- 1
- 2
- 3
- Następna »
Łukasz
Sobieraj
client service
manager
Temat: StreetMobile.pl - szykuje się małe zamieszanie;)
StreetMobile to pierwsza w Polsce aplikacja na telefony komórkowe z której za darmo mogą korzystać zarówno firmy chcące wyjść ze swoją ofertą do klientów, jak i użytkownicy którzy nic nie muszą płacić za możliwość skorzystania z promocji.Pierwszym niekomercyjnym partnerem aplikacji jest Biuro Promocji Miasta Warszawa. Miasto udostępniło bazę danych obejmującą miedzy innymi: ciekawe miejsca, zamki, pałace, pomniki znajdujące się na terenie Warszawy.
Co o tym myślicie??
http://streetmobile.pl dostępna również na Androida... niebawem IoS
:)
Andrzej
Winnicki
Frontend Architect,
Developer &
Magician
Fajny pomysl, moj "Smartphone" po za dzwonieniem nie robi nic wiecej wiec nie przetestuje...Ale strone to sugeruje zrobic nowa :D
Łukasz
Sobieraj
client service
manager
hehedzieki;)
strona jest nośnikiem zastępczym...
smartfon jest docelowy...
Android juz jest, do końca miesiąca powinien być IoS... a potem kolejne...
może i Ty Andrzeju zdecydujesz się (mając smartfona) pierwsza aplikację i będzie to StreetMobile;)
Paweł Kubasiak Programista
A czym to się różni od Google maps ? Tam też pokazuje mi najbliższe atrakcje i knajpy i wiele więcej.
Łukasz
Sobieraj
client service
manager
Prawie Wszystkim:)Prawie bo opiera sie na mapie Google:)
A po za tym:
- każda lokalizacja może organizować promocje (zakupy grupowe, ale taniej bo 100zl trwa miesięczna kampania)
- można wygrać swój znacznik na mapie aby sie wyróżnić od konkurencji
- Lokalizacja może organizować wydarzenia widoczne tylko przez fanów lubiących to miejsce
- bo to Polski produkt
Wymienialbym dalej, ale zapraszam do korzystania bo co innego słyszeć o czymś, a przeżyć;)
Maciej
B.
www projektach po
uszy
Z jednej strony dobry pomysł, z drugiej nie przewiduję większego boomu na to.Mówisz że strona to nośnik zastępczy, a pomyślałeś jak Cię znajdzie ogłoszeniodawca? Wejdzie na Twoją stronę i zobaczy nieumiejętnie poklejone tło i całą resztę koszmarka. Ja już bym więcej na to nie patrzył, bo skoro właściciel nie dba o swój tyłek, to niby jak zadba o mój?
StreetMobile – Twój najbardziej wszechstronny mobilny przewodnik po Polsce. - To już jest przegięcie. Nie ma nic prócz Wawy. Taaaaa, wiem, będzie, planujemy, zrobimy.
Strona mobile nie jest mobile, a dotrzeć do aplikacji można jedynie ze strony główniej.
Czemu nic nie opiszecie jak to działa, ani do czego to służy? Myślę że 90% osób zaszufladkuje to jako przewodnik którym to coś nie jest.
Tak samo w markecie 4 nic nie mówiące screeny
A to wszystko w zasięgu Twojego telefonu. Pobierz darmową aplikację i bez żadnych przedpłat ciesz się najlepszymi promocjami w mieście. - a popłaty?
Użytkownik - osoba która korzysta z usług Usługodawcy przy pomocy serwisu StreetMobile.pl - to osoba korzystająca przy pomocy aplikacji na telefonie nie jest już userem? To celowe, czy przypadek?
W skrócie - brzydota, niejsaność i ściema dla użytkownika mogą Was pogrzebać.
Maciej
B.
www projektach po
uszy
Łukasz Sobieraj:A co to ta kampania? Znaczek na mapie? Jeżeli tak, to jak na mapach.
Prawie Wszystkim:)
Prawie bo opiera sie na mapie Google:)
A po za tym:
- każda lokalizacja może organizować promocje (zakupy grupowe, ale taniej bo 100zl trwa miesięczna kampania)
- można wygrać swój znacznik na mapie aby sie wyróżnić od konkurencjiJak na mapach
- Lokalizacja może organizować wydarzenia widoczne tylko przez fanów lubiących to miejsceOk, to jedna rzecz inaczej niż na mapach...
- bo to Polski produktGoogle, przynajmniej tłumaczy nazwy swoich produktów, ba, te nazwy nawet mają sens i znaczenie!Maciej B. edytował(a) ten post dnia 14.01.12 o godzinie 09:54
Jakub
K.
Programista, Madkom
S.A.
Tak jak już ktoś zauważył, strona nie przyciąga...Brak podpowiadania ulic w mieście i ... brak danych w innych miastach, a dokładnie rzecz ujmując: "Brak wyników wyników wyszukiwania." jak to na stronie widnieje...
Druga sprawa: "Ta część serwisu jest dostępna po zalogowaniu. Wróć do strony głównej." - po dlaczego jest aktywny link, skoro jest dostępny po zalogowaniu?
Czuję się jak na jakimś phpNuke-u, który ma wszystkie linki widoczne i gdziekolwiek na stronie się nie kliknie, to sypie komunikatem jak powyżej.
Jeżeli już jesteśmy na stronie http://streetmobile.pl/admin.php/ to po co w prawym górnym rogu jest link "Dla firm"?!
http://streetmobile.pl/admin.php/register - jeżeli moja firma (przykładowo) chciałaby się ogłaszać w spedycji i gastronomii, to nie mogę... muszę tworzyć kilka kont, opłacać je osobno, tylko po to, by wywiesić ogłoszenie o promocji?
Zniechęci to większość... po to tworzy się jedno konto, aby móc wybrać kilka profilów działalności.
Czy jeżeli ktoś ma "restaurację", to już nie może mieć "cafe" ?
Przemyślcie to...
Poza tym, nigdzie nie jest wyjaśnione na czym polega różnica pomiędzy "rejestracją pełną", a "rejestracją... zwykłą?".
Mam wrażenie, że projekt jest przygotowany pod lokalną grupę znajomych, a nie docelowo by ułatwić życie ludziom.
Adam
Pawliczek
Programista Web
Developer, Devesoft
Software Development
...
Bardzo fajny pomysł! Ale jeżeli ta strona www ma być reklamą i przyciągnąć ludzi (klientów i użytkowników) to właśnie strzeliliście sobie w stopę.Na miejscu kierownika projektu wziąłbym za kołnierz wygłodniałego marketingowca, wysłał go do projektanta www na 24h burzę mózgów przy kawie, potem odesłał ich wszystkich do grafika i programisty dorzucając dużo pizzy i piwa - i za tydzień ma być nowa, reklamująca produkt!, piękna strona, czytelna, wyjaśniająca o co chodzi, do kogo, dla kogo, jak, kiedy i za ile.
Jeżeli w przyszły poniedziałek nie podrzucisz linka to projekt jest spalony, a już w ten poniedziałek Twoja konkurencja pisze własną aplikację i robi jej świetną reklamę, dzięki czemu zdobywa klientów i jest nr 1.
Wszystkie uwagi moich przedmówców są bezcenne! No, to powodzenia!
Marek Karnecki rozwijamy się ;)
W 100% zniechęcająca, przerażająca amatorszczyzną graficzną strona...Tyle zobaczyłem - a trwało to sekundę... i więcej nie wrócę... - tak zrobi 99% userów...
Adam P. dobrze pisze w całej rozciągłości
Łukasz
Sobieraj
client service
manager
Wyników nie ma zbyt wielu bo startujemy i potrzeba czasu aż firmy sie zaczną rejestrować. Kina, teatry, czy miasta ( wydziały turystyki) mogą za darmo korzystać z aplikacji w pełnym wymiarze.Strona dostępna po zalogowaniu - są pewne funkcjonalności które są dostępne gdy sie zalogujesz, np.: dodawanie lokalizacji do ulubionych aby zaplanować trasę np. Zwiedzania
Po za tym logowanie użytkownika zajmuje chwile, wystarczy podać login, w-mail i hasło...
Jakubie, jezeli masz restaurację i firmę kurierską, to nie sadze żebyś chciał aby klienci je ze sobą laczyli, tylko to są 2 odrębne biznesy z różnymi klientami... Więc i przekaz reklamowy będzie inny:)
Za aplikacje i bycie w niej nie musisz płacić.
Restauracja a cafe... Zawsze chcąc napić sie kawy mozesz wybrać kategorie Gastronomia i dalej Wszystko i wyskocza ci wszystkie rekordy... Bo i w Mc'Donalds napijesz sie kawy
Typy restauracji - opisz swoją aby klienci wiedzieli czy takiej kuchni szukają.
Bardzo dziękuje za wszelkie uwagi, zaraz odpowiem na kolejne.
PS
Nie jest to lokalne działanie bo dołączają do nas partnerzy z całego kraju.
Łukasz
Sobieraj
client service
manager
@MaciejuUżytkownik nie płaci za korzystanie z aplikacji. Zapłaci w miejscu w którym zakupi usługę/produkt.
Ale zapłaci tylko za ten produkt być może po promocyjnej cenie o której sie dowiedział z aplikacji.
Kampania, to nie tylko znacznik na mapie, ale również możliwość organizowania promocji, organizowanie promocji tylko dla fanów i jeszcze trochę, ale wiecej gdy zalogujesz sie jako firma w zakładce Pomoc gdzie jest opis funkcjonalności.
PS - kampania trochę z przymrużeniem oka bo mówimy o jednym medium.
Tobie rownież dziękuje za wszelkie uwagi. Wszystkie je z pewnością przedyskutujemy.
Tomasz
G.
Doradztwo -
Zarządzanie -
Kreacja: web.pl
Łukaszu, koncept fajny, ale trochę nie przemyślałeś tematuMnie zastanawia czym to się różni od typowych punktów poi, które możesz pobrać na swój dowolny gps/mapę? Zobacz na miplo.pl coś takiego istnieje od bardzo dawna... ponadto nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, ale wiele miejsc nagle może przestać istnieć, jaki macie plan na takie zdarzenia? Chyba nie wierzycie, że ktoś do was to zgłosi... a nie wyobrażam sobie weryfikację np. 1,5 miliona restauracji ;)
ps. o stronie i formie przekazu tematu nie będę się wypowiadał bo to już zrobili poprzednicy, wg. mnie kompletna klapa ...
Łukasz
Sobieraj
client service
manager
TomaszuŁatwiej będzie powiedzieć gdzie jest podobne... Bo to jest nawigacja która oprócz samej lokalizacji powie ci rownież o promocjach jakie na ciebie czekają, mozesz przeczytać oceny i komentarze innych użytkowników, zaplanować trasę zwiedzania itd.
Co do wylapywania firm nieistniejących... Mamy pewne pomysły które będziemy wprowadzać, ale póki co takiego problemu nie ma więc mamy czas aby zając sie tym w spokoju.
A co do grafiki...
Najłatwiej jest powiedzieć ze cos jest fatalne, bardzo proszę o konkrety... Co waszym zdaniem należało by zmienić i jezeli macie jakiś pomysł to proszę zasugerować waszym zdaniem najlepsze rozwiazanie:)
Maciej
B.
www projektach po
uszy
Łukasz Sobieraj:
A co do grafiki...
Najłatwiej jest powiedzieć ze cos jest fatalne, bardzo proszę o konkrety... Co waszym zdaniem należało by zmienić i jezeli macie jakiś pomysł to proszę zasugerować waszym zdaniem najlepsze rozwiazanie:)
Grafika.
Serio. Ktoś po prostu albo nie czuje, albo nie zna trendów, nie posiada wyobraźni [jak można sprowadzić temat nawigacji i promocji do asfaltu i kolorów jak z budowy]. Tragedia zaczyna się od tła, na logotypie kończy
Tomasz
G.
