Krystian Olo cvx, cvcv
Temat: Cannot load the dll xptar.dll
Microsoft[ODBC SQL Server driver][SQL Server]Cannot load the dll xptar.dll, or one of the dll's it references. Reason: 126 (Nie można odnaleźć określonego modulu))Error di run-time .....
Proszę o pomoc, nie mogę wykonać nawet archiwizacji bazy danych
Grzegorz Drzymała PL/SQL Developer
http://lmgtfy.com/?q=Cannot+load+the+dll+xptar.dll
Krystian Olo cvx, cvcv
.Krystian Olo edytował(a) ten post dnia 15.01.12 o godzinie 11:02
Krystian Olo cvx, cvcv
Łatwo komuś napisać wpisz w google:P Ja liczę na konkretna pomoc, nie chcesz pomóc to nie pisz...
Grzegorz Drzymała PL/SQL Developer
W pierwszym linku z wyszukiwania są dwie informacje:1. c:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL\Binn\
2. spróbuj przeinstalować najświeższy service pack (to że akurat tam było sp3.. u ciebie będzie sp2).
Nie opisałeś w zasadzie swojego problemu (co już zrobiłeś, żeby go rozwiązać) poza suchym komunikatem, więc jak mamy ci pomóc inaczej?
Krystian Olo cvx, cvcv
Dogrywałem plik ręcznie do c:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL\Binn\nic to niestety nie pomoglo...:/
Myślałem nad ponowną instalacją SP2, tylko nie chciałbym żeby jakieś pozostałe procesy na serwerze się posypały a jest tam jeszcze 2 inne bazy oparte o inne platformy bazodanowe, dodam że jestem osobą początkująca w systemach bazodanowych
Już myślałem żeby serwer ghostem potraktować i wtedy dopiero testować rozwiązania, jednak wcześniej ktoś wszystko postawił na C: i do tego dał tylko jedna partycję w sumie zajęte 200GB, dlatego ghostem będzie ciężko:/
MSSQL obsługuje 2 programy księgowe, i jeszcze wszystkie dane zapisuje do bazy master, co też jest sprawą nieciekawą?
W tym momencie błąd występuje przy próbie robienia backupu, próbowałem za pomocą management studio Express, oraz , kopie bazy można wykonać jedynie po zatrzymaniu usługi i ręcznym skopiowaniu plików bazy.
po za tym zależałoby mi na jakimś darmowym programie, który będzie wykonywał np 2 kopie dziennie wszystkich baz jednocześnie do osobnych spakowanych plików nadając im kolejne numery porządkowe, data,czas,godzina?
Oczywiście chodzi o program, który będzie robił kopię bez wstrzymania procesu zapisującego, cos w stylu http://www.ferrobackup.com/pl (ale potrzebuje darmowe narzędzie)Krystian Olo edytował(a) ten post dnia 13.01.12 o godzinie 20:46
Łukasz
Schabek
"I have a plan so
cunning, you could
put a tail on it
and...
Krystian Olo:
Reason: 126 (Nie można odnaleźć określonego modulu))
próbowałeś regsvr32?
regsvr32 c:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL\Binn\xptar.dll