Łukasz Litwa Business Development
Temat: Sprzedawca/dystrybutor jest właścicielem infrastruktury a...
Co zrobić aby zmienić sprzedawce energii?
Krzysztof
W.
profesjonalne
cięcie kosztów -
zarabiamy dla Ciebie
Łukasz Litwa:Przede wszystkim dokładnie policzyć, czy to ma sens :)
Tak w ogóle pytasz, żeby samemu się doszkolić czy próbować nas oświecać ?
Artur
Kaczówka
Secjalista ds.
Rozwoju Sieci
Poprosić konkurencję o ofertę ! - trzeba podać taryfę i zużycie kWh/MWh, najlepiej roczne
Michał
S.
Kierownik
Elektronicznego
Biura Obsługi
Klienta, ENERGA O...
Pytanie opiera się o kwestię czy chcesz to zrobić dla siebie jako osoby prywatnej czy dla firmy.W pierwszym przypadku na regulowanym rynku cen energii dać Ci to może najwyżej niematerialne korzyści typu lepsza obsługa, więcej kanałów kontaktu itp. w drugim przypadku w grę wchodzi również ewentualna korzyść finansowa.
Jak zmienić sprzedawcę znajdziesz na dowolnej stronie OSD lub sprzedawców, którzy mnożą się na rynku jak mrówki.
Piotr
W.
Student,
Politechnika Opolska
szczegółowa procedura zmiany sprzedawcy energii znajduje się na tej stronie:http://www.odbiorcy-na-rynku-energii.cire.pl/st,10,231...
zmiana sprzedawcy energii w grupie taryfowej A, B lub C miałoby pewnie jakieś uzasadnienie, oczywiście po porównaniu taryf poszczególnych przedsiębiorstw... w przypadku grupy G, wątpie, żeby była możliwość zmiany sprzedawcy, ze względu na niski pobór energii na rok...
zaznaczam, że sprawę znam teoretycznie, więc mogę się mylić jak to jest w praktyce.
Michał
S.
Kierownik
Elektronicznego
Biura Obsługi
Klienta, ENERGA O...
Piotr W.:
w przypadku grupy G, wątpie, żeby była możliwość zmiany sprzedawcy, ze względu na niski pobór energii na rok...
Oczywiście, że jest możliwość zmiany sprzedawcy dla klientów indywidualnych czyli grupy G, tylko wszytko rozbija się o opłacalność zmiany a raczej jej brak dla odbiorcy.
Grzegorz
Pierzakowski
Kierownik Wydziału
TPA, ENERGA Obsługa
i Sprzedaż sp. z
o.o.
Moim skromnym zdaniem dla klienta indywidualnego jest trochę za wcześnie, dla firm już rynek się lekko ruszył i robi się coraz bardziej przejrzyście dla klienta. Procedura jest skomplikowana i niesie za sobą drobne ryzyko. Trzeba także pamiętać, że dystrybutora się nie zmienia, więc 'pan' odczytujący licznik pewnie się nie zmieni.Zapraszam, szczególnie firmy na http://www.energa.pl/dla_firmy
Dzięki, może sprecyzuję:) Firma ma podpisaną umowę ( niestety nie znam zapisów, których i tak bym oczywiście nie ujawnił) z firmą zajmującą się utrzymaniem ruchu. Jak pewnie część z Was wie, że umowy o utrzymanie ruchu łączone są również z umową o dostarczanie energii. W tym przypadku firma - odbiorca energii, twierdzi, że firma zajmująca się utrzymaniem ruchu jest właścicielem przyłącza, całej infrastruktury i odbiorca nie może zmienić sprzedawcy ponieważ musiałby zainwestować w całą infrastrukturę. Czy tak cała historia ma sens czy firma utrzymania ruchu "nastulała" odbiorcy, który nie jest świadomy swoich praw?
Mateusz
P.
Górnośląska
Spółka Gazownictwa
Sp. z o.o.
Trochę nieścisłości w tym co Pan napisał, Panie Łukaszu.Trochę sobie to przemyślałem i wydaje mi się że opisuje pan sytuację nastepującą:
Odbiorca jest przyłączony do sieci dystrybucyjnej jakiegoś prywatnego zakładu energetycznego który świadczy mu usługę dystrybucji i sprzedaży a ten z kolei jest podpięty bezpośrendio do sieci jednego ze znanych nam koncernów.
