Seweryn J. Wolny człowiek
Temat: Nowa kampania Biedronki
Po ciekawej kampanii "Produkty się polecają" przyszedł czas na jeszcze bardziej kreatywne podejście do tematu:
Dawid Stanisz Outdoor & Printing
Coś strasznego.
Piotr F. ...
coz .. w porownaniu z podobna reklama lidlato porazka biedronki pod kazdym wzgledem.
nie wiem ktora agencja sie podpisala pod robalem ale nudniejsze sa chyba tylkospoty wyborcze.
Dariusz
G.
PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).
a sprzedają tanio bentleye? wziąłbym ze trzy.
Dawid Stanisz Outdoor & Printing
Firma ustępująca bodaj tylko Orlenowi przyoszczędziła drastycznie na agencji.Mimo, że mamy styczeń, nominuję ową reklamę do Hall of Shame 2012. Ciekaw jestem, kiedy (i komu) odda palmę pierwszeństwa.
Marta
Wacowska
copy copy copy copy
copy copy copy copy
copy copy copy co...
O ja pitolę,to się nie dzieje naprawdę...Ta muzyczka,ci aktorzy...brrrr...więcej wdzięku mają zarazki z reklamy Domestosa...:/
Szymon N. Sieciorozwijacz
Wchodzę na Gazetę, widzę Biedronkę w tle, bilbord,w nim okienko, a w nim z kolei startujący klip. Nerwowo
rozglądam się za pilotem, żeby mi Biedronka domu
na równe nogi o północy nie zerwała... a tymczasem...
... klip wystartował z domyślnie wyciszonym dźwiękiem.
Ludzie kochani, przecież to wyrzucone w błoto pieniądze
(przyoszczędzone, jak czytam? ... tym bardziej!).
Kto to słyszał (nikt, dosłownie!), by nie puścić prawie
śpiącemu człowiekowi dżingielka na fulla o północy?!
Takie to się kampanie teraz robi? To ma być marketing?!
Szy.
Marta
Wacowska
copy copy copy copy
copy copy copy copy
copy copy copy co...
O kampanii:http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/biedronka-z-nowa-...
Artur
Mikucki
może czas na coś
nowego...
Wszystko ok, tylko czy jest to reklama do Was? Czy nie jest tak, że większość osób z forum robi zakupy w PiP lub Almie, ewentualnie w marketach? Nie porównywałbym reklamy Lidla i Biedronki, bo to nie do końca chyba ten sam poziom. Czy to nie jest reklama do przedziału, gdzie nie razi głupawa muzyczka i sztuczna gra aktorów?!Chociaż moim zdaniem oczywiście poprzednie reklamy biły na głowę obecną.
Marta
Wacowska
copy copy copy copy
copy copy copy copy
copy copy copy co...
Mam wrażenie, że to się właśnie trochę kłóci...grupa docelowa z formą reklamy. Przesłanie jest ażnazbyt czytelne, wżera się w mózg ta cała jakość, która ma mnie zaskoczyć...To głównie dla tych,
co jeszcze nie spróbowali, bo myślą, że Biedronka = kiepska jakość i dlatego (jeszcze) nie robią
tam zakupów. Dla tych, co już tam zakupy robią bo np. kierują się ceną, jakość to nic nowego, są
do niej przyzwyczajeni, aczkolwiek ponoć cały wizerunek ma być odmieniony, wraz ze sklepowym
wystrojem, więc i oni mogą dać się zaskoczyć ;) jeśli Biedronka stawia teraz na jakość i wizerunek
sklepu dla każdej rodziny, to powinna zwracać się do konsumentów inteligentnych, dla których ta jakość jest ważna, a w tych reklamach zdaje się nie doceniać inteligencji konsumentów... Przesłanie rozumiem aż za bardzo, forma mnie drażni - nie lubię tak sztucznych reklam. Ale ta kampania jest dziełem wybitnej, wielokrotnie nagradzanej agencji o zagranicznych korzeniach, która właśnie startuje w Polsce, więc dajmy się jej zaskoczyć ;)
Adam
Krajewski
New Business Manager
- reklama online
Biedronka: bardzo popularna w grupie 15-24, ktora nie czuje obciachu,ze robi tam zakupy. Bardzo sprytne repozycjonowanie marki w kierunku "klasy sredniej", ktora w kryzysie szuka jak nieco zaoszczedzic na codziennych zakupach. Do tej pory w glowie wiekszosc ludzi miala "niska cene ale tez gorsza jakosc". Teraz to sie zmienia. Moze i forma siermiezna ale to nie Lidl. Przejmowanie MarcPoli powoduje,ze Biedronka uruchamia komunikacje do konsumentow tej sieci.Jestem pewien sukcesu pomimo tego,ze oceniacie spot negatywnie. Nie do Was widocznie jest skierowany.
