- 1
- 2
- Następna »
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
Temat: Co to są Trim Boxy, Crop Boxy itd?
Chciałbym się dowiedzieć cokolwiek o tych zagadnieniach.W sieci próżno szukać o nich informacji. Nie ma absolutnie NIC o tym w języku polskim.
A niektórzy wymagają obecności takich rzeczy. Niechże jakiś łaskawiec mi wyjaśni co to właściwie są te Trim boxy, Blled Boxy itp. Ja nie mam zielonego pojęcia.
A jęz. akurat angielski jest mi obcy. Trudno więc sobie siedziec i tłumaczyć jakieś teksty z zagranicy.
Dziękuję. Proszę o pomoc.
Łukasz
Mik
Technik-informatyk,
grafik, webmaster,
fotograf,
dziennik...
Chyba kolega kiepsko szukał :)Mam nadzieję, że o to chodziło: http://www.digart.pl/forum/temat/1315068/Acrobat_7_-_M...Łukasz Mik edytował(a) ten post dnia 13.12.11 o godzinie 20:15
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
Ta, jasne "pełna". Ciekawe gdzie :)Jak na lekarstwo chyba.
Dzięki niezmiernie za ten link.
Niemniej jednak mam pytanie...
No dobrze, a czemu on o Media Boxie pisze, że jest to wszystko (spady itd) w formacie NETTO?
A nie czasem właśnie brutto? No bo skoro są w nim widoczne spady, to jest to przecież widok "z dodatkiem", a więc brutto.Adam Krawiecki edytował(a) ten post dnia 13.12.11 o godzinie 20:52
Marek Szymański grafikam i detepczę
tak naprawdę brutto możesz powiedzieć o obszarze netto + spad. Media box to coś więcej: netto + spad + znaczniki.
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
No dobra, powiedzmy że zrozumiałem.Ale jeszcze raz, dla jasności...
Zatem te określenia, określają tylko elementy w jakie zostaje wzbogacony (i jakie już posiada) nasza grafika przekazana dla drukarni w wymaganym przez nią formacie. Znajduje się na niej:
- nasz użytek zwany... ART BOX
- spady zwane... TRIMM BOX
- wewnętrzny obszar spadów zwany... BLEED BOX
- zewnętrzny obszar spadów zwany... MEDIA BOX

Tak?
Tylko jedna uwaga do tego. Dlaczego mamy coś takiego jak ART BOX i TRIMM BOX, skoro przecież to to samo? Akoro ART BOX wskazuje nasz użytek a TRIMM BOX linie cięcia spadu, to oba wskazują to samo. Chyba że TRIMM BOX wskazuje obszary grafiki wyciągnięte poza obszar użytku (wskazuje jego końce).
Jak to jest?
Trim box to obszar NETTO, czyli to co zostanie ci po usunięciu spadów
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
To może zróbmy tak. Pobrałem z internetu jakiś taki przykład. Czy mógłbyś mi wypisać, ZAZNACZYĆ czymś różnice między ART BOXEM a TRIMM BOXEM na tym przykładowym konkretnym obrazku?
Andrzej
Kwedo
Wymyślam logo,
tworzę
identyfikacje wizua
lne,
projektuję ...
kiepski przyklad wybrales bo Ci sie pokrywa na nim artbox z trimem
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
No bo właśnie nie rozumiem co to jest ART BOX a co to jest TRIMM BOX.Jak je rozróżnić od siebie? Czym one są. Nie wiem tego. Przecież o to pytam.
Dlatego dałem przykład na obrazku.
Proszę odpowiedzieć mi na pytanie.
Zrobiłem własny opis tej grafiki.
Czy jest poprawny?

