Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Katarzyna K. http://dziwimnietens
wiat.wordpress.com/

Temat: Praca w domu? To dobry pomysl?

Witam,
zakładam ten temat, bo zastanawiam się nad jedną kwestią od dłuższego czasu i chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat.
Współpracuje z agencją reklamową, w której jestem zatrudniona na umowę-zlecenie. Zajmuję się tam pisaniem tekstów, teraz przygotowuję projekt serwisu, zaczęłam prowadzić fanpage`a. Codziennie pracuję w siedzibie pracodawcy, który udostępnia mi sieć i komputer.
Jednak ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy praca w domu nie byłaby lepsza. W sumie wszystko to, co robię w biurze, mogłabym robić we własnym mieszkaniu i w wygodnych dla mnie godzinach. A dodatkowo mogłabym się zająć kilkoma rzeczami w domu (np. obiadem:)). Gdyby była taka konieczność, pojawiałabym się od czasu do czasu w biurze.
Wszystko wydaje się ładne, piękne, ale z drugiej strony mam małe obawy. Wprawdzie chcę w przyszłości założyć DG, ale jeszcze dokładnie nie wiem, kiedy to będzie. Chłopaki zatrudniając mnie w agencji, dali mi ogromną szansę, bo do tej pory nie wierzyłam, że z pisania da się wyżyć. Boję się też, że zupełnie zostanę z czasem wykluczona z zespołu (będę kimś, kto przychodzi od czasu do czasu). W grę wchodzi też kwestia braku kontaktu z ludźmi (chociaż w biurze mało rozmawiamy, bo każdy jest zawalony swoją pracą, jednak zawsze ma się poczucie, że ktoś jest obok).
Może jest Ktoś wśród Was (podejrzewam, że większość), kto pracuje w domowym zaciszu? Opłaca się izolować od świata? Łatwiej jest zorganizować sobie życie, wykonując zlecenia we własnych czterech kontach?
Co o tym sądzicie? Będę wdzięczna za każdą radę.... Z góry dziękuję!
22.11.2011, 13:07

Michał F. PHI, Michał
Frączek

Na początku swojej działalności pracowałem w domu. Było to nawet wygodne (z przyczyn, o których piszesz), ale wymagało ogromnej samodyscypliny. Osobiście trudno było mi "zabrać się do roboty", poza tym doskwierały mi "zadania domowe" które odrywały mnie od pracy. Co więcej ciężko było oddzielić czas pracy od czasu wolnego. Poza tym, maratony spędzone nad projektem (bez wychodzenia z domu) nie wpływają pozytywnie na psychikę :)

OD kilku miesięcy wynajmuję niewielkie biuro i zatrudniam pracowników. Praca poza domem wydaje mi się znacznie lepszym rozwiązaniem. Rosną koszty (wynajem biura, wyposażenie, dojazd) ale profity są ogromne. W biurze odcinam się od tego co w domu i wkupieniu mogę zająć się pracą.

Nigdy nie powróciłbym do pracy w domu.
22.11.2011, 13:28

Joanna Ł. copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz

Dla mnie praca w domu jest idealna. Nie muszę nigdzie wychodzić, lodówkę i wszystko inne mam pod nosem;-) no i kota ...ale to mniej ważne...
pracuję w swoimmałym biurze, czyli pokoju więc jest OK. Po za tym jak dla mnie liczy się tu samoorganizacja. W wybranych godzinach codziennie pracuję, a potem mam wolne:)
I nic jakoś mnie nie zniechęca ani od pracy nie odrywa, ew.pracuję dłużej
22.11.2011, 13:38

wiat.wordpress.com/

No właśnie, jak też obawiam się, że pracując w domu moje życie stanie się mieszanką, z której trudno będzie mi oddzielić życie prywatne od zawodowego. Z tą dyscypliną też pewnie coś jest... Na razie wydaje mi się, że dałabym radę okiełznać własne lenistwo, ale nie wiem, jak długo by mi się to udawało...
Co do komfortu psychicznego sądzisz, że lepiej mimo wszystko odizolować pracę od własnego mieszkania?
Dzięki za opinię... Ktoś jeszcze?
22.11.2011, 13:39

wiat.wordpress.com/

Michał F.:
Na początku swojej działalności pracowałem w domu. Było to nawet wygodne (z przyczyn, o których piszesz), ale wymagało ogromnej samodyscypliny. Osobiście trudno było mi "zabrać się do roboty", poza tym doskwierały mi "zadania domowe" które odrywały mnie od pracy. Co więcej ciężko było oddzielić czas pracy od czasu wolnego. Poza tym, maratony spędzone nad projektem (bez wychodzenia z domu) nie wpływają pozytywnie na psychikę :)

