Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Czy Piotr Uszok zabija Katowice?

Sprawa przybiera naprawdę nieprzyjemną postać, dlatego przytaczam część swojego posta z mojej strony:
http://www.pawelniewiadomski.eu/czy-piotr-uszok-zabija...

Najpierw w niedzielę spłonął dach budynku administracji wraz z zabytkową wieżą z zegarem.

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,10636294,Pl...

Obrazek

(Zdjecie użytkownika Void z forum.gkw24.pl)

Teraz kiedy Jurek Gorzelik zaproponował miastu Katowice, by wraz z Urzędem Marszałkowskim ocaliło budynek dawnej walcowni, otrzymał odmowę.

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,10671647,Ka...

Piotr Uszok z PiS chcieli wydać na Centrum Nauki 20 milionów złotych w charakterze własