Reklama: Najlepszy program partnerski w sieci , KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Paweł Duszek Makler Papierów
Wartościowych, CFA
level II Candidate

Temat: CFA +Prawo= Doradca

Prosta piłka.

Dla ludzi z 3 etapami CFA, KNF by robił egzamin z prawa, (dla Maklerów mógłby nawet nie robic, przeciez tam prawo jest to samo co DI). Jesli chcą nie rezygnowac z kasy za DI, niech ten egzamin z prawa kosztuje i 2000 zł, myśle ze ludzie z CFA by do kolekcji za taka cene chetnie DI dorzucili

Prawda jest taka ze jesli nic sie nie zmieni to i tak pewnie DI sie zrobi, tytułomania w modzie:):)

Swego czasu jak czytalem artykuł o zniesieniu maklera uczac sie do egzamu, po raz 5 czytajc ustawe o obrocie to bylem wnerwiony.DI odrzucilem , niech sie zdecyduja najpierw wtedy bedziemy reagowac
17.12.2011, 18:33

Zdałem 3 egzaminy CFA, poświęciłem temu kawałek życia więc będę nieco hipokrytą, ale tak sobie czytam te wszystkie tytułomanie i inne pierdoły i mam małą radę - skupić się na pracy, zdobywać expa, a wolny czas poświęcić na ... wolny czas a nie piardylion papierków.
17.12.2011, 19:48

Andrzej Bieniek Makler Papierów
Wartościowych
posiadający
uprawnienia do ...

dobra a spojrz na to z innej strony, z mojej studenta, chcialem i chce pracowac w domu maklerskim/funduszu inwestycyjnym i co? odbijam sie o sciane bo wymagania to licencja maklera, doradcy, cfa i znajomosc wielu innych rzeczy,

expe chce zdobyc ale nie mam gdzie
17.12.2011, 22:40

Ależ ja nie twierdzę, że zdobycie tego czy innego papierka nie jest przydatne czy wskazane. Tyle, że zdobywanie wszystkich możliwych i tytułomania po prostu mija się z celem.

Z jednej strony będąc studentem masz teoretycznie więcej czasu, niż istota pracująca w pełnym wymiarze czasu. Z drugiej strony: po prostu nie wierzę by osoba rekrutująca do asset managementu wymagała od pracownika entry level papierów cfa, doradcy,maklera i licencjonowanego wróżbity. Na takim etapie robiłbym ewentualnie jeden papier,a jeżeli organizm jednak nie wytrzymywałby bez dnia nauki, kolejne papiery robiłbym zgodnie z tym, co mi się w pracy rzeczywiście najbardziej przyda.

A tymczasem: więcej energii poświęcić na wywarzanie drzwi czy burzenie ścian :) Jak nie drzwiami, to oknem:)

Pozostaje jeszcze oczywiście sytuacja, w której ktoś studiuje w trybie dziennym, pracuje na pełen etat i robi równolegle cfa/doradcę. Ale to już przypadki kliniczne :) Ja bym unikał zatrudnienia takich osób, po kilku latach będą się nadawali na rentę :)
17.12.2011, 23:04

Wartościowych
posiadający
uprawnienia do ...

to jak oceniasz kolejnosc
MPW (zrobilem) DI, CFA ? z czego CFA juz podczas pracy (albo i nie jesli sie okaze malo przydatne wtedy)

w te wakacje wyslalem naprawde wiele CV, po prostu nie mialem nic do zaoferowania(takie jest moje CV narazie wole postawic na dopracowanie umiejetnosci(do wakacji:))Andrzej Bieniek edytował(a) ten post dnia 17.12.11 o godzinie 23:25
17.12.2011, 23:24

Wartościowych, CFA
level II Candidate

Najgorszym jest nic nie robic. ja tez szukam roboty do tej chwili i nie znajdujac takowej i ograniczajac swoją frustrację wprowadziłem terapię zajęciową:):)czyli nauka do CFA

Jasne ze doswiadczenie jest najwazniejsze ale na pewno najgorsze jest nicnierobienie.

a jak mam nadzieje zdam CFA level 1 to siła rozpedu mam nadzieje ze pchne i dwa nastepne:):)

A co jak co czegos sie jednak przez te 3 miesiace nauki nauczylem, wiec cofac sie nie cofnąłem w rozwoju
18.12.2011, 16:17

