- 1
- 2
- Następna »
Michał
F.
PHI, Michał
Frączek
Temat: porównywarka usług - co sądzicie?
Chciałbym zapytać o Waszą opinię na temat nowego projektu: http://synergian.pl/. Myślicie, że pomysł na porównywanie usług ma szansę się przebić, czy może zostanie wrzucony do jednego worka z mało pożytecznymi katalogami?
Adam
Pawliczek
Programista Web
Developer, Devesoft
Software Development
...
Jeżeli tylko będzie oferować coś czego nie ma konkurencja (lub to samo będzie na lepszym "poziomie") to dlaczego nie. A czym wyróżnia się ta porównywarka od innych, oprócz całkiem przyjemnego i bardzo dopracowanego layoutu graficznego?3 rzeczy które zauważyłem na szybko.
1. W promowanych panuje lekki bałagan, nie wiadomo czy skupić wzrok na tekstach czy zdjęciach
2. Wg jakiego klucza są posortowane kategorie???
3. W profilu użytkownika chyba dałbym na samą górę ofertę i ewentualne portfolio, a dane kontaktowe dał na dół - bo w sumie to w formularzu już wypełniłem lokalizację więc po co mnie atakować wielką mapą google'a?
Ale to tylko takie moje tam przyczepienie ;)
Michał
F.
PHI, Michał
Frączek
Adam Pawliczek:
Jeżeli tylko będzie oferować coś czego nie ma konkurencja (lub to samo będzie na lepszym "poziomie") to dlaczego nie. A czym wyróżnia się ta porównywarka od innych, oprócz całkiem przyjemnego i bardzo dopracowanego layoutu graficznego?
3 rzeczy które zauważyłem na szybko.
1. W promowanych panuje lekki bałagan, nie wiadomo czy skupić wzrok na tekstach czy zdjęciach
3. W profilu użytkownika chyba dałbym na samą górę ofertę i ewentualne portfolio, a dane kontaktowe dał na dół - bo w sumie to w formularzu już wypełniłem lokalizację więc po co mnie atakować wielką mapą google'a?
cenne uwagi, na pewno się przydadzą.
Na rynku usług i ogłoszeń w sieci panuje spory bałagan. Jeśli uda się ogarnąć chaos i wszystko logicznie uporządkować, to myślę, że jest szansa na sukces.
Podoba mi się możliwość i funkcjonalność porównywania usług, ale żeby to działało, warto byłoby żeby użytkownicy chcieli dokonywać konkretnych wycen. Zastanawiam się czy uda się ich do tego zachęcić?
Adam
Pawliczek
Programista Web
Developer, Devesoft
Software Development
...
cenne uwagi, na pewno się przydadzą.Nie odpowiedziałeś na pytanie, wg czego są sortowane kategorie. Bardzo mnie to ciekawi :) Bo raz spotkałem się z ponad 20-to elementową nawigacją, gdzie były właśnie kategorie i były poukładane wg: popularności.... ale o tym fakcie wiedział tylko system... Szukanie konkretnej pozycji na literę "K" w książce telefonicznej gdzie nazwiska są wrzucone losowo to nic przyjemnego.
Na rynku usług i ogłoszeń w sieci panuje spory bałagan. Jeśli uda się ogarnąć chaos i wszystko logicznie uporządkować, to myślę, że jest szansa na sukces.Dlaczego uważasz że jest bałagan? Ja czegoś takiego nie zauważyłem, zwłaszcza na rynku ogłoszeń.
Podoba mi się możliwość i funkcjonalność porównywania usług,Niestety nie zauważyłem takiej funkcjonalności... gdzie ona jest?
ale żeby to działało, warto byłoby żeby użytkownicy chcieli dokonywać konkretnych wycen. Zastanawiam się czy uda się ich do tego zachęcić?O rany to trzeba dodatkowej pracy żeby porównać usługi? Jak to działa?
Użytkownicy są leniwi, ogólnie nie zmusisz ich do niczego co nie będzie im się opłacało (zupełnie jak z tresurą mojego psa;). Jeżeli będą jasno widzieli, że mogą coś łatwo i szybko zrobić to są większe szanse że to zrobią.
Michał
F.
