- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »
Monika
Czaplicka
socjolożka,
dziennikarka
Temat: Nie czytasz? Nie ide z Toba do lozka!
Witajcie,chciałabym wam polecić ciekawą akcję czytelniczą: "Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka".
Zdjęcia i informacje znajdziecie na http://nieczytasz.pl
Co sądzicie o pomyśle akcji? Zbyt śmiały, czy właśnie ciekawy, bo nietypowy?
Magdalena T. scrat ;)
Monika Czaplicka:
Witajcie,
chciałabym wam polecić ciekawą akcję czytelniczą: "Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka".
Uh!
Imho to raczej zniechęca do czytania!
Zwłaszcza tych, których współczesna propaganda seksualna nudzi/mierzi/zniesmacza.
Ok, piszmy książki z miłości, ale - na Boga! - nie czytajmy ich dla seksu! :P
Jagoda
K.
Profesjonalistka.
"Praca jest darem,
kiedy pomaga
zrozumi...
A ja to bym chciała, żeby facet poczytał mi do snu...
Anna Florentyna
P.
Scriptoris.pl —
redakcja, korekta,
skład
Hmm, wydawało mi się, że osoba miłująca książki darzy też co najmniej sympatią język, w którym napisana lub na który przełożona została lektura. Jeśli zaś od tego, czy ktoś też lubi czytać, uzależnia pójście z tym kimś do łóżka, to i szacunek do tej osoby też zapewne na tym opiera. A nie szanując kogoś, nie zwraca się do niego na piśmie, używając zaimka osobowego pisanego wielką literą :DI jeszcze cytat z podstrony „O projekcie”: „(…) osób znanych i nieznanych, którzy złapani” (pogrubienie moje). A takich kwiatków tam mnóstwo.
Przepraszam, ale — że tak sobie pozwolę sparafrazować hasło kampanii — nie umiecie poprawnie posługiwać się polszczyzną, nie kupuję waszych pomysłów mających promować czytelnictwo.
Jagoda K.:zeby znow poczuc sie mala dziewczynka, ktorej tatus czyta na dobranoc :)
Ja juz od ok 25 lat, czytam jedynie (jak musze) instrukcje, wiadomosci, konkrety. A w lozku to juz napewno nie :))
Jagoda
K.
Profesjonalistka.
"Praca jest darem,
kiedy pomaga
zrozumi...
Czeslaw Kowalczyk:nie, mi tatuś nie czytał książek...
zeby znow poczuc sie mala dziewczynka, ktorej tatus czyta na dobranoc :)
Jagoda K.:aa, to moze masz potrzebe nadrobienia czegos? I sa juz e-booki audio mozna sie polozyc, zamknac oczy i sluchac jak speaker prof. czyta :)
Czeslaw Kowalczyk:nie, mi tatuś nie czytał książek...
zeby znow poczuc sie mala dziewczynka, ktorej tatus czyta na dobranoc :)
Mnie sie juz nawet tego nie chce od dawna. Nie ma nic doskonalszego od ciszy :)
Marta Z. .
ten temat tak średnio pociągający....
Jagoda
K.
Profesjonalistka.
"Praca jest darem,
kiedy pomaga
zrozumi...
Czeslaw Kowalczyk:Mnie e-booki nie interesują...
aa, to moze masz potrzebe nadrobienia czegos? I sa juz e-booki audio mozna sie polozyc, zamknac oczy i sluchac jak speaker prof. czyta :)
Mnie sie juz nawet tego nie chce od dawna. Nie ma nic doskonalszego od ciszy :)
To nie jest temat o mnie, ok?! I dalsza dyskusja nie ma sensu.
EOT
Anna Florentyna
P.
