Paweł M Falcman fotograf nieślubny
Temat: Co to są Trim Boxy, Crop Boxy itd?
Adam Krawiecki:
Mechanizm jest, w pewnym sensie "nadmiarowy". I stąd zapewne nie wykorzystywany przez aplikacje. Bo mozna wykadrować pdf'a A i umieścić w pdf'ie B, zamiast ładować w niego całą stronę oryginalną. Tyle samo roboty a plik wynikowy mniejszy.
Ale to przy pracy "ręcznej" na pojedynczych plikach.
Natomiast w zautomatyzowanych workflow'ach sprawdzałby czy sprawdza się całkiem nieźle.
Gazetowych, na przykład.
Zobaczenie pewnych możliwości to m.in. kwestia doświadczenia i szerszego spojrzenia.
Jak sam mówisz doświadczenia nie masz, uczysz sie dopiero (co zresztą wyraźnie widać :) ) więc radziłbym pewną powściągliwość w uzywaniu określenia "głupota" :)
Nie twierdzę, że Adobe nie robi błędów w swoich apllikacjach (bo robi wiele) ale za daną aplikacja stoi ogromny potencjał intelektualny. I są stosowane pewne rozwiązania, które moga być przydatne. To, że nie są wykorzystywane przez programy, które Ty znasz.... noo, powiedzmy, których używasz... nie znaczy, że są złe czy glupie :>
ArtBox pozwala umieścić przykładowe ogłoszenie na innej stronie.
(gdzie było napisane "wewnątz grafiki? Postaraj się czytać ze zrozumieniem i nie wyciągać pochopnych konkluzji)
Re: "kto będzie z niej nam coś niby wycinał i umieszczał na innej stronie, wbrew naszej woli?"
Hehehe, jesteś albo wykonawcą więc przykładowe ogłoszenie nie jest Twoją własnością tylko ogloszeniodawcy albo jesteś ogłoszeniodawcą i możesz sobie robić z nim co chcesz :)
Masz jakiś moduł, który wykorzystujesz wielokrotnie w róznych miejscach. Możesz mieć, jako wyrobnik w wydawnictwie dostarczoną stronę z ilomaś takimi modułami. I tylko okreslasz który wskoczy w które miejsce którego layout'u. Proste?
Andrzej Kostuś in progress
Zastanawiam sie jak dlugo bedziecie wklejac regulki, definicje i objasnienia jakiemus swirowi, ktory na 100% jest fejkiem, zadaje glupie pytania, bo wydaje mu sie, ze jest niezlym madrala i zagina innych "prostymi pytaniami". On z zalozenia bedzie mial zawsze jakas watpliwosc, niescislosc.To jakis chory sposob dowartosciowania sie i odreagowania smutnego zycia...Andrzej Kostuś edytował(a) ten post dnia 21.12.11 o godzinie 13:47
Krzysztof Choromański studio-graficzne.pl
No, a poza tym są przecież kursy.
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
Do Adama:Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Ale w takim razie, jeśli już mowa o tym umieszczaniu rzeczy, to czy czasem do tego nie służy np. Adobe InDesign? Z którego to generujemy dopiero te PDFy?
To za bardzo nie rozumiem co ma do tego ArtBox, który określa tylko jakiś element w naszej stronie. Rozumiesz mnie?
Gdzie było napisane "wewnątrz grafiki"? No przecież jest zaznaczone wyraźnie na rysunku. Na infografice. Mamy strzałkę do wewnątrz grafiki wskazującą na jakieś tam pole.
I czy mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić to pojęcie?
"ArtBox pozwala umieścić przykładowe ogłoszenie na innej stronie."
O co konkretnie chodzi? Przecież chyba nie można z godowego, dostarczonego nam PDFa coś wyciągnąć, grzebać w nim, nie? Takie rzeczy to na etapie łamania publikacji się robi, umiejscowiania, rozmieszczania grafiki i tekstu na stronie. Więc wybacz ale nie wiem co chciałeś mi przekazać w tamtej odpowiedzi przy tym zdaniu.
Mógłbyś napisać jeszcze raz? Inaczej? Będę serdecznie wdzięczny za pomoc.
Bo jak widzisz, inni użytkownicy są jakoś dziwnie nastawieni na te pytanie.
Przykład poniżej.
Andrzej Kostuś:
Zastanawiam sie jak dlugo bedziecie wklejac regulki, definicje i objasnienia jakiemus swirowi, ktory na 100% jest fejkiem, zadaje glupie pytania, bo wydaje mu sie, ze jest niezlym madrala i zagina innych "prostymi pytaniami". On z zalozenia bedzie mial zawsze jakas watpliwosc, niescislosc.
To jakis chory sposob dowartosciowania sie i odreagowania smutnego zycia...
Słuchaj no, jegomościu. Nie lubię takich jak Ty.
Głupie pytania? Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Wiesz?
Pracujesz w tym biznesie? Masz na co dzień do czyniania z tymi pojęciami?
Tak, więc je powinieneś znać. Każdy powinien znać swój program na którym pracuje i całą nomenklaturę. Więc pytam o nią. Ja nie muszę znać bo nie jestem żadnym profesjonalistą. Ale Ty jak najbardziej powinieneś. A to że nie używasz tych pojęć, nie tłumaczy Cię. A jeszcze bezczelnie będziesz mnie obrażał w komentarzach "bo tobie się wydaje". Weż wyhamuj, dobrze?!
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Uprasza się o EOT!Dalsze ciągnięcie wątku zamienia się w pyskówkę. Podbieranie metodami "powinieneś znać" jest typowe dla forów dla anonimów kryjących się za nickami.
Jeśli ktoś chce wiedzy to ją sobie kupi w postaci szkolenia/kursu, książki lub długiego analizowania stron internetowych.
Jak chce manipulacją "zebrać śmietankę" w postaci opinii autorytetów (np. do pracy zaliczeniowej)... domyślcie się sami.
Daniel G. interactive :)
Adama już nie ma.
Temat zamknięty.