Mateusz M. ;)
Temat: Sklep zintegrowany z hurtownią - jak się rozlicza płatności?
Witam,zastanawia mnie jak wygląda forma rozliczeń w przypadku sklepów zintegrowanych z hurtowniami. Wiem, że to hurtownia wszystkim się zajmuje od a do z, przyjmuje płatności od klientów, wysyła im towar, itd. Jednak zastanawia mnie forma rozliczeń pomiędzy naszą firmą, a hurtownią.
Czy wystawia się hurtowni jedną fakturę zbiorczą np. co miesiąc wg wyliczeń uzyskanych prowizji ze sprzedaży, a hurtownia na jej podstawie dokonuje płatności na nasze konto? Jeśli tak to jaki PKD musi mieć nasza firma, aby taką fakturę hurtowni wystawić (jaka usługa widnieje na fakturze)? A może rozliczenia dokonywane są w zupełnie inny sposób?
Pozdrawiam,
Mateusz
Łukasz
Plutecki
Agencja Interaktywna
NetArch,
www.plutecki.net
Temat: Sklep zintegrowany z hurtownią - jak się rozlicza płatności?
Witam,Wszystko zalezy od indywidualnych uzgodnień:
- są hurtownie które udostępniają tylko katalog (opisy, ceny, dostępności) wysyłają towar zbiorczo + fv do sklepu
- są takie które wysyłają towar do klienta końcowego, fakturę do sklepu
- są takie które dodatkowo same zamawiają kuriera
- są takie, które zgadzają się na rozliczenie zbiorcze - np. kredyt kupiecki do kwoty xxx.
Ostatni model to pełny dropshipping, gdzie hurtownia zbiera dane klientów, płatności, wysyła, rozlicza zwroty a sklep wystawia tylko miesięczną prowizję od sprzedaży (tak działa np. Heppin).
Mateusz M. ;)