OD kilku miesięcy wynajmuję niewielkie biuro i zatrudniam pracowników. Praca poza domem wydaje mi się znacznie lepszym rozwiązaniem. Rosną koszty (wynajem biura, wyposażenie, dojazd) ale profity są ogromne. W biurze odcinam się od tego co w domu i wkupieniu mogę zająć się pracą.

Nigdy nie powróciłbym do pracy w domu.

No właśnie, jak też obawiam się, że pracując w domu moje życie stanie się mieszanką, z której trudno będzie mi oddzielić życie prywatne od zawodowego. Z tą dyscypliną też pewnie coś jest... Na razie wydaje mi się, że dałabym radę okiełznać własne lenistwo, ale nie wiem, jak długo by mi się to udawało...
Co do komfortu psychicznego sądzisz, że lepiej mimo wszystko odizolować pracę od własnego mieszkania?
Dzięki za opinię... Ktoś jeszcze?
22.11.2011, 13:40

wiat.wordpress.com/

JOANNA ŁYSIKOWSKA:
Dla mnie praca w domu jest idealna. Nie muszę nigdzie wychodzić, lodówkę i wszystko inne mam pod nosem;-) no i kota ...ale to mniej ważne...
pracuję w swoimmałym biurze, czyli pokoju więc jest OK. Po za tym jak dla mnie liczy się tu samoorganizacja. W wybranych godzinach codziennie pracuję, a potem mam wolne:)
I nic jakoś mnie nie zniechęca ani od pracy nie odrywa, ew.pracuję dłużej

Joanno, ale nie masz czasami tak, że masz dość tego swojego biura, tego komputera, tych 4 ścian, tego kota? A co z najbliższymi? Każdy rozumie, że np. w godzinach 8,00-16,00 pracujesz i że nie powinni Ci w tym czasie przeszkadzać? Nie chciałabyś czasami mieć swojego biura w oddzielnym budynku, gdzie nikt by Cię tam nie znalazł, a Ty mogłabyś spokojnie pracować i nie zaprzątałabyś sobie tym, co dzieje się w domu?
22.11.2011, 13:43

Adrian T. Reklama: szkolenia i
projekty

Jeśli mieszka się samemu - to praca w domu jest idealna (przynajmniej u mnie tak było).

Nie miałem problemów z samodyscypliną, pracowało mi się świetnie.

Sytuacja zmienia się o 180 stopni, gdy masz rodzinę - a zwłaszcza małe dziecko.

Wtedy praca w domu stała się czasami wręcz niemożliwa (przynajmniej u mnie).

Nie ma szans wytłumaczyć dziecku (żonie/mężowi również :) że "teraz to ja jestem w pracy itp.".
Skoro jesteś w domu, to znaczy, że "na chwilkę możesz coś zrobić, skoczyć na pocztę, otworzyć listonoszowi itp.". A to przy pracy wymagającej skupienia (np. pisanie) rozwala totalnie.

Ja już odchodzę od modelu pracy w domu. Własne - choćby małe - biuro jest znacznie lepszym rozwiązaniem.
22.11.2011, 13:52

wiat.wordpress.com/

No tak, tyle że ja jestem w takiej sytuacji, że dziecka nie mam (jeszcze), a moje drugie 50% pracuje na etacie w siedzibie firmy. Więc te 8 h mam niby dla siebie. Kusi mnie też myśl, że sama mogłabym decydować, kiedy wstaję, kiedy piszę, kiedy robię sobie przerwy...
Zdaję sobie sprawę, że pracując w domu, będę miała na głowie jeszcze kilka innych rzeczy (typu: obiad, codziennie obowiązki). Ale czy rzeczywiście nie da się tak tego wszystkiego poukładać, żeby to się jakoś zgrało w sensowną całość?
Widzę, że Wszyscy, którzy się tu wypowiadają, prowadzą własne firmy. Ja jeszcze niestety nie mam własnej... Czy praca na zlecenie w charakterze "pracownika domowego" ma sens? Czy może lepiej siedzieć blisko pracodawcy (tego głównego) + łapać dodatkowe zlecenia od innych? :)
22.11.2011, 13:58