Paulina
Nazaruk
Social Media Power
:]
Artur Mikucki:Odwiedzam Biedronkę 2 razy w tygodniu, nie kupuję w Almie i PiP (chyba, że po piwo z małych browarów) ;]
Wszystko ok, tylko czy jest to reklama do Was? Czy nie jest tak, że większość osób z forum robi zakupy w PiP lub Almie, ewentualnie w marketach? Nie porównywałbym reklamy Lidla i Biedronki, bo to nie do końca chyba ten sam poziom. Czy to nie jest reklama do przedziału, gdzie nie razi głupawa muzyczka i sztuczna gra aktorów?!
Chociaż moim zdaniem oczywiście poprzednie reklamy biły na głowę obecną.
I zgadzam się, poprzednie reklamy były świetne:
Piotr F. ...
Artur Mikucki:że większość osób z forum robi zakupy w PiP lub Almie, ewentualnie w marketach?
tak tak przeceiz kazdy kto ma cokolwiek wspolnego z reklama ma zakupy doowzone helikopterem a wzorem prezesa McKwacza biedronka jest tylko dla biednych. byla tu jakis czas temu dyskusja zarowno o jakosci lidla i biedronki jak i o brandowaniu ich logo produktow znanych marek. jak chcesz sie wglebic w temat to poszukaj.
Nie porównywałbym reklamy Lidla i
Biedronki, bo to nie do końca chyba ten sam poziom.
to dokladnie ten sam poziom i ta sama grupa docelowa klientow. zarowno lidl jak i biedronka sa dyskontami, oba jakis czas temu postawily na jakosc produktow. lidl zrezygnowal z hasla "lidl jest tani", biedronka z hasla "codziennie niskie ceny". bo i ceny w jednym i drugim troche sie wraz z ta jakoscia zmienialy.
Piotr F. ...
Adam Krajewski:
Jestem pewien sukcesu pomimo tego,ze oceniacie spot negatywnie. Nie do Was widocznie jest skierowany.
skoro spot sie nie podoba to znaczy ze nie jest do nas skeirowany? hmmmm ciekawe zalozenie ..
zrobienie dobrej i beznadziejnej reklamy kosztuje tyle samo i zajmuje tyle samo czasu. po prostu agencja ktora to zrobila siedzi mentalnie w latach 90tych
Arkadiusz Piotr
Z.
piłem w Spale,
spałem w Pile.. i
to jak na razie
tyle...
Artur Mikucki:a Biedronka to nie market? ja robię zakupy w biegu PiP, Alma są głównie w galeriach, których nie znoszę. żyję w biegu, po drodze mam Biedronkę, Tesco i Lidla, reklama może spowodować, gdzie zrobię zakupy. nie cierpię na syndrom snoba:), więc może ta reklama do mnie? choć moim zdaniem beznadziejna.
Wszystko ok, tylko czy jest to reklama do Was? Czy nie jest tak, że większość osób z forum robi zakupy w PiP lub Almie, ewentualnie w marketach?
Nie porównywałbym reklamy Lidla i Biedronki, bo to nie do końca chyba ten sam poziom. Czy to nie jest reklama do przedziału, gdzie nie razi głupawa muzyczka i sztuczna gra aktorów?!
Chociaż moim zdaniem oczywiście poprzednie reklamy biły na głowę obecną.
Arkadiusz Piotr
Z.
piłem w Spale,
spałem w Pile.. i
to jak na razie
tyle...
Adam Krajewski:
Biedronka: bardzo popularna w grupie 15-24, ktora nie czuje obciachu,ze robi tam zakupy.
wybacz, ale bzdura na resorach. u mnie na osiedlu w Biedronce robią zakupy wszyscy. ja również. i nie czuję obciachu. pan z jaguara tez nie...
Bardzo sprytne repozycjonowanie marki w kierunku "klasy sredniej", ktora w kryzysie szuka jak nieco zaoszczedzic na codziennych zakupach. Do tej pory w glowie wiekszosc ludzi miala "niska cene ale tez gorsza jakosc". Teraz to sie zmienia. Moze i forma siermiezna ale to nie Lidl. Przejmowanie MarcPoli powoduje,ze Biedronka uruchamia komunikacje do konsumentow tej sieci.?????????
Jestem pewien sukcesu pomimo tego,ze oceniacie spot negatywnie. Nie do Was widocznie jest skierowany.
Artur
Mikucki
może czas na coś
nowego...