Takich już dzisiaj "prywatnych" firm, a dawniej obsługujących zaplecze techniczno-produkcyjne dużych przedsiebiorstw i państwowych spółek jest sporo. Dystrybutor a zarazem Sprzedawca raczej nie bedzie chciał się pozbyć klienta, którego na bank "doił" z prostej przyczyny,po oddaniu sprzedaży zostanie mu marna dystrybucja i jej obsługa. Jednak URE już zaczyna kolejno ustanawiać takie przedsiębiorstwa Operatorami Systemu Dystrybucyjnego i ułatwia tym samym sprzedaż energii elektrycznej na zasadzie TPA odbiorcy końcowemu. Wydaje mi się też że firmy, które nie będą w stanie sprostać wymaganiom jakie stawiane są Operatorom zwyczajnie oddadzą za bezcen sieci dla dużego profesjonalnie zajmującego się tym OSD na swoim terenie, także ze względu na małą opłacalnośc biznesu.Mateusz P. edytował(a) ten post dnia 23.01.12 o godzinie 14:17
WItam,Troche jest nieścisłości bo tyle wiem:) Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście może być taka sytuacja, iż URE ustanowi taką firmę OSD ale proces może być czasochłonny a do tego czasu wiadomo kto kogo:)
Dzięki za odpowiedź!
pozdrawiam!
Krzysztof W.:
Łukasz Litwa:Przede wszystkim dokładnie policzyć, czy to ma sens :)
Tak w ogóle pytasz, żeby samemu się doszkolić czy próbować nas oświecać ?
Pytam, bo mam z Klientem taka sytuację i zastanwiam się jak ją rozwiązać. A co do liczenia czy się opłaca, to chyba wszyscy wiedzą ze się opłaca prędzej czy później:)
Mateusz
P.
Górnośląska
Spółka Gazownictwa
Sp. z o.o.
Ja proponuję zaczekać 2-3 miesiące ponieważ aktualnie toczą się postępowania administracyjne w URE o wyznaczanie OSD i jest ich kilkaset. Z informacji jakie uzyskałem z Katowickiego oddziału URE i później znalazłem na ich stronie to "Karze pieniężnej podlega ten, kto z nieuzasadnionych powodów nie występuje do Prezesa URE z wnioskiem o wyznaczenie operatora systemu, oraz nie dopełnia warunków określonych w decyzji w sprawie wyznaczenia operatora systemu z urzędu" co oznacza, że Pana deal nie jest skazany z góry na niepowodzenie...Pozdrawiam,
MateuszMateusz P. edytował(a) ten post dnia 23.01.12 o godzinie 16:38
Witam,Dziękuję też się orientowałem i otrzymałem podobną informację.
powodzenia!:)
Marcin
D.
Zastępca Naczelnika
Wydziału/Główny
Energetyk, PKO BP
S.A.
Łukasz, podobnie jak Mateusz wnioskuję ze "Twoja" firma mieści się na "czyimś" terenie i poprostu odkupuje energię (prawo to dopuszcza) - częsty przypadek.Jednak jeśli nawet "Właściciel" wystąpił do URE o stanie się OSD (co jest dla nich niekorzystne tak na prawdę, chyba że zajmują duży teren, mają wielu podnajemców i widza w tym biznes - wątpię,) żeby po ich sieciach była sprzedawana energia na zasadzie TPA muszą podpisać ze sprzedawcami energii GUDy i tylko Ci sprzedawcy, którzy podpisza tą umowę będą mogli i chcieli sprzedac po ich sieci energię, a to wszystko nie jest takie proste. "Wynajmujący" niechętnie przekształcają się w OSD bo to sie wiąże z wieloma wymaganiami i kosztami, a dodatkowo biznes kiepski... chyba że jakieś niebotyczne stawki przesyłowe będą mieli... chociaż URE i tak je zatwierdza i nie zaakceptuje ich taryf dystrybucyjnych. Dodatkowo muszą mieć dostęp do platformy wymiany danych gdzie będą wrzucać odczyty żeby Sprzedawca mógł wystawić fakturę za sprzedaż - niestety mocno to kuleje w Polsce i nawet duzi OSD i Sprzedawcy w jednej grupie kapitałowej nie mając dobrego systemu bilansującego (bilingowego) mają olbrzymie problemy z tym. Nie mniej jednak jest to wykonalne.
