Krzysztof
Durak
Początkujący
Grafik... Rozwijam
się dopiero
Temat: Problem między platformami
Mam problem pracuje na AI CS 5 PL pod Windows I wysyłam zleceniodawcy gotowy projekt w edytowalnym w PDF . Zleceniodawca pracuje na Mac Osx AI CS5 ENW projekcje wywala tylko jeden font : Calibri.(robią się krzyżyki i cyferki zamiast liter). Reszta jest ok. Macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem?
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Podstawową sprawą jest nieużywanie fontów systemowych w pracach które mają być przenoszone na inny system.Osobiście staram się w dokumentach graficznych używać tylko fontów OpenType.Zbyszek C. edytował(a) ten post dnia 04.12.11 o godzinie 09:40
Krzysztof
Durak
Początkujący
Grafik... Rozwijam
się dopiero
Zrobiłem tak jak mówiłeś zaraz wysyłam prace do klienta zobaczymy czy będzie ok.Dzięki za pomoc!
Zbyszek C.:
Podstawową sprawą jest nieużywanie fontów systemowych w pracach które mają być przenoszone na inny system.
Osobiście staram się w dokumentach graficznych używać tylko fontów OpenType.
Łukasz
Łącki
To, co się
wydarzyło, wcale
się nie wydarzyło,
a jeśli na...
albo zamienić na krzywe
Zbyszek
C.
Od typografii po
poligrafię.
Łukaszu przeczytaj ponownie pierwszą wypowiedź w wątku.Wotkotwótca chce przekazać materiały w formie edytowalnej a nie zamkniętej.
Łukasz
Łącki
To, co się
wydarzyło, wcale
się nie wydarzyło,
a jeśli na...
Z mojego punktu widzenia nie ma tam błędu w rozumowaniu, ale ja mam zboczenie z uwagi na technologię :)Kwestia co jest rozumiane przez materiały otwarte.
No ale jakby nie patrzeć kwestia użycia fontów niesystemowych jest słuszną ścieżką ;)