- 1
- 2
- Następna »
Marek
Matysiak
Inżynier
budownictwa-Drogowni
ctwo
Temat: Jak nazwać biuro projektowe
Witam, jak w temacie.Zamierzam otworzyć jednoosobową działalność zajmująca się projektowaniem dróg, ulic, zjazdów itp. Niestety totalnie nie mam pomysłu na nazwę.
Z góry dziękują za wszelkie propozycje.
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Jeśli nie masz pomysłu na nazwę to pewnie masz budżet na wynajęcie umysłu, który ci tę nazwę zaproponuje/zaprojektuje.Koszt dla małych firm - około 1500 netto.
Sebastian
S.
Pomorze
Środkowo-Zachodnie
a może najprościej: ID- inżynieria drogowa
Daniel Kuś Grafik komputerowy
Sebastian S.:
a może najprościej: ID- inżynieria drogowa
ID kojarzy mi się z psychologią raczej.
Marek Matysiak:
Witam, jak w temacie.
Zamierzam otworzyć jednoosobową działalność zajmująca się projektowaniem dróg, ulic, zjazdów itp. Niestety totalnie nie mam pomysłu na nazwę.
Ja zamierzam zarobić dużo pieniędzy. Niestety, też nie mam pomysłu jak to zrobić. Ktoś pomoże?
Sebastian
S.
Pomorze
Środkowo-Zachodnie
Adrian S.:tak oto link do zestawu ćwiczeń:
Marek Matysiak:
Witam, jak w temacie.
Zamierzam otworzyć jednoosobową działalność zajmująca się projektowaniem dróg, ulic, zjazdów itp. Niestety totalnie nie mam pomysłu na nazwę.
Ja zamierzam zarobić dużo pieniędzy. Niestety, też nie mam pomysłu jak to zrobić. Ktoś pomoże?
ej, ale oni już mieli kase na helikopter.....
helikopter pewno był kradziony, a my w nielegalne biznesy się nie bawimy :/
Paweł
Surgiel
PM @ vizao.pl:
multimedia 3d,
digital signage,
multitouch...
Jeśli jednoosobowa, to od nazwiska:MTSK Inżynieria Drogowa (mtsk.pl jest wolne)
lub od zajęcia:
Platearum (platearum.pl też wolne)
Paweł Surgiel:
lub od zajęcia:
Que?
Paweł
Surgiel
PM @ vizao.pl:
multimedia 3d,
digital signage,
multitouch...
Daniel Kuś:
Paweł Surgiel:
lub od zajęcia:
Que?
A co? Myślenie lub chociaż googlanie boli? Widzę, że do drwin tu wszyscy pierwsi, ale spróbować pomóc nikomu się nie chciało.
Wyjaśnienie:
http://translate.google.pl/?hl=pl#la|en|Platearum
Paweł Surgiel:
Daniel Kuś:
Paweł Surgiel:
lub od zajęcia:
Que?
A co? Myślenie lub chociaż googlanie boli? Widzę, że do drwin tu wszyscy pierwsi, ale spróbować pomóc nikomu się nie chciało.
Wyjaśnienie:
Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że większość członków grupy taką "pomocą" zajmuje się zawodowo i tym zarabia na życie? Dziwisz się, że idąc do fryzjera musisz zapłacić za cięcie? Może na grupach mniej branżowych odpowiedzi byłyby inne...
Paweł
Surgiel
PM @ vizao.pl:
multimedia 3d,
digital signage,
multitouch...
Adrian: serio? Bo ja myślałem, że sprzedajemy ziemniaki. Sam od kilku lat kręcę się wokół reklamy. Najpierw interactive, teraz digital signage.Od podania nazwy nie zbiednieję, a autor wątku się nie wzbogaci.
A trening dla głowy jest zawsze wartościowy.
Zresztą zawodowiec = profesjonalista. A drwiny nie są profesjonalne.
Nikt nie wyszedł z ofertą ani propozycją biznesową.
