Andrzej
Sowiński
Makler Papierów
Wartościowych
Temat: Poszukuję forex - mentora
Józef R.:
skoro pisze Pan w temacie foreksu, więc to tylko na to wskazywało... proszę zapytać czy ktoś z tutaj czytajacych tamtą wypowiedź stwierdzi, że tą nimiłą niespodzianką nie była strata na foreksie, a wypadek życiowy? Ja tu nie oceniam tylko stwierdzam fakt co Pan napisał. Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Przecież kilka wątków wcześniej pisałem, że wcale nie odebrałem tego jako stratę na forex. Fakt jest taki, że w wypowiedzi nic takiego nie ma, aczkolwiek kontekst mógł być dla niektórych mylący.
Józef
R.
"Wiedza usuwa dwóch
wrogów budowania
dobrobytu: ryzyko i
...
Andrzej Sowiński:
Przecież kilka wątków wcześniej pisałem, że wcale nie odebrałem tego jako stratę na forex. Fakt jest taki, że w wypowiedzi nic takiego nie ma, aczkolwiek kontekst mógł być dla niektórych mylący.Teraz już wszystko zostało wyjaśnione. Tylko jak Zdzisław to pisał to takie jasne nie było.
Szymon Pisar Freelancer
Witam,Niedawno spotkałem się z Panem Zdzisławem.
Rozmawialiśmy prawie przez cały dzień na temat Forex. Wnikliwe rozmowy, testy systemów.
Interesuję się rynkiem Forex od 6 lat i powiem, a w zasadzie napiszę, iż Pan Zdzisław to praktyk, innymi słowy udziela konkretnych rad, wskazówek, zero marketingu. Naturalnie nie sposób porównać Pana Zdzisława do innych osób, ponieważ każdy ma swój inny styl dokonywania inwestycji, ale śmiało mogę powiedzieć, iż spotkanie które zorganizowaliśmy już "procentuje" :)
Dominik Lipiec Trader
Remi Bruzek:
Panie Zdzislawie, milo ze chce Pan chce sie wymigac od sytuacji, w ktorej juz sobie wytlumaczylismy ze to jednak zycie nie forex. Mam jednak pytania.
1. Jak mozna placic frycowe na FX jezeli uczylo sie od kogos kto ma 30 lat doswiadczenia?
2. Jakie musi Pan miec strategie skoro po 4 latach gry, ma Pan nie wsyatrczajaco kapitalu z FX na inwestycje i zabezpieczenie zyciowe ?
Moim zdaniem Pan kreci i jescze to glupie docinki.
1. kazdy placi frycowe na FX, nawet jak ma 130 lat doświadczenia rynkowego
2. jeśli po 4 latach potrafisz utrzymać sie z FX (nawet niech to bedzie srednia krajowa brutto) to jesteś bardzo skutecznym traderem. jeśli masz na dodatkowe inwestycje i zabezpieczenie życiowe (cokolwiek ma to znaczyć, dla każdego co innego) to masz zadatki na FX guru
Zdzislaw Oleksik trader rynku forex
to prawda, szczera prawda co mówisz, więc do pracy potrzeba zabrać miskę z wrzątkiem na wypadek podjęcia pochopnej decyzji , najpierw łapy poparzyć, wtedy odechciewa się wszystko i wszystkiego ale za to masz chłodną głowę obolałe ręce i nie ruszony depozyt i robisz się znowu grzeczny bo jak wiesz forex jest dla grzecznych a nie grzecznym radzę się zapisać na produkcję filmu akcji" Rambo"ale i ja sam jestem podatny na pokusy np przekroczenia m/m wiesz to jest rzecz z którą zawsze trzeba się zmagać ciągle i bezustannie jak z wszystkim w życiu
pozdrawiam
Krzysztof S. 3 X I
Szymon Pisar:Rozdwojenie jazni Panie Zdzislawie :)))?
Witam,
Niedawno spotkałem się z Panem Zdzisławem.
