Tomasz N. mpw
Temat: Kantor internetowy - jak to dziala?
Poszukuje informacji na temat szczegolow technicznych dzialalnosci kantorow internetowych.1. Czy kantory korzystaja tylko z jednej platformy transakcyjnej, czy tez musza miec taka platforme dla kazdego banku, ktory obsluguja?
Dla jednego banku sprawa jest prosta: klient wplaca PLN na rachunek kantoru w tym banku, a ten - korzystajac z platformy oferowanej przez ten bank - dokonuje transakcji i moze natychmiast wyplacic klientowi walute. Kantor nie musi nawet dyponowac zadnymi srodkami obrotowymi. Jak jednak to dziala dla wielu bankow lub bankow, ktore nie oferuja transakcji skarbowych?
2. Czy sadzicie, ze zawieranie takich transakcji odbywa sie automatycznie, czy tez jest to robione "z reki"?
3. Jak przebiega obsluga przelewow - automat rozpoznajacy wplaty i dokonujacy wyplat, czy tez wszystko recznie?
Paweł
Rygielski
Specjalista, CDM
Pekao S.A.
Kantory internetowe w Polsce podzieliły się na 2 rodzaje:z jednej strony są to kantory ukazujące automatycznie zmieniające się kursy walut. Do tej kategorii należy min internetowykantor.pl
Z dugiej strony powtały platformy wymiany walut tj min: Trejdoo.com, w których użytkownicy sami ustalają kursy, czasami rozbieżne z tym jaki jest faktycznie kurs międzybankowy
Kantory internetowe rozliczają większość transakcji z automatu - należy pamiętać że człowiek jest w tu słabym ogniwem, który może generować błędy. W wyjątkowych sytuacjach rozliczenie następuje manualnie.
Tomasz N. mpw
Czy sadzisz, ze stworzenie takiego automatu to bardzo trudna sprawa? Zapytalem pewna firme o to w kontekscie wspolpracy z platforma BRE Banku i powiedzieli, ze bez API dla tej platformy (bo bank jej nie posiada - pytalem) nie moga nic zrobic.
Sławomir
Śmiarowski
Prezes Zarządu,
luktom.biz sp. z
o.o.
Z tego, co wiem BRE jest na etapie tworzenia API dla swojej platformy. Możliwe jest również automatyczne wykonywanie transakcji i ręczna likwidacja ekspozycji walutowej w banku.Z uwagi na większą zyskowność transakcji "domykających się" wewnątrz samego kantoru optymalne zarządzanie ekspozycją walutową (zwłaszcza w sposób automatyczny) nie jest trywialne.
Oczywiście platformy pośredniczące (takie jak walutomat.pl) w ogóle się z tym problemem nie spotykają, bo klienci dokonują transakcji między sobą.
nie radze sie w to pakowac. Trza znalezc swoja nisze. Wiadomo, ze nielatwe
Sławomir
Śmiarowski
Prezes Zarządu,
luktom.biz sp. z
o.o.
@Czesław Kowalczyk - I ja uważam, że kantorów internetowych jest już na rynku sporo.@Tomasz Nowakowski - odpowiadając na Twoje pozostałe pytania - niektóre kantory dokonują transakcji wyłącznie z automatu, inne mają również dealing desk. Ale nie wyobrażam sobie zawierania transakcji wyłącznie manualnie. Jeśli chodzi o przelewy, to zależy od banku - np. wspomniany już BRE udostępnia API do automatycznej komunikacji w sprawie przelewów (księgowanie przelewów przychodzących w kantorze i wysyłanie przelewów wychodzących automatycznie)
Tomasz N. mpw
Taki pomysl mi chodzil po glowie jeszcze w 2008 r. ale braklo zdecydowania, funduszy i wiedzy technologicznej. Poza tym jest to biznes wybitnie niskomarzowy (gora 0,5% marzy brutto).Jak sie powodzi FtitzExchange? Moglbys zdradzic dane dot. obrotow, liczby klientow?
Sławomir
Śmiarowski
Prezes Zarządu,
luktom.biz sp. z
o.o.
@Tomasz - niskomarżowy, ale z drugiej strony masz krótką rotację kapitału.Jeśli chodzi o Fritz Exchange, to serwis nie jest moją własnością, więc niewiele wolno mi powiedzieć. Na pewno mogę zdradzić, że szybko się rozwija, wdrażamy tam nowe funkcjonalności, przybywa i klientów i obrotu.
Tomasz N. mpw
Co zatem laczy Twoja firme i Fritz Exchange? Czy moglbys polecic kogos, kto podjalby sie stworzenia aplikacji dla kantoru online? Jaki bylby koszt?
Tomasz N. mpw
I jeszcze jedno: skoro niby wszystko jest automatyczne, to po co kantor mialby zatrudniac Junior FX dealera, ktorego powinna cechowac, cytuje, "umiejetnosc pracy w bardzo dynamicznym otoczeniu, zdolnosc do ciaglego skupienia uwagi na pracy przez 8h, bardzo szybkiego podejmowania decyzji". Brzmi to, jakby ktos mial z reki wklepywac zlecenia, czyz nie?
Sławomir
Śmiarowski
Prezes Zarządu,
luktom.biz sp. z
o.o.
Prowadzę firmę informatyczną, która wykonała ten serwis - polecić mogę zatem luktom.biz. Jeśli chodzi o koszt, to wszystko zależy od modelu biznesowego i dodatkowych funkcjonalności, jakie miałyby tam się znaleźć.Po co komuś Junior FX dealer - powody mogą być różne, ale na pewno ręczne wklepywanie zleceń byłoby jakimś absurdem. Jeśli jakiś e-kantor tak robi, to raczej zarabiać nie będzie.
