Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Patryk Brychcy Koordynator ds.
doskonalenia
produkcji

Temat: Jak wdrażać System Szczupłej Produkcji ? Początek...

Łukasz Dekier:
Zostałem wywołany do tablicy i widzę, że muszę pewne rzeczy wyprostować.

Ja nie neguje tego co napisałeś, bo tak jak wspomniałeś trzeba iść i zobaczyć. Natomiast Twój post wywołał we mnie wielkie zdziwienie, ponieważ sporo się nasłuchałem o Wlkp., dlatego tego samego dnia rozmawiałem z 3 osobami z Twojej firmy. Ludzie którzy mnie znają na live, czy chcą, czy nie wiedzą trochę o leanie ( taki już jestem :)- ze sporo o tym gadam, o tak mam ) i powiedzieli mi "prosto z mostu", że czegoś takiego nie ma, odpowiedź była jednoznaczna.

Natomiast mi nie musisz "dogadzać", mam nadzieję i życzę Ci aby rzeczywiście było tak jak mówisz, ba gdybyś potrzebował jakieś pomocy to "wal" śmiało.

Choć powtórzę to co już napisałem, jestem bardzo zdziwiony tym co napisałeś i w niektórych aspektach zgadzam się z Michałem, głównie dlatego, że wiem jak dużym zakładem jest Wlkp. i wdrożenie tylu zmian przez 1 osobę no ... sam rozumiesz.

W każdym razie życzę sukcesów.

Pozdrawiam,
ŁD

Witam,
moje działania obejmują dział pilotażowy DCT ( na którym jestem Koordynatorem ) - około 250 osób ( firma zatrudnia około 1600 osób ).
To w ty obszarze udało mi się zrobić bardzo wiele... Jeżeli chodzi całą firmę to rzeczywiście jest wiele osób, które nie mają pojęcią o Lean Manufacturing.

Łukasz znasz PC Wlkp., ja pracuję tutaj już ponad 5 lat i wiem, z jakimi barierami musiałem się spotkać... nie było łatwo ( cały czas pod górkę )
Ale udało mi się na DCT zrobić coś co było nie do zrealizowania... Jest to początek i nie ukrywam, również będę potrzebował wsparcia i o to chodziło mi w tym temacie...

Tak, w zasadzie 1 osobę... dlaczego ? Nie było oddzielnego działu Optymalizacji, musiałem sam działać w wielu momentach prosząc się kolegów czy koleżanek aby mi pomogli w pewnych działaniach... ale sam chciałem udowodnić, że można wiele... w tej chwili już sam prezes jest zainteresowany dalszymi planami rozwoju.

Myślę, że dużo pracy włożyłem w ten projekt na DCT, teraz ważne jest dla mnie aby działać dalej...

Łukasz dzięki, jak będę potrzebował wsparcia na pewno się odezwę.

Pozdrawiam
Patryk
24.11.2011, 07:10

Andrzej M Inżynier Produkcji

No jak to? Nie potrzebowałeś niezbędnych szkoleń, sam doszedłeś do wszystkiego? Przecież tak się nie da "wąska grupa leanowców" chętnie przecież by ci pomogła za symboliczną zapłatę. Przecież leana może wprowadzać tylko certyfikowany black belt...
24.11.2011, 13:32

Łukasz Dekier Lean - Volkswagen

Wyczowam lekka ironie.
Ale widze rowniez powazne braki w umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.
Nikt tu nie mowi o pieniadzach , padla nawet oferta bezplatnej pomocy.

Pozdrawiam,
LD
24.11.2011, 14:22

Maciej Wiertel Niezależny
konsultant/trener -
LEAN, KAIZEN,
Pull-Flow, K...

A niech to !
Poczułem się podobie jak Łukasz wywołany do odpowiedzi, mimo że obserwuję wątek pasywnie - Partyk, brawo za to co osiągnąłeś i tak trzymaj.

A teraz do adwersarza.
Nie zgadzam się totalnie z Twoją wypowiedzią, ale nie w tym probelm.
Nawet jeśli firmy wspierają się wiedzą i doświadczeniem "wąskiej grupy leanowców", to co w tym złego?
Na Twoje specyficzne usługi (czytaj pracę) jest zapotrzebowanie w Twojej Firmie. Firma niejako kupuje od Ciebie Twoją pracę i nic w tym złego.
Podobnie wygląda to na rynku szkoleniowo-doradczym. Leanowcy oferują swoje usługi i nikt nie musi z nich korzystać. Korzystają Ci, którzy chcą lub muszą.
Podobnie z zapłatą, Ty co miesiąc otrzymujesz zapłatę za swój "towar" a my za swój. I to nikt inny jak Klienci decydują za co, ile i komu zapłacić ( a propos, to też z Lean i masz to zupełnie za darmo).

Zatem, zanim zaczniesz nieszać ludzi i ich pracę z jakąś niefajną substancją, zastanów się dwa razy.

Pozdrawiam
Maciek
24.11.2011, 15:33

Maciej Majer Prowadzący
konstelacje

No widzisz Patryk, czasami skromność powoduje zamieszanie, a wątek zamiast o leanie to teraz o twoich motywacjach i osiągnięciach.
24.11.2011, 15:56

doskonalenia
produkcji

Maciej Majer:
No widzisz Patryk, czasami skromność powoduje zamieszanie, a wątek zamiast o leanie to teraz o twoich motywacjach i osiągnięciach.

Witam,
Maciej masz rację, że nie było to zamiarem tego wszystkiego...:)

Wydaje mi się, że nie wszyscy zrozumieli moje intencje... O.K. Jaki był mój ukryty cel ? Tematem rozmowy miała być pomoc, chciałem dowiedzieć się coś od was. Podałem również swój przykład... on nie miał być celem ataku a tak zostało to odebrane, jako pewnego rodzaju "brakiem zaufania dla mnie".

Tak, doszedłem do wszystkiego sam... nie potrzebowałem Konsultanta aby pokazał mi drogę, tę drogę odkrywałem sam, małymi kroczkami. Nie będę się powtarzał w jaki sposób, ale była to droga nie łatwa, nikt nie odkrył mi kart, ale sam je odkrywałem... zaangażowaniem, chęcią, pracą u podstaw, czasem.

Takie były początki...

Nie raz dostawałem nauczkę, ale uczyłem się na błędach ( czyż nie tak budowano Kulturę Toyoty ? ) Wykorzystałem, klika technik Lean Manufacturing, ale nie to jest najważniejsze... Nauczyłem się współpracy z ludźmi, otwartości i działania.
To było sedno sprawy... będąc ostatnio na Konferencji Lean Manufacturing w Poznaniu zachwyciłem się postawą kilku prelegentów, którzy udowodnili mi, że to budowa Kultury jest najważniejsza... I to jest mój cel budowy na dziale. Techniki Lean były dla mnie pomocą w rozwoju...

Zdaję sobie sprawę, że to początek drogi, ale mam ważny cel... i z tego się cieszę :)

Myślę, że nic w tym złego, że mogę o tym napisać...

Pozdrawiam
PatrykPatryk Brychcy edytował(a) ten post dnia 24.11.11 o godzinie 19:44
24.11.2011, 19:43

doskonalenia
produkcji

Chciałbym zakończyć temat mojej osoby... i powrócić do tematu.

Pozdrawiam
PatrykPatryk Brychcy edytował(a) ten post dnia 24.11.11 o godzinie 21:25
24.11.2011, 19:48

Justyna Giemza Doradca Klienta,
Trener, Koordynator
5S

Hej,

Mimo mojej dość krótkiej, aczkolwiek bardzo intensywnej, przygody z 5s i Lean widzę, ze najważniejsze to:

1. buduj swiadomości szefów - to oni są odpowiedzialni za wyniki 5s/lean.
2. zaangażuj możliwie jak największą ilość osób do działań/projektów leanowych, 5esowych.
3. zaangażuj w działanie ludzi, którzy są "niepisanymi liderami" w danym obszarze - łatwiej będzie zaszczepić ideę wśród pracowników
3. przy każej możliwej okazji mów o lean w zakresie korzyści
4. wdrażaj wszystko krokami - informuj praowników co się będzie działo, gdzie i kiedy.
5. przedstawiaj pracownikom efekty dotychczasowych prac - nagłaśniaj akcje.
6. bądź cierpliwy/-a :)

to tak na szybko :)

i gratulacje dla wszystkich, którym faktycznie udało się wdrożyć lean czy 5s, bo w praktyce to żmudna praca i niekończąca się historia.