Rozmawialiśmy prawie przez cały dzień na temat Forex. Wnikliwe rozmowy, testy systemów.
Szymon Pisar Freelancer
Witam,Chciałem Wam tylko przytoczyć moją opinię. Naturalnie każdy ma prawo do własnego zdania.
Pozdrawiam i życzę sukcesów,
Szymon.
Szymon Pisar:
Witam,
Chciałem Wam tylko przytoczyć moją opinię. Naturalnie każdy ma prawo do własnego zdania.
Pozdrawiam i życzę sukcesów,
Szymon.
ale czemu tak naganiasz....?
na tym forum przebywaja same stare wyjadacze...:)
Remi
Bruzek
Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie
Pan Dominik I Zdziaslaw.Co bzdury piszecie, ludzie ktorzy placa frycowe to:
1. glupki or laicy
2. tych ktorych nic nie obchodzi.
3. zachlanni ale to forma glupoty.
Nikt nie musi placic frycowego, jezeli sie postepuje wedlug zasad. Chcecie powiedziec jak zaczne silownie to powinem zlamac sobie reke aby wiedziec co to znaczy kontuzja aby potem jej unikac. Co za bdura.
FX to biznes. Czyli strategii, plan, zarzadzanie I podejmiowanie decyzji. Glupcy czy Laicy naczytaja sie jak na fx szybko sie zarabia I nagle sie okazuje upssss!!!! Stracili. Lamia wszystkie zasady ktorych jest kilka aby mozna sukcesywnie zarabiac. Nie jest ich wiele okolo10. czy tak trudno jest je zapamietac.
Nie jestem guru. poprostu robie swoje, myslac o krajowej sredniej to masz namysle polske czy uk bo tam mieszkam, warto przeczytac czasmi profil i wypowiedzi danej osoby. Pan Zdzislawa wypowiedzi to wiekszosci bzdury, osoby ktorej zawszelka cene chce sie sprzedac i pisze zeby pisac, jednej z swojej wypowiedzi pisze " zaloz ze tych 10 tys juz nie masz kiedy zaczynasz" heeheheheeeh co bzdet. Z 10tys przy moim zalozeniu 15% w skali miesiaca ja mial bym 11,5 a On puste konto i drapal by sie w glowe co zle zrobil. No, super podejscie do sprawy.
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
"Zdzislawa wypowiedzi to wiekszosci bzdury, osoby ktorej zawszelka cene chce sie sprzedac i pisze zeby pisac, jednej z swojej wypowiedzi pisze " zaloz ze tych 10 tys juz nie masz kiedy zaczynasz"nie przypominam sobie takiej mojej wypowiedzi ujetej w cytacie, mogę być dla pana glupcem człowiekiem piszącym same bzdury ma pan do tej opini takie prawo, mimo tego pozdrawiam pana
Remi
Bruzek
Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie
ja proponuje ci zacznij od tego,abyś uczynił rzecz totalnie absurdalną, powiedz sobie że zgadzasz się na stratę 1000zł po czym otwieraj pozycję na czuja, raz krótką a raz długą nie używając żadnych systemów przeczytanych ,słyszanych czy proponowanych ich nie ma ,jest tylko jeden cel i jedno zadanie otwierać pozycje na czuja w ciągu całego tygodnia ale spokojnie nie tak hop, możesz otwierać pozycje tylko w mikro lotach max 0,01 pip nie wolno ci to robić w czasie danych oraz godz przed jak i po,oczywiście używasz stop loss i take profit w zakresie max do 5 pipsów zapisuj pozycje stratne i zyskowne i pamiętaj że zgodziłeś się na stratę 1000zł pamiętaj te 1000 już nie istnieje one zostało przez ciebie pogrzebane--------------------------------------------------------------------------------
moja wina, 1000 zl mialao byc
