Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Joanna Ł. copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz

Temat: Praca w domu? To dobry pomysl?

Tobie ma się dobrze pracować:) więc życzę dogadania się z pracodawcą...

Swoją drogą kiedyś pisałam poradnik w kawiarni i tak sobie jakoś głośno myslałam ( poradnik dotyczył problemu jakim jest przedwczesny wytrysk) i nagle pan za mną głośno krzyknął "niech wiagre weźmie lub konie czepnie"...Nie ma to jak pomocni Ludzie ;-)
23.11.2011, 14:06

Joanna Ł. copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz

Tobie ma się dobrze pracować:) więc życzę dogadania się z pracodawcą...

Swoją drogą kiedyś pisałam poradnik w kawiarni i tak sobie jakoś głośno myslałam ( poradnik dotyczył problemu jakim jest przedwczesny wytrysk) i nagle pan za mną głośno krzyknął "niech wiagre weźmie lub konie czepnie"...Nie ma to jak pomocni Ludzie ;-)
23.11.2011, 14:06

Katarzyna K. http://dziwimnietens
wiat.wordpress.com/

Swoją drogą kiedyś pisałam poradnik w kawiarni i tak sobie jakoś głośno myslałam

Widzę, że nie tylko ja mam problem z gadaniem sama do siebie :)

A wracając do pracodawcy (a raczej u mnie: pracodawców) to spróbuję z nimi pogadać. Tylko muszę sobie jeszcze pomyśleć, jak to zorganizować wszystko, żeby płynnie wyszło...

Tobie ma się dobrze pracować:)

Z Chłopakami nawet dobrze mi się pracuje... Tyle że czasami chciałabym móc odpocząć od biura i zostać w domu, gdzie mogłabym robić to, co robię w pracy...
23.11.2011, 14:26

Wojciech M. architekt ,
wolny strzelec,
współwł.
coworkingu

Może nieco po czasie, ale jednak na temat - odsyłam do tekstu Jak pracować w domu?
26.01.2012, 19:26

wiat.wordpress.com/

Dzięki za link. Tekst przyznam ciekawy, ale... jak dla mnie mało przekonujący :D Pracując w domu nie musisz być wcale samotnym, a życie też możesz "podzielić sobie na pół" :)
30.01.2012, 13:46

Wojciech M. architekt ,
wolny strzelec,
współwł.
coworkingu

Katarzyna K.:życie też możesz "podzielić sobie na pół" :)

Ba! Oczywiście - nie dla wszystkich jest to jednak proste, trzeba dużej samodyscypliny. W szczególnych przypadkach - najczęściej tych odwrotnych do samotności - taki podział bywa całkiem niemożliwy.
30.01.2012, 14:05

wiat.wordpress.com/

Wojciech M.:
Katarzyna K.:życie też możesz "podzielić sobie na pół" :)

Ba! Oczywiście - nie dla wszystkich jest to jednak proste, trzeba dużej samodyscypliny. W szczególnych przypadkach - najczęściej tych odwrotnych do samotności - taki podział bywa całkiem niemożliwy.

Jednym słowem: sposób widzenia zależy od sposobu siedzenia :D Jeszcze raz dziękuję za ciekawy punkt widzenia...
30.01.2012, 14:09

Praca w domu, jakkolwiek świetnie brzmi (ah te przeciągajace się poranki, kocyk, kakao, obiadek...), nie sprawdza się, jeśli człowiek nie jest machiną konsekwentną, co siedzi 8h przy biurku i nie zmąci spokoju nawet piszczący pies, co chce siku.
Praca w domu jest dobra, jeśli nie ma innego wyjścia. Bo lepiej pracować w domu, niż nie pracować wcale.
Na dłuższą metę - niezbyt fajnie. Wiem, bo sprawdziłam na sobie :)
30.01.2012, 14:56

wiat.wordpress.com/

Monika Pryśko:
Praca w domu, jakkolwiek świetnie brzmi (ah te przeciągajace się poranki, kocyk, kakao, obiadek...), nie sprawdza się, jeśli człowiek nie jest machiną konsekwentną, co siedzi 8h przy biurku i nie zmąci spokoju nawet piszczący pies, co chce siku.
Praca w domu jest dobra, jeśli nie ma innego wyjścia. Bo lepiej pracować w domu, niż nie pracować wcale.
Na dłuższą metę - niezbyt fajnie. Wiem, bo sprawdziłam na sobie :)

Dziwi mnie trochę podejście, że praca w domu = spanie do południa itp. Przyznam, że czasami pracuję jednak we własnych czterech kontach (np. jak nie bardzo się czuje itp.) i nie tylko udaje mi się mimo choroby zorganizować czas pracy, ale też dodatkowo podzielić tak czas, że wywiąże się i z obowiązków domowych i zawodowych, bez szkody dla któregokolwiek...
30.01.2012, 15:32

Kuba Nowak copywriter

Nie ma nic lepszego, niż praca w domu. Owszem, wstaje się o 12, ale pracować można spokojnie do 4. Albo nie. Albo w ogóle nie pracować przez tydzień.
Gdyby nie to, że za dużo firm stosuje Polską Szkołę Biznesu, w życiu nie wróciłbym na etat.
30.01.2012, 15:52

A co to jest Polska Szkoła Biznesu?
30.01.2012, 22:16

Kuba Nowak copywriter

Taka, w której, jeżeli w dowolnym momencie skontrolujesz księgowość, okaże się, że masz sarmackie wąsy i 90% nieopłaconych w terminie faktur i umów.Kuba Nowak edytował(a) ten post dnia 31.01.12 o godzinie 10:41
31.01.2012, 10:41