Tomasz N. mpw
Po kolenych analizach i konsultacjach ze znajomym, doszedlem do wniosku, ze nie warto otwierac kantoru online. Jest duza konkurencja. Poza tym, rynek jest ograniczony i wydaje sie, ze bedzie rosl coraz wolniej, bo spadaja transfery walut do Polski, a kredyty walutowe praktycznie nie sa juz udzielane. Ponadto, biznes jest zbyt mocno zalezny od polityki bankow - moga np. uznac, ze wypowiadaja umowy kantorom online, ktore przeciez robia im konkurencje. Ponadto, Polska ma w perspektywie wejscie do strefy euro, a takie wydarzenie, ktore pewnie nastapi w ciagu najblizszych 5-7 lat, raczej zabiloby taki biznes, bo 60% wartosci calkowitych obrotow to wymiana euro.Znalzlem ponadto jeden serwis, e-xchange.pl, ktory zaprzestal dzialalnosci. Pytanie: dlaczego, skoro to niby dobry interes?
Poza tym, ze z moich wyliczen wynika, ze obroty zapewniajace "wyjscie na zero", przy naprawde ograniczonych kosztach, to ok. 600 tys. PLN dziennie. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze kazdy z tych kantorow online ma minimum takie obroty.
Jesli ktos ma stabilny biznes w postaci tradycyjnego kantoru, albo inne interesy, ktora moga taka dzialalnosc fiansowac (jak np. pan Ryszard Fryc od fritzexchange.pl, ktory ewidentnie musi dokladac do interesu przy takich kursach wymiany), to moze sobie w ten sposob "dorobic". Jednak przyszlosci w tym nie ma.
Katarzyna
Tusk
Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Poznaniu
Porównywarka e-kantorów strefawalut.plCo sądzicie o pomyśle? czy dużo z Was korzysta z e-kantorów? czy Waszym zdaniem strefawalut.pl się przyjmie?
Sławomir
Śmiarowski
Prezes Zarządu,
luktom.biz sp. z
o.o.
@Tomasz - z drugiej strony rośnie rynek zakupów w internecie - również spoza granic Polski. Owszem, przy dużych kwotach w bankach można negocjować kursy, ale często są to zakupy typu laptop czy jakieś gadżety na e-bay. Moim zdaniem rynek będzie jednak rosnąć. Osobną kwestią jest oczywiście tempo wzrostu i istniejąca już na rynku konkurencja. Tu podejrzewam, że słabsze kantory internetowe będą musiały wypaść z rynku - co nie znaczy, że zostaną tylko te, które już istnieją.Jeśli chodzi o e-xchange.pl, to nie widziałem tego serwisu. Podejrzewam jednak, że właściciel nie był przygotowany do prowadzenia takiego biznesu - albo od strony organizacyjnej (jest to rynek dość specyficzny) albo informatycznej - widziałem już na oferia.pl oferty stworzenia kantoru internetowego (całość) poniżej 10 000 zł. Taki projekt po prostu nie ma prawa przetrwać.
Jeśli chodzi o obrót gwarantujący zwrot inwestycji, to chyba przesadziłeś. Praktycznie całość da się zautomatyzować, więc koszty nie są ogromne. Oczywiście, dużym ułatwieniem jest posiadanie już doświadczenia w działalności kantorowej. Albo stały dopływ waluty/zapotrzebowanie na nią.
@Katarzyna - ja korzystam, nawet brałem udział przy tworzeniu jednego. Porównywarka jest jak najbardziej na miejscu wobec dużej liczby portali - i to dość młodych. Sama porównywarka nie jest jednak najlepiej wykonana (mam nadzieję, że to się poprawi) - grafika i użyteczność taka sobie, brakuje wielu czynników decydujących o wyborze konkretnego portalu (koszty przelewów, banki obsługiwane w szybkich transferach, godziny działania, dodatkowe opcje - np. stałe zlecenia). Myślę jednak, że ten portal może być bardzo pomocny i mam nadzieję, że się rozwinie.
Tomasz N. mpw
Koszty miesieczne zakladalem na poziomie 20 tys. zl. Marza brutto (w rozumieniu "zysk" po odjeciu kosztow w postaci marzy banku, za pomoca ktorego sa dokonywane transakcje) to ok. 0,17% dla waluty euro, ktora stanowi ok. 60% obrotow kantorow. Latwo wyliczyc, ze wlasnie obrot 600 tys. dziennie (srednio 20 dni roboczych w miesiacu) zapewnia "wyjscie na zero".
Agnieszka
Haponik
(e)PR Manager,
Idealia
Dla pełnego obrazu dodam, że w koszty trzeba wliczyć dostęp do feedu z notowaniami walut. Można wrzucać oczywiście kwotowania z palca raz dziennie ale konkurencja zazwyczaj ma kursy aktualizowane online. Szukałam dostawców kwotowań i znalazłam http://www.esignal.com, a z polskich http://www.pipser.pl.
Rafał
Łyczek
inkantor.pl
inicjatywa
kupfranki.pl
Ważne są sprawdzeni dostawcy kwotowańhttps://inkantor.pl korzysta z rozwiązania sprawdzonego dostawcy dla wielu instytucji finansowych na świecie - xignite który dostarcza rozwiązania dla http://xignite.com/Clients/Default.aspx
Nakłady niezbędne na bezpieczny i porządny serwis wymiany walut liczone są w setkach tysięcy złotych licząc i rozpoczynają się w okolicach 0,5 mln. PLN.
Aby system był wydajny, niezbędna jest automatyka dużej części procesów jednak nie w 100%.
Obroty dzienne kantorów internetowych powinny być liczone w milionach dziennie.