Pozdr.
7.01.2012, 17:07

Dominik Latuszek Process and Project
Manager, JTI Polska
Sp. z o. o.

Justyna Giemza:
Hej,

Mimo mojej dość krótkiej, aczkolwiek bardzo intensywnej, przygody z 5s i Lean widzę, ze najważniejsze to:

1. buduj swiadomości szefów - to oni są odpowiedzialni za wyniki 5s/lean.
2. zaangażuj możliwie jak największą ilość osób do działań/projektów leanowych, 5esowych.
3. zaangażuj w działanie ludzi, którzy są "niepisanymi liderami" w danym obszarze - łatwiej będzie zaszczepić ideę wśród pracowników
3. przy każej możliwej okazji mów o lean w zakresie korzyści
4. wdrażaj wszystko krokami - informuj praowników co się będzie działo, gdzie i kiedy.
5. przedstawiaj pracownikom efekty dotychczasowych prac - nagłaśniaj akcje.
6. bądź cierpliwy/-a :)

to tak na szybko :)

i gratulacje dla wszystkich, którym faktycznie udało się wdrożyć lean czy 5s, bo w praktyce to żmudna praca i niekończąca się historia.

Pozdr.

Witam,

Jeżeli jesteśmy na etapie budowania świadomości szefów to jak dla mnie jeszcze nie pora na wdrażanie 5S. Management musi być przekonany co do zysków, jakie niesie 5S i wtedy zaczynamy budowanie świadomości - ale już ludzi, którzy pracują bezpośrednio w obszarze, którym chcemy się zająć (z pełnym poparciem kierownictwa).

W każdej innej sytuacji można zapomnieć o udanym wdrożeniu, wyjdzie z tego 6S (szósty 'es' - schrzanić). Każdy będzie podchodził do tego 'każą - to robię ale generalnie nie widzę w tym sensu / celu' i o samodyscyplinie można zapomnieć, nie da się utrzymać stanu osiągniętego.

Pozdrawiam
D.Dominik Latuszek edytował(a) ten post dnia 08.01.12 o godzinie 22:32
8.01.2012, 22:32

Justyna Giemza Doradca Klienta,
Trener, Koordynator
5S

świadomość szefów to szeroki temat - jeśli szefów jest wielu to jeszcze szerszy ;)

ważne, żeby d razu wiedzieli, jaką mają rolę przy 5s i ewentualnie weryfikować ich myślenie - stąd rola "człowieka od 5s" jest istotna
14.01.2012, 18:27

Paweł Staworzyński Doradztwo
Przemysłowo
Gospodarcze

Szeroko pojęta standaryzacja, systematyka i dyscyplina są podstawą wdrażania szczupłego systemu (oczywiście zaczynając od kadry wysokiego szczebla).
W/w można osiągnąć zaczynając od powszechnie znanego 5S.
Są jednak firmy, które bez 5S mają wysoki poziom standaryzacji i systematyki - w takim przypadku samo 5S może być traktowane drugoplanowo.
Najistotniejszym jest podjęcie kolejnych działań usprawniających.

W jakiej kolejności będą one wdrażane zależy od indywidualnej sytuacji konkretnej firmy, ale dla przykładu:
1. definicja i eliminacja wąskich gardeł/ograniczeń rozwoju biznesu (TOC)
Dalej wg różnej kolejności:
2. Zintegrowane planowanie
- planowanie i harmonogramowanie produkcji z uwzględnieniem dostępności zasobów (materiał,
ludzie, maszyny)
- zagwarantowanie dostępności materiałów (zakupy, gospodarka materiałowa)
- przepływ materiału (logistyka wewnątrz zakładowa)
- sprzedaż i prognozowanie średnio i długookresowe
3. Przepływ materiału - przepływ ssący
4. Balansowanie linii/gniazd
5. Utrzymanie ruchu - TPM, SMED, OEE
6. Ekonomika ruchów elementarnych
7. Zarządzanie jakością

W w/w obszarach modelowanie procesów w formie standardowych procedur i eliminacja głównych źródeł marnotrawstwa. Wdrożenie systemu zarządzania przez cele (MBO/ZPC) oraz strategicznej karty wyników (BSC/SKW).

pozdrawiam
Paweł Staworzyński
http://www.staworzynski.com/?o-mnie,1
1.03.2012, 16:45

Wyślij zaproszenie do