Reklama: Masz stronę WWW i nikt jej nie odwiedza , ZMIEŃ TO

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: raporty a programowanie

Witam. Załóżmy, że jest wakat na stanowisko programisty baz danych z doświadczeniem min 2 lata. Jak przez pracodawców postrzegany jest człowiek, który przez 2 lata zajmował sie programowaniem raportów względem kogoś kto przez ten sam okres był zwyczajnym programistą uczestniczącym w typowym cyklu wytwarzania oprogramowania? Czy to jest traktowane na równi? Grunt, ze zajmował się językiem SQL?
12.01.2012, 10:17

Michał Z. ɐʇsıɯɐɹƃoɹd

Piszesz o uogólnionym pracodawcy - takim mitycznym bycie? Dobra, czepiam się - chodzi o to, że każdy ma ciut inne podejście do problemu. IMVHO ktoś, kto zajmował się tylko raportami jest lepszy od kogoś, kto programował. Praca tego pierwszego jest bardziej związana z bazami danych, ale... to też zależy czego używał do generowania tych raportów. Kolejne pytanie - czy ten programista baz danych ma zajmować się tylko klepaniem w pl sql, czy może też będzie odpowiadać za np. mapowania w Hibernate.
Podsumowując - zależy od tego co konkretnie robił każdy z pracowników i co konkretnie ma robić jako programista baz danych. Dla mnie pytanie jest zbyt ogólne, żeby udzielić odpowiedzi.
12.01.2012, 11:16

Michał Sowacki Właściciel,
Michał Sowacki
Technologie
Informatyczne

Popieram poprzednika, za mało szczegółów napisałeś by dać możliwość konkretnej oceny. Moim zdaniem zarówno programista jak i specjalista od raportowania mogli zajmować się tym samym, klient po prostu inaczej nazwał stanowisko. Na miejscu osoby przeprowadzającej wywiad zapytał bym o konkrety twojego doświadczenia - zadania jakie realizowałeś, projekty, wyzwania - to twoje realne doświadczenie zawodowe określa kim jesteś nie nazwa stanowiska.
12.01.2012, 11:53

Ok, ściślej mówiąc, czy można ich traktować na równi biorąc pod uwagę, że typowy gość od raportów nie ma doświadczenia w procesie wytwarzania oprogramowania, a ten drugi tak (a jest to w wymaganiach pracodawcy). Zastanawia mnie jak bardzo jest to znaczące. Czy po prostu decydujący wpływ ma biegłość w technologii sql, pl/sql itd?
12.01.2012, 23:51

Michał Z. ɐʇsıɯɐɹƃoɹd

Jeżeli pracodawca może oddelegować kogoś, kto ma doświadczenie przy procesie wytwarzania oprogramowania - braki w tym obszarze mogą być mniej istotne. Z drugiej strony znajomość SQLa jest kluczowa dla programisty baz danych.
Ja bym wolał do zespołu kogoś, kto trzaskał złożone raporty niż zwykłego programistę. No, ale nigdy też nie twierdziłem, że jestem normalny... ;)
13.01.2012, 07:52

Szymon G. DBA, Programista...

Michał Z.:
Jeżeli pracodawca może oddelegować kogoś, kto ma doświadczenie przy procesie wytwarzania oprogramowania - braki w tym obszarze mogą być mniej istotne. Z drugiej strony znajomość SQLa jest kluczowa dla programisty baz danych.
Ja bym wolał do zespołu kogoś, kto trzaskał złożone raporty niż zwykłego programistę. No, ale nigdy też nie twierdziłem, że jestem normalny... ;)

Też bym wolał. 99% programistów, których spotkałem w ogóle nie rozumie baz danych. Mają problemy z podstawowymi operacjami, a dla wielu z nich wielkim odkryciem jest możliwość sortowania danych w bazie, bo do tej pory wyciągali wszystko do aplikacji i tam sortowali.

Znajomość SQLa uważam za wielką zaletę i to nie ma znaczenia, której bazy to dotyczy. No chyba, że to tylko beztransakcyjny mysql.

Najlepiej gdy w zespole są różni ludzie, z różnym doświadczeniem. Dobrze jest jak jest ktoś znający nieco programowanie i dobrze SQLa, a do tego programista umiejący dobrze programować. Gorzej jeśli to np. dwóch programistów, którzy nie potrafią dogadać się z bazą.
13.01.2012, 08:39

Paweł Grzegorz Kwiatkowski Senior Consultant,
Capgemini

Moim zdaniem pracodawca podchodzi racjonalnie do tematu i patrzy na to co ma być zrobione vs. doświadczenie osoby, która ma realizować zadania, ewentualnie na możliwość szybkiego przyuczenia danej osoby do efektywnej ich realizacji (jest chęć nauki / jest się od kogo uczyć / widać postęp w okresie próbnym).

Jeśli pracodawca oczekuje np. doświadczenia w tworzeniu rozwiązań ETL, to ktoś kto przez 2 lata miał do czynienia z tym tematem, ma zdecydowanie lepsze notowania niż programista, który z tematem nigdy się nie zetknął. Pytanie jaki zakres obowiązków wpisany jest w stanowisko "programista baz danych"? Pewnie każdy pracodawca inaczej to rozumie :)

Od programisty baz danych wymagałbym, poza oczywistą znajomością SQLa, znajomości architektury wybranego silnika(/-ów) bazodanowego, umiejętności przekładania struktur logicznych na wydajne struktury fizyczne. SQLe może "klepać" znaczny % użytkowników bazy danych (nie tylko programistów :) ), zaś % tworzący wydajne rozwiązania jest zdecydowanie mniejszy.
13.01.2012, 09:38

dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi
18.01.2012, 11:28

Wyślij zaproszenie do