Łukasz
Student
Student,
Politechnika
Warszawska
Temat: licencja gpl na oprogramowanie gis
Witam,Często czytam to forum i pomyślałem, że możecie pomóc mi w pewnej sprawie.
Mam pytanie o licencje GPL i sprzedaż produktów.
Chciałbym zbudować portal na oprogramowaniu OpenSource na licencji GPL. Załóżmy, że wykorzystam QGIS, geoserver, postresql i postgis i zbuduję geoportal. Czy mogę go sprzedać? Bo to portal budowany dla klienta.
Wydaje mi się, że w tym przypadku sprzedaję samą usługę wykonania geoportalu, który działa na darmowym oprogramowaniu.
Czy dobrze myślę?
z góry dzięki za odpowiedź
Tomasz H. GIS, WebGIS
Jeśli sprzedajesz usługę, a nie sam program to możesz.
Karol
Stachura
GIS, geoinformatyka,
Gdańsk
GPL to licencja zarażająca ja bym się zastanowił.http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html#WhatDoesGP...
Michał
Mackiewicz
konsultant GIS,
Stowarzyszenie DOGMA
Masz udostępnić zmodyfikowane programy na licencji GPL i dołączyć pełen kod źródłowy. Tyle. Nikt nie mówi, że masz grzebać w kodzie za darmo - za prace programistyczne można i należy kasować. Za zainstalowanie konkretnych programów na serwerze - też.W przypadku geoportalu najbardziej należy uważać na GeoExt - oczywiście jeśli zamierzasz budować front-end z jego użyciem. Nieudostępnienie kodu samej aplikacji internetowej, w postaci czytelnej (a nie np. przemielonej przez Google Closure) byłoby złamaniem GPL.
Karol
Stachura
GIS, geoinformatyka,
Gdańsk