Co do samej zmiany sprzedawcy to jest to banalnie proste - Sprzedawca załtawi za Ciebie formalności. Przy jednym lub kilku PPE nie jest to naprawdę problemem. Pierwsza zmiana sprzeawcy trwa 30 dni, kolejne 14 (przynajmniej w teorii bo np. w ...(nazwy nie podam, ale jest to duży gracz) jak rozdzielisz umowy i dalej sprzedawcą będzie ten sm sprzedawca to przy kolejnej zmianie na innego dalej potraktują to jako pierwsza zmiana i zajmie to 30 dni - mam odpowiedź z URE, że to niezgodne z przepisami - ryzyko jest takie że na jakis miesiac spadniesz do rezrwowego sprzedawcy zamin wyprostujesz temat).
Ale nie jest tak źle... da sie to ogarnąć.
Jak będziesz miał jakaś rozproszoną siecówkę to dopiero się zacznie zabawa:) Ja mam PPE na terenie wszystkich OSD i czasami ręce opadają... ale TPA działa:)
Zrób pewien myk... Wystąp do lokalnego OSD ( Kraków - Enion , Grupa Tauron) o warunki przyłączeniowe i zobacz czy i jakie dostaniesz (mogą nie wydac ale musząto uzasadnić w URE). Prawdopodobnie będzie trzeba pociągnąć przyłącze przez teren "Właściciela" i na pewno będzie robił niesamowite problemy - jednym z warunków uzystkania jest przedstawienie prawa do dysponowania nieruchomością. Jak się zgodzi, oszacuj koszty inwestycji. Wiesz jakie moce są zużywane przez "Twoją" firmę, sprawdź ceny u Sprzedawców, zrób analizę i będziesz wiedział czy to się opłaca. Cenę energii możesz negocjować ze Sprzedawcami więc przy sporych zużyciach jest o co walczyć. Nic nie tracisz... no tylko czas, ale może zapłacą za to dodatkowo, a jeśli nie to pokażesz firmie, że dobrze trafiła - czy jesteś ich pracownikiem czy wykonujesz tylko jakieś usługi.
Chyba, że będzie tak jak Mateusz pisze... to dużo zmieni.
Co do innych wypowiedzi odnośnie dla jakiej grupy taryfowej to dla G (gospodarstwa domowe) niewiele Ci to da bo te taryfy dalej zatwierdza URE, z tego co wiem w 2013 chyba mają też te ceny uwolnić (reklamy z TV żebyś podpisał umowę z gwarantowaną ceną potwierdzają że juzsięrynek na to przygotowuje) i dopiero ceny dla zwykłych zjadaczy chleba poszybują. Marcin D. edytował(a) ten post dnia 24.02.12 o godzinie 19:30
Łukasz Godula Prawnik
Pozwolę sobie zacytować Art. 4j ust. 1. ustawy Prawo energetyczne:Odbiorca paliw gazowych lub energii ma prawo zakupu tych paliw lub energii od wybranego przez siebie sprzedawcy.
ust 2 tego samego art mówi, że Przedsiębiorstwo energetyczne zajmujące się przesyłaniem lub dystrybucją paliw gazowych lub energii stosując obiektywne i przejrzyste zasady zapewniające równe traktowanie użytkowników systemu, umożliwia odbiorcy paliw gazowych lub energii przyłączonemu do jego sieci zmianę sprzedawcy paliw gazowych lub energii, na warunkach i w trybie określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 9 ust. 1 lub 3.
Art 9 ust 3 odsyła do rozporządzenia systemowego.
Nie ma tu słowa o tym, że aby zmienić sprzedawcę dystrybutor musi być wyznaczony na OSD. Problem z wyegzekfowaniem tego prawa może być w sytuacji kiedy dystrybutor nie ma kocesji na dystrybucję. Jeśli takową posiada jest kilka paragrafów w uPe, którymi można koncesjonariusza skłonić do współpracy w sprawie zmiany sprzedawcy.Łukasz Godula edytował(a) ten post dnia 13.03.12 o godzinie 16:55