Piotrze, nie wiem gdzie robicie zakupy, dlatego pytam.Ja raczej nie chodzę do Biedronki, nie dlatego, że to obciach, ale najczęściej nie maja produktów które by mnie interesowały (asortyment, jakość). Wiem, że wiele osób robi zakupy w Biedronce: studenci, ludzie starsi, ciężko więc sprecyzować.
Czy reklama jest dobra czy nie? Pytanie czy jest skuteczna. Zwraca uwagę na to co dla Biedronki było piętą achillesową czyli jakość produktów. Nie jest jakoś rewelacyjnie odkrywcza i zabawna, ale czy nie spełnia podstawowego zadania? Chyba spełnia. Jedyne do czego bym się przyczepił to piosenka, faktycznie beznadziejna i denerwująca, czasy śpiewania przez pracowników już się chyba skończyły.
Marta
Wacowska
copy copy copy copy
copy copy copy copy
copy copy copy co...
Ja robię zakupy w każdym markecie, nie jestem lojalna wobec żadnej marki, pewnie jak większość. Zakupy na już - tam gdzie mi po drodze (a Biedronek jest coraz więcej po drodze, hehe, jak to powiedział mój kolega "one są wszędzie"), zakupy większe - tam, gdzie mogę kupić to co mam na liście. Ceny już nie grają takej roli, bo wiadomo - w jednym markecie obniżą cenę na jednym produkcie, a na drugim podwyższą, więc zakupy w Biedronce, Tesco czy w Lidlu wyjdą cenowo podobnie. To, że ktoś siedzi w reklamie, nie znaczy, że nie kupuje w Biedronce, ale kupuje bardziej świadomie. Jeśli gdzieś idę, to wiem po co i dlaczego. Biedronka obciach? Już nie. Wystarczy wejść i rozejrzeć się po sklepie albo spojrzeć za parking. Biedronka to normalny sklep dla normalnych ludzi. Z normalnym jedzeniem.
Arkadiusz Piotr
Z.
piłem w Spale,
spałem w Pile.. i
to jak na razie
tyle...
Artur Mikucki:mnie odpowiadasz? Piotr mam na drugie:)
Piotrze, nie wiem gdzie robicie zakupy, dlatego pytam.
Ja raczej nie chodzę do Biedronki, nie dlatego, że to obciach, ale najczęściej nie maja produktów które by mnie interesowały (asortyment, jakość). Wiem, że wiele osób robi zakupy w Biedronce: studenci, ludzie starsi, ciężko więc sprecyzować.
Czy reklama jest dobra czy nie? Pytanie czy jest skuteczna. Zwraca uwagę na to co dla Biedronki było piętą achillesową czyli jakość produktów. Nie jest jakoś rewelacyjnie odkrywcza i zabawna, ale czy nie spełnia podstawowego zadania? Chyba spełnia. Jedyne do czego bym się przyczepił to piosenka, faktycznie beznadziejna i denerwująca, czasy śpiewania przez pracowników już się chyba skończyły.
co do jakości, to już tylko mit, artykuły poźywcze nie odbiegają jakością od tych, które można dostać gdzie indziej.
piwo kupuję poza biedronką (najczęściej w Czechach lub na Słowacji, bo bywam tam często), artykuły przemysłowe i karmę dla psa również poza Biedronką. co do PiP i Almy, wiele produktów (tych samych, ale teniej) jest w tesco, które mam po drodze.
ja nie do końca rozumiem sens tej reklamy biorąc pod uwagę zupełnie inne rozmieszczenie sieci sklepów. Biedronka to bardziej takie zakupy codzienne, nie wyobrażam sobie eskapady codziennej po masło, chleb, mleko itp. do galerii.
Adam
Krajewski
New Business Manager
- reklama online
Piotr F.:
Adam Krajewski:
skoro spot sie nie podoba to znaczy ze nie jest do nas skeirowany? hmmmm ciekawe zalozenie ..
zrobienie dobrej i beznadziejnej reklamy kosztuje tyle samo i zajmuje tyle samo czasu. po prostu agencja ktora to zrobila siedzi mentalnie w latach 90tych
w mojej ocenie ten spot jest skierowany w duzej mierze do osob, ktore przejmuje po MarcPolu - stad konstrukcja spotu, dosc siermiezna w naszej ocenie ale dopasowana do targetu, do ktorego jest skierowana. Jednoczesnie widac wyraznie rozpoczecie procesu repozycjonowania marki ze sklepu dla osob mniej zamoznych do szeroko rozumianej klasy sredniej, ktora do tej pory nie robila tam zakupow ze wzgledu na swiadomosc niskiej jakosci oferowanych tam produktow.