Damian Sidz Grafik
Temat: Jak zacząć projektowanie opakowań
Od dłuższego czasu jakieś (ok. 3lata) zajmuję się projektowaniem logo, opakowań, layotow itd, jako grafik freelancer. Robię to przeważnie w wolnych chwilach.Nie wiem jak pozyskać klientów. Mam na razie mały zasób w portfolio z projektowania opakowań, a chciałbym robić to dla większych firm. Jakbym zadał pytanie dla jakiejś firmy o współpracę, zapewne nie chcieli by nawiązać współpracy z racji tego że mam małe portfolio. Myślałem że może pytać o zrobienie opakowań za darmo? Nie mam pojęcia. Zwykłych napisów "SOK" , "SEREK" też nie będę robił bo to tandetnie wygląda :)
Zazwyczaj wyłapywałem poszczególne zlecenia na oferia, ale teraz coś tam wyłapać to lepiej już szóstke w totka wygrać.
Tomasz M W. Free your mind!
Damian nie za darmo! Nikt Cię poważnie nie będzie potem traktował.Lepiej wybierz portale konkursowe typu http://99designs.com/ itp.
W praktyce wychodzi, że robisz i tak za darmo, ale możesz porównywać swoje projekty z innymi, ze zwycięskimi, poznawać oczekiwania klientów. Do tego możesz zdobyć kontakty i widzieć szerzej niż polski (ubogi jak na razie) rynek opakowań.
Jedna rada - nie rzucaj się na wszystko, wybieraj sobie te ciekawsze i... nie daj się zwariować, bo to twarda szkoła będzie!
Powodzenia! :)
Damian Sidz Grafik
Tomaszu, z nieba mi spadłeś :)
Tomasz M W. Free your mind!
Damian Sidz:
Tomaszu, z nieba mi spadłeś :)
Żebyś wiedział :)