Marcin Działek Doradca inwestycyjny
nr 402

Odniosę się do pierwszego postu Pawła, a zarazem tematu wątku: CFA + prawo nie równa się Doradca. W rozporządzeniu ministra finansów tylko posiadanie certyfikatu CIIA uprawnia, po zdaniu egzaminu z prawa i dołączeniu do Związku Maklerów i Doradców do posługiwania się tytułem doradcy inwestycyjnego na terenie Polski.
11.02.2012, 10:56

Wartościowych, CFA
level II Candidate

Tytuł nie wyraża stanu prawnego, tylko stan mego umysłu:). Jest to moja opinia i uważam że takie równanie powinno się zgadzać tj. lewa= prawa. Szczególnie, że chyba jednak CFA > CIIA

Nie uważam że przygotowanie Makler z uprawnieniami do czynności doradztwo plus CFA zdane 3 egzamy, stanowi mniejsza merytoryczną wartość niż DI. Zgadzam się również ze stwierdzeniem, że prawdopodobieństwo spełnienia mojego życzenia jest nikłe:)

Zastanawiajac się Doradca czy CFA zdawałem sobie sprawę z prawnej przewagi DI na rynku polskim(2 DI zatrudnionych w asset management czy TFI) .Ale jestem młody CFA dopiero w powijakach, jak zakończe to zobaczymy w jakich realiach prawnych się znajdę(również wynikających z geografii):)Nie da się ukryć, iż CFA ma przewagi nad DI, choćby ze względu na określony zakres materiału, egzaminowanie i naukę po angielsku czy globalną rozpoznawalność.

Tak czy siak kończąc z humorem w dzisiejszej dobie certyfikowania się na wszelakie możliwe sposoby, zachłanność może i skłonić do zdawania DI.Prawdopodobnie jednak ani czasu ani motywacji ani realnej potrzeby zawodowej na to u mnie nie będziePaweł Duszek edytował(a) ten post dnia 11.02.12 o godzinie 12:16
11.02.2012, 12:14

Piotr Arendarski University of
Warsaw, Dr.
Kalliwoda Research

Andrzej Bieniek:chce pracowac w domu maklerskim/funduszu inwestycyjnym i co? odbijam sie o sciane bo wymagania to licencja maklera, doradcy, cfa i znajomosc wielu innych rzeczy,

Tak to jest gdy się szuka wody na pustyni...
13.02.2012, 23:52

Wartościowych
posiadający
uprawnienia do ...

rozwin mysl prosze?

Piotr Arendarski:
Andrzej Bieniek:chce pracowac w domu maklerskim/funduszu inwestycyjnym i co? odbijam sie o sciane bo wymagania to licencja maklera, doradcy, cfa i znajomosc wielu innych rzeczy,

14.02.2012, 10:18

Bartek Domagała Audyt, finanse,
giełda

Tomasz Ribowski:
Zdałem 3 egzaminy CFA, poświęciłem temu kawałek życia więc będę nieco hipokrytą, ale tak sobie czytam te wszystkie tytułomanie i inne pierdoły i mam małą radę - skupić się na pracy, zdobywać expa, a wolny czas poświęcić na ... wolny czas a nie piardylion papierków.

Nie do końca się zgodze. Zależy co chcesz osiągnąć zdając papierek. Wielu ludzi uważa, że jest to trampolina do kariery etc. co jest oczywiście dość blędnym zalozeniem bo przede wszystkim liczy sie experience.

Ale popatrzmy na to z innej strony. Semestr przeciętnych studiow podyplomowych kosztuje ok 2 tys. pln, czyli tyle co egzamin CFA. Co jest bardziej wartościowe? Moim zdaniem wiedza, która zdobywam uczac sie do egzaminów jest spora i podana w bardzo przystepny sposób (podręczniki instytutu mnie osobiscie bardzo odpowiadaja, gdyz naprawde mozna poczuc temat, w przeciwienstwie do np. ksiażek z CIA). Więc jak ktoś chce poświęcic wolny czas na nauke, to może to zrobić uczac sie do egzaminów. Za 2 tys. pln uzyska materialy + po zdaniu examów tytul, ktory BYĆ MOŻE pomoże w znalezieniu fajnej pracej. Koszt w ostatecznym rozrachunku nie jest wygórowany (w porównaniu z masą rozmaitych studiów i szkolen oferowanych tu i ówdzie). Podstawowe pytanie więc nie powinno brzmiec, czy tytuł mi coś da, ale czy to czego bede sie musial nauczyc przyda mi się w jakikolwiek sposób w życiu (uwzględniajac tylko moje osobiste dążenia, niekoniecznie te wyłącznie zawodowe).