Powiem panu moja opinię i tylko moją,panie Remi ten tekst który napisałem nie jest dla pana, ponieważ pan jak mniemam jest już orłem który lata a nie pisklakiem w sensie forexu, natomiast pisałem moją radę do osoby którą chciała zacząć pracę na FOREX, ponieważ wiem jak wielkim stresem jest na starcie obawa o stracenie jakichkolwiek pieniędzy w/g mnie jest to tak samo zgubna emocja, jak i euforia z zarobienia ich, i wtedy zaczynają się filmy( kurde a jak bym zagrał za więcej miałbym więcej a jak strata to znowu dramat i ..... ach muszę się odkuć) i nie umiemy czekać i zaczynamy ryzykować, otwierać pozycje pod wpływem impulsu a nie okazji a potem patrzymy strata na wykresie się powiększa a im większa strata tym większa nadzieja i błagalna myśl w końcu cena musi zawrócić i można tu pisać i pisać niekończąca się opowieśćta moja propozycja, miała pomóc w ujarzmieniu emocji związanych z psychologią inwestowania - o co chodzi, ciężko jest przy takim układzie jak pisałem stracić wszystko, jak i zrobić dubla, ale wchodząc nawet na tzw czuja jest to zadatek do tego aby poznać siebie a przede wszystkim pokonać w sobie lęk o stratę i jak i zgubną euforie z osiągniętego profitu ,wywołująca pokusę do podnoszenia stawek
ponieważ pragnienie aby coś zarobić będzie zmuszało cie do częstego zajmowania pozycji a to cię w końcu zmęczy i powinno zatrzymać nie pohamowany głód zarobienia kopalni pieniędzy w tak krótkim czasie jak i oswoisz się z wpisaną w ten biznes stratą, która na pewno do samobójstwa cie nie doprowadzi (ponieważ zgodziłeś się na taka stratę zanim zacząłeś ) a pozwoli ci się sprawdzić czy ta zabawa jest dla ciebie a po takim małym treningu w jakimś stopniu można się określić jak wytrzymywałem te napięcia jak sobie radziłem z stresem z chciwością cierpliwoscia czy był jakiś stres gdzie są moje słabe a gdzie silne strony ect... a nagrodą wszystkiego na końcu tego wstępnego treningu będzie dla ciebie fakt że jest się wyciszonym i oswojonym z emocjami i jeżeli do tego dołoży się system to myślę że etap dziwki systemowej ma się z głowy ale to moja koncepcja
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Remi - każdy. Powtarzam KAŻDY prędzej czy później zapłaci daninę rynkowi. I uwierz mi na słowo - im szybciej ją zapłaci, tym lepiej.Na razie widzę w Twojej wypowiedzi przekonanie o własnej nieomylności i kompletny brak szacunku do pipsów. A to się zemści.
Co tu duzo mówić Panie Krzysztofie ............ młody gniewnyzdrowy człowiek, pełny sił, świat przed nim stoi otworem, jest jak mlode wino w bukłaku
jest rozgrzany ,szybki i pewny siebie, jest na szczycie ,ale lata lecą a niespodzianki życiowe czekają które zwalają czlowieka z konia by nauczyć pokory
pozdrawiam Pana
p.s miło zobaczyć kogoś z Gdańska
Remi
Bruzek
Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie
A co to ma wspolnego z moim wiekiem Panowie? Czy mlody to pojecie wzgledne. Liczy sie wiedza a nie czy jest sie mlodym. Nie wiem co teraz mam myslec o Zekerbergu, no bo koles mlody, bogaty no ale wedlug Panow, powinien dostac w kosc. heheheeheh A niech sie gowniarz nauczy i bedize pokorny, zeby sobie za duzo nie myslal. heheehehNiespodzianki spotykaja ludzi ktorzy sa nie przygotwoani, czyli brak startegii i planu dzialania. Ale Panie Zdzislawie Pan juz to powinien wiedziec skoro zaplacil pan frycowe( kilka razy), jezeli dobrze przeczytalem lub zrozumielem. Wec nie wiem co myslec w tym momencie skoro nie uczy sie pan na bledach I stara sie nauczac innych co powinni robic
Co do daniny.