Agnieszka M. homo faber

Jestem po rocznym okresie pracy w domu i nie polecam takiego rozwiązania. Przestajesz rozdzielać życie zawodowe od prywatnego. Wszystkie tematy kończą się na pracy. Co gorsze, pracuję z moim partnerem, więc praktycznie nasze mieszkanie zamieniło się...w biuro.

Od kilku miesięcy mamy niewielką przestrzeń biurową i bardzo to cenię. 10 minut spaceru z pracy do domu sprawia, że łapiesz dystans, oddalasz się - czasem! ;-)- od obowiązków. Jasne, że często zdarza się tak, że wchodzisz do domu i otwierasz laptopa, żeby dokończyć projekt. Ale mimo wszystko zyskujesz pewne oddalenie, praca w domu nabiera innej jakości...no i nie jest regułą.

Są oczywiście tematy / sytuacje, które wymagają elastyczności i wtedy możesz zamieniać dom na pracę, a pracę na dom. Masz większą swobodę.

Czasem trafiam na osoby, które chcą współpracować wyłącznie zdalnie (czy w trybie zdalnym z omawianiem projektów na miejscu). I mnie taki tryb nie pasuje. Zwłaszcza gdy to jest osoba, która dopiero się uczy, chcę z nią wypracować wspólne kierunek, jej praca wymaga stałej weryfikacji. Ciągłe uwagi na skype, maila, przez telefon zjadają mnóstwo czasu i trudno przy takim kontakcie złapać flow, o które czasem mi chodzi.
22.11.2011, 14:07

wiat.wordpress.com/

Czasem trafiam na osoby, które chcą współpracować wyłącznie zdalnie (czy w trybie zdalnym z omawianiem projektów na miejscu). I mnie taki tryb nie pasuje. Zwłaszcza gdy to jest osoba, która dopiero się uczy, chcę z nią wypracować wspólne kierunek, jej praca wymaga stałej weryfikacji. Ciągłe uwagi na skype, maila, przez telefon zjadają mnóstwo czasu i trudno przy takim kontakcie złapać flow, o które czasem mi chodzi.

Właśnie ja chciałabym się też czegoś jeszcze więcej nauczyć. Wiem, jak pisać, żeby ludzie to kupowali. Ale chciałabym się też czegoś więcej dowiedzieć o innych dziedzinach powiązanych z naszą pracą, a boję się, że siedząc w domu ciężko będzie mi to przyswoić... A może na razie pracować, tak, jak pracuję, a ewentualnej zmianie pomyśleć za jakiś czas...?
22.11.2011, 14:10

Adrian T. Reklama: szkolenia i
projekty

Jeśli:
- nie masz "obciążeń" wynikających z rodziny :)
- nie masz problemów z samodyscypliną
- lubisz mieć świadomość, że nie musisz tłuc sięna drugi koniec miasta

to praca w domu jest bardzo OK. Choć i tak po pewnym czasie możesz dojść do wniosku, że jednak moze lepiej wyjść z domu - ale póki co, praca domowa moze przynieść sporo radości.
Ja po latach tyglu etatowego byłem wniebowzięty :)

A o małym biurze pisałem w kontekście swojej sytuacji:)
Ty oczywiście możesz podjać włąsną decyzję.

