Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Michał Skoczyński tłumacz
konferencyjny
PL-ENG-DE

Temat: Zagadka sieciowa

Wyczerpałem wszystkie pomysły, więc zwracam się do was.

W domu moich rodziców działa postawiony na D-Linku DI-524 (jeżeli nie pomyliłem symbolu), dostawca Netia po linii ADSL TPsy. Wi-Fi posiane na dłuższej antenie, zakodowane WEP.

Moja matka pracuje na netbooku Samsung z WinXP, łączy się bez problemu. Odwiedzając rodziców sprawdziłem na Asusie z Win7, na tablecie z Honeycombem i telefonie z Bada - łączą się bez problemu.

Problem pojawia się w 4 letnim Acer. Łączy się z siecią, siła sygnału doskonała. Dostaje prawidłowe IP. Gadu-Gadu działa. Natomiast każda przeglądarka (Chrome, FF, IE) otwiera strony losowo - gmail ładuje się w sekundę, onet nigdy [oczekiwanie na odpowiedź], coca-cola ładuje się bez problemu, nokia nigdy, goldenline i facebook od razu, ztm.waw.pl nigdy. Żadnego komunikatu o błędzie, nic.

Myślałem, że DNSy. DNS w ipconfig jest router - ale przy takich samych ustawieniach dns wszystkie inne urządzenia śmigają.

Myślałem, że zapora albo coś. Zapora WinXP jest wyłączona, na Acerze chodzi Avast (wyłączałem na próbę) i nic więcej. Pingować można wszystkie adresy, czasy sygnału nie różnią się miedzy tymi 4 maszynami o więcej niż 1-2, żadne pakiety na Acerze nie są tracone.

No i o co tu może chodzić? Myślałem, że karta sieciowa Wi-fi, bo sprzęt już trochę latek ma. Ale wtedy przecież albo wszystko, albo nic? Był w serwisie na warszawskiej Tamce, w serwisie po otworzeniu i przeglądnięciu sieć Wi-Fi śmiga.

Sformatowałem, postawiłem windę od zera, żadnych śmieci nie ma. Sterowniki od karty są w wersji dołączonej do komputera - no ale wcześniej działało.
28.11.2011, 17:43

Paweł K. inż.sys. spec ds
wdrożeń

Witam,

Sciągnij najnowsze sterowniki i aktualizacje systemu - to 1sze co mi do głowy przychodzi.

Pozdrawiam,
Paweł
28.11.2011, 21:14

Bogdan Pieńkowski Konsulting,
programowanie
(.NET), analizy,
bazy danych. ...

Stawiam na router. Mój DI-524 zachowywał się kiedyś podobnie. Raz działał raz nie, część kompów chodziła częśc nie, albo nie wszystko się otwierało. Pożycz podmień i albo potwierdzisz, albo odrzucisz. A podłącz się przez "drut" pewnie będzie wszstko śmigało.
29.11.2011, 14:57

Wyślij zaproszenie do