Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Kamil Newczyński zostawiam trwałe
ślady w sieci |
socialtalk.pl

Temat: Złe praktyki blogowania

Primo: nie pytam dlatego, że nie wiem. Pytam, bo chciałbym poznać różne opinie i spojrzenia na ten aspekt.

Co uznajecie za złe praktyki blogowania? Kamil N. edytował(a) ten post dnia 12.12.11 o godzinie 17:59
12.12.2011, 17:59

Tomasz Chrobak Entuzjasta
marketingu
internetowego

Pierwsze co przychodzi mi do głowy. To zostawianie bloga po kilku miesiącach pracy, gdy nie ma oczekiwanych efektów. Potem wchodzi się na takie opuszczone blogi, które miały ciekawe informacje, ale nie są już aktualizowane. :)
12.12.2011, 20:01

ślady w sieci |
socialtalk.pl

Tomasz Chrobak:
Pierwsze co przychodzi mi do głowy. To zostawianie bloga po kilku miesiącach pracy, gdy nie ma oczekiwanych efektów. Potem wchodzi się na takie opuszczone blogi, które miały ciekawe informacje, ale nie są już aktualizowane. :)
A jakie są wg Ciebie najczęstsze przyczyny takiego stanu? Brak motywacji, brak czasu, inne?
12.12.2011, 21:42

Tomasz Chrobak Entuzjasta
marketingu
internetowego

Kamil N.:
Tomasz Chrobak:
A jakie są wg Ciebie najczęstsze przyczyny takiego stanu? Brak motywacji, brak czasu, inne?

Na pewno brak motywacji i rozczarowanie. Ile razy można usłyszeć, że zrób to i to a będziesz zarabiać tysiące miesięcznie. Ktoś usłyszy, że na blogu zarobi się szybka kasę i napala się na zarobek po miesiącu. Potem przychodzą kolejne miesiące a zarobków nie ma, więc zaczyna spadać motywacja. Potem zaczyna się zwalania winy "na coś" a na końcu się opuszcza takiego bloga.

To taka moja projekcja, jak to może wyglądać.

Blog zajmuje dużo czasu, nie oszukujmy się. Zwłaszcza na początku jak nie zna się technicznych aspektów. Potem zaczynają się schody z dodawaniem treści, jakieś błędy, ciągła nauka na dany temat o którym się piszę itp. Najgorsze jest to, że na początku jest dużo motywacji i wizje przyszłości. Ja tak miałem i na początku miałem ogromne wizje tego jak to będzie wyglądać, ale okazało się, że w tak krótkim czasie nie da się osiągnąć tego co chciałem. Lekkie rozczarowanie było, ale trzeba uczyć się na błędach. :)Tomasz Chrobak edytował(a) ten post dnia 12.12.11 o godzinie 21:59
12.12.2011, 21:58

Łukasz Więcek Właściciel, myDIY

Ja do złych praktyk zaliczyłbym brak udzielania się w dyskusjach toczących się w komentarzach. Często poświęcam nawet kilka minut na napisanie dłuższego komentarza skierowanego do autora bloga i zwyczajnie zostaję zlany. Irytuje mnie to potwornie.
22.12.2011, 12:54

ślady w sieci |
socialtalk.pl

Łukasz Więcek:
Ja do złych praktyk zaliczyłbym brak udzielania się w dyskusjach toczących się w komentarzach. Często poświęcam nawet kilka minut na napisanie dłuższego komentarza skierowanego do autora bloga i zwyczajnie zostaję zlany. Irytuje mnie to potwornie.
Zgadzam się z Tobą w pełni Łukaszu. To samo można zauważyć w social mediach, a szczególnie na Facebooku i tyczy się to także "specjalystów" od SM, którzy wrzucają coś na tablicę i ani myślą o animacji rozmowy, czynnej dyskusji, rozwijaniu wątku, odpowiadaniu na kolejne komentarze. Taka ignorancja jest strasznie odpychająca.