Uzyskanie certyfikatu powinno niesc raczej osobista satysfakcje i byc dowodem na posiadanie teoretycznej wiedzy z zakresu finansow. A nie celem samym w sobie. Bo pracodawca placi za wiedze i doswiadczenie, a nie za papierki.

Na zakończenie: znam sporo konkretnych osób ktorzy pracuja na b. wysokich korporacyjnych stanowiskach (na szczeblach, gdzie do zmiany pracodawcy nie sluzy CV ani zadne tytulu tylko reputacja) i dalej "kolekcjonują papierki" z jakiegoś powodu... znam tez ludzi, ktorzy zarabiaja b. powazne pieniadze jako wlasciciele prywatnych, niszowych firm z branzy finansowej i tez zdaja CFA...Bartek Domagała edytował(a) ten post dnia 27.02.12 o godzinie 15:32
27.02.2012, 15:29

Krzysztof Kajetanowicz Pending CFA Charter

Bartek Domagała:
czas na nauke, to może to zrobić uczac sie do egzaminów. Za 2 tys. pln uzyska materialy + po zdaniu examów tytul, ktory BYĆ MOŻE pomoże w znalezieniu fajnej pracej. Koszt w ostatecznym rozrachunku nie jest wygórowany (w porównaniu z masą rozmaitych studiów i szkolen oferowanych tu i ówdzie).

Gwoli ścisłości - koszt trzech egzaminów to prędzej dwa tysiące euro niż złotych. Znacznie większym kosztem jest czas poświęcony na naukę. Trudno przygotować się do tych trzech egzaminów w czasie krótszym niż 750 godzin (a jeśli korzysta się z książek instytutu, przypuszczalnie potrzeba znacznie więcej czasu). Pomnóż sobie 750 godzin przez stawkę, jaką Ci płacą za godzinę.

Jeśli komuś chodzi o sam papier, studia mogą być lepszym wyjściem - nie trzeba się tyle uczyć. Jeśli chodzi też o nauczenie się czegoś, decyzja sprowadza się do porównania materialnych i niematerialnych korzyści do (niebagatelnych) kosztów.
27.02.2012, 17:34

Bartek Domagała Audyt, finanse,
giełda

Krzysztof Kajetanowicz:
Bartek Domagała:
czas na nauke, to może to zrobić uczac sie do egzaminów. Za 2 tys. pln uzyska materialy + po zdaniu examów tytul, ktory BYĆ MOŻE pomoże w znalezieniu fajnej pracej. Koszt w ostatecznym rozrachunku nie jest wygórowany (w porównaniu z masą rozmaitych studiów i szkolen oferowanych tu i ówdzie).

Gwoli ścisłości - koszt trzech egzaminów to prędzej dwa tysiące euro niż złotych. Znacznie większym kosztem jest czas poświęcony na naukę. Trudno przygotować się do tych trzech egzaminów w czasie krótszym niż 750 godzin (a jeśli korzysta się z książek instytutu, przypuszczalnie potrzeba znacznie więcej czasu). Pomnóż sobie 750 godzin przez stawkę, jaką Ci płacą za godzinę.

Jeśli komuś chodzi o sam papier, studia mogą być lepszym wyjściem - nie trzeba się tyle uczyć. Jeśli chodzi też o nauczenie się czegoś, decyzja sprowadza się do porównania materialnych i niematerialnych korzyści do (niebagatelnych) kosztów.

Napisałem, że 2 tys. pln za egzamin (jeden). Za całość przy założeniu, że się przykładamy i zdajemy wyjdzie zatem 6-8k w zal. od kursu dolara więc i tak porównywalnie do studiów podyplomowych.

Oczywiście, że sama nauka też kosztuje, ale ile rzeczy robimy w ciągu dnia które też kosztują a są bezproduktywne? Egzaminy jakoś mobilizują jednak do nauki a więc zamiany tego co jest w zasadzie tylko kosztem (np. oglądanie kolejnego cyrku w TV) na to co może przynieść wymierne korzyści. A dla porównania np. nauka gry na gitarze ile roboczogodzin kosztuje?