PHI, Michał
Frączek
Adam Pawliczek:
cenne uwagi, na pewno się przydadzą.Nie odpowiedziałeś na pytanie, wg czego są sortowane kategorie. Bardzo mnie to ciekawi :) Bo raz spotkałem się z ponad 20-to elementową nawigacją, gdzie były właśnie kategorie i były poukładane wg: popularności.... ale o tym fakcie wiedział tylko system... Szukanie konkretnej pozycji na literę "K" w książce telefonicznej gdzie nazwiska są wrzucone losowo to nic przyjemnego.Na rynku usług i ogłoszeń w sieci panuje spory bałagan. Jeśli uda się ogarnąć chaos i wszystko logicznie uporządkować, to myślę, że jest szansa na sukces.Dlaczego uważasz że jest bałagan? Ja czegoś takiego nie zauważyłem, zwłaszcza na rynku ogłoszeń.Podoba mi się możliwość i funkcjonalność porównywania usług,Niestety nie zauważyłem takiej funkcjonalności... gdzie ona jest?ale żeby to działało, warto byłoby żeby użytkownicy chcieli dokonywać konkretnych wycen. Zastanawiam się czy uda się ich do tego zachęcić?O rany to trzeba dodatkowej pracy żeby porównać usługi? Jak to działa?
Użytkownicy są leniwi, ogólnie nie zmusisz ich do niczego co nie będzie im się opłacało (zupełnie jak z tresurą mojego psa;). Jeżeli będą jasno widzieli, że mogą coś łatwo i szybko zrobić to są większe szanse że to zrobią.
Myślę, że warto byłoby zaciągnąć do dyskusji kogoś bezpośrednio z Synergiana - pewnie znacznie lepiej odpowiedzą na Twoje pytania.
Ode mnie: Bałagan na rynku usług i ogłoszeń polega w moim przekonaniu (jako użytkownika) na tym, że miejsca z wartościowymi ogłoszeniami dla danej kategorii są porozrzucane i raczej niszowe (często wiedzą o nich jedynie specjaliści lub osoby bardziej obyte z internetem). Sporo jest również ogłoszeń "śmieciowych" które z perspektywy osoby poszukującej są bez użyteczne. Pokutuje tutaj chyba syndrom ogłoszeń prasowych, które niektórzy ogłoszeniodawcy chcą w całości przenieść do sieci.
Kilka razy próbowałem znaleźć coś na Gumtree - szybko kapitulowałem.
Adam
Pawliczek
Programista Web
Developer, Devesoft
Software Development
...
Michał F.:Rany, myślałem że to jak zwykle ukryty marketing...
Myślę, że warto byłoby zaciągnąć do dyskusji kogoś bezpośrednio z Synergiana - pewnie znacznie lepiej odpowiedzą na Twoje pytania.
Emil
G.
Usability Manager,
Synergian.pl
Michał F.:
To może ja się włączę do dyskusji :)
Adam Pawliczek:
A czym wyróżnia się ta porównywarka od innych, oprócz całkiem przyjemnego i bardzo dopracowanego layoutu graficznego?
Naszym celem jest promowanie innego niż obecni liderzy podejścia do rynku usług/zleceń w Internecie. Nie chcemy być kolejnym słupem ogłoszeniowym, gdzie klienci wrzucają zlecenia, a wykonawcy (nawet przypadkowi i nie do końca związani z tematem) morderczo się licytują zbijając cenę.
Pomijając nawet fakt "morderczości" licytacji, odpowiedź na takie zlecenie każdorazowo wymaga od wykonawcy dokonania wyceny. Natomiast klient musi przekopywać się przez te oferty, a później przeglądać wykonawców itd. Taki proces jest czasochłonny dla obu stron.
My nie chcemy skupiać się na pozyskiwaniu i wywieszaniu zleceń od klientów (którzy zresztą często sami nie wiedzą czego dokładnie chcą i ciężko jest im to opisać).
Nasza porównywarka usług ma działać następująco:
- my tworzymy ogromne drzewo kategorii, zawierające bardzo szczegółowe podkategorie, każda najniższa kategoria ma przypisaną konkretną jednostkę
np. Malowanie farbami emulsyjnymi metodą tradycyjną -> jednostka metr kwadratowy
- i chcemy, żeby wykonawcy dodawali u nas swoje usługi do tych szczegółowych kategorii i jednocześnie, żeby postarali się mniej więcej wycenić, ile kosztuje u nich wykonanie takiej jednostki (mogą określić cenę orientacyjną w przedziale "od - do"). Prosimy również o próbę wskazania szacunkowego czasu wykonania takiej jednostki.
- gdy w danej kategorii jest już kilka usług od różnych wykonawców, klient może wejść na odpowiedni listing, gdzie wyświetla się tylko "Malowanie farbami emulsyjnymi metodą tradycyjną rozliczane za m2" i dzięki jednakowej jednostce już z poziomu listingu może porównywać ceny i czasy wykonania różnych wykonawców.
- przy tym ma dostęp do wielu dodatkowych filtrów, które pomagają mu zawęzić wybór. I jak już wybierze wykonawców spełniających jego wymagania, wtedy może wysłać do nich szczegółowe zapytanie ofertowe o daną usługę.
Czyli generalnie oszczędzamy czas:
1. wykonawców - bo dokonują wyceny raz, na etapie dodawania usług,
2. klientów - bo szybko filtrują sobie listę wykonawców i wybierają tylko tych, którzy ich interesują
Emil
G.
Usability Manager,
Synergian.pl
Adam Pawliczek:
3 rzeczy które zauważyłem na szybko.
Słuszna uwaga. Na pewno będziemy pracować nad tym elementem.
Jeśli chodzi o branżę "budownictwo" to główne kategorie zostały ustawione w kolejności chronologicznej jeśli chodzi o proces budowy.
Natomiast podkategorie i dwie pozostałe branże miały się sortować alfabetycznie, ale w tym momencie faktycznie jest tam jakieś zamieszanie.
Masz rację. W przyszłości będziemy to zmieniać.
Dzięki za wypowiedzi.
Każde zgłoszenie od niezależnej osoby jest dla nas bardzo cenne :)
Jeszcze wiele pracy przed nami, ale myślę, że zmierzamy w dobrym kierunku :)
Emil
G.
Usability Manager,
Synergian.pl
Bartosz Świątek:
Przydałby się jakiś niewielki FAQ, objaśniający podstawy takie jak zapytania ofertowe czy właśnie możliwość porównywania usług.
Dział pomocy jest w przygotowaniu. Zdajemy sobie sprawę, że system jest na tyle złożony, że przydałyby się dodatkowe informacje.
Jednak już w tej chwili stosujemy kilka form podpowiedzi użytkownikowi:
1. tooltipy - przy niektórych elementach strony są małe ikonki z literką "i" po najechaniu pojawia się dymek z objaśnieniem
2. powiadomienia - na niektórych widokach na górze strony pojawia się komunikat na niebieskim tle, który daje wskazówki na temat danego widoku
3. proces dodawania usługi jest wzbogacony o dynamiczne dymki - wchodząc w poszczególne pola do wypełnienia, z boku wyskakuje dymek z objaśnieniem.
Przy czym generalnie naszym głównym celem jest dążenie do tego, żeby system był jak najbardziej intuicyjny i wymagał jak najmniej dodatkowych objaśnień :) Ale potrzebujemy jeszcze trochę czasu :)
Co do zachęcania użytkowników - generalnie ludzi na ogół nie trzeba mocno zachęcać do rzeczy, które są dla nich korzystne. Jeśli będą wiedzieć o tego typu możliwościach i przedstawi się im ich zalety to sami chętnie skorzystają. Przy czym zgadzam się z Adamem Pawliczkiem - czym prościej tym lepiej.
Zgadzam się i jak pisałem wyżej, robimy co w naszej mocy :)
Ogólnie jednak inicjatywie kibicuję. Jest to na pewno jakiś pomysł na ogarnięcie rynku usługowego w sieci.
Dzięki :)
Michał
F.
PHI, Michał
Frączek
WoW. To się nazywa konkretna odpowiedź :)Brawo za komunikację, mam nadzieję, że w miarę rozwoju tego nie zatracicie - wiele firm i startupów gubi to gdzie po drodze.
Trzymam kciuki!
Kamil
Borgosz
Członek zarządu,
creaTOUR S.A.
Proces "przekopywania się" przez oferty jest czasochłonny, ale mimo narzekania na stratę czasu użytkownicy tego po prostu chcą. To jest ich wymarzony szoping..
Emil
G.
Usability Manager,
Synergian.pl
Bartosz Świątek:
Kamil Borgosz:
Proces "przekopywania się" przez oferty jest czasochłonny, ale mimo narzekania na stratę czasu użytkownicy tego po prostu chcą. To jest ich wymarzony szoping..
Polemizowałbym :) To czy tego chcą czy nie, może się okazać dopiero jak dostaną jakiś wybór.
Zgodzę się, że użytkownicy mogą lubić system "przekopywania się". Bo gdy wykonawcy walczą o ich zlecenie, wtedy oni mogą czuć się panami sytuacji.
Ale sądzę, że dla osób, którym zależy przede wszystkim na jakości i rzetelności wykonawcy nasz system będzie znacznie ułatwiał zadanie.
Waldemar
Jonik
właściciel,
webmaster,
programista, JW Web
Development
trochę nie rozumiem jak to działa:http://synergian.pl/wykonawcy/249/Zope
czemu pod hasłem ZOPE znajduje mi aż 2492 wykonawców, gdy myślę, że w Polsce jest ich max 20 :)
co ciekawe:
http://synergian.pl/wykonawcy/256/Drupal
2494 wykonawców, czyli tylko o 2 więcej :)
Emil
G.
Usability Manager,
Synergian.pl
Waldemar Jonik:
trochę nie rozumiem jak to działa:
http://synergian.pl/wykonawcy/249/Zope
czemu pod hasłem ZOPE znajduje mi aż 2492 wykonawców, gdy myślę, że w Polsce jest ich max 20 :)
co ciekawe:
http://synergian.pl/wykonawcy/256/Drupal
2494 wykonawców, czyli tylko o 2 więcej :)
Już tłumaczę.
Przed startem serwisu nasz katalog wykonawców został wypełniony wpisami z zakupionej bazy firm. Na podstawie posiadanych (ograniczonych) informacji przyporządkowaliśmy firmy do głównych gałęzi naszego drzewa kategorii (w podanych przez Ciebie przykładach było to "Programowanie / Usługi informatyczne"). A z kolei nasz system działa tak, że jeśli się wybierze gałąź nadrzędną jako swoją działalność, wtedy firma pojawia się we wszystkich dostępnych podkategoriach.
Gdy serwis już zaczął działać wysłaliśmy do wszystkich firm z bazy mailing z dostępem do ich kont, żeby mogły uzupełnić dane oraz doprecyzować kategorie. Większość z nich nadal tego nie zrobiła. Dlatego katalog wykonawców nie jest obecnie w pełni precyzyjny.
Przy czym w niedalekiej przyszłości jako taki katalog wykonawców najprawdopodobniej całkiem zniknie z serwisu. Bo prawdziwa wartość Synergian.pl to katalog usług - a baza firm była tylko pierwszym stadium rozwoju projektu.
Drzewo kategorii po to jest aż tak szczegółowe, aby wykonawcy mogli dodawać i parametryzować bardzo precyzyjne usługi. Tam nie ma problemu niezgodności kategorii, bo pojedyncza usługa może być przypisana tylko do jednej, konkretnej kategorii.
Michał
F.
PHI, Michał
Frączek
Oto na co trafiłem przeglądając strony PARPu: wywiad z kimś z zarządu Synergiana ( to nie Emil, który włączył się do dyskusji, ale chyba? jego przełożony)Co sądzicie? Widzę, że szukają nowych sposobów finansowania, ciekaw jestem czy się uda?
A mnie layout i funkcjonalność portalu się podobają. Witryna jest przejrzysta, obsługuje się ją intuicyjnie a dobór kolorów sprawia że jest lekka i zachęcająca. Mam nadzieję że wszystko będzie nadal szło w kierunku przydatności dla klienta a nie usługodawcy chcącego zareklamować jak najlepiej swoje produkty bo takich portali mamy na kopy. Niestety nie korzystałem nigdy z porównywarek usług, mam natomiast doświadczenie w korzystaniu z takich porównywarek cen jak CENEO, SKĄPIEC, Okazje.info.pl. Życzę sukcesu i mam nadzieję że nie będzie to porównywarka cen usług ;)!
Emil
G.
Usability Manager,
Synergian.pl
Michał F.:
Co sądzicie? Widzę, że szukają nowych sposobów finansowania, ciekaw jestem czy się uda?
Musi się udać :)
Henryk Łubiń:
A mnie layout i funkcjonalność portalu się podobają. Witryna jest przejrzysta, obsługuje się ją intuicyjnie a dobór kolorów sprawia że jest lekka i zachęcająca. Mam nadzieję że wszystko będzie nadal szło w kierunku przydatności dla klienta a nie usługodawcy chcącego zareklamować jak najlepiej swoje produkty bo takich portali mamy na kopy. Niestety nie korzystałem nigdy z porównywarek usług, mam natomiast doświadczenie w korzystaniu z takich porównywarek cen jak CENEO, SKĄPIEC, Okazje.info.pl. Życzę sukcesu i mam nadzieję że nie będzie to porównywarka cen usług ;)!
Dzięki za miłe słowa :)
I tak jak piszesz - chcemy iść właśnie w kierunku optymalizacji serwisu pod kątem przydatności dla klientów. I z pewnością będzie to coś więcej niż porównywarka tylko cen usług :)
Łukasz
Kaleta
Wspieramy lekarzy w
diagnozowaniu
Pacjentów
Synergian ma ogromny potencjał - Emil - nie bądź skromny - cały system odniesie sukces ;-)Cała inicjatywa ma ręce i nogi, a przede wszystkim głowę... a co za tym idzie ... Przyszłość !
Powodzenia!