Ewa
Serwicka
Podróżuję,
śnię, odkrywam.
Temat: Wordpress - wtyczka do tłumaczenia bloga
Jak w temacie, czy używacie jakiejś, czy jakąś możecie polecić?Głównie zależy mi na tłumaczeniu na angielski chciałabym dla zagranicznych znajomych zrobić angielską wersję bloga, a samodzielnie nie mam czasu i możliwości przetłumaczyć wszystkich postów...
Z góry dzięki za pomoc :)
Łukasz
Rogala
Pozycjonuję sobie
strony www ;)
Zastanawiam się czy nie wyjdą podobnie jak przetłumaczą sobie via Google Translator :)
Kamil
Newczyński
zostawiam trwałe
ślady w sieci |
socialtalk.pl
Łukasz Rogala:To jest najlepsze rozwiązanie, najmniej angażujące tak jedną, jak i drugą stronę.
Zastanawiam się czy nie wyjdą podobnie jak przetłumaczą sobie via Google Translator :)
Ewa
Serwicka
Podróżuję,
śnię, odkrywam.
Dzięki, o GT myślałam, ale wolałabym mieć ikonkę czy linka do wersji angielskiej na blogu bo jak znam życie to nie każdemu będzie się chciało przeklejać linka do translatora, a tak po prostu sobie kliknie na english version.Chyba, że zrobię linka "english version" prowadzącego do GT. to moze być rozwiązanie. Ale jeśli ktoś inny zna/korzysta z jakiejś wtyczki to też chętnie przetestuję :)
Kamil
Newczyński
zostawiam trwałe
ślady w sieci |
socialtalk.pl
Jest qTranslate:http://wordpress.org/extend/plugins/qtranslate/
Ewa
Serwicka
Podróżuję,
śnię, odkrywam.
Dzięki! Używałeś?
Kamil
Newczyński
zostawiam trwałe
ślady w sieci |
socialtalk.pl
Ewa Serwicka:Uprzedzam: nie miałem takiej okazji. Zasłyszana opinia.
Dzięki! Używałeś?
Do tłumaczenia szablonu, z autopsji, nie ma nic lepszego od Codestyling Localization:
http://wordpress.org/extend/plugins/codestyling-locali...
Łukasz
Rogala
Pozycjonuję sobie
strony www ;)
Tłumaczenie szablonu to jeden wieczór, góra dwa (jak ktoś lubi sobie pracę dzielić). Tu chodzi bardziej o sporządzenie wersji językowej bloga, a z tym jest różnie. A dobrze zrobić bloga w dwóch wersjach językowych to niekiedy sztuka ;) Potem wychodzą nieładne rzeczy podczas optymalizacji ;)
Mariusz
Kołacz
IT/SEO/SEM - szukam
pracy (etat)
Niestety ale jeśli chcesz aby tłumaczenie było prawidłowe nie używaj GT. Potrafi bardzo proste frazy w szczególności techniczne przeobrazić w słowa kompletnie pozbawione sensu, nie mające nic wspólnego z dalszą częścią zdania. Jeśli już chcesz tłumaczyć to w translatorach opartych na sieciach neuronowych - tylko one będą potrafiły "zrozumieć" kontekst zdania i odpowiednio dobrać tłumaczenie. Oczywiście to zależy też od stopnia wytrenowania aplikacji, jeśli dany słownik ma niewielką bazę wiedzy, czyli innymi słowy zdobył niewiele doświadczenia to i tak nie ma co liczyć na solidne tłumaczenie (jeśli jest w fazie początkowej zachowuje się jak przedszkolak - typowy translator nie potrafiący zaproponować odpowiedniej odmiany słowa). Inteligentne, samo uczące się programy to ciekawa i skuteczna pomoc we wszelkich translacjach. Trochę złą analogię zrobiłem ale tak to wygląda.Pozdrawiam
Ewa
Serwicka
Podróżuję,
śnię, odkrywam.
Testuję Transposh http://transposh.org/ w oparciu o google translate.Póki co działa bardzo ładnie (mam na myśli funkcjonalność wtyczki, możliwości konfiguracji wygląd widgetu - bo oczywiście automatyczne tłumaczenie guglowe jest pełne błędów, czasem nawet dość śmiesznych :)
Łukasz
Rogala
Pozycjonuję sobie
strony www ;)
Zastanów się nad zrobieniem wersji językowej - będzie to przyjemniejsze dla każdego kto będzie przeglądał bloga będąc poza granicami.
Ewa
Serwicka
Podróżuję,
śnię, odkrywam.
Łukasz, masz rację, to lepsze rozwiązanie.Jeśli kiedyś znajdę czas na przetłumaczenie wszystkiego, to może zrobię, ale teraz po prostu brak czasu :)Ewa Serwicka edytował(a) ten post dnia 09.01.12 o godzinie 18:56
Agnieszka
Swaczyna
Adwokat,
www.blogrozwod.pl