Poza tym papier daje też pewną siłę przebicia. Kogo wybierze pracodawca, jeśli ma dwóch równorzędnych kandydatów? Tego z CFA czy bez? Przewaga może nie miażdząca, ale na pewno jest po stronie tego z papierkiem. A na pewno wzrasta im mniejsze doświadczenie zawodowe u obu kandydatów.
27.02.2012, 18:19

Krzysztof Kajetanowicz Pending CFA Charter

Spoko, przecież ja nie napisałem, że nie warto. Napisałem tylko, że trzeba brać pod uwagę wszystkie koszty.

Najgorzej jest chyba przerwać program w trakcie. Po pierwszym egzaminie źle, bo drugi jest chyba najbardziej przydatny. Po drugim źle, bo to tylko jeden egzamin od kompletu. A pokusa, żeby przerwać, jest duża, bo wielu osobom trudno wytargować u pracodawcy nawet 2 tygodnie dodatkowego urlopu na naukę. Dlatego warto dobrze rozważyć początkową decyzję. Ja przebrnąłem i jestem bardzo zadowolony.
27.02.2012, 21:18

Piotr Arendarski University of
Warsaw, Dr.
Kalliwoda Research

Andrzej Bieniek:
rozwin mysl prosze?

Piotr Arendarski:

W Polsce mamy zbyt mocno regulowany rynek kapitałowy przez to istniejące firmy ciągle mogą notować nadwyżke ekonomiczną, poprzed duże bariery wejścia na rynek.
O przeregulowaniu rynku świadczą bardzo dobre wyniki spółek nie poparte dobrymi wynikami.
Wskażniki ROE powyzej 15% w długim terminie przy tak słabych wynikach funduszy są anomalią.

W konsekwencji jesteśmy pustynią jesli się policzymy ilość firm typu asset management na jednego mieszkańca.
1.03.2012, 22:04

Mariusz Śliwiński właściciel
Maklers.pl
(http://maklers.pl),
MPW 2597

Piotr Arendarski:
Andrzej Bieniek:
rozwin mysl prosze?

Piotr Arendarski:

W Polsce mamy zbyt mocno regulowany rynek kapitałowy przez to istniejące firmy ciągle mogą notować nadwyżke ekonomiczną, poprzed duże bariery wejścia na rynek.
O przeregulowaniu rynku świadczą bardzo dobre wyniki spółek nie poparte dobrymi wynikami.
Wskażniki ROE powyzej 15% w długim terminie przy tak słabych wynikach funduszy są anomalią.

W konsekwencji jesteśmy pustynią jesli się policzymy ilość firm typu asset management na jednego mieszkańca.

A co Wy tak z tymi pracodawcami?

Piotr słusznie zauważył pewną informację. Rozwinę ją. W USA funduszy hedgingowych jest 10.000, w Polsce ... może kilka. funduszy wzajemnego inwestowania (mutual funds), jest zapewne kilka tysięcy, w Polsce kilkadziesiąt, firm asset management są co najmniej setki jeśli nei tysiące, w Polsce (licząc pozabankowe), prawdopodobnie kilka. Będę robił niebawem dokładne zestawienie i analizę tego tematu.

Więc jaki jest wniosek? SAM BĄDŹ SWOIM PRACODAWCĄ I DODATKOWO ZATRUDNIJ ZNAJOME CI OSOBY, LUB ZAŁÓŻCIE RAZEM MAŁĄ WYSPECJALIZOWANĄ FIRMĘ! Ja odnalazłem swoje miejsce na rynku w dziedzinie edukacji, ale w obszarze rynku kapitałowego. Nie jest fajnie i łatwo być sobie sterem, żeglarzem i okrętem jednocześnie, ale moja praca przynosi mi szczególnie dużą satysfakcję, a Klienci są wdzięczni za pomoc w podniesieniu poziomu ich edukacji finansowej. Dodatkowo mają wszystko na tacy by zrobić licencję MPW, czy DI, kwestia dyscypliny i spędzenie kilkuset godzin.

