Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marek Zywert włącz
kreatywność /
813.com.pl

Temat: Nowa kampania Biedronki

Widzę, że nowa kampania Bierdonki (celowa literówka ;)) wywołuje dużo emocji.

Przeczytałem większość komentarzy i wg mnie po tej kampanii obroty Bierdonki spadną, straci zamożniejszych Klientów, być może uzyska grono Klientów o mniejszym portfelu.

Dlaczego?

1. Kiepski spot:
- w jednym spocie próbują przekazać kilka komunikatów, w tym między innymi zburzyć powszechnie przyjętą prawdę, że za jakość trzeba zapłacić (Bierdonka na początku spotu informuje, że zrobiła rewolucję na skalę wszechświata i dostarcza jakość w niskiej cenie)
- dżingiel spotu, byłby dobry, ale na początku lat 90tych gdy nie byliśmy tak mocno atakowani reklamą i na reklamę patrzyło się z ciekawością, jak na produkcję filmową. Dżingiel Biedronki jest słaby bo banalny - podaje prosto z mostu o co chodzi nie angażuje w ten sposób odbiorcy, bo nie zmusza go do myślenia.

2. Strategia, którą przerabiał Polsat i Lidl.
Kilka lat temu Polsat miał jasno określoną grupę docelową - ludzie o niższych zarobkach (Świat wg Kiepskich). Po paru latach odeszli od tej strategii z prostego powodu - zaczynało brakować reklamodawców, którzy chcieliby coś sprzedaż grupie... która niewiele kupuje. Dzisiaj Polsat oglądalnością wyprzeda TVN, bo zmienili swoją strategię i skierowali się do zamożniejszego Klienta.
Analogicznie spójrzmy na przykład Lidla, który był tutaj poruszany - Lidl kilka lat temu reklamował się jako tani, tańszy, tanio etc.
Dzisiaj - jakoś i umiejętnie skonstruowane hasło Lidl ceni jakość. Hasło, które mówi o jakości, ale też informuje, że zwracają uwagę na cenę.
Biedronka poprzez hasło które cały czas promują - Codziennie niskie ceny - celuje do grupy, która nastawia się na cenę. A gdzie w tym haśle jest jakość? Spot mówi również o jakości, a hasło strategiczne nie - ktoś chyba o czymś zapomniał.
Przykład Lidla i Polsatu pokazuje, że kierunek "niski budżet" się nie opłaca - a Bierdonka właśnie tam zmierza.

3. Produkty z Bierdonki - zdarza mi się podjechać do Bierdonki, bo tak jak ktoś pisał - czasem jest po drodze. Ale generalnie nie lubię m.in. dlatego, że nie można płacić kartą. Co do jakości - worki na śmieci kiepskie i nigdy więcej nie kupię. Do innych produktów też mam uwagi.
Brak płatności kartą jest kolejnym potwierdzeniem do jakiej grupy docelowej kieruje się Bierdonka.

4. Porównanie
- wcześniejsza kampania Bierdonki, kampania reklamowa Tesco - ciekawe, pozostające w pamięci. miło się ogląda i z zaciekawieniem. Kampanie skonstruowane w oparciu o jedną koncepcję/ideę, która pozwala na kontynuwację i nakręcanie kolejnych odcinków reklamy.
Obecna kampania Bierdonki przede wszystkiem nie zachwyca, nie posiada tego czegoś, co spowodowałoby zainteresowanie.
Ciekawe czy będą tworzyć kolejne wersje tej reklamy - zobaczymy.

Reasumując - dla mnie jako osoby, która prowadzi agencję reklamową najważniejszy jest efekt sprzedażowy.
Jeśli mój Klient nie będzie miał wzrostu sprzedaży, to znaczy, że nie zrobiłem swojej roboty dobrze.
Wzrostu udziału w rynku, wzrost znajomości marki - wszystko suma sumarum sprowadza się do efektu w formie sprzedaży.

Tak czy inaczej - życze Bierdocne i właścicielowi czyli Jeronimo sukcesów ;)
29.01.2012, 17:51

Przemysław Lisiecki Rządzi i dzieli w
DTP....

Target Biedronki jest jeden pułap 3000 sklepów, ma 1800. W każdym mieście o którym pomyśli każdy kto tutaj wpisał jest biedronka, nie ma jej chyba tylko tam gdzie diabeł mówi dobranoc. Kampania skierowana do ludzi bardzo mało wymagających a w zasadzie do konkurencji czyli Lidla bo pozostałą część ludzi z tego segmentu Biedronka ma już w kieszeni. Czego brakowało Biedronce w walce z konkurencją? - właśnie parcia na jakość i tu zaczął wygrywać lidl... a Lidl=Biedronka=Dyskont a to inna bajka aniżeli każdy inny supermarket, ani lidl ani biedronka nie konkuruje z PiP,Almą czy Auchan i Carrefour. Biedronka nigdy nie wprowadzi płatności kartą i nie chodzi tu o wygodę klienta tylko o grube miliony które by straciła na tych transakcjach a dzieki którym może opłacić cały personel wszystkich sklepów (!) - i dzieki temu ma tych sklepów najwiecej (!). Co nie zmienia faktu że reklama jest tragiczna ale na tym samym poziomie co Lidl i do końcowego odbiorcy należeć będzie co wybierze - może sobie wybrać jakość biedronki czy jakość lidla.... a jakość jest taka że serek z Lidla Pilos wygrał test na najbardziej zakonserwowany i chemicznie skażony serek wiejski, w przemyśle spożywczym nie ma opcji tanio=dobrze jest tanio i jest kupa a dobrze to ma portfel producenta....
2.02.2012, 23:52

Aleksandra Cieślik dyrektor marketingu
i PR

Może reklama jest tragiczna dla niektórych, ale podejrzewam, że ani przedmówca ani większość tu obecnych nie jest grupą docelową tej reklamy. jej oceny powinien dokonać statystyczny Kowalski mieszkający na osiedlu z wielkiej płyty..... Nawet jeśli wróżycie Biedronce upadek, to szybko on nie nastąpi - bo jesteśmy społeczeństwem w szeroko zapowiadanym medialnie kryzysie. właściciel przez parę lat tyle zarobi, że z odsetek wyżyją następne pokolenia:) Sprzeda markety, zamieni na inne lub co mu się tam podoba:)
3.02.2012, 08:36

Dariusz G. PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).

Przemysław Lisiecki:lidla.... a jakość jest taka że serek z Lidla Pilos wygrał test na najbardziej zakonserwowany i chemicznie skażony serek wiejski, w przemyśle spożywczym nie ma opcji tanio=dobrze jest tanio i jest kupa a dobrze to ma portfel producenta....

Warto się podpierać źródłami, bo zaraz się znajdą tacy co "SL500" na zakupy do biedronki jeżdżą i będą twierdzić że tam samo eko żarcie jest paluchy lizać.

http://www.pro-test.pl/tests_article/46962,0/Test+natu...

W przypadku produktów private label dyskontów, czy nawet marketów, nie ma mowy o jakości. Jest natomiast mowa o maksymalizacji zysku sieci dzięki maksymalizacji własnej marży i wolumenu oraz maksymalizacji zysku producenta dzięki maksymalizacji wolumenu dostaw przy dramatycznie niskich marżach rzędu 0,5-3% oraz zapewnieniu stabilności tego wolumenu przez sieć. A to co się wrzuca do produktu to już jest najmniej istotne. Jest tanio = ludzie kupią.
3.02.2012, 12:20

Marek Zywert włącz
kreatywność /
813.com.pl

Dariusz G.:

Warto się podpierać źródłami, bo zaraz się znajdą tacy co "SL500" na zakupy do biedronki jeżdżą i będą twierdzić że tam samo eko żarcie jest paluchy lizać.

http://www.pro-test.pl/tests_article/46962,0/Test+natu...

oj warto podpierać się źródłami - ten test i moja opinia na temat Lidla to najlepszy przykład budowania marki. Inna sprawa, że nie wiadomo kto zamawiał test i jak dokładnie został wykonany ;) (oczywiście oprócz tego co zostało napisane)

Tak czy inaczej reklama Biedronki wg mnie jest słaba głównie z 1 powodu - Wysoka jakość i niska cena - to nie istnieje w przyrodzie, nie da się tego zrobić, bo pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć i zrobić coś z niczego.

Dla mnie poprzednia kampania Biedronki była dużo lepsza i powoli zaczynałem się przekonywać do tej sieci. Po wejściu nowej reklamy powracają mi niezbyt dobre skojarzenia z tą siecią.

Czas pokaże czy kampania jest skuteczna i przede wszystkim - na targecie do którego jest kierowana - da się zarobić. Trzeba mieć na uwadze, że ludzie, którzy bardzo mocno zwracają uwagę na cenę nie dadzą się robi w balona - pójdą do biedronki i jeśli ceny nie będą niskie - stracą zaufanie... mimo tej nowej kampanii reklamowej.

Prawdą jest to, że tak czy inaczej - właściciel zarobi. JMD jest na tyle dużą firmą, że jeśli nastąpi spadek - to i tak tego nie poczują. A nawet jeśli - sprzedadzą, albo zwolnią pare tysięcy osób.. i życie toczy się dalej ;)
3.02.2012, 17:29

Łukasz Mielnik marketing /
strategia / reklama

Marek Zywert:
Dariusz G.:
Tak czy inaczej reklama Biedronki wg mnie jest słaba głównie z 1 powodu - Wysoka jakość i niska cena - to nie istnieje w przyrodzie, nie da się tego zrobić, bo pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć i zrobić coś z niczego.

Dlatego w najświeższej odsłonie reklam słyszymy od kogoś ktyo wygląda jak kucharz, że: "pizza z bierdonik smakuje jak najlpesza pizza, jogurt jak najlepszy jogurt itp." ..... a jak wiadomo "JAK" robi dużą różnicę;)

ps: może powinni mieć hasło "Sprzedajemy marzenia" ... bo pomarzyć zawsze można. Jakby mieli w ofercie auta, którymi się jeździ JAK Ferrari to bez wahania bym kupił
10.02.2012, 12:29

Dariusz Dąbrowski BenefitMedia.pl
www.hr.com.pl

Dagmara D.:
Sklepy Biedronki nie mają jednego formatu. Z racji branży znam ich kilkanaście sztuk i wiem, że różnią się pomiędzy sobą DIAMETRALNIE.

ten też nieco odbiega ... ;)

Obrazek
16.02.2012, 21:56

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do