Jezeli myslicie ze musicie placic to zaplacice. Jezeli wychodzimy z zalozenia ze cos komus sie nalezy to tak sie stanie. Jezeli myslimy ze starcimy to wszystkie nasze dzialania beda dazyc do tego ze stracimy. Ja sie ciesze ze starcicie poniewaz kazdy dolar pokonuje droge od przegranego do wygranego wiec jezeli wy chcecie placic wiec ja albo Ci co chca zarobic zbieraja zniwo.
Nie jestem nic winny rynkowi ani rynek nie jest nic mi winny (wielu przedemna madrzejszych odemnie to mowilo). Rynek jest tylko wynacznikiem ceny czyli dwoch glucow, ktorzy mniemaja ze dana cena jest odpiednia na sprzedaz albo na kupno. NIC POZATYM.
NAUKA NA CZUJA(heheheheeh)
Kiedy nowo zaczynajacy czlowieko tweira pozycje, to musi wiedziec:
- dlaczego otwiera pozycje
- jaki jest jego TP i SL
- i dlaczego zamyka pozycje
- i co moze sie stac kiedy tego nie zrobi
tak sie czlowiek uczy dzialania a nie na czuja. Kazda otwarta tranzakcja musi byc przemyslana, spelnia kryteria zeby byla otwarta i zamnknieta. Aby zarabiac dzialamy planowo czyli jezeli wykonamy 10 % tyg (tak zaklada nasz plan) to dochodze od kompa I nie ogladam juz wykresow. Czuj nie pomaga a wrecz dezorientuje bo cos sie dzieje a my nie wiemy dlaczego- tak traca laicy.
Gienaralnie w Waszych wypowiedziach padlo kilka paradyganmtow myslowych: typu mlody, danina, frycowe ect ect.
Szacunek do Point in price
Szacunek mam I to wielkszy niz Wy Sami, piszac ze musicie za placic danine czy frycowe. Czyli oddajecie sowje ukochane pispy innym Jestem omylny ale staram ograniczyc w podejmowaniu bledych decyzjii.
Franek
Byk
specjalista ds.
finansów, Trader
Forex, Giełdy
dopiero zaczynam zabawe z forexem, ile musze stracic aby zaczac zarabiac..?jakies pulapki mnie czekaja..?
Robert
Mylogi
Managed Futures
Accounts
po pierwsze rynek ( uczestnicy po 2 stronie rynku)po drugie broker ( demo to co innego , w real podstawiaja Ci noge ; pewnym zabezpieczeniem jest wybor brokera typu ECN a nie MM lub platforma np w uznnym DM jak bossa )
a to tylko poczatek
jak wszedzie koszty transakcyjne
na 4x nie ma prowizji wiec ten koszt przybiera postac spreadu i swapu
a to nadal tylko poczatek...
Arkadiusz Łyjak FOREX/CFD
Franek Byk:
dopiero zaczynam zabawe z forexem, ile musze stracic aby zaczac zarabiac..?
jakies pulapki mnie czekaja..?
Pułapki czekają na Ciebie tak jak na każdego. Większości da się uniknąć czytając chociażby to forum, bo ludzie chętnie dzielą się taką wiedzą.
Oznacza to, że możesz się uczyć na czyichś błędach = nie stracisz swoich pieniędzy.
Pytanie - ile musisz stracić? Trać tyle ile wynosi margines błędu twojej strategii, czyli tyle ile jesteś w stanie zaakceptować. Mówię tutaj o ryzyku inwestycyjnym, czyli zarządzaniu kapitałem. Osobiście w pierwszej kolejności przed graniem sprawdzam ile mogę stracić na danym trejdzie. Bo to tak naprawdę jedyna rzecz, której możesz być pewien. Potem dopiero myślę o Hawajach:)