Scriptoris.pl —
redakcja, korekta,
skład
Czeslaw Kowalczyk:
e-booki audio mozna sie polozyc, zamknac oczy i sluchac jak speaker prof. czyta :)
To w końcu e-booki czy audiobooki? E-booka to trzeba sobie samodzielnie czytać, tak samo jak papierową książkę. I co do tego wszystkiego mają pracownicy radia i telewizji będący profesorami? Oj, widać, że rzeczywiście od ćwierćwiecza nic poza instrukcjami i wiadomościami nie czytujesz ;)Anna Florentyna P. edytował(a) ten post dnia 26.11.11 o godzinie 20:25
Beata
B.
"Nadzieja jest
matką głupich, co
nie przeszkadza jej
być ...
no to sobie porozmawialiście o akcji - nie ma jak odpowiednia dawka złośliwości każdego dnia...aha, mnie się akcja podoba, jest zabawna :)Beata B. edytował(a) ten post dnia 26.11.11 o godzinie 21:06
Anna Florentyna P.:chodzi oczywiscie o audiobooki (czesto najpierw e-book, w postaci audio :)
Czeslaw Kowalczyk:
e-booki audio mozna sie polozyc, zamknac oczy i sluchac jak speaker prof. czyta :)
To w końcu e-booki czy audiobooki? E-booka to trzeba sobie samodzielnie czytać, tak samo jak papierową książkę. I co do tego wszystkiego mają pracownicy radia i telewizji będący profesorami? Oj, widać, że rzeczywiście od ćwierćwiecza nic poza instrukcjami i wiadomościami nie czytujesz ;)
z kontekstu to wynika wyraznie, nawet jesli pomylilem okreslenia .. a prof. to moj skrot od profesjonalnie ...
Tylko czemu zaraz takie agresje i zlosliwosci od oczytanych pan? :))
Do Jagody K.
nie wiem czy dzisiaj kogos majacego cokolwiek do czynienia
z IT, moga jeszcze e-booki nie interesowac ...
Jako pracodawca, moglbym taka ignorancje, b. zle zrozumiec ... :)
Anna Florentyna
P.
Scriptoris.pl —
redakcja, korekta,
skład
Czeslaw Kowalczyk:
chodzi oczywiscie o audiobooki (czesto najpierw e-book, w postaci audio :)
Przez 3 lata zawodowo zajmowałam się e-bookami (korekta i skład tychże), więc nie jest to obcy mi temat, jednak audiobooki istniały dłuuugo przed pojawieniem się e-booków (książki na płytach i kasetach — sama pierwszy raz zetknęłam się z nimi ponad 20 lat temu, a zdecydowanie nie był to ich początek).
Przepraszam za tę swoją wcześniejszą kpinę, jednak takie nagromadzenie przeinaczeń czy potknięć zbyt mocno kusiło ;)
Karolina
Ł.
Somewhere over the
rainbow :)
Czeslaw Kowalczyk:>
chodzi oczywiscie o audiobooki (czesto najpierw e-book, w postaci audio :)a Ty znowu trollujesz, Czesiu.
z kontekstu to wynika wyraznie, nawet jesli pomylilem okreslenia .. a prof. to moj skrot od profesjonalnie ...
Do Jagody K.
Nie ma obowiązku interesować się ebookami ani ich lubić. Zapewniam Cię, że żaden pracodawca nie miałby nikomu tego za złe. Ani za dobre, aby być szczerym.
Zadbaj najpierw o siebie- poprawność wypowiedzi, jej precyzję, oczytanie, kulturę osobistą itd itd a dopiero potem czepiaj się innych.
o_ONie ma to jak merytoryczna dyskusja i jasna, konstruktywna informacja zwrotna...
Monika Czaplicka:
Witajcie,
chciałabym wam polecić ciekawą akcję czytelniczą: "Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka".
Zdjęcia i informacje znajdziecie na http://nieczytasz.pl
Co sądzicie o pomyśle akcji? Zbyt śmiały, czy właśnie ciekawy, bo nietypowy?
