Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Leszek K. Menedżer ds.
Bezpieczeństwa
Informacji (CISO,
ITSO, BCM, ...

Temat: Urząd skarbowy kupuje baze danych uzytkowników Allegro

http://prawo.vagla.pl/node/9619

Jak sądzicie, czy w takim trybie urząd może to zrobić zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych?
5.01.2012, 07:53

Paweł Litwiński adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...

Ja już odpowiedziałem na profilu Piotra na FB - nie, nie może. Ustawa o kontroli skarbowej przewiduje postanowienie jako formę prawną działania. Żadna umowa w grę nie wchodzi.
5.01.2012, 08:29

Marcin O. Urzędnik

Po pierwsze IS będzie mieć jedynie dostęp do bazy a nie będzie jej właścicielem, po drugie dane sprzedających to nicki (tylko w przypadku zarejestrowanych firm - pełne dane przedsiębiorcy) a to i tak dane ogólnodostępne.
5.01.2012, 08:34

Grzegorz K. Bezpieczeństwo w
pełnym wymiarze.
Publiczne i prywatne

Oj... nie tylko nicki. Nie jestem specem od skarbówki, ale mam wrażenie, że mają spore uprawnienia w zakresie identyfikacji właścicieli telefonów, adresów mail etc.

Tak jak w przypadku formacji typu policja czy straż miejska. Numer PESEL nie będzie dla mnie, jako osoby prywatnej, stanowić sam w sobie danych osobowych, bo ja nie mam możliwości jego "odczytania", czyli zidentyfikowania osoby (brak uprawnień, nadmierne koszty a i tak nie do końca mi podadzą, chyba, że mam uzasadniony interes ale to też... cieżko). Straż miejska, czy policja za pomocą dostępu do bazy PESEL identyfikują osobę natychmiast.
5.01.2012, 09:45

Paweł Litwiński adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...

Marcin O.:
Po pierwsze IS będzie mieć jedynie dostęp do bazy a nie będzie jej właścicielem, po drugie dane sprzedających to nicki (tylko w przypadku zarejestrowanych firm - pełne dane przedsiębiorcy) a to i tak dane ogólnodostępne.

A jaka Pana zdaniem jest różnica między "mieć dostęp", a "być właścicielem"? Czyż nie jest tak, że w jednym i drugim przypadku urzędnicy będą mogli się zapoznać z danymi z bazy? Po drugie, po nicku można ustalić, kto jest "podejrzany", a następnie zażądać ujawnienia danych spod nicku. Zresztą, sam nick bardzo często stanowi już dane osobowe. I po trzecie wreszcie, jak Pana zdaniem praktyka IS ma się do form prawnych działania IS przewidzianych w tym wypadku przez ustawę o kontroli skarbowej? Gdzie w tej ustawie znajdzie Pan taką formę pozyskiwania informacji o obywatelach?
5.01.2012, 09:50

Jarosław Żabówka Administrator
Bezpieczeństwa
Informacji (ABI).

Jeszcze kilka uwag przyszło mi do głowy:
-Informacje mają być wyciągane z treści – jakoś nie wierzę w ich wiarygodność.

-Identyfikatory osób, które dokonują zakupu na aukcjach Allegro są ukryte. Ciekawi mnie, w jaki sposób zostanie zrealizowany wymóg znajdowania powiązań między użytkownikami portali. Chyba, że chodzi tylko o podmioty które prowadzą sprzedaż korzystając z kilku kont, a nie powiązania między kupującym a sprzedającym.

-Nie ma sensu zapis, że ma to być co najmniej Allegro i Gratka. Skoro jedynym kryterium jest cena, nikt nie będzie dostarczał interfejsu do innych baz. Najwyraźniej nie ktoś nie lubi Allegro i Gratki... A może woli nie ruszać Gumtree, Autotrader, Domporta, ...

-Rozbroiła mnie zmiana w przetargu. Dotąd Wykonawca miał 3 dni na stworzenie systemu. Teraz musi on działać z chwilą podpisania umowy. Mam nadzieję, że mnie ktoś przekona, że Wykonawca nie jest z góry znany.

Jestem bardzo ciekawy, kto dzisiaj wygra przetarg.
9.01.2012, 02:51

Wyślij zaproszenie do