Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Czy Piotr Uszok zabija Katowice?

Maciej Ż.:
Paweł N.:
Tramwaj na Granicznej ma sens i idzie go ładnie od Warszawskiej pod 3 Stawy a nawet pod Lotnisko podciągnąć.

O ile szybsze od autobusowego połączenie tramwajowe na Graniczną/3 Stawy by się przydało, o tyle nie za bardzo jest którędy je puścić - wiadukt na ul. Granicznej jest za wąski, podobnie na Damrota, obie ulice też są dosyć wąskie.
No tu nie wiemy jeszcze jak chcą to zrobić.
Na Ligotę też tylko trzeba przemyśleć, którędy go zmieścić. W zasadzie powinien iść pod dworzec. I chyba Kolejową pod galerię która ma powstać

Linia tramwajowa pod dworzec PKP Katowice-Ligota? Po co dublować istniejącą infrastrukturę (kolejową)?
Moim zdaniem bardziej przydałoby się przedłużenie linii tramwajowej od pętli brynowskiej w stronę Piotrowic i dalej Podlesia/Kopanin. Ale to moja opinia "na czuja" - tu bardziej badania natężenia ruchu z poszczególnych kierunków oraz perspektywy rozwoju budownictwa mieszkaniowego w poszczególnych dzielnicach powinny być przyczynkiem do tworzenia planów rozwoju infrastruktury transportu publicznego.
No ja widzę tramwaj z Pętli Brynowskiej do Kolejowej i jedna odnoga na Ligotę druga na Ochojec i Piotrowice. Bez dublowania.
Zwłaszcza, że planowane centrum handlowe stanie się faktycznym centrum południowych dzielnic, więc ta bana łączyłaby Ligotę z Ochojcem a nie z Centrum.Paweł N. edytował(a) ten post dnia 21.02.12 o godzinie 12:22
21.02.2012, 12:21

Jolanta I.:
o co wiem, sama nie chodzisz.

Nawet gdyby to nie znaczy, że np.moi bliscy nie chodzą, prawda?
Ponawiam pytanie: dlaczego przez inne osiedla: Gwiazdy, Manhatan, Tysiąclecie, Witosa nie jest puszczona linia tramwajowa? Czym takim Paderewa sobie na to zasłużyła?
Tam jeszcze nie jest.
21.02.2012, 12:23

Jolanta I. New challenge is
coming soon.

"Piotr Uszok, prezydent Katowic sześć lat temu obiecał budowę centrów przesiadkowych. Pierwsze miało powstać przy pętli tramwajowej w katowickim Zawodziu. Urzędnicy przyznali właśnie, że nie mają nawet gotowego projektu "

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11194540,Ce...

I tyle w temacie.
21.02.2012, 12:26

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Katowice - tajemnicze miasto-ogród. Miasto słów, nie czynów

;-) :P
21.02.2012, 12:28

No plany a realizacja...:-)
21.02.2012, 12:49

Grzegorz P. urzędnik Służby
Cywilnej, radca
prawny

Rafal D.:
pol godziny z paderewy do centrum busem ? to chyba w mega korkach

Nie do, tylko przez, czyli z jednej strony na drugą, np. z Granicznej do Silesii z zahaczeniem o okolice dworca.
... a skoro pol godziny to za duzo komus to nic prostszego jak ruszyc dupe przejsc sie kawalek na bane bedzie zdrowszy ...

Tak, ale niektórzy jadą trochę dalej, a rano do pracy to każdy chce dojechać jak najszybciej, bo inaczej nie wsiadaliby do aut.
Jola:
Ponawiam pytanie: dlaczego przez inne osiedla: Gwiazdy, Manhatan,
Tysiąclecie, Witosa nie jest puszczona linia tramwajowa?

Bo rządzący Katowicami nie maja pojęcia o organizacji komunikacji publicznej?
Maciej:
O ile szybsze od autobusowego połączenie tramwajowe na Graniczną/3 Stawy by > się przydało, o tyle nie za bardzo jest którędy je puścić - wiadukt na ul. > Granicznej jest za wąski, podobnie na Damrota, obie ulice też są dosyć
wąskie.

To niech idzie Francuską.
Linia tramwajowa pod dworzec PKP Katowice-Ligota? Po co dublować istniejącą > infrastrukturę (kolejową)?

