Tomasz K. GIS, Leśnictwo
Temat: Najprostszy program do edycji danych
WitamJaki polecacie najprostszy , darmowy program GIS który miałby możliwość edycji danych
Program ma w założeniu służyć głównie do wyświetlania warstw shp, oraz edycji danych polegającej głównie na tworzeniu nowych obiektów poligonowych, liniowych i punktowych.
Zależy mi na maksymalnej prostocie programu, tak żeby totalny laik GIS-owy w miarę szybko załapał o co w ni chodzi:D
Co polecacie?Tomasz K. edytował(a) ten post dnia 13.01.12 o godzinie 19:15
Karol
Stachura
GIS, geoinformatyka,
Gdańsk
Mapwindow albo jak programujesz zbuduj coś naprawdę prostego z dotspatialem.
Tomasz K. GIS, Leśnictwo
niestety nie programuję:(Fakt, mapwindw jest w miarę prosty. Musze sobie go przypomnieć
A jakieś inne programy?
Karol
Stachura
GIS, geoinformatyka,
Gdańsk
openjump
Paweł
Gajewski
Doktorant, UMCS,
GISman, lubi to co
robi.
QGIS bez nadmiernej ilości wtyczek.Paweł Gajewski edytował(a) ten post dnia 14.01.12 o godzinie 10:52
Szymon
Ciupa
Współwłaściciel
24GIS s.c.,
Konsultant GIS
Tomasz K.:
Witam
Jaki polecacie najprostszy , darmowy program GIS który miałby możliwość edycji danych
Program ma w założeniu służyć głównie do wyświetlania warstw shp, oraz edycji danych polegającej głównie na tworzeniu nowych obiektów poligonowych, liniowych i punktowych.
Zależy mi na maksymalnej prostocie programu, tak żeby totalny laik GIS-owy w miarę szybko załapał o co w ni chodzi:D
Co polecacie?
Jeżeli mówisz o naprawdę prostej edycji (ale spełniającej Twoje wymagania) to ja dla laika polecałbym ArcGIS Online albo Google Maps (tyle, że tam nie da się wyświetlać shp jedynie oczywiście kml).
Tomasz K. GIS, Leśnictwo
Nie mogę nigdzie licencji do arcGIS online. Jest jakaś w ogóle?Chodzi mi głównie o możliwość używanie tego oprogramowania w firmie. Orientuje się ktoś jak to wygląda z ArcGIS online?
Mateusz K. prawieGISownik
Tak jak pisał Paweł - qgis. Można wyrzucić wtyczki, nawet poszukać jakiejś starszej wersji i nie musisz przejmować się licencją.
Jarosław
Sadowski
mgr inż. ochrony
środowiska,
specjalista GIS,
national Na...
Mój głos na QGIS z wyłączonym wszystkim, co niepotrzebne i intuicyjnie poukładanymi paskami narzędzi... Trudność GISu nie wynika z oprogramowania, a ze zrozumienia idei - tego nie przeskoczysz i wytłumaczyć musisz.
Krystian
Szyc
właściciel, KRIS
GIS
Mój głos także na QGis. Jeden z najbardziej logicznych darmowych programów gisowych.
Szymon
Ciupa
Współwłaściciel
24GIS s.c.,
Konsultant GIS
Tomasz K.:
Nie mogę nigdzie licencji do arcGIS online. Jest jakaś w ogóle?
Chodzi mi głównie o możliwość używanie tego oprogramowania w firmie. Orientuje się ktoś jak to wygląda z ArcGIS online?
Tutaj są szczegóły:
http://help.arcgis.com/en/arcgisonline/e800_summary.pdf
Aleksander
Buczkowski
Koordynator ds.
Rozwiązań
Telemetrycznych i
Geolokalizacy...
Do edycji open source'owych rozwiązaniach jest kilka opcji:- wspomniany już Q-GIS
- gvSIG - bardzo dobry software hiszpański
Do vizualizacji jest jeszcze więcej darmowych rozwiązań:
- Geoxa Viewer - to polski freeware, ale w darmowej wersji nie ma możliwości edycji (dobrą opcją jest jednak możliwość zapisywania GeoTIFF-ów z warstwy WMS)
- Google Earth - można w łatwy sposób skonwersować shp-y do KML i stworzyć efektowne wizualizacje.
no i webowe:
- ArcGIS online
- Geocommons