Nie będę tu jednak pisał o swojej pracy. Patrząc na 2 akapity wcześniej - z prostej matematyki wynika, że za 20 lat polski rynek będzie znacznie większy. Nie dajmy przejmować tego rynku przez kolejne grupy finansowe z "Zachodu", który ma nas w d.... i patrzy tylko i wyłącznie na własny interes. TWÓRZMY SWOJE FIRMY. Papierki w tym pomagają bo dają uprawnienia, wiedzę. Doświadczenie w tym jest bezcenne, ale wiedza jest bardzo ważna. Rozejrzyjcie się po rynku i znajdziecie co najmniej kilkanaście firm, w obszarze zarządzania pieniędzmi, gdzie właścicielami są Polacy, bardzo często licencjonowani MPW, DI, certyfikowani CFA.

Spójrzcie jak nasz rynek jest zasypany bzdurnymi ofertami tzw. "doradztwa finansowego", które sprowadza się w naszym kraju do zwykłej akwizycji. POTRZEBĄ LUDZKĄ JEST GROMADZENIE I POMNAŻANIE OSZCZĘDNOŚCI. Jak Was ten temat interesuje to odnajdźcie się w tym jako PRZEDSIĘBIORCY, a nie jako małe trybiki wielkiej korporacyjnej machiny, która nie odwzajemni Waszych uczuć i pokłonów jej składanych..., gdzie musicie walczyć i błagać o 2-tygodniowy urlop... Wg mnie nasz kraj tych działań nie ułatwia, tak samo jak wszelkiej maści dotacje - które sprowadzają się do żebrania od urzędników o własne pieniądze wcześniej oddane w podatkach, niemniej mamy pustynię... Niech to Wam sporo do myślenia. Ja na Maklers.pl na pewno nie poprzestanę i albo lub rozwinę go w inne obszary rynku spełniające potrzeby społeczne, albo równolegle rozwinę kolejną firmę. :)

Pozdrawiam,
Mariusz
właściciel SERK Maklers.pl (http://maklers.pl)Mariusz Śliwiński edytował(a) ten post dnia 02.03.12 o godzinie 09:25
2.03.2012, 08:46

Maciej Węgorkiewicz www.ePortfel.com

Mariusz Śliwiński:
Więc jaki jest wniosek? SAM BĄDŹ SWOIM PRACODAWCĄ I DODATKOWO ZATRUDNIJ ZNAJOME CI OSOBY, LUB ZAŁÓŻCIE RAZEM MAŁĄ WYSPECJALIZOWANĄ FIRMĘ! Ja odnalazłem swoje miejsce na rynku w

Czy wiesz jakie należy spełnić warunki i mieć kapitał aby uruchomić w Polsce "małą wyspecjalizowaną firmę asset management"?

Jedyne co można robić u nas w kraju w sposób wolny i swobodny, to inwestowanie własnych środków i ja to robię od lat z sukcesami. Jeśli jednak chciałbym rozwinąć to na poziom usług dla Klientów zewnętrznych, bariery formalne są wysokie. Za wysokie.
2.03.2012, 09:38

Kamil Cisowski Senior Dealer,
X-Trade Brokers

Nie orientuję się w całym rynku i widzę, że ofert nie jest bardzo dużo, ale też mam wrażenie, że wiele osób ma nieco złe podejście do szukania pracy. Egzamin maklerski jest bez sensu, matematyka na śmiesznym poziomie plus tony prawa, które się zapomina w trzy miesiące. Egzamin na DI trudny, niekonkretny, losowy. Na tym tle CFA wygląda najlepiej, ale to nie zmienia faktu, że można zdać CFA i dalej nie mieć pojęcia o rynku (w sensie tego co się na nim dzieje na konkretnych instrumentach).
Zdają te egzaminy osoby, które nigdy nie miały rachunku inwestycyjnego albo ich inwestycje nie były oparte na niczym poza portfelem kolegi i pojawia się problem podczas starania się o pracę. A klienta nie interesuje to, żeby ktoś umiał wyrecytować SZOG tylko żeby można z nim było sensownie porozmawiać o tym, w co warto inwestować.
2.03.2012, 10:38

Maklers.pl
MPW 2597

Maciej Węgorkiewicz:
Mariusz Śliwiński:
Więc jaki jest wniosek? SAM BĄDŹ SWOIM PRACODAWCĄ I DODATKOWO ZATRUDNIJ ZNAJOME CI OSOBY, LUB ZAŁÓŻCIE RAZEM MAŁĄ WYSPECJALIZOWANĄ FIRMĘ! Ja odnalazłem swoje miejsce na rynku w

Czy wiesz jakie należy spełnić warunki i mieć kapitał aby uruchomić w Polsce "małą wyspecjalizowaną firmę asset management"?

