Łukasz
S.
Business Systems
Programmer Analyst
Temat: Do czego Alpari pyta gdzie pracuję, ile zarabiam i ile...
Witam,Zacząłem wypełniać formularz o założenie konta Alpari UK i zastanawia mnie po co pytają o Employment details, annual income i value of savings? Do czego są im potrzebne akurat takie informacje? Czy to jest weryfikowane później z rzeczywistością?
Pozdrawiam,
Łukasz
Dominik
R.
Gra warta świeczki
;)
raczej jest to związane z mifid
Łukasz
Wojcieski
Specjalista ds.
Nadzoru
Kolega ma rację - w związku z MIFiD domy maklerskie mają obowiązek przeprowadzenia testów adekwatności i odpowiedniości - w dużym skrócie dom maklerski musi sprawdzić czy dana usługa jest dla klienta adekwatna/odpowiednia biorąc pod uwagę jego doświadczenie inwestycyjne, dochód czy awersję do ryzyka. Wiedza opiera się na oświadczeniu klienta i raczej nie ma szansy być w jakikolwiek sposób zweryfikowana.
Dominik
R.
Gra warta świeczki
;)
no, to jak z napisem na fajkach "palenie zabija" ... to Ty bierzesz na siebie ryzyko, nikt inny ;)
Łukasz
Wojcieski
Specjalista ds.
Nadzoru
No ale regulacji coraz więcej nie tylko na rynku kapitałowym. Fajki to świetny przykład :) Kiedyś nie było w ogóle ostrzeżeń na paczkach, później je ustanowiono, powiększano a od przyszłego roku zamiast ostrzeżeń mają być obrazki:http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/555517,ostrzezen...
Sorry za ot.
Robert
Mylogi
Managed Futures
Accounts
a gdzie to Alpari jest zarejstrowane ze obowizuje je MIFID ?
Robert
Mylogi
Managed Futures
Accounts
..bo troche mi nie pasujezgodnosc z MIFID
i mozliwosc prowadzenia PAMM kont
pierwsze wskazuje w UE
drugie na off shore