No, własne biuro ma też pewną wadę - zwłaszcza, gdy dopiero zaczynasz działalność gosp.
Są to koszty. Dlatego ja na początku wybrałem pracę w domu - a potem stopniowo myślałem o biurze.
22.11.2011, 14:11

Agnieszka M. homo faber

Adrian, koszty - fakt. Stąd też długo nie podejmowaliśmy takiej decyzji. Ale sądzę, że jeśli dobrze się poszuka, zdarzają się biura w bardzo okazyjnych cenach. Można też rozważyć coworking. A dwa - biorąc pod uwagę, że przebywając w biurze narzucasz sobie określony limit pracy (od...do...), praca idzie szybciej, nie rozwleka się tak jak w domu, być może staje się nawet bardziej efektywna, a przez to ekonomiczna?
22.11.2011, 14:17

Agnieszka M. homo faber

Kasia, ja powiem szczerze, że jako pracownik też narzekałam na to, że pracodawcy nie patrzą zbyt przychylnie na pracę zdalną. Podobno w Polsce nie ma jeszcze odpowiedniego stopnia zaufania do pracowników - a na zachodzie to normalka. To też dobre rozwiązanie dla określonych grup społecznych (np. mam na macierzyńskim). W uzasadnionych przypadkach prawdopodobnie zmierzyłabym się z tym tematem.

Ale też teraz stwierdzam, że to nie jest tylko kwestia braku zaufania do ludzi, ale właśnie tego o czym pisałam. Liczy się możliwość ciągłej wymiany opinii, rzucenia (czasem od czapy) dobrym pomysłem, poznania kto w czym jest dobry itd. Liczy się też klimat pracy, to że czasem można razem się pośmiać albo opowiedzieć o filmie widzianym ostatnio w kinie.
22.11.2011, 14:23

wiat.wordpress.com/

Agnieszka M.:
Adrian, koszty - fakt. Stąd też długo nie podejmowaliśmy takiej decyzji. Ale sądzę, że jeśli dobrze się poszuka, zdarzają się biura w bardzo okazyjnych cenach. Można też rozważyć coworking. A dwa - biorąc pod uwagę, że przebywając w biurze narzucasz sobie określony limit pracy (od...do...), praca idzie szybciej, nie rozwleka się tak jak w domu, być może staje się nawet bardziej efektywna, a przez to ekonomiczna?

Co do kosztów, to jak na razie jestem w takiej komfortowej sytuacji, że to pracodawca je pokrywa. A z tym narzucaniem sobie limitu nie do końca bym się zgodziła. Gdyby spojrzeć na to trochę z drugiej strony: są gorsze dni, kiedy trzeba sobie zrobić kilka solidnych przerw, żeby praca szła ok. W domu mogę sobie chwilę odpocząć, nawet zdrzemnąć 15 min czy powyginać się w dziwnych pozach. W biurze, gdzie pracuję jeszcze z kilkoma osobami, nie koniecznie mam taką swobodę. A siedzenie przed kompem 8h non stopper też może wypalić...
22.11.2011, 14:24

Olga Drenda dziennikarka,
copywriter,
tłumacz, Hermelin;
proszę pisać!

Sama nie wiem! Zdarzało mi się pracować przy rozmaitych projektach, część z nich wymagała pojawiania się przez jakiś czas w siedzibie firmy i zawsze sprawdzało się to OK. Z drugiej strony praca w domu również - od dwóch lat pracuję przede wszystkim zdalnie i skoro zleceniodawcy nie pouciekali w popłochu, to znaczy, że chyba wszystko działa jak należy. Zdarza się często "gorąca linia", kiedy faktycznie trzeba wprowadzać zmiany w ekspresowym tempie, i mogłoby się wydawać, że telefonicznie czy mailem nie uda się wszystkiego przedyskutować, ale to chyba kwestia odbierania na podobnej fali.
Poza tym - pracując na miejscu z zespołem też nie zawsze od razu dostaje się feedback.
W moim przypadku praca w domu, czy raczej: w mini - biurze (wydzieliłam po prostu osobny pokój przeznaczony do pracy) sprawdza się lepiej, bo działam jednocześnie na kilku frontach. Mogę efektywnie podzielić dzień - do danej godziny pracuję nad copy, część przeznaczam na robienie researchu do artykułu, część na przekłady i korekty, część na zadania "ekstra".
Podział na pracę i życie osobiste faktycznie może być problemem, ale z drugiej strony - nieważne, czy na etacie, czy na freelansie, praca kreatywnego nigdy się nie kończy. :) Mój partner życiowy też pracuje od lat jako freelancer, choć w innej dziedzinie. Obywa się bez kolizji, myślę, że pomagamy sobie nawzajem.
22.11.2011, 21:09