Moniko, z grubsza domyślam się jaka idea Wam przyświecała, ale uważam, że projekt jest niedopracowany. A konkretnie:
1.Hasło akcji jest nietrafione. Brzmi jak szantaż. Szantaż z reguły nikogo do niczego nie zachęca, w żadnej dziedzinie życia, co więcej - kusi, by "na złość babci odmrozić sobie uszy". Poza tym - tak zupełnie po ludzku - jest mało chwytliwe, niezręczne, za długie i słabo oddaje ducha akcji (myślę, że między innymi stąd negatywne na nią reakcje w pierwszych postach wątku). Może lepiej poszukać czegoś w stylu: "Czytanie jest sexy"?
Aha; to hasło nie jest też śmiałe - nie wiem czy Waszą intencją było stworzenie hasła odważnego obyczajowo, ale jeśli tak, to niestety, kompletnie się to nie udało.
2.Piszecie: Gdzieś na facebooku pojawił się cytat z Johna Watersa, trashowego reżysera wszechczasów: „We need to make books cool again. If you go home with somebody and they don’t have books, don’t fuck them.”
Nasze hasło: „Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka!” – jest prostą kontynuacją tej myśli. Problem w tym, że to nie jest prosta kontynuacja tej myśli, tylko dość karkołomna nadinterpretacja.
3. Stronę poświęconą akcji źle się ogląda. Jest (nomen omen) mało czytelna, źle rozwiązana graficznie. Plus: podobają mi się zdjęcia.
Podsumowując: pomysł OK, wykonanie do dopracowania.
Anna Florentyna
P.
Scriptoris.pl —
redakcja, korekta,
skład
Aleksandra P.:
(…)
Jeśli już wyliczać w punktach wady pomysłu, to naprawdę warto ująć to, o czym wspomniałam, czyli bardzo dużą liczbę błędów językowych. Strona z błędami sama w sobie nie wygląda dobrze, a usiana błędami strona promująca czytelnictwo — tym bardziej.
Karolina Ł.:????? ...
Czeslaw Kowalczyk:>chodzi oczywiscie o audiobooki (czesto najpierw e-book, w postaci audio :)a Ty znowu trollujesz, Czesiu.
Do Jagody K.
Nie ma obowiązku interesować się ebookami ani ich lubić.czyzby ??? .. ogromna ilosc wiedzy fachowej, instrukcji szkolen, jest
w formacie PDF (e-book) ale kazdy ma prawo byc ignorantem czy analfabeta wtornym. Szczegolnie gdy wlasnie pracodawca i koledzy, o tym nie wiedza :))
Zapewniam Cię, że żaden pracodawca nie miałby nikomu tego za złe.ja bym tam mowil za siebie (j.w.)
Ani za dobre, aby być szczerym.nie ja sie czepiam slowek ... i wyrazam sie narazie b. zrozumiale (mimo "potkniec") kulturalnie. Przy czym nie oczekuje, ze wszystkim sie to musi podobac ..
Zadbaj najpierw o siebie- poprawność wypowiedzi, jej precyzję, oczytanie, kulturę osobistą itd itd a dopiero potem czepiaj się innych.
Temat jest lozkowy, wiec skorzystalem. A w zamian jest wiadro pomyj ... gdzie rownie dobrze, mozna i z humorem, polotem reagowac. Ale widac za duze wymagania, od wybitnie oczytanych, kulturalnych :)
Anna Florentyna P.:Oczywiście się zgadzam; nie wspomniałam o błędach, bo Ty zrobiłaś to wcześniej :)
Jeśli już wyliczać w punktach wady pomysłu, to naprawdę warto ująć to, o czym wspomniałam, czyli bardzo dużą liczbę błędów językowych. Strona z błędami sama w sobie nie wygląda dobrze, a usiana błędami strona promująca czytelnictwo — tym bardziej.
Anna Florentyna
P.
Scriptoris.pl —
redakcja, korekta,
skład
Aleksandra P.:
Oczywiście się zgadzam; nie wspomniałam o błędach, bo Ty zrobiłaś to wcześniej :)
Ciekawe, czy prowadzący tę minikampanię skorzystają z podpowiedzi :)
Robert S. doradca finansowy HB
masz na myśli jakąś konkretną lekturę?
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »