Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Zbigniew Lisowski Elektroakustyk -
sprzęt audiofilski
- wytwarzanie,
modyfi...

Temat: Monitory głośnikowe M1HB - grają jak podłogówki...

MHB - symbol odnoszący się do serii monitorów głośnikowych o dużych rozmiarach (wysokich obudów). Monitory MHB mają charakterystyczną budowę choć z wyglądu kojarzą się z "klasyką" kolumn głośnikowych. Serię wyróżnia przede wszystkim wysoka efektywność średnia >90dB/1kHz/1m przy 2,83V RMS. Ponadto sama konstrukcja to raczej niespotykany powszechnie układ mechano-elektryczny bazujący na znacznych przekrojach (30mm) wielowarstwowych ścian i wzmocnień wewnętrznych. Elementy kształtujące rezonans obudowy (BASS-REFLEX) nie są wykonywane z tworzyw sztucznych jak w większości tańszych zespołów głośnikowych lecz z odpowiedniej jakości sklejki. Wychodzę z założenia, że kolumna głośnikowa jest "instrumentem", a skoro tak, to jako instrument nie powinna rezonować dźwiękiem generowanym przez "tanią i dość tandetną rurę plastikową". Moje metody wytłumiania wnętrza obudowy głośnikowej to także dość specyficzna sztuka, która powinna znaleźć się na liście wynalazków pretendujących do patentu. Stosowane materiały to również naturalnego pochodzenia wełny owcze i specjalne gatunki wełny mineralnej (aku-płyty). Jak grają monitory? - W 100% liniowo i naturalnie choć nie brakuje im, jak stwierdził "dość wybredny meloman" miłej dla ucha delikatnej muzykalności. Dźwięk monitorów serii MHB niewiele różni się od tego jaki reprodukują wyrafinowane konstrukcje wolnostojące. Jest na tyle "potężny", że potrafi z rachitycznej lampowej integry o mocy 10W wycisnąć tak wysoki poziom natężenia fal jakby napędzała je jednostka o mocy bliskiej 100 watom. Możecie posłuchać tych monitorów po umówieniu się na spotkanie... Więcej informacji zawiera strona opisu monitora...
15.12.2011, 13:57

Rafał Banaś Dyrektor IT, TOYA
Spółka z o.o.

Sugerowana cena 1 pary monitorów 15.375,- PLN brutto, w promocji na Allegro 12,5 tys.

Nie rozumiem zupełnie pomysłu polskich producentów zaczynania produkcji od modeli właściwie niesprzedawalnych. Ile w naszym kraju znajdzie się osób, które będą chciały zainwestować tyle pieniędzy w monitor od producenta nie mającego jeszcze w żaden sposób zbudowanej marki?
W tym przedziale cenowym można kupić zestawy Harbetha czy Dynaudio, które w przypadku upgrade'u systemu bez problemu sprzeda się na rynku wtórnym.

Może jednak lepszym pomysłem będzie wyrobienie sobie renomy konstrukcjami tańszymi i wtedy zbudowanie flagowej linii ?
20.12.2011, 00:50

Łukasz G. Technical Support
Engineer, ONELAN
Ltd. (Digital
Signage ...

Waham się, ale napiszę jako iż jest to cytat mojego kolegi, który nota bene jest elektronikiem
właśnie zajmującym się akustyką itp.

"Dopóki są idioci na tym świecie, dopóty będą produkowane głośniki za 40.000 PLN" :)
20.12.2011, 16:42

Stefan B. xxxx, xxxxx

z tym bym sie tak calkowicie nie zgodzil. Jakosc glosnikow za 1000 i za 40 000 czy wiecej jez naprawde rozna. Gdyby nie bylo roznicy, to chyba naprawde wszysca konesezy na swiecie sa idiotami. waznym aspektem jes wzmacniacz, kable i odpowiednie pomieszczenie. Jak sa glosniki gdzies wcisniete w kat w pokoju z regalami i tysiacami mebli ze wzmacniacze z niskiej polki to napewno nie widac roznicy. Taka jest moja opinia.Stefan B. edytował(a) ten post dnia 21.12.11 o godzinie 09:18
20.12.2011, 20:21

Spółka z o.o.

