Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Patryk Grabowski Inżynier,
Politechnika
Szczecińska

Temat: Demos and Examples, pomożcie początkującemu.

Witam,

temat zamieściłem także na DevQt.pl ale mam nadzieję że ktoś z was mi udzieli pomocy.

Dopiero zaczynam z Qt, napisałem jedną, bardzo prostą aplikacje na uczelnie i muszę powiedzieć,że programowanie w Qt bardzo przypadło mi do gustu i chcę brnąć w to dalej...no i właśnie tu problem:

zainstalowałem Qt SDK niby wszystko ładnie hula ale nie mogę uruchomić przykładowych programów (a bardzo chciałbym-cieszę się że są przykłady programów z wykorzystaniem bluetooth). Oczywiście instalacja przebiegła bezbłędnie. Zainstalowałem SDK zarówno na mac'u jak i na linuxie-i przy uruchomieniu przykładowych programów pojawiają się te same błędy-więc wina raczej jest po mojej stronie-powinienem coś skonfigurować ale nie mam pojęcia co:/ wydaje mi się że ma to coś wspólnego z Qmobility.

Tak na konkretnym przykładzie: uruchamiam projekt demos and examples>bluetooth scanner example, no i problem w tym że program nie widzi niektórych nagłówków (właśnie tych z QMobility(podkreślone na zielono):

Obrazek

gdy próbuje zbudować projekt to wyświetlają się błędy:

Obrazek

Mi się wydaję że "coś" trzeba zrobić w pliku btscanner.pro. Poniżej przedstawiam oryginalna zawartość tego pliku:
TARGET = btscanner

INCLUDEPATH += ../../src/connectivity/bluetooth
DEPENDPATH += ../../src/connectivity/bluetooth

include(../mobility_examples.pri)

CONFIG += mobility
MOBILITY = connectivity
TEMPLATE = app

SOURCES = \
main.cpp \
device.cpp \
service.cpp

HEADERS = \
device.h \
service.h

FORMS = \
device.ui \
service.ui

symbian {
TARGET.CAPABILITY = ReadDeviceData LocalServices WriteDeviceData
}

OTHER_FILES += \
qtc_packaging/debian_harmattan/rules \
qtc_packaging/debian_harmattan/README \
qtc_packaging/debian_harmattan/manifest.aegis \
qtc_packaging/debian_harmattan/copyright \
qtc_packaging/debian_harmattan/control \
qtc_packaging/debian_harmattan/compat \
qtc_packaging/debian_harmattan/changelog

Szukam i szukam rozwiązania, ale już trzeci dzień mija i nie daję rady:( nie podobają mi się linie INCLUDEPATH, DEPENDPATH:/ Jeżeli problem jest z QMobility to czemu te przykłady nie są tak zrobione aby można je było uruchomić tuż po zainstalowaniu SDK? myślę że nowym użytkowniką-takim jak ja stwarza to dużo problemów:/
24.12.2011, 00:22

Robert Gosztyła Programista, nie ma

Jakiej wersji Qt SDK używasz? Choć obstawiam, że to akurat nie jest problem, prawdopodobnie używasz złego targetu dla programu wynikowego. Przy pierwszym wczytaniu do QtCreatora zapewne miałeś okno z pytaniem o wybór platformy docelowej, jeśli wybrałeś "Desktop" to będziesz miał efekty, takie jak opisałeś. To jest projekt bardziej chyba pod urządzenia mobilne i jeśli wybierzesz bardziej "mobilny" target, np. Symulator Qt (mam takie coś w najnowszym SDK) to Ci się powinno zbudować bez problemów jeśli instalowałeś standardowo. Najnowsze SDK instalują kilka wersji Qt, więc musisz patrzeć w ustawienia projektu, których używasz. W najnowszym SDK z tego co zauważyłem są wersje dla zwykłych desktopowych aplikacji, dla Symbiana Anna, symulatora i jeszcze coś, strzelam że ze wszystkimi, prócz desktop-u projekt Ci się skompiluje bez problemu.
30.12.2011, 13:06

Jan Kurdel Programista,
Unamanned Aerial
Vehicles Polska Sp.
z o.o.

Problemem jest to, że wraz z QtSDK nie jest dołączona wersja Qt Mobility na desktop. Aby zatem skorzystac z mobility będziesz musiał zbudować je samemu.

Tutaj masz instrukcję jak to zrobić:
http://doc.qt.nokia.com/qtmobility-1.2/installation.html

A tutaj zostało to zgłoszone i być może już nie długo nie będzie takiej potrzeby.
https://bugreports.qt.nokia.com/browse/QTSDK-419
11.01.2012, 01:45

Przemek Czekaj Programista PHP

Z tego co pamiętam to QtCreator na windowsa w opcji Help -> Updates jest qtmobility do pobrania, ale mogę się mylić.
13.01.2012, 10:14

Wyślij zaproszenie do