Przecież linia nie pójdzie wzdłuż torów, zresztą i tak nie ma dworca co 500 m.
21.02.2012, 13:10

Tomasz K. Key Account Manager
Automotive, Huppert
Engineering, Germany

Witam
Dajecie się podpuścić urzędasom którzy kamuflując swoje nieróbstwo puszczają w prase takie balony jak tramwaj na paderewie.

problem leży głębiej.

zamiast kończyć to co się zaczęło to wymyśla się temat zastępczy żeby tacy internaucie jak my mogli się podniecać ambitnym planom.

zapytajcie o szkieletora na chorzowskiej, przebudowe, burzenie biurowca PKP w którym jest pusto ( jakby kto nie wiedział)
zielonego gniota czyli tego co zostało po hotelu silesia
parkingu zamiast starego pałacu ślubów
przebudowy 3 Maja

jakby ktoś nie zauważył w prasie to powtarzam że sztandarowa pseudoinwestycja Uszoka czyli przebudowa Rynku zdechnie sama bo rozgrzebanie jej teraz zablokuje centrum na amen na pare lat co.
po tym okresie cytując klasyka "nic nie bedzie"

Mam nadzieję ze Prezydenta na stołku bez wizji też ........
23.02.2012, 10:51

Odsyłam do forum.gkw24.pl po więcej informacji.
Szkieletore na Chorzowskiej, ktoś już zajmuje się, choć mozolnie.
DOKP należy do PKP. hotel Silesia też jest prywatny.
Przebudowa 3 Maja ruszy po zakończeniu prac z "Dworcem" - było o tym, że potrzeba dojazdów na budowę dla ciężkich sprzętów i nie ma sensu teraz remontować - start w 2013.

No ale ogólnie podzielam nadzieję z ostatniego akapitu;)Paweł N. edytował(a) ten post dnia 26.02.12 o godzinie 20:56
26.02.2012, 20:55

Śmierdzi szwindlem na kilometr:-)

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11239776,Pa...

O swoich planach przedsiębiorcy mają opowiedzieć radnym na najbliższej sesji. Chcą ich przekonać, by miasto zmieniło plan zagospodarowania przestrzennego Doliny Trzech Stawów, tak by można tu zbudować nie tylko park miniatur, lecz także służący mu budynek. Na tym jednak nie koniec. Laskowski i Szybecki chcą, by miasto przekazało na inwestycję 3,5 ha w Dolinie Trzech Stawów. Chodzi o teren między stacją benzynową przy ul. Murckowskiej a stawem.
...
Prezydent i jego współpracownicy głosu w tej sprawie nie zabierają.
- Decyzja należy do radnych - mówi Jakub Jarząbek z biura prasowego urzędu.
27.02.2012, 08:11

"Katowice nie chcą już być kojarzone ze śląskością"
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11239870,Ka...
27.02.2012, 10:34

coming soon.

Odnośnie tytułeowego pytania to: ukulturalnia katowickich urzędników:

"Nietypowa oferta pojawiła się na stronie internetowej katowickiego urzędu miasta. Magistrat chce w przetargu kupić bilety do kina. I to aż 6,5 tysiąca!

Bilety muszą być otwarte, czyli nieprzypisane do konkretnego seansu. Posiadacze sami zdecydują, na jaki film się wybrać. Mają mieć też co najmniej półroczny termin przydatności. Trafią w ręce urzędników. - Nie za darmo. Zainteresowani pracownicy będą mogli je kupić po obniżonej do 50 procent cenie - wyjaśnia nam biuro prasowe magistratu. To normalna praktyka. Zgodnie z wewnętrznym regulaminem urzędnicy mogą liczyć na dofinansowanie swojej aktywności kulturalnej i sportowej.

Ciekawostką za to jest fakt, że oferty mogą składać tylko właściciele kin z co najmniej trzema salami. To znaczy, że z rywalizacji odpadają kina takie jak Światowid (dwie sale), Kosmos (dwie sale) czy Rialto (jedna sala) - oferujące ambitny, studyjny repertuar i od lat rozpaczliwie walczące o widza. A zostają w niej wyłącznie multipleksy."

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11369499,Ka...

Nie bardzo rozumiem dlaczego z moich podatków mam fundować bilety do kina dla urzędników.
19.03.2012, 17:53

Rafal D. Byle pod prad bo z
pradem plyna g...
smieci...a przy
okaz...

a ja nie rozumiem dlaczego mam wspierac molochy kinopodobne .... bo ze pracownik dostaje bilety jakos rozumiem bo sam w firmie moge na to liczyc wiec trudno zeby pracodawca im nie fundowal
19.03.2012, 20:08

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Rafal D.:
a ja nie rozumiem dlaczego mam wspierac molochy kinopodobne .... bo ze pracownik dostaje bilety jakos rozumiem bo sam w firmie moge na to liczyc wiec trudno zeby pracodawca im nie fundowal

Ale w firmie zasada finansowania cafeteria system jest zgoła inna, niż gdy kupuje sobie je urząd miejski. Prywatna kasa, w prywatnej firmie, ze składek czy też funduszu zakładowego to nie to samo, co sięgnąć po kasę z podatków. Jest wiele osób, które z chęcią wybrałyby się całą rodziną do kina ale ich np. nie stać.
19.03.2012, 20:25

coming soon.

Damian P.:
Rafal D.:

Ale w firmie zasada finansowania cafeteria system jest zgoła inna, niż gdy kupuje sobie je urząd miejski. Prywatna kasa, w prywatnej firmie, ze składek czy też funduszu zakładowego to nie to samo, co sięgnąć po kasę z podatków. Jest wiele osób, które z chęcią wybrałyby się całą rodziną do kina ale ich np. nie stać.

Dokładnie Damian.
Mało tego, niestety US lubi się czepiać tych biletów z ZFŚP i np. u mnie teraz już biletów nie będzie, dostaniemy więcej w innym bonusie.
Poza tym o ile się nie mylę to pensja urzędnika często zawiera różne dodatki: za wysługę lat, za brak L-4, funkcyjne itd.
Pensja w firmie prywatnej na ogół jest goła albo składa się w 50% z premii, uznaniowej.

O ile w firmie prywatnej mogą sobie milionowe premie wypłacać i jeździć Bentleyami to w przypadku urzędów jest to IMHO kwestia mocno dyskusyjna.Jolanta I. edytował(a) ten post dnia 19.03.12 o godzinie 20:40
19.03.2012, 20:39

Arkadiusz K. Nova Trading S.
A.

Jolanta I.:
Damian P.:
Rafal D.:

W urzędach też funkcjonują fundusze świadczeń socjalnych, z resztą jest to chyba obowiązek pracodawcy zatrudniającego powyżej okreśonej liczby osób ;) Firma prywatna czy urząd - przychodzi się codziennie na 8, czasem dłużej godzin - dlaczego rozróżniać pracowników i rodzaj pracy? Fajnie, gdy oprócz wypłaty jest jeszcze jakiś bonus, i to nie całkiem bezpłatny, a półpłatny. Z resztą podobnie jak w mojej obecnej firmie, za dodatkowe bonusy (karnety etc.) też też trzeba troszkę dopłacić. Szkoda tylko, ze tu akurat eliminuje się intytucje publiczne lub niekomercyjne...

Poza tym o ile się nie mylę to pensja urzędnika często zawiera różne dodatki: za wysługę lat, za brak L-4, funkcyjne itd.
Pensja w firmie prywatnej na ogół jest goła albo składa się w 50% z premii, uznaniowej.

Wysługa lat - zgoda, jakieś grosze są, dodatek funkcyjny też, ale za brak L-4 to już raczej "grecki" wynalazek.. :P Co najwyżej zbyt długo chory człowiek bez premii zostanie ;)
20.03.2012, 00:22

coming soon.

Arkadiusz K.:
W urzędach też funkcjonują fundusze świadczeń socjalnych, z resztą jest to chyba obowiązek pracodawcy zatrudniającego powyżej okreśonej liczby osób ;) Firma prywatna czy urząd - przychodzi się codziennie na 8, czasem dłużej godzin - dlaczego rozróżniać pracowników i rodzaj pracy? Fajnie, gdy oprócz wypłaty jest jeszcze jakiś bonus, i to nie całkiem bezpłatny, a półpłatny. Z resztą podobnie jak w mojej obecnej firmie, za dodatkowe bonusy (karnety etc.) też też trzeba troszkę dopłacić. Szkoda tylko, ze tu akurat eliminuje się intytucje publiczne lub niekomercyjne...

To niech te bonusy dla urzędników są z ZFŚP a nie po raz kolejnych z podatków obywateli.
Albo proponuję zredukować ilość urzędników-wtedy będzie można im więcej płacić.

Dodam tylko, że nie w każdej prywatnej firmie jest zestaw bonusów.

Edt.Szkoda, że urząd nie wpadł na pomysł, żeby tymi biletami obdarować np.dzieci z najuboższych rodzin-przynajmniej szczytny cel.Jolanta I. edytował(a) ten post dnia 20.03.12 o godzinie 07:58
20.03.2012, 07:53

pradem plyna g...
smieci...a przy
okaz...

a ten ZFSP to i wszystko inne to urzednicy maja z dzialalnosci innej i pensja nie idzie z podatkow ? a moze najlepiej niech za friko pracuja :) ... hmm ja tam nie widze problemu niech dostana za pol darmo dla mnie wiekszym problemem jest to ze takie miejsca jak Rialto i inne zostaly pominiete a pewnie sale do spozywania popcornu w nowo budowanej waginie przed dworcem juz sie zglosily i inne z szitesi tez i juz ilosc oglupialych w fotelkach rosnie
20.03.2012, 08:11

Karina W. Dz.Handlowy

jakkolwiek Katowice się zmieniają....jak dla mnie w stylu zbyt nowoczesnym ...najważniejsze jednak,ze dzieje się sporo,oprócz utrudnień na drogach są to zmiany pozytywne :)
20.03.2012, 08:20

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Arkadiusz K.:

W urzędach też funkcjonują fundusze świadczeń socjalnych, z resztą jest to chyba obowiązek pracodawcy zatrudniającego powyżej okreśonej liczby osób ;)

Nie w każdej. W obecnym stanie prawnym pracodawca zatrudniający powyżej 20 osób może zawrzeć w układzie zbiorowym pracy postanowienia o nieutworzeniu funduszu. Może też np. odstąpić od wypłacania świadczenia urlopowego.
Firma prywatna czy urząd - przychodzi się codziennie na 8, czasem dłużej godzin - dlaczego rozróżniać pracowników i rodzaj pracy?

W prywatnej firmie czy korporacji, ze względu np. na cięcia czy modny ostatnio kryzys, mogą "obciąć" fundusz do niezbędnego minimum, np. opieka medyczna.
Fajnie, gdy oprócz wypłaty jest jeszcze jakiś bonus, i to nie całkiem bezpłatny, a półpłatny. Z resztą podobnie jak w mojej obecnej firmie, za dodatkowe bonusy (karnety etc.) też też trzeba troszkę dopłacić.

W obecnej firmie tego nie mam i żyję.
Arkadiusz K.:
Szkoda tylko, ze tu akurat eliminuje się intytucje publiczne lub niekomercyjne...
Rafal D.:
dla mnie wiekszym problemem jest to ze takie miejsca jak Rialto i inne zostaly pominiete a pewnie sale do spozywania popcornu w nowo budowanej waginie przed dworcem juz sie zglosily i inne z szitesi tez i juz ilosc oglupialych w fotelkach rosnie

Przecież to pracodawca wybiera formę - w poprzedniej firmie, miałem bilety zarówno do multipleksu, jak i teatru czy offowych kin.
Wysługa lat - zgoda, jakieś grosze są, dodatek funkcyjny też, ale za brak L-4 to już raczej "grecki" wynalazek.. :P Co najwyżej zbyt długo chory człowiek bez premii zostanie ;)

Jak za długo choruję, to mam mniejszą wypłatę :PDamian P. edytował(a) ten post dnia 20.03.12 o godzinie 08:23
20.03.2012, 08:21

pradem plyna g...
smieci...a przy
okaz...

no sie dzieje to fakt ciekawe czy juz maja plan jak to bedzie wygladac :):) ... jestem ciekaw co z tego wyjdzie
20.03.2012, 08:22

Wyślij zaproszenie do