"Dopóki są idioci na tym świecie, dopóty będą produkowane głośniki za 40.000 PLN" :)

A sprawdzałeś to kiedyś na własne uszy ?
Polecaam bazowanie na własnych doznaniach a nie "przemyśleniach" kolegów.

Co do zestawu ważne jest dobranie go jako całości i dopasowanie do swojego pomieszczenia oraz muzyki jaką słuchasz. Poza tym każdy w nas co innego lubi w muzyce i to co się podoba koledze albo sprzedawcy w salonie dla nas może byc nienaturalne lub przerysowane.
Zmysł słuchu jest bardzo zblizony do smaku, czy wzroku czyli subiektywny. Coś co smakuje lub podoba się mnie, nie musi podobac się komuś innemu.
Frajdę w życiu dalej znalezenie w nim właśnie tego czegoś "swojego".
20.12.2011, 20:57

Engineer, ONELAN
Ltd. (Digital
Signage ...

Wiedziałem, że mnie zaatakujecie.
Zgadzam się z ostatnim zdaniem Rafała, to nasz mózg nas oszukuje że coś lepiej brzmi of czegoś innego.
Z dźwiękiem jest jak z winem, które jak wiemy że jest droższe lepiej smakuje, a już najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie.

Co mój kolega miał na myśli to to, że pomiarów w komorach rewerbacyjnych i bezechowych (a w takowych robią testy) oraz elektroniki się nie oszuka tak łatwo.
Wydaje Nam się, że droższe brzmią lepiej, bo są właśnie droższe i ładniejsze nierzadko.

Robiliście kiedyś porównanie głośników z zawiązanymi oczami? Pewnie nie, więc dyskusja nie am za bardzo sensu, bo wszystko jest subiektywne.
Chciałem tylko dodać, że ja nie kupiłbym takich super drogich głośników, bo to nie ma sensu, no chyba że chcę pokazać sąsiadom, że mam droższe :)

Płacimy za materiały, wygląd i "prestiż", nie za jakość dźwięku, choć czasami i to idzie w parze.

Pozdrawiam.

PS. Kolega projektuje wzmacniacze, głośniki, mikrofony dla wojska i wie o czym mówi, to tak a' propos.
21.12.2011, 11:37

Stefan B. xxxx, xxxxx

Łukasz G.:
Wiedziałem, że mnie zaatakujecie.
Zgadzam się z ostatnim zdaniem Rafała, to nasz mózg nas oszukuje że coś lepiej brzmi of czegoś innego.
Z dźwiękiem jest jak z winem, które jak wiemy że jest droższe lepiej smakuje, a już najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie.

Co mój kolega miał na myśli to to, że pomiarów w komorach rewerbacyjnych i bezechowych (a w takowych robią testy) oraz elektroniki się nie oszuka tak łatwo.
Wydaje Nam się, że droższe brzmią lepiej, bo są właśnie droższe i ładniejsze nierzadko.

Robiliście kiedyś porównanie głośników z zawiązanymi oczami? Pewnie nie, więc dyskusja nie am za bardzo sensu, bo wszystko jest subiektywne.
Chciałem tylko dodać, że ja nie kupiłbym takich super drogich głośników, bo to nie ma sensu, no chyba że chcę pokazać sąsiadom, że mam droższe :)

Płacimy za materiały, wygląd i "prestiż", nie za jakość dźwięku, choć czasami i to idzie w parze.

Pozdrawiam.

PS. Kolega projektuje wzmacniacze, głośniki, mikrofony dla wojska i wie o czym mówi, to tak a' propos.

przepraszam, ze ciebie krytykuje, ale chyba naprawde nie masz racji. dzwiek zalezy od wielu faktorow. jak juz rafal pisal i ja , nie tylko glosniki ale wzmacniacz i bardzo wazne jest pomieszczenie w ktorym one stoja. ten sam glosnik w malym pokoju brzmi inaczej niz w duzym, glosniki ustawione przy samej scianie inaczej niz 0,5-1m od sciany. naturalnie kazdy odbiera to inaczej, kazdy glosnik brzami inaczej z roznymi wzmacniaczami a najwazniejscze jakiej sluchasz muzyki. do klassyki biezesz inne niz do rock music., elektrostaty brzmia inaczej niz passywne glosniki..... na ten temat mozna dyskutowac i dyskutowac, kazdy powinien decydowac co kupuje, na co go stac a podejscie "no chyba że chcę pokazać
sąsiadom, że mam droższe" jest chyba naprawde prymitywne. Kupujesz dla siebie czy kupujesz zeby sie pochwalic i masz jakies kompleksy. sorry za ta krytyke.
21.12.2011, 13:45

Engineer, ONELAN
Ltd. (Digital
Signage ...

Ależ oczywiście że się zgadzam, że od wielu faktorów zależy.
Chodzi mi o to że głośniki za PLN 2000 nie zagrają PLN 38000 gorzej od tych za PLN 40000, więc nie ma sensu popadać w ekstrema. Zagrają równie dobrze, lub nawet lepiej w sprzyjających warunkach.
To samo tyczy się idiotyzmów w wydawaniu kosmicznych pieniędzy na kable i podstawki pod odtwarzacze CD.

End of story on my part.
21.12.2011, 14:08

Spółka z o.o.

To samo tyczy się idiotyzmów w wydawaniu kosmicznych pieniędzy na kable i podstawki pod odtwarzacze CD.

To nie idiotyzm , to pasja. Jeden wydaje chore pieniądze na sprzęt, inny na samochód, a jeszcze inny na podróże lub markowy alkohol. Dla osoby, którą co innego pasjonuje w zyciu wydatki innej osoby na jego pasje zawsze będą chore.
Jeżeli komuś wydaje się, że różnica w brzmieniu kabla jest warta tych pieniędzy niech go sobie kupi i sie tym cieszy. Nie odbierajmy ludziom prawa do innego zdania i własnego postrzegania świata, nawet jeżeli go nie rozumiemy. Dajmy ludziom być szczęsliwym w ich własnym świecie.

Cena nie warunkuje brzmienia, natomiast bardzo czesto warunkuje złozonośc zastosowanych rozwiązań technologicznych oraz czesu poświęconego na opracowanie produktu. Bardzo często utożsamiamy produkt z ceną jego części składowych i na tej podsatwie wyciagamyt wnioski o tym, czy on jest drogi czy tani. Ale pomysł na produkt nie bierze się znikąd, to często miesiące poświecone na projekt, znalezenie komponentów, ich testy odsłuchowe, poprawienie ich kompatybilności z pozostałymi elementami toru. Czas to pieniądz pamiętajmy o tym.

W moim torze w slepych testach słyszę róznice w brzmieniu wprowadzane przez kable. Co więcej, odsądzicie mnie od wiary ale często słysze tez różnice wprowadzane przez kable sieciowe ;-)
Oczywiście nie każde, czasami róźnice są słyszalne wyraźnie nawet przez osobę nie będącą przysłowiowym audiofilem, czasami są żadne lub na granicy percepcji. Kwestia zawsze czy wnoszone zmiany są adekwatne do gotówki jakie trzeba na nie wydac.
Dla mnie kable nie brzmią, jednak odpowiednio dobrane pozwalają na dopasowanie brzmienia toru do własnych preferencji i nadania dźwiekowi przysłowiowego szlifu w pożądanym przez nas kierunku.Rafał Banaś edytował(a) ten post dnia 22.12.11 o godzinie 21:11
21.12.2011, 18:34

Spółka z o.o.

(dubelek)Rafał Banaś edytował(a) ten post dnia 22.12.11 o godzinie 21:11
21.12.2011, 18:35

Wyślij zaproszenie do