Ja rozumiem, że to są koszty, bo potrzeba do tego w przypadku fanpejdży zasobów ludzkich i czasowych, ale jeśli ktoś decyduje się na taką formę promocji, publikacji na blogach, szeroko pojętej obecności w sieci, to musi sobie zdawać sprawę z najważniejszej istoty tych narzędzi. To przecież możliwość interakcji, sprzężeń zwrotnych.
22.12.2011, 13:41

konto usunięte

Łukasz Więcek:

a to zależy czy zadałeś w komentarzu pytanie autorowi. ja zwykle nie mieszam się do dyskusji, które prowadzą czytelnicy w komentarzach między sobą (chyba że trzeba zainterweniować gdy emocje sięgną zenitu). jeśli jednak autor zostaje wywołany do odpowiedzi konkretnym pytaniem, powinien odpowiedzieć.
22.12.2011, 15:14

ślady w sieci |
socialtalk.pl

Marceli F.:
Łukasz Więcek:

a to zależy czy zadałeś w komentarzu pytanie autorowi. ja zwykle nie mieszam się do dyskusji, które prowadzą czytelnicy w komentarzach między sobą (chyba że trzeba zainterweniować gdy emocje sięgną zenitu). jeśli jednak autor zostaje wywołany do odpowiedzi konkretnym pytaniem, powinien odpowiedzieć.
Uważam, że autor wpisu (na miarę swoich możliwości czasowych) powinien brać czynny udział w dyskusji, animować, zachęcać do wypowiedzi.

W ten sposób pokazuje, że jego czytelnicy nie są mu obojętni. Przecież o to właśnie chodzi w blogosferze - o dyskusję, o interakcję z autorem, bez względu na to, czy ktoś go wywołuje do tablicy, czy nie.

Oczywiście, nie da się odpowiadać na każdy komentarz i kwestię, ale odpowiednie moderowanie i czynny udział to absolutna podstawa. Przecież jakość dyskusji i ilość komentarzy świadczy o zaangażowaniu autora i jego społeczności, co przecież później z pewnością przekłada się na to, jak dany blog oceniany jest przez potencjalnych Partnerów/Reklamodawców itd.Kamil N. edytował(a) ten post dnia 22.12.11 o godzinie 16:20
22.12.2011, 16:20

Mateusz Puszczyński Specjalista ds.
Społeczności,
Grupa Allegro Sp. z
o.o.

Z zupełnie innej beczki: kiepska czytelność i nawigacja (zły dobór kolorów, malutka interlinia, wielkie bloki tekstów bez śródtytułów, itd.) W obliczu masy informacji, kiedy widzę bardzo źle wyglądającego i przez to nie dającego się czytać bloga, wychodzę i szukam gdzie indziej.
22.12.2011, 16:30

ślady w sieci |
socialtalk.pl

Mateusz Puszczyński:
Z zupełnie innej beczki: kiepska czytelność i nawigacja (zły dobór kolorów, malutka interlinia, wielkie bloki tekstów bez śródtytułów, itd.) W obliczu masy informacji, kiedy widzę bardzo źle wyglądającego i przez to nie dającego się czytać bloga, wychodzę i szukam gdzie indziej.
Mateusz, bardzo trafnie uderzyłeś. :)

Nie chcę usprawiedliwiać blogerów, ale to często wina średniowiecznych funkcji i edytorów, jakie dają do rąk blogerom zewn. platformy (np. Onet.pl). Niestety skrypty, takie jak chociażby WordPress, to nadal labirynt dla zdecydowanej większości osób.

Natomiast na pewno tzw. elementy wizualne zawodzą na całej linii na blogach, co zwyczajnie zniechęca.
22.12.2011, 16:40

Społeczności,
Grupa Allegro Sp. z
o.o.

Zgadza się i to jest też temat na zupełnie osobną dyskusję: dlaczego szablony na darmowych platformach blogowych są tak brzydkie i nieczytelne? :)
22.12.2011, 19:48

Przemysław Lisek Trener/konsultant
zarządzania
projektami, partner
w progr...

