Michał
Skoczyński
tłumacz
konferencyjny
PL-ENG-DE
Temat: Problemy z przesiadką na SSD - partycja ukryta,...
Problem dotyczy Asusa n71v. Komputer miał firmowo dwa dyski HDD po 500GB każdy. Jeden z tych dysków miał partycję ukrytą(recovery) i dwie dodatkowe (C,D) - w tym C to oczywiście Windoza 7. Drugi dysk jest nieistotny z punktu widzenia problemu ;)Chciałem przenieść system na dysk SSD (60GB), który w tym celu nabyłem. Myślałem, że najprościej będzie po prostu wsadzić dysk SSD razem z HDD i z partycji recovery wgrać system na SSD = niestety, tak się nie da, albo ja nie wiem jak. Po uruchomieniu komputera i F9 uruchamia się program do odzyskiwania, ale nie daje możliwości wyboru, gdzie ma zostać odtworzona partycja = może trafić tylko na C na HDD. Skoro ten sposób miał się nie udać, opracowałem inny.
Zrobiłem kopie wszystkich danych, na partycję systemową na HDD wgrałem z recovery system od nowa, dograłem sterowniki, aktualizacje itd. Jednym słowem partycja jest czysta, piękna i gotowa do zrobienia obrazu. Pogrzebałem w Internecie, zdecydowałem się na EaseUS ToDo Backup, który niby z poziomu Windows może zrobić klon partycji. Klon wykonałem, udało się, wszystko z poziomu Windowsów na partycji C na HDD i na partycji A na SSD wygląda ok. Wyłączyłem komputer, wyjąłem fizycznie HDD, i uruchomiłem komputer z powrotem mając tylko SSD w środku. Komputer zapętla się na ekranie "ASUS" - nie ma komunikatu o błędzie, nic się nie dzieje, ale system nie wstaje, "kręci się" cała sprawa w kółko na początkowym etapie.
Popatrzyłem, pomyślałem i stwierdziłem, że problemem może być to, że na 500GB dysku HDD partycja systemowa miała coś koło 80GB. Zmniejszyłem więc rozmiar partycji w Windowsach, też za pomocą EaseUS Partition-coś-tam, do 50GB. Usunąłęm partycję na SSD. Wypaliłem DVD z parogramem EaseUS DiskCopy i próbuję skopiować partycję 50GB z HDD na 60GB dysk SSD przed uruchomieniem Windowsa. Wcześniej to się nie mogło udać, bo partycje miały różne rozmiary.
Strategia numer 2 też nie zakończyła się komunikatem o błędzie, ale przy próbie bootowania z SSD ze skopiowaną partycją w BIOS/DOS wyświetla się szereg bezsensownych znaków (litery, buźki, krzaczki) i nic się nie dzieje.
Przystępuję do próby trzeciej - skopiowania na SSD partycji recovery i próby wgrania systemu na SSD w ten sposób. Ale czy się powiedzie?
Co robię źle? Albo - jak zrobić dobrze? Niby mogę sobie SSD wsadzić jako dysk dodatkowy, ale główna poprawa wydajności miała być z systemu na SSD...
[EDIT] Kopia partycji ukrytej nic nie dała, w ogóle przez F9 nie można się do niej dostać - insert proper boot device.Michał Skoczyński edytował(a) ten post dnia 04.12.11 o godzinie 20:40
Rafał
Kiełbus
ubezpieczdziecko.pl
Zarabiaj i ty :D
Jeżeli nie ma nic "wielkiego" instalowanego to płyta instalacyjna wingrozy i postaw system na ssd + wybór bootu z bios.Inna opcja to kopia partycji C Ghostem, nowa aktywna partycja na SSD i wgrać obraz partycji, powinno zaskoczyć.
Jak zrobić płytę z partycji ratunkowej? Google :)
Michał
Skoczyński
tłumacz
konferencyjny
PL-ENG-DE
Hmmmmm...skorzystałem jeszcze z czegoś, co Paragon napisał niby do migracji, ale efekt jest ten sam - żaden. Partycja jest aktywna, jest primary, w windowsach na tym dysku widać idealnie kopię dysku systemowego (z którego system wstaje), jest w biosie ustawiony boot z niego - ale przy próbie uruchomienia komputera tylko z SSD, jest jeden wiersz krzaczków i nic więcej.Płyta ratunkowa - no wypalałem 4 DVD czymś co się nazywa AI Recovery, z tego właśnie postawiłem na HDD "czystą instalację" Windows. Jakoś udało mi się zmusić ten cały kram do rozpoczęcia recovery z DVD na SSD - wcześniej nie widział dysku. Za godzinę zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Michał
Skoczyński
tłumacz
konferencyjny
PL-ENG-DE
No jakaś tragedia - po godzinie program recovery z DVD twierdzi, że instalacja zakończyła się sukcesem. A po zakończeniu jest "reboot and select proper boot device", w BIOS skonfigurowane dobrze. No przecież SSD zworek nie mają, co chodzi...[EDIT]:
Nie, jeszcze inaczej - dysk SSD dostał partycję recovery, a reszta jest niepodzielona na partycje i niesformatowana...
Da się z SSD uruchomić przez F9 recovery, ale z kolei "Cannot open file: C:\recovery.dat" <ściana>
A w obrazie wgranym na ukrytą partycję ten plik jest...Michał Skoczyński edytował(a) ten post dnia 04.12.11 o godzinie 22:41
Rafał
Kiełbus
ubezpieczdziecko.pl
Zarabiaj i ty :D
Ściągnij ISO z win7 i użyj swojego klucza do postawienia systemu.To chyba będzie najszybciej.
Michał
Skoczyński
tłumacz
konferencyjny
PL-ENG-DE