Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Łukasz Halastra Head Designer / GFX
designer and
Photographer

Temat: Tablet do fotografii produktów

Witam, od razu zaznaczam, ze nie mam zamiaru reklamować jakiejś marki, czy tym bardziej oprogramowania, poniższe linki są wybrane całkowicie przypadkowo (przy czym, przyznam, linkowane oprogramowanie jest chyba najlepszym dotychczas dostępnym na rynku androida (jeśli ktoś zna bardziej rozbudowane / niezawodne, niech wkleja, właśnie po to zakładam ten wątek)

Jak każdy szanujący się facet, jestem ''gadżeciarzem'' ;), nie chodzi oczywiście o fakt, że jak tylko widzę nowe urządzenie elektroniczne to od razu biegnę do sklepu go nabyć, raczej interesują mnie same technologie. Jednak do takich produktów jak Tablet byłem zawsze trochę uprzedzony, ani to wygodne do czytania książek (męczy oko, o niebo lepiej sprawdza się tgzw. e-papier, kindle i inne takie), do przeglądania netu... hmm... mogę to zrobić i w komórce (jeśli zależy mi na treści) czy na komputerze. Obchodziłem więc całą wrzawę wokół Ipada szerokim łukiem... do czasu.

No właśnie, prawdopodobnie już wielu fotografów chodzi do klienta z takim oto wynalazkiem, bo przyznam, do prezentacji produktu jakim są zdjęcia, filmy, nadaje się to wspaniale. Klient trzyma to w własnych rękach, bawi się, przybliża, ogląda detale jest super. Jednak to chyba był nadal zbyt błachy powód by lekką rączką pozbyć się koło 2 tys zł.
Jednak ostatnio pojawił się drugi. Zwie się DSLR controller (jest wiele już tego typu programów, głównie z nazwa dslr na Android Market, spora część darmowa)

Nie będę się rozwodził nad szczegółami, najwięcej dowiecie się z poniższego filmu i linku

http://tablet-news.net/2011/10/dslr-controller-beta-fo...
(tutaj znajdziecie tez liste tabletow, które współpracują z oprogramowaniem, żeby nie było, że jakąś markę chcę przemycić ;)

Reasumując, wykonałem już jedną sesje przy pomocy pożyczonego tabletu i powiem Wam, jestem zachwycony.
Oczywiście, nie zastąpi to w pełni podłączonego komputera po porządnym bezprzewodowym transmiterze, nie ma choćby takich kwiatkow jak balans bieli pobierany pipeta i aplikowany od razu na live view (choć wcale nie musi, i tak robie to dopiero na rawach na porządnym monitorze) i kilku drobnych rzeczy. Jest jednak najważniejsza funkcja. Podgląd na żywo. Czyli to co dla fotografa najważniejsze, pełna kontrola i podgląd cieni, światła, odbłysków.
Jestem już zmęczony bieganiem za każdym razem z moim 18calowym ciężkim bydlakiem, ustawianiem go na cholernym taborecie i uważaniu czy zaraz nie poleci mi to wszystko na ziemię ;) (już raz prawie leciało :/).

Zalety.
- Leciutkie, w pełni przenośne, małe, wygodne w obsłudze. Szczególnie w plenerze. Miodzio. Tablet działa z 5-6 godzin na jednej baterii. Bierzecie dwie, macie całodniową sesje pokrytą.
- Tanie. Koszt tabletu i oprogramowania (oprogramowanie to groszowe sprawy)
- Mobilne jak cholera ;) , wystarczy dokupić leciutki wysięgnik doczepiany do statywu i macie wszystko w jednym miejscu.

Teraz zastanawiam się nad kupnem własnego tabletu, co o tym wszystkim myślicie ?Łukasz Halastra edytował(a) ten post dnia 25.12.11 o godzinie 14:22
25.12.2011, 14:21

Łukasz Halastra Head Designer / GFX
designer and
Photographer

Temat: Tablet do fotografii produktów

Tutaj tablet w uzyciu (manual and digital focusing min)
25.12.2011, 14:31

Wyślij zaproszenie do