Piotr
W.
Student,
Politechnika Opolska
Temat: Przykład konstruowania taryfy dla energii elektrycznej
Witam ! Piszę obecnie pracę inżynierską związaną z elektroenergetyką i jednym z rozdziałów mojej pracy jest 'przykład konstruowania taryfy dla energii elektrycznej' i ma polegać na praktycznym wykorzystaniu wzorów z rozporządzenia taryfowego na poszczególne koszty związane z ustaleniem ceny za energię. Poza tym, chciałbym wydzielić, które koszty ponoszą konkretne grupy taryfowe, np. grupa G ponosi koszty grup A, B, C i D, gdyż związane jest to, z przekształcaniem mocy energii dostosowanym dla gospodarstw domowych. A jak to wygląda z pozostałymi grupami? Jeśli ktoś jest w stanie przybliżyć mi te informacje lub posiada na ten temat jakieś materiały, będę bardzo wdzięczny!Pozdrawiam!Piotr W. edytował(a) ten post dnia 10.12.11 o godzinie 22:11
Piotr
W.
Student,
Politechnika Opolska
widzę, że nikt nie miał pomysłu na ten rozdział. oświadczam, że praca została już napisana i w poniedziałek idzie do druku :) temat zamknięty
Michał
S.
Kierownik
Elektronicznego
Biura Obsługi
Klienta, ENERGA O...
Nie bardzo czuję czego szukasz?Generalnie wszystkie składniki cen znajdziesz właśnie w samych taryfach wraz z opisem czego dotyczą i z wydzieleniem specyficznych opłat dla grup wyższych typu przekroczenia mocy itp.
Piotr
W.
Student,
Politechnika Opolska
tak, ale w taryfie i rozporządzeniu taryfowym jest to opisane na tyle zawile, że osoba spoza branży energetycznej nie do końca wszystko zrozumiała. w opracowaniu tego rozdziału pomogły mi 2 książki:malko/wilczyński - procesy marketingowe na rynku energii elektrycznej
mielczarski - rynek energii elektrycznej
gdyby ktoś miał podoby problem te książki wszystko jasno wyjaśniają...
pozdrawiam