Reklama: Masz stronę WWW i nikt jej nie odwiedza , ZMIEŃ TO

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Michał F. PHI, Michał
Frączek

Temat: porównywarka usług - co sądzicie?

Emil G.:
I z pewnością będzie to coś więcej niż porównywarka tylko cen usług :)

Trzymam za słowo :)

Emil: kiedy zdradzicie jakieś ceny za abonament? Mam nadzieję, że nie będą zabójcze dla małych firm i jednoosobowych działalności gospodarczych :)
27.01.2012, 15:04

Emil G. Usability Manager,
Synergian.pl

Łukasz Kaleta:
Synergian ma ogromny potencjał - Emil - nie bądź skromny - cały system odniesie sukces ;-)

Cała inicjatywa ma ręce i nogi, a przede wszystkim głowę... a co za tym idzie ... Przyszłość !

Powodzenia!

Dzięki :)
Przy okazji zachęcam do dodania swoich usług :)

Michał F.:

Emil: kiedy zdradzicie jakieś ceny za abonament? Mam nadzieję, że nie będą zabójcze dla małych firm i jednoosobowych działalności gospodarczych :)

Michale, abonamenty, które planujemy wprowadzić już z samej swojej natury nie będą zabójcze :)

W najbliższym czasie wszystkie najbardziej istotne funkcje Synergian.pl pozostaną dla każdego darmowe. Bezpłatnie będzie można dodawać swoje usługi, wizytówkę firmy, portfolio, negocjować z kontrahentem, zawierać transakcje, itd.

I to wszystko pozostanie darmowe co najmniej do momentu, aż użytkownicy zaczną czerpać z systemu wymierne korzyści.

Natomiast wykupienie abonamentu będzie dawało przede wszystkim dodatkowe możliwości promocji swoich usług wewnątrz serwisu. Dokładnej ceny abonamentu jeszcze nie znamy, ale będzie ona oscylowała w okolicach kilkudziesięciu złotych na miesiąc.Emil G. edytował(a) ten post dnia 30.01.12 o godzinie 17:13
30.01.2012, 17:01

Łukasz Kaleta Wspieramy lekarzy w
diagnozowaniu
Pacjentów

Jak tylko będę potrzebował - to długo nie będę się zastanawiał - korzystałem kiedyś z podobnej - zagranicznej platformy i całkiem mi się to opłaciło, mimo, że na początku byłem niechętny do płacenia abonamentu :-) w końcu Polacy są nr1 w europie w kwestiach niepłacenia abonamentów x-D Łukasz Kaleta edytował(a) ten post dnia 31.01.12 o godzinie 03:47
31.01.2012, 03:47

Michał F. PHI, Michał
Frączek

Brzmi to całkiem fair. Mam nadzieje, że taki model się sprawdzi.

Co do niepłacenia abonamentu: jak rozumiem w tym przypadku nie będzie można go nie płacić jeśli będziemy chcieli skorzystać z dodatkowej funkcjonalności promocji wewnątrz portalu. Ciekaw jestem czy faktycznie niewielki przedsiębiorca zdecyduje się na taką formę reklamy, bo z tego co przeczytałem w Waszym badaniu, małe firmy nie przeznaczają dużych budżetów na reklamę, a z tego co pamiętam niemal 1/3 w ogóle się nie reklamuje.
31.01.2012, 15:18

Adam R. Projektant
interakcji, pasjonat
usability

Kilka podstawowych kwestii, na co zwróciłem uwagę już w pierwszej minucie przeglądania:

- troszkę nie jasna idea. Okej, usługi - natomiast kiedy zobaczyłem że chodzi z jednej strony o usługi IT/Multimedia/Marketing a z drugiej Budownictwo, to naszła mnie myśl - reszta jest chyba zwinięta. Trochę dziwna zależność. Rozumiem że taki obraliście kierunek, jednak warto by wytłumaczyć użytkownikom dlaczego żeby się nie zastanawiali czy czegoś nie zauważają, czy coś nie jest ukryte itp

- usługi, wykonawcy, zlecenia - zakładka wykonawcy może zdezorientować - czy mam szukać w usługach czy w wykonawcach? :)

- dwie migające na zmianę zakładki w centrum strony czasem zbyt szybko się zmieniają, nie zdąży się przeczytać

- filtracja wyników wyszukiwania i samego szukania jest lepsza (skuteczniejsza, daje poczucie bezpieczeństwa, że coś nam nie umknie) niż metoda wyszukiwania (wyszukiwarka, drzewo kategorii). Przemyślanie skonstruowany system wprowadziłby "banalność" znalezienia tego czego szukamy - a to duży plus :)

- kategorie usług - nie mogłem znaleźć takiej która pasuje do mnie, inni mogą mieć ten sam problem

Ogólnie idea serwisu mi się podoba, zawsze brakowało dobrego rozwiązania w zakresie znalezienia wykonawcy - zazwyczaj różne strony były mocno niedopracowane. Ale przydałoby się jeszcze pożądnie dopieścić i Synergiana :)Adam R. edytował(a) ten post dnia 11.02.12 o godzinie 12:25
11.02.2012, 12:10

Emil G. Usability Manager,
Synergian.pl

Michał F.:
>
Ciekaw jestem czy faktycznie niewielki przedsiębiorca zdecyduje się na taką formę reklamy, bo z tego co przeczytałem w Waszym badaniu, małe firmy nie przeznaczają dużych budżetów na reklamę, a z tego co pamiętam niemal 1/3 w ogóle się nie reklamuje.

To się okaże, kiedy abonamenty zostaną już wprowadzone :)
Plus taki, że przedsiębiorca nie płaci w ciemno, bo darmowe konto daje możliwość spokojnego zapoznania się z działaniem serwisu.

Adam R.:
>
- troszkę nie jasna idea. Okej, usługi - natomiast kiedy zobaczyłem że chodzi z jednej strony o usługi IT/Multimedia/Marketing a z drugiej Budownictwo, to naszła mnie myśl - reszta jest chyba zwinięta. Trochę dziwna zależność. Rozumiem że taki obraliście kierunek, jednak warto by wytłumaczyć użytkownikom dlaczego żeby się nie zastanawiali czy czegoś nie zauważają, czy coś nie jest ukryte itp

Masz rację. Niestety na razie działanie bocznego drzewa jest jakie jest.
Wynika to w dużej mierze z założeń, że zdecydowana większość ruchu na stronie ma pochodzić z długiego ogona googla. Czyli prowadzić na konkretną stronę usługi/wykonawcy.

I przykładowo, jeśli szukałeś w googlu malarza i wpadasz na profil malarza w Synergianie, to wtedy masz ułatwione chodzenie po drzewie budownictwa - bo system zakłada, że jak szukasz malarza to jesteś w tej chwili zainteresowany kategorią budownictwo.

Na pewno jeszcze musimy nad tym popracować :)
- usługi, wykonawcy, zlecenia - zakładka wykonawcy może zdezorientować - czy mam szukać w usługach czy w wykonawcach? :)

Właśnie pracujemy nad zmianami, które bardziej będą promować poszukiwanie w usługach i porównywanie tych usług. Natomiast zakładkę wykonawcy w pewnym momencie planujemy całkiem usunąć (więcej na ten temat pisałem wcześniej pod postem Waldemara Jonika)
- dwie migające na zmianę zakładki w centrum strony czasem zbyt szybko się zmieniają, nie zdąży się przeczytać

No racja. Migają dość szybko. Natomiast jak się najedzie kursorem nad obrazek wtedy się zatrzymuje i można spokojnie czytać. Ale widać nie jest to obecnie zbyt intuicyjne ;)

- filtracja wyników wyszukiwania i samego szukania jest lepsza (skuteczniejsza, daje poczucie bezpieczeństwa, że coś nam nie umknie) niż metoda wyszukiwania (wyszukiwarka, drzewo kategorii). Przemyślanie skonstruowany system wprowadziłby "banalność" znalezienia tego czego szukamy - a to duży plus :)

To bardzo słuszna uwaga. Niestety wprowadzenie modyfikacji w systemie wyszukiwania w tak złożonym projekcie nie jest proste. Ale powoli walczymy z tematem :) Zmiany, o których pisałem powyżej będą między innymi wprowadzały pewne ulepszenia do filtrowania listingów usług.

- kategorie usług - nie mogłem znaleźć takiej która pasuje do mnie, inni mogą mieć ten sam problem

Kolejna słuszna uwaga.

Niestety obecnie jest tak, że jeśli w jakiejś kategorii nie ma jeszcze usług, wtedy nie wyświetla się ona w bocznym drzewie. Więc Twoja kategoria może być dotychczas pusta. Wszystkie dostępne kategorie można zobaczyć klikając w "dodaj usługę" na górze strony. Tam jest funkcja wybierania kategorii - można wybierać przeglądając krok po kroku lub korzystając z wyszukiwarki.

Ogólnie idea serwisu mi się podoba, zawsze brakowało dobrego rozwiązania w zakresie znalezienia wykonawcy - zazwyczaj różne strony były mocno niedopracowane. Ale przydałoby się jeszcze pożądnie dopieścić i Synergiana :)

Miło słyszeć, że idea się podoba :)
Pracujemy cały czas nad poprawą serwisu.

Serdeczne dzięki Adamie za poświęcony czas i opisanie swoich spostrzeżeń :)
Takie uwagi są dla nas ogromnie ważne.

Pozdrawiam
14.02.2012, 17:28

Wyślij zaproszenie do