Jedyne co można robić u nas w kraju w sposób wolny i swobodny, to inwestowanie własnych środków i ja to robię od lat z sukcesami. Jeśli jednak chciałbym rozwinąć to na poziom usług dla Klientów zewnętrznych, bariery formalne są wysokie. Za wysokie.

Jeśli uważasz, że tak jak napisałeś, to tak jest i tych barier nie przebijesz... Jeśli zmienisz podejście i uwierzysz, że możesz przebić te bariery, to jesteś w stanie to zrobić. Stworzyłeś fajną aplikację. Jeśli będziesz chciał stworzyć coś innego, to to zrobisz - musisz użyć tylko innych narzędzi...

Warunki i kapitał? A kto Ci każe robić to samemu? Kto Ci każe używać tylko swojego kapitału? Masz dostępne pieniądze:
- swoje
- rodziny
- kolegów
- UE (dotacje)
- inwestorów (NC, GPW, Catalyst, Seed, VC, BA, itp.)

Zobacz takie firmy:
http://www.xtb.pl/
http://www.casparam.pl/
http://secusam.pl/
http://moneymakers.pl/
http://quercustfi.pl/
http://www.iqpartners.pl/

A to tylko kilka przykładów... Oczywiście - jak przyjmiesz założenie - że stworzenie czegoś takiego jest niemożliwe, to będzie niemożliwe...

Pozdrawiam,

Mariusz
http://maklers.pl
2.03.2012, 10:51

Maklers.pl
MPW 2597

Kamil Cisowski:
Nie orientuję się w całym rynku i widzę, że ofert nie jest bardzo dużo, ale też mam wrażenie, że wiele osób ma nieco złe podejście do szukania pracy. Egzamin maklerski jest bez sensu, matematyka na śmiesznym poziomie plus tony prawa, które się zapomina w trzy miesiące. Egzamin na DI trudny, niekonkretny, losowy. Na tym tle CFA wygląda najlepiej, ale to nie zmienia faktu, że można zdać CFA i dalej nie mieć pojęcia o rynku (w sensie tego co się na nim dzieje na konkretnych instrumentach).
Zdają te egzaminy osoby, które nigdy nie miały rachunku inwestycyjnego albo ich inwestycje nie były oparte na niczym poza portfelem kolegi i pojawia się problem podczas starania się o pracę. A klienta nie interesuje to, żeby ktoś umiał wyrecytować SZOG tylko żeby można z nim było sensownie porozmawiać o tym, w co warto inwestować.

Możesz to napisać o każdym egzaminie ;)

Do egzaminu maklerskiego podchodzą zarówno osoby kompletnie bez doświadczenia w inwestowaniu pieniędzy, jak i ci z dużym bagażem doświadczeń. Ale... podobnie rzecz się ma z CFA czy DI... Moim zdaniem należy rozgraniczyć sam proces edukacji i licencjonowania od procesu inwestowania, a to też od pracy zawodowej w tym obszarze. Paradoksalnie pracując jako makler czy nawet doradca inwestycyjny, można mieć bardzo małe doświadczenie jako inwestor... To jest inny typ funkcji w tym samym obszarze. Tony prawa zgadzam się, że są bez sensu w przypadku MPW (kiedyś tego było jeszcze więcej), ale jako wprowadzenie w tematykę i na pierwszą licencję nadaje się to bardzo dobrze. Proces certyfikacji CFA może trwać kilka lat (a trwa przynajmniej 2 lat od startu nauki), proces licencjonowania MPW - może trwać kilka miesięcy, proces licencjonowania DI, z dużym samozaparciem i predyspozycjami - ok. roku. Kto przebił się skutecznie przez MPW na jednym z ostatnich 3 egzaminów - ten wie o czym pisze. Tego papierka nie dostaje się za piękne oczy, a poza wiedzą ogólną z zakresu rynku kapitałowego, weryfikuje też świetnie odporność na stres...

No, ale wróćmy do szukania pracy... Jeśli brakuje miejsc pracy i praca nie szuka Ciebie - nie należy ich szukać tylko je tworzyć... :)

Pozdrawiam,
Mariusz
http://maklers.pl
2.03.2012, 11:01

Wyślij zaproszenie do