Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Temat: Sposoby na raster foto
Mam do odrestaurowania sporo fotek na papierze z fakturą.Wygląda to mniej więcej tak:

Czy znane są wam jakieś cyfrowe/Photoshopowe sposoby na taką fakturę?
Ja znam tylko analogowy sposób z gliceryną na fotce (podczas skanowania).
Drugi sposób to fotografia w namiocie bezcieniowym (ale obecnie nie mam jak przetestować).
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Genialne! Dzięki! :-)
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Nie! 45 stopni to kąt rastra dla koloru czarnego podczas druku offsetowego.Przydaje się to tylko podczas skanowania fotek które były już wydrukowane.
Do rastra faktury papieru foto ma się to nijak.
Tym bardziej, że kształtów i wielkości tych wytłoczeń na papierze foto jest sporo.
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Pierwsza podpowiedź była doskonała!Zostaje tylko kupić Neat Image, bo wersja darmowa pracuje tylko na części fotki.
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Neat Image standalone (Mac) is available in three editions:Demo edition: free edition with limited functionality; free
This edition demonstrates the capabilities of Neat Image and can be used to process individual images for non-commercial purposes.
Home edition: supports 8-bit (per channel) images and limited batching; $39.90
This edition is intended for home users. Supports 8-bit images (like JPEGs produced by compact cameras).
Pro edition: supports 8-bit, 16-bit and 32-bit images and unlimited batching; $69.90
This edition is intended for professionals who process large amounts of images and work with high-bitdepth images.