Reklama: Twoja konkurencja już Cię wyprzedziła SPRAWDŹ JAK

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojciech Kania Pilnie poszukuję
pracy!!!

Temat: WFS I WMS

Witam poszukuję jakiś działających adresów na WMS I WFS, większość tych kt znalazłem w necie niestety nie działa poprawnie, za wszelką pomoc i odzew wielkie dzięki.
29.11.2011, 10:26

Rafał Stasieczek szukam
stażu/praktyk z GIS

Na stronie Geoforum.pl jest zakładka "geodane"
http://geoforum.pl/?menu=47099,47120&page=note_tree&li...
29.11.2011, 10:44

pracy!!!

No właśnie te z geoportalu nie zawsze mi działają, nie wiem może to wina witryny?
29.11.2011, 10:58

Rafał Stasieczek szukam
stażu/praktyk z GIS

Jakiego programu używasz? Możne wystarczy dodać do adresu informacje o wersji usługi "?version=1.1.1"
29.11.2011, 13:37

pracy!!!

Arc'a i qgisa, wiem że w arcu trzeba wskazać przy podłączaniu na 1.1.1 natomiast w qgisie trzeba dopisać tą końcówkę "version=1.1.1" tak też robię i nie zawsze działa jak powinno. stąd moje zapytanie, głównie interesują mnie mapy geologiczne jak najdokładniejsze.
P.S. Czy na WMSie albo WFSie można znaleźć gdzieś mapy zasadnicze, czy takie coś się publikuje?
29.11.2011, 23:06

Rafał Stasieczek szukam
stażu/praktyk z GIS

Może problemem jest zakres wyświetlania? Co do map zasadniczych to raczej ich nie znajdziesz, niektóre podgiki udostępniają takie informacje na swoich geoportalach aby dostęp do nich jest ograniczyno dla osób, które są zarejestrowane w Podgik (geodeci)
30.11.2011, 07:08

pracy!!!

Tzn chodzi Ci o skalę? No też o tym myślałem tylko że jak dodaję już wybraną warstwę i nic się nie pojawia to daję "powiększ do wybranej warstwy" i nadal pusto, biała plama:)
30.11.2011, 09:13

Rafał Stasieczek szukam
stażu/praktyk z GIS

Podczytujesz tego wms/wfs do jakiegoś konkretnego projektu? Może maż jakis projekt w innym układzie, jeżeli pojawia ci się znak wodny 'geoportal.gov.pl' to musisz tylko powiększyć obszar na ekranie.

Jakiego programu konkretnie używasz i jaką warstwę chcesz zobaczyć (adres wms)
30.11.2011, 09:18

pracy!!!

http://ikar2.pgi.gov.pl/services/MGsP_50/MapServer/WMS...?
version=1.1.1 warstwa geośrodowisko czy jakoś tak to się nazywało, chodzi mi o zasoby wydobycie i przetwórstwo, jeśli chodzi o układ współrzędnych to i w ramce danych i w warstwie(rastrze) ustawiam na 92, nie pojawia się żaden znak wodny, używam i arcmapy i qgisa i w obu goło i wesoło, tak jak pisałem wcześniej chyba, nawet po powiększeniu do zasięgu warstwy (teoretycznie powinno znaleźć obiekt w ramce danych i powiększyć do jego widoku czyż nie?)
30.11.2011, 11:17

Rafał Stasieczek szukam
stażu/praktyk z GIS

Jeżeli chodzi o system map geośrodowiska Polski to chyba ich serwer nie działa prawidłowo, nawet na oficjalną stronę nie da się wejść
1.12.2011, 07:16

Paweł Gajewski Doktorant, UMCS,
GISman, lubi to co
robi.

Pełną listę serwerów WMS i WFS znajdziecie na Gisplay.pl i na GIS-SUPPORT.PL.
Jeśli chodzi o prawidłowe wyświetlanie WMS'ów najlepiej podczytać sobie województwa w układzie WGS84 i do tego projektu wczytać WMS (jeśli działa poprawnie od strony dostawcy) i przybliżyć na obszar gminy, powiatu, który nas interesuje, po chwili ładowania (w ArcGIS kręcąca się kula ziemska) warstwy wyświetlą się prawidłowo.
1.12.2011, 10:59

pracy!!!

Dzięki Panowie za wszelkie zainteresowanie tematem, jak ktoś wpadnie na jakiś ciekawy pomysł proszę pisać:) Pozdrawiam
2.12.2011, 00:19

Marcin K. Specjalista GIS,
Państwowy Instytut
Geologiczny

Wojciech Kania:
Witam poszukuję jakiś działających adresów na WMS I WFS, większość tych kt znalazłem w necie niestety nie działa poprawnie, za wszelką pomoc i odzew wielkie dzięki.

WMSy PIGu zebrane w 1 miejscu:
Adresy WMS PIG-PIB
10.01.2012, 10:12

pracy!!!

Dzięki dzięki:)
10.01.2012, 15:18

Wyślij zaproszenie do