoim blogu.

Jednak jak się uważnie przypatrzysz to zauważysz, że słowo informatyk jest w cudzysłowie.
21.01.2012, 22:56

Wyślij zaproszenie do