wiat.wordpress.com/

Olga Drenda:
Sama nie wiem! Zdarzało mi się pracować przy rozmaitych projektach, część z nich wymagała pojawiania się przez jakiś czas w siedzibie firmy i zawsze sprawdzało się to OK. Z drugiej strony praca w domu również - od dwóch lat pracuję przede wszystkim zdalnie i skoro zleceniodawcy nie pouciekali w popłochu, to znaczy, że chyba wszystko działa jak należy. Zdarza się często "gorąca linia", kiedy faktycznie trzeba wprowadzać zmiany w ekspresowym tempie, i mogłoby się wydawać, że telefonicznie czy mailem nie uda się wszystkiego przedyskutować, ale to chyba kwestia odbierania na podobnej fali.
Poza tym - pracując na miejscu z zespołem też nie zawsze od razu dostaje się feedback.
W moim przypadku praca w domu, czy raczej: w mini - biurze (wydzieliłam po prostu osobny pokój przeznaczony do pracy) sprawdza się lepiej, bo działam jednocześnie na kilku frontach. Mogę efektywnie podzielić dzień - do danej godziny pracuję nad copy, część przeznaczam na robienie researchu do artykułu, część na przekłady i korekty, część na zadania "ekstra".
Podział na pracę i życie osobiste faktycznie może być problemem, ale z drugiej strony - nieważne, czy na etacie, czy na freelansie, praca kreatywnego nigdy się nie kończy. :) Mój partner życiowy też pracuje od lat jako freelancer, choć w innej dziedzinie. Obywa się bez kolizji, myślę, że pomagamy sobie nawzajem.

Dziękuję za konstruktywną opinię. Co jednak myślicie o takiej kwestii, jak kontakt z ludźmi. Pracując w biurze - przynajmniej ja- mam codzienny kontakt z innymi pracownikami. Kiedy zaszyję się w domu, mój kontakt ograniczy się do mojego Partnera i królika. Czy świadomość "zawodowej samotności" Was nie przybija? Czy nie tęsknicie czasami za tym, żeby pogadać z drugą osobą z tej samej branży o swojej pracy, itd.?
23.11.2011, 09:19

Większe więzi tworzą się gdy siedzisz z ludźmi, z którymi pracujesz. Nie jesteś wtedy dla nich anonimowa. Praca w domu da Ci więcej czasu dla siebie i elastyczność, ale zwiększy ryzyko, że przegapisz moment, kiedy Twoi pracodawcy są z Ciebie niezadowoleni.
Komunikacja przez mail, komunikatory to nie to samo co rozmowa, kiedy dobrze słyszysz ton głosu, możesz obserwować gestykulację, mimikę itp.

Jeśli się zdecydujesz pracować w domu, to odwiedzaj ich często. A może umów się z góry, że jeden czy dwa dni pracujesz znimi nadal.
23.11.2011, 09:53

wiat.wordpress.com/

A może umów się z góry, że jeden czy dwa dni
pracujesz znimi nadal.

Właśnie zastanawiam się nad takim schematem. Pracowałabym normalnie, jak dotychczas, a w niektóre dni - kiedy np. będę gorzej się czuła albo po prostu będę miała potrzebę zostania w domu - będę pracować u siebie. Tylko zastanawiam się, czy to nie wpłynie na dezorganizację naszej pracy. Takie moje lawirowanie czasem tu, a czasami tam może robić nieco zamieszania...
23.11.2011, 10:13

Michał F. PHI, Michał
Frączek

Ważne jest też to jakie podejście będą mieli Twoi pracodawcy. Osobiście nie chciałbym żeby moi pracownicy pracowali zdalnie. Bardzo cenię sobie kontakt osobisty, możliwość wymiany wiedzy i doświadczeń, burze mózgów.
23.11.2011, 10:31

wiat.wordpress.com/

Tego jeszcze nie wiem, bo nie powiedziałam im o swoim pomyśle. Na razie chcę sama się upewnić czy tego chcę. Chociaż z drugiej strony zrozumiałabym, gdyby się nie zgodzili. W końcu to oni mi dali tę pracę i powinnam pracować tak, jak im wygodniej a nie mi...
23.11.2011, 13:12

Wyślij zaproszenie do