Hubert Kaźmierski Copywriting,
Reklama, PR,
Szkolenia

Musisz dobrze znać siebie i wiedzieć, że poradzisz sobie z decyzją, którą podejmiesz - nie zawalając pracy.
W moim przypadku praca w domu się sprawdziła - zakładam słuchawki i jestem odizolowany. Nawet, jeśli spałem dłużej, pracowałem tyle, ile trzeba (poza tym, jestem ,,nocnym Markiem").
Sprawdza mi się też praca w biurze - w razie potrzeby potrafię się ,,wyłączyć" i skupić na robocie.
Natomiast nie mógłbym pracować w kawiarni...
Wszystko jest kwestią indywidualnego podejścia i odczuć.
Chyba pozostaje Ci wypisanie na w tabeli plusów i minusów ;)
Ewentualnie - spróbuj jednego i drugiego. Zobaczysz, co Ci bardziej odpowiada.
1.02.2012, 12:56

wiat.wordpress.com/

Ewentualnie - spróbuj jednego i drugiego. Zobaczysz, co Ci bardziej odpowiada.

Właśnie to robię. Staram się regularnie przychodzić do biura, ale czasami zostaję w domu (kiedy np.jestem przeziębiona itp.) i tam pracuje. Co bardziej mi odpowiada? Trochę sama się nad tym zastanawiam... i tu, i tu teraz mi się dobrze pracuje... T-ylko, że w domu mogę jednocześnie wstawić pranie czy obiad... Natomiast w biurze siedzę 8-16, a później wychodzę z pracy i mam życie prywatne... co do motywacji, to bywa różnie i tu i tu... i w biurze i w domu znajdzie się czasami "rozpraszacz", który kradnie czas...
1.02.2012, 13:05

Agnieszka Heydrych Starszy Specjalista
ds. Obsługi
Użytkownika, Nasza
Klasa ...

Pracuje w domu od zawsze - dla mnie jest to dobre wyjście (jestem niepełnosprawna ruchowo) i nie wyobrażam sobie pracy w biurze (ale niekoniecznie z powodu niepełnosprawności). Taka praca wymaga mega dyscypliny, trudniej zaciera się czas między "w pracy" i "po pracy" - bywa tak, że ma się wrażenie iż się jest cały czas w pracy, masz mniej powodów aby wyjść z domu.
Ale np. podoba mi się to, że nie czujesz ciągłej presji w stylu "szew patrzy na ręce", jak Cię coś/ktoś w pracy wkurzy, łatwiej się o tym zapomina a czasem nawet spływa jak po przysłowiowej kaczce.

Moim zdaniem osoba, która myśli o pracy w domu/zdalnej powinna spróbować pracy w biurze oraz w domu i dopiero wtedy wybrać to, co wg niej jest dla niej najlepsze. Nie powinno się słuchać rad - za czy przeciw - trzeba samemu spróbować.
1.02.2012, 13:29

wiat.wordpress.com/

Moim zdaniem osoba, która myśli o pracy w domu/zdalnej powinna spróbować pracy w biurze oraz w domu i dopiero wtedy wybrać to, co wg niej jest dla niej najlepsze. Nie powinno się słuchać rad - za czy przeciw - trzeba samemu spróbować.

Próbuję sama, jednak z powodu małego doświadczenia chciałabym też poznać opinie innych na ten temat. Niektórzy spotykają się z takimi sytuacjami, które rzadko się zdarzają, ale się zdarzają... O nich też dobrze wiedzieć. A poza tym różne punkty widzenia na daną sprawę dają więcej do myślenia i pozwalają na "przewidzenie" różnych sytuacji czy problemów...
1.02.2012, 13:44

wiat.wordpress.com/

Temat już we sumie dawno zamknięty, ale znalazłam dziś ciekawy artykuł nt. pracy zdalnej:
http://di.com.pl/news/44737,2.html?utm_source=nlhtml&u...

Co o tym myślicie?
16.04.2012, 09:58

Wojciech M. architekt ,
wolny strzelec,
współwł.
coworkingu

Z zastrzeżeniami o jakich wspominałem wcześniej - praca zdalna to potęga. Jako zasada raczej nigdy nie zastąpi pracy w firmowym biurze, ale może stać się bardzo poważnym uzupełnieniem, przy czym owa praca w firmie może przybrać zupełnie inny charakter - firmowe biuro stanie się bardziej miejscem spotkań i koordynacji niż indywidualnej pracy.
16.04.2012, 20:21

Elwira W. właściciel,
Creative Relations
Doradztwo
Wizerunkowe

Ja pracuje w domu i uważam to za idealne rozwiązanie. Fakt, konieczna jest wyjątkowa samodyscyplina bo wystarczy, że zrobi się ładna pogoda a człowiek ma już 100 myśli jak czmychnąć na zewnątrz. Ale zawsze można zabrać ze sobą laptopa. :)
16.04.2012, 21:28

wiat.wordpress.com/

A ja w ciągu kilku ostatnich miesięcy przekonałam się jednak do modelu proponowanego przez Wojciecha. Tylko, że w moim przypadku biuro jest praktycznie na co dzień, a praca we własnych czterech kontach w sytuacjach awaryjnych bądź wtedy, gdy po prostu chcę od biura odpocząć... :)
17.04.2012, 08:08

Wyślij zaproszenie do