Doradztwo -
Zarządzanie -
Tak jak powiedział Maciek - ktoś nie czuje tematu, lepiej to zlecić ludziom którzy znają się na temacie, potrafią coś ciekawego zaproponować, zaprojektować.Odnośnie firm podobnych, to wskazałem miplo, jak powiedziałem można to połączyć z dowolnym nośnikiem gps i masz miliardy poi. A inne - polecam zerknąć na android market ;)
Łukasz
Rogala
Pozycjonuję sobie
strony www ;)
Dalej jednak nie rozumiem co innowacyjnego w aplikacji opierającej się o mapy Google. A stronę zaiste koszmarną macie ;)
Łukasz
Sobieraj
client service
manager
@MaciejuJak widzisz grafika nawiązuje do nazwy. Nie widziałeś biefu więc nie wiesz czego oczekiwał klient. Skoro jednak tak dobitnie skazujesz projekt na niepowodzenie, bardzo proszę podpowiedz jak powinna wyglądać kreacja...
Mimo wszystko dziękuję za Twoje uwagi.
@Tomaszu
Ja nie twierdzę ze odkrywam Amerykę. Aplikacja StreeMobile to połączenie kilku serwisów:
- Google miejsca
- facebook places
- grupon itp
- forsquare
Po za tym my nie jesteśmy nawigacją, dla nas nawigacja to narzędzie:)
@Łukasz
Zapraszam do początku rozmowy... Mapy Google to tylko cześć aplikacji...
Maciej
B.
www projektach po
uszy
Łukasz Sobieraj:Na digarcie na to mówią "tak miało być, efekt zamierzony" Nawiązuje do nazwy? To macie tam smutasów co chodzą ze spuszczonymi w dół głowami ;)
@Macieju
Jak widzisz grafika nawiązuje do nazwy. Nie widziałeś biefu więc nie wiesz czego oczekiwał klient.
Skoro jednak tak dobitnie skazujesz projekt na niepowodzenie, bardzo proszę podpowiedz jak powinna wyglądać kreacja...Tak jak pisałem wcześniej, pomysł spoko, wykonanie fatalne. Nie skazuję projektu, a taką jego wizję ;)
pokazanie w kilku prostych slajdach zasad działania i najpopularniejszych przypadków użycia tak jak tu
http://createdm.com/
a w tle coś bardziej zachęcającego do eksploracji niż gleba http://nystudyvacations.com/ ;)
Mimo wszystko dziękuję za Twoje uwagi.Mimo że mam rację, czy mimo że się nie zgadzasz? :PMaciej B. edytował(a) ten post dnia 15.01.12 o godzinie 00:58
Tomasz
G.
Doradztwo -
Zarządzanie -
Maciek już wyraził swoje zdanie na temat wizualnej formy, więc tutaj nic już nie muszę dodawać. Sugestie Maćka jak najbardziej popieram, a przykłady podane bardzo ciekawe!@Tomaszu
Ja nie twierdzę ze odkrywam Amerykę. Aplikacja StreeMobile to połączenie kilku serwisów:
- Google miejsca
- facebook places
- grupon itp
- forsquare
Nie sądzę, że jest to połączenie - ja widzę, że to jest dokładnie to samo co np. forsquare czy inne które przedstawiłeś. A moje pytanie było raczej o to czym różni się ten serwis od innych? jaka jest siła przewagi nad innymi, czym odchodzi od typowych poi i jak poradzisz sobie z nieaktualnymi miejscami?
Po za tym my nie jesteśmy nawigacją, dla nas nawigacja to narzędzie:)
Nawigacja była tylko przykładem, punkty poi możesz z powodzeniem pokazać na różnych mapach a w połączeniu np. z latitude i google maps. Dokładniej mówiąc, zastanawia mnie cały czas czym różni się pomysł od np. google maps z punktami poi? (weź pod uwagę, że gmaps ma opinie, komentarze i połączenia z wynikami szukania, czyli też łatwo zintegruje się z serwisami oferującymi zniżki np. grupon)