Mateusz Puszczyński:
Zgadza się i to jest też temat na zupełnie osobną dyskusję: dlaczego szablony na darmowych platformach blogowych są tak brzydkie i nieczytelne? :)
Żeby te na płatnych mogły się sprzedawać :))Przemysław Lisek edytował(a) ten post dnia 22.12.11 o godzinie 23:27
22.12.2011, 19:53

konto usunięte

Mateusz Puszczyński:

???

znam setkę darmowych, bardzo estetycznych szablonów na bloggera choćby.

czy przypadkiem nie przesadzasz z rolą wyglądu bloga? blog to nie serwis, nie musi mieć bajeranckiego designu i flashowego okienka z przesuwającymi się obrazkami (nie cierpię tej mody).

blog ma przyciągać unikalną treścią i osobowością autora, a nie "pozłotką", za którą nie kryje się żadna oryginalna myśl. zwróć uwagę na opiniotwórcze blogi amerykańskie, jakie one są ubogie graficznie, a jaką rolę odgrywają na nich teksty i treści, które dostarczają.
22.12.2011, 21:57

ślady w sieci |
socialtalk.pl

Marceli F.:
Mateusz Puszczyński:

???

czy przypadkiem nie przesadzasz z rolą wyglądu bloga? blog to nie serwis, nie musi mieć bajeranckiego designu i flashowego okienka z przesuwającymi się obrazkami (nie cierpię tej mody).

blog ma przyciągać unikalną treścią i osobowością autora, a nie "pozłotką", za którą nie kryje się żadna oryginalna myśl. zwróć uwagę na opiniotwórcze blogi amerykańskie, jakie one są ubogie graficznie, a jaką rolę odgrywają na nich teksty i treści, które dostarczają.
Może być minimalistycznie, może być skromnie, ale muszą być zachowane podstawy webdesignu i webwritingu, a o tym właśnie mówimy. No chyba, że ktoś jest w stanie się katować walącym po oczach słitaśnym tłem, który zwyczajnie odpycha i męczy mój wzrok. Choćby nie wiem jak świetny tekst tam był, ja szybko stamtąd wyjdę, bo czas to pieniądz. Szczególnie w czasach, w których jesteśmy codziennie bombardowani setkami informacji. Dlatego tak bardzo liczy się dziś czytelność, skondensowana formuła i unikalność.
22.12.2011, 22:48

konto usunięte

Kamil N.:
Marceli F.:
Mateusz Puszczyński:

???

Może być minimalistycznie, może być skromnie, ale muszą być zachowane podstawy webdesignu i webwritingu, a o tym właśnie mówimy. No chyba, że ktoś jest w stanie się katować walącym po oczach słitaśnym tłem, który zwyczajnie odpycha i męczy mój wzrok. Choćby nie wiem jak świetny tekst tam był, ja szybko stamtąd wyjdę, bo czas to pieniądz. Szczególnie w czasach, w których jesteśmy codziennie bombardowani setkami informacji. Dlatego tak bardzo liczy się dziś czytelność, skondensowana formuła i unikalność.

no to już chyba nie wina darmowych szablonów, tylko "gustu" autora. ty argumentowałeś, że nie ma darmowych estetycznych szablonów, ja twierdzę, że jest ich pod dostatkiem i jeśli się ma zmysł smaku, to można sobie poradzić bez kupowania "templatek" :)
23.12.2011, 10:52

Mnie odpycha na blogach ton informacji, jaka odbieram.
1. Blogowicz rozpoczyna dopiero bloga a juz powiadamia jak ja, jako czytelnik powinnam sie zachowywac, do czego sie stosowac jaki jest regulamin... jeszcze nie wiem czy wroce na tego bloga, czy jego treesci sa dla mnie interesujace a juz musze czytac cyrografy.... Czasami w ogole pierwszy wpis polega na tak rozleglym przedstawieniu moich obowiazkow jako czytelnika, albo tak rozleglych powitaniach politycznie correct, ze nie chce mi sie czytac reszty.
2. Styl notatek "JA chce/musze CI powiedziec". styl ojcowski mnie odpycha. Gdy mam do czynienia z blogiem profesjonalnym, to nie widze powodu aby uzywac tak spoufalego jezyka. Wolalabym aby blogowicz mowil o sobie, swoich doswiadczeniach jako komentator albo mowil bezosobowo. Juz szczegolnie blogi nlpowcow sa kompletnie niestrawne od strony formy, sa to fajowe blogi pt "bo my wszyscy spotykajacy sie na moim blogu jestesmy wielka rodzina" - no coz... nie kazdy czytelnik bloga czuje sie kumplem piszacego....
23.12.2011, 12:02

ślady w sieci |
socialtalk.pl

Marceli F.:

no to już chyba nie wina darmowych szablonów, tylko "gustu" autora. ty argumentowałeś, że nie ma darmowych estetycznych szablonów, ja twierdzę, że jest ich pod dostatkiem i jeśli się ma zmysł smaku, to można sobie poradzić bez kupowania "templatek" :)
O tych darmowych szablonach akurat wspomniał Mateusz kilka postów wyżej, nie ja :)
Ja akurat twierdzę, że na pewno da się znaleźć wśród tych bezpłatnych coś cieszącego oko i będącego dobrą alternatywą dla tych płatnych.

Wolę chyba jednak wykupić licencję na szablon, postawić na własnym serwerze i mieć pełną swobodę zarządzania (vide zewn. platformy). Kamil N. edytował(a) ten post dnia 23.12.11 o godzinie 12:07
23.12.2011, 12:06

konto usunięte

Masz rację, to było do Mateusza :)
23.12.2011, 12:30

Społeczności,
Grupa Allegro Sp. z
o.o.

Marceli F.:
Mateusz Puszczyński:

???

Chciałem odpowiedzieć, ale Kamil mnie uprzedził. Dodam tylko, że nie chodzi mi o flashowe upiększacze. Nie chcę dyskutować o gustach, nadmieniam jedynie, że pewne zasady w design'ie obowiązują i są uznawane za istotne. Choćby dlatego, że wpływają na przejrzystość treści. Co nie znaczy, że jak blog jest łady ale kiepski merytorycznie, to uważam go za dobry. :)

Natomiast jeśli chodzi o darmowe szablony, to wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o te, które są domyślnie do wyboru na większości darmowych platform. No chyba, że coś się zmieniło w tym temacie, bo nie jestem na bieżąco z tego rodzaju narzędziami. W przypadku Wordpress'a natomiast istnieje cała masa bardzo estetycznych szablonów.
23.12.2011, 12:39

Społeczności,
Grupa Allegro Sp. z
o.o.

Malgorzata K.:
Mnie odpycha na blogach ton informacji, jaka odbieram.
1. Blogowicz rozpoczyna dopiero bloga a juz powiadamia jak ja, jako czytelnik powinnam sie zachowywac, do czego sie stosowac jaki jest regulamin... jeszcze nie wiem czy wroce na tego bloga, czy jego treesci sa dla mnie interesujace a juz musze czytac cyrografy.... Czasami w ogole pierwszy wpis polega na tak rozleglym przedstawieniu moich obowiazkow jako czytelnika, albo tak rozleglych powitaniach politycznie correct, ze nie chce mi sie czytac reszty.
2. Styl notatek "JA chce/musze CI powiedziec". styl ojcowski mnie odpycha. Gdy mam do czynienia z blogiem profesjonalnym, to nie widze powodu aby uzywac tak spoufalego jezyka. Wolalabym aby blogowicz mowil o sobie, swoich doswiadczeniach jako komentator albo mowil bezosobowo. Juz szczegolnie blogi nlpowcow sa kompletnie niestrawne od strony formy, sa to fajowe blogi pt "bo my wszyscy spotykajacy sie na moim blogu jestesmy wielka rodzina" - no coz... nie kazdy czytelnik bloga czuje sie kumplem piszacego....

A to jest z kolei fajny przyczynek do dyskusji "Bloger jako gospodarz bloga i co z tego wynika". Ja akurat z tego rodzaju praktykami się nie spotykałem. Niemniej wychodzę z bazowego założenia, że blog (prywatny) to własny ogródek autora i to on ustala zasady. Co nie znaczy, że nie musi liczyć się z konsekwencjami w postaci określonej reakcji czytelników.
23.12.2011, 12:44

Wyślij zaproszenie do