A pytanie brzmiało: "potrzebny pomysł na fryzurę" a nie: "obetnijcie mnie". Twoje porównanie jest infantylne i IMHO zupełnie nietrafione.Paweł Surgiel edytował(a) ten post dnia 04.01.12 o godzinie 00:08
Paweł Surgiel:
Adrian: serio? Bo ja myślałem, że sprzedajemy ziemniaki. Sam od kilku lat kręcę się wokół reklamy. Najpierw interactive, teraz digital signage.
No i?
Od podania nazwy nie zbiednieję, a autor wątku się nie wzbogaci.
Owszem. Dostanie coś materialnego, za co się płaci. Oczywiście można charytatywnie wymyślać nazwy, pytanie po co? Gdyby to była organizacja non-profit to można się zastanowić, jednak wyraźnie jest napisane, że komercyjna.
Trenuj, trenuj.
A profesjonalne jest zadanie takiego pytania na tej grupie? A szacunek do np. cudzej pracy? To nie jest pytanie na grupie "hydraulika" w stylu.. jak przykręcić kran.
Ty też nie wyszedłeś. Zaproponowałeś nazwy, jako jedyny. Autor podziękował Ci chociaż na privie?
A pytanie brzmiało: "potrzebny pomysł na fryzurę" a nie: "obetnijcie mnie". Twoje porównanie jest infantylne i IMHO zupełnie nietrafione.
Ależ skąd. Porównanie jest bardzo dobre. Pomysły w tej branży sprzedaje się tak samo, jak twoje ziemniaki czy fryzury. Ale o tym powinieneś wiedzieć, skoro..
Sam od kilku lat kręcę się wokół reklamy.
Zapewne autor wątku cieszy się z twoich propozycji, szkoda, że jest ich niewiele. Jeden pomaga bezinteresownie, a drugi bierze za to kasę i robi to sensownie. Ot, różnica. EOT.
PS.
Chętnie poczytam jeszcze jakieś propozycje.
Paweł
Surgiel
PM @ vizao.pl:
multimedia 3d,
digital signage,
multitouch...
Adrian S.:
Owszem. Dostanie coś materialnego, za co się płaci. Oczywiście można charytatywnie wymyślać nazwy, pytanie po co? Gdyby to była organizacja non-profit to można się zastanowić, jednak wyraźnie jest napisane, że komercyjna.
Jeśli jesteś pro, to powinieneś wiedzieć, że sama nazwa jest g... warta.
O jej wartości zdecyduje użycie, wprowadzenie, cała otoczka, która się wokół niej zbuduje.
Nawet na najgorszych nazwach da się budować dobry biznes (patrz Drutex) i odwrotnie.
Trenuj, trenuj.
Polecam - też spróbuj.
A profesjonalne jest zadanie takiego pytania na tej grupie?
Aż tak Cie uraził? Serio?
Profesjonalne jest w tym przypadku:
1) przemilczenie
2) wyjaśnienie o co chodzi i że za free nic nie dostanie
3) pomoc
Ty też nie wyszedłeś. Zaproponowałeś nazwy, jako jedyny. Autor podziękował Ci chociaż na privie?
Bo ja w tym biznesu nie widzę, jeśli zabrałem komuś kawałek chleba jednym łacińskim wyrazem, to musi być głodnym człowiekiem.
Zapewne autor wątku cieszy się z twoich propozycji, szkoda, że jest ich niewiele. Jeden pomaga bezinteresownie, a drugi bierze za to kasę i robi to sensownie. Ot, różnica. EOT.
Czyli jeśli ma być sensownie to musi być dużo?
Sorry, ja wolę lampkę wina niż butelkę jabola.
Chętnie poczytam jeszcze jakieś propozycje.
To już zapraszam do mnie do firmy :) rozpiszemy wymagania, przedstawię ofertę.
PS
Podziękowania na priv nie dostałem. Ale na drodze też nie wpuszczam po to, by ktoś mi zamigał awaryjnymi - ego buduję gdzie indziej.
Paweł Surgiel:
Daniel Kuś:
Paweł Surgiel:
lub od zajęcia:
Que?
Wyjaśnienie:
Po pierwsze, to nie była drwina, a ja nie jestem " wszyscy pierwsi", więc to chyba nie do mnie.
Po drugie, jak myślisz, że potencjalny klient będzie "googlował" sobie, co znaczy nazwa firmy, to naprawdę jesteś optymistą.
Faktycznie próbowałeś pomóc. ;)
Paweł
Surgiel
PM @ vizao.pl:
multimedia 3d,
digital signage,
multitouch...
Danielu, ale plusujac drwiny sie z nimi utozsamiasz.A widac, ze o budowaniu marki nie wiesz wiele. Budowanie nazwy "na wprost" powoduje powstawanie potworkow typu DrogPol lub Projektex. Zaproponowalem abstrakt o pewnej etymologii, a ludzie z branz okoloarchitektonicznych radza sobie z lacina (zwlaszczastarszej daty) czego nie musisz rozumiec.
Pawle, bo niestety ale taka jest prawda.To tak, jakbym się do Ciebie zwrócił: "nie mam pomysłu na logo dla fotografa" i oczekiwałbym od Ciebie pomocy.
Jest różnica między pytaniem wprost o nazwę, a rzuceniu tekstu: "panowie, co sądzicie o nazwie (...)".
A co byś powiedział jakbyś liczył na jakieś zlecenie a ja bym się wtrącił i powiedział: "mam pełno kasy, zrobię to hobbystycznie dla Państwa!"?
Co do stwierdzenia, że nie wiem nic o budowaniu marki... skąd ten wniosek?
Nie podałem nazwy, a pierwsze skojarzenie z Twoim wariantem to gra komputerowa, albo zespół muzyczny.
No tak, pewno nie znam łaciny. Ano tak się składa, że przerabiałem łacinę na studiach i naprawdę było mi to tak potrzebne... że w sumie mało pamiętam.
Myślisz, że targetem tego pana będą ludzie, którzy doskonale operują łaciną?
Myślisz, że będą achy, ochy nad piękną nazwą?
A i niech będzie ten DrogPol - odnosi się do branży i do lokalizacji.
No i o marce nic nie wiem, zajmuję się tylko logo.
Nie plusuje drwin, tylko podejście niektórych do wykonywania zawodu i szanowanie czyjejś pracy.
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Paweł Surgiel:
Adrian: serio? Bo ja myślałem, że sprzedajemy ziemniaki. Sam od kilku lat kręcę się wokół reklamy. Najpierw interactive, teraz digital signage.
Od podania nazwy nie zbiednieję, a autor wątku się nie wzbogaci.
Rynek, choć mikro, ale jest i zajmuje się architekturą marek. Abstrahując od wykładu na temat, warto sobie uświadomić, że trening może się skończyć wkodowaniem w głowę małego przedsiębiorcy, że za rzeczy, które mają pewną wartość można nie płacić bo ot tak można je otrzymać na frajerskim forum.
Ja wyszedłem. Wyżej czytać.
A pytanie brzmiało: "potrzebny pomysł na fryzurę" a nie: "obetnijcie mnie". Twoje porównanie jest infantylne i IMHO zupełnie nietrafione.
Co do jednej z propozycji:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plateau_%28seksuologia%29
Jest to jak najbardziej dość wątpliwy kontekst semantyczny.
Paweł
Surgiel
PM @ vizao.pl:
multimedia 3d,
digital signage,
multitouch...
@Patryk:Rozumiem, że potencjalny klient nie odpowiedział. Gdyby odpowiedział - to moja propozycja i tak byłaby za pewne po czasie. Jeśli nie odpowiedział - pewnie nie jest zainteresowany.
A kreowania marki nie sprowadzałbym do "a jakby tu nazwać firmę", chyba że to dla Ciebie
pojęcia tożsame.
Masz prawo moje propozycje uważać za wątpliwe jakościowo, ale wybacz, że opinia copy, który po przecinku stawia wielka literę się nie przejmę :)
Powoli się przekonuje, że GL stał się kolejnym siedliszczem krzykaczy.
Wiecie, że kiedyś sieć była skupiona na ludziach? A w takim 1999 łatwiej było w niej znaleźć pomoc niż obecnie? Chociaż dostępność była wielokrotnie mniejsza. Dziś każdy za wszelką cenę chce uskubać każdy możliwy grosik.
Dla mnie EOT. A z takim podejściem - szczęścia życzę, bo będzie niezbędne w zdobywaniu (i utrzymywaniu) klientów.