Adam Krawiecki edytował(a) ten post dnia 15.12.11 o godzinie 19:42
Może być. Swoją drogą coś się tak uczepił tego Art Boxa, na co ci to?
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
Ponieważ nie wiem czym właściwie jest ten art box.Jest wszystkim tym co dajemy na papier? Jest plikiem graficznym jaki dajemy na papier i z którego to dopiero spady się przytnie?
Oddając plik do druku interesują cię trzy obszary : netto - czyli to ile będzie miał projekt po obcięciu, brutto - czyli netto + spad (różny w różnych drukarniach), bezpieczny margines - czyli pole, w którym teksty i inne ważne treści nie zostaną przypadkowo obcięte.
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
Po co wszyscy tak mówią o tych odsuwaniu tekstu od krawędzi?To oczywiste.
Ale ja się bardziej chcę dowiedzieć co wynika z tego, że ktoś coś nazwał ART BOXEM i TRIMM BOXEM. Trimm BOxem to wiem - bo to linia cięcia spadów.
Ale ARTBOX? Co to właściwie jest. O to mi chodzi. Jak przygotować plik do drukarni to ja wiem.
Chcę się dowiedzieć co to jest i po co, to coś zwane ART BOXEM.
Dysponujesz Photoshopem? Dysponujesz plikiem PDF ze spadami i znacznikami? Otwórz pdf w PSie z różnymi ustawieniami kadrowania, przyjrzyj się temu co się dzieje.
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
No właśnie nie dysponuję. Nie mam go. Ale to chyba nie stoi na przeszkodzie abyś mi odpowiedzieł na pytanie, wyjaśnił czym jest ART BOX?
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
To jak z tym ART BOXEM będzie?
Piotr Kaczmar projektant graficzny
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
Tam jest tak podane jak niżej, ale ja nie wiem dalej co to znaczy.Co to jest Art Box? - specjalne miejsce w dokumencie. No ludzie kochani!
The ArtBox is a bit of a special case. It can define a region within a page that is of special interest. It is rarely used by applications. One way in which it can be used is to handle ads: on a PDF of a page on which there is an advertisement, the ArtBox can define the size of that ad. This allows you to place that PDF on another page but only use the ad from that PDF.
Może ktoś to przełoży na ludzki, polski język?
Bo chyba mi nie chcecie wmówić, że to pojęcie jest tak bezwartościowe jak ilustruje je poniższy obrazek?

Że niby ArtBoxem nazywa się grafikę wewnątrz grafiki, przypominającą prostokąt?
A jak nasza grafika składa się z samych gołych bab i nie ma tam żadnego kwadraciku (co najwyżej są "koła") to co wtedy będzie zdaniem tych co wymiślili tę bezwartościową definicję, ArtBoxem? Idąc tym głupim tropem to strona gazetki ma pełno artboxów - zdjęć właśnie.
Grafika jaką dostarzamy do wydruku to grafika i nikomu wnikać do tego co się już w niej, na niej znajduje, koła kwadraty czy nawet trójkąty.
W CZYM WIĘC POMAGA ARTBOX?Adam Krawiecki edytował(a) ten post dnia 21.12.11 o godzinie 00:43
Paweł M Falcman fotograf nieślubny
Proszę:ArtBox jest przypadkiem specjalnym. Może określać na stronie obszar specjalnego przeznaczenia. Jest rzadko używany przez aplikacje. Jednym ze sposobów wykorzystania może być obsługa reklam. Na PDF'ie wygenerowanym ze strony, na której jest ogłoszenie, ArtBox może okreslac obszar tego ogłoszenia. To pozwala umieścić tego PDF'a na innej stronie wykorzystując tylko obszar ogłoszenia.
Ergo jest mało istotne i wykorzystywane.....
Adam
Krawiecki
Student, Uniwersytet
Rzeszowski
Paweł M Falcman:
Proszę:
ArtBox jest przypadkiem specjalnym. Może określać na stronie obszar specjalnego przeznaczenia. Jest rzadko używany przez aplikacje. Jednym ze sposobów wykorzystania może być obsługa reklam. Na PDF'ie wygenerowanym ze strony, na której jest ogłoszenie, ArtBox może okreslac obszar tego ogłoszenia. To pozwala umieścić tego PDF'a na innej stronie wykorzystując tylko obszar ogłoszenia.
Ergo jest mało istotne i wykorzystywane.....
Ty, czekaj. Bo nie rozumiem.
Mamy więc "obszar specjalnego przeznaczenia" jakim jest np. reklama. Więc ArtBoxem określa się jakiś specjalny obszar w naszej grafice.
I czy ja dobrze rozumiem, że ktoś chce nam powiedzieć, że TO POZWALA umieścić to ogłoszenie wewnątrz naszej grafiki na innej stronie?
Ale jaki jest niby w tym CEL? Skoro oddajemy gotową, zamkniętą pracę do druku/publikacji, to kto będzie z niej nam coś niby wycinał i umieszczał na innej stronie, wbrew naszej woli?
Piszesz że artbox jest mało istotny i wykorzystywany. A do czego niby miałby być wykorzystywany?
Do zmieniania układu czyjegoś projektu bez jego wiedzy i niezgodnie z jego intencją?
Sorry, ale pełno jest takich głupot. Ja staram się dociekać po co one są. Bo nie wiem. A chciałbym się dowiedzieć.
- 1
- 2
- Następna »