Reklama: Twoja konkurencja już Cię wyprzedziła SPRAWDŹ JAK

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Dominika Maj Student, Uniwersytet
Łódzki

Temat: czy z ostrogą piętową moge trenować ?

miałam już laseroterapie, ultradźwięki. stosowałam leki, i mam jeszcze wkładki do butów. jestem teraz jakiś tydz po zakończeniu ultradźwięków, i jest znaczna różnica. stopa już nie sztywnieje mi tak bardzo podczas każdego spoczynku. chciałabym wrócić do trenowania siatkówki. lekarz powiedział mi do końca listopada już bede mogła ćwiczyć na wfie. czy podczas treningu wszytskie dolegliwości mogą wrócić, bądź sie nasilić ?
29.11.2011, 23:02

Katarzyna Cholewiak fizjoterapeuta,
instruktor rytmiki i
tańca dzieci I-III
k...

Osobiście nie uważam to za przeciwskazanie.Ważne to dobre obuwie bez sztywnego zapiętka, który może dawać podrażnienia a także bez śliskiej podeszwy. But nie może uciskać!a także podeszwa nie może być za twarda ponieważ brak odpowiedniej amortyzacji w podeszwie może przyczynić się do pojawienia się bólu.
29.11.2011, 23:53

Jerzy Rak Medycyna XXI wieku.

Witam.Ostrogi powinno się eliminowac wyłącznie na gorąco. Jak ktos ma stary piec, to przed zamknieciem drzwiczek,należy piętę posmarowac kremem i zbliżyc stopę do żaru z pieca.Świetna metoda.Mozna też butelką z gorącą wodą. Reszte na priva.
30.11.2011, 15:20

Dominika Maj Student, Uniwersytet
Łódzki

a buty siatkarskie mogą być ?
30.11.2011, 15:37

Piotr Szczotka Bodyworker, dypl.
masażysta, promocja
zdrowia, itd:)

O matko!
1.12.2011, 20:56

Piotr K. Fizjoterapeuta

Piotr Szczotka:
O matko!
Ja bym rzekł- O Jezu!!!
1.12.2011, 22:11

Tomasz B. fizjoterapeuta,
certyfikowany
terapeuta manualny;
filolog...

Piotr Szczotka:
O matko!
Komuś się medycyna XXI wieku pomyliła z XIX-wiecznym znachorstwem.
W "Antku" Bolesława Prusa znajdujemy opis grillowania nie tylko stóp, ale i całego człowieka.
1.12.2011, 22:24

masażysta, promocja

Piotr K.:
Piotr Szczotka:
O matko!
Ja bym rzekł- O Jezu!!!
Nie wymawiaj imienia pana Boga swego nadaremno!
Ale można zapytać, na ile zdrowasiek ta forma termoterapii?
1.12.2011, 22:28

masażysta, promocja

Jerzy Rak:
Witam.Ostrogi powinno się eliminowac wyłącznie na gorąco. Jak ktos ma stary piec, to przed zamknieciem drzwiczek,należy piętę posmarowac kremem i zbliżyc stopę do żaru z pieca.Świetna metoda.Mozna też butelką z gorącą wodą. Reszte na priva.
Panie Jerzy no chciałbym wykrzesać z tej wypowiedzi jakiś element współczesnej "termoterapii", nie że się czepiam, ale nie zawsze się da. A jeśli to będzie ostroga piętowa i dodatkowo inne powikłania, to co wtedy? Ciepło czy zimno?
1.12.2011, 22:36

masażysta, promocja

Dominika Maj:
miałam już laseroterapie, ultradźwięki. stosowałam leki, i mam jeszcze wkładki do butów. jestem teraz jakiś tydz po
Tak przy okazji, czy zwrócono ci uwagę w tej całej rehabilitacji jaki jest stan łydki, przede wszystkim okolic ś. Achillesa? Elastyczność tkanek wokół niego? To rzutuje na to co się dzieje po stronie podeszwowej stopy, rozcięgna itd. ale także okolic samej ostrogi. Czy wyczuwasz po stronie podeszwowej lub grzbietowej zbyt napięte mięśnie, zwłaszcza ścięgna? Poobserwuj nie tylko stopę ale łydkę, goleń.
zakończeniu ultradźwięków, i jest znaczna różnica. stopa już nie sztywnieje mi tak bardzo podczas każdego spoczynku. chciałabym wrócić do trenowania siatkówki. lekarz powiedział
siatkówka to duże obciążenia dla stopy i łydki, wyskoki, przeciążenia. To że nie sztywnieje stopa podczas spoczynku to dobrze, ale co się dzieje podczas ruchu? Poszukaj kogoś kto się zna trochę na tzw "powięziówce" lub Anatomy train. Generalnie wspomniane ciepełko to raczej na okolice brzuśców, na okolice przyczepów, kości raczej punktowo zimno. Staram się tłumaczyć prostym językiem dla laika:) Nie wiem czy rozumiesz?
mi do końca listopada już bede mogła ćwiczyć na wfie. czy podczas treningu wszytskie dolegliwości mogą wrócić, bądź sie nasilić ?
Mogą ale nie muszą. Sporo osób z ostrogą piętową i niedoleczonymi problemami, jako naturalna reakcja broniącego się organizmu zaczyna inaczej stąpać, podświadomie chronić stopę, pojawia się inny wzorzec ruchowy itd.

Powodzenia, Piotr.
1.12.2011, 23:28

Piotr K. Fizjoterapeuta

Ja bym zadał po prostu pytanie w jakim celu stosować taki ,,nowoczesny" zabieg- co ma na celu i czy uwzględnia patomechanizm tworzenia się ostrogi? Oraz przede wszystkim, czy zabezpiecza tkanki odległe, jaki ma wpływ na triadę podologiczną etc- w końcu czy jest leczeniem przyczynowym czy objawowym?

Ehhhh.........
2.12.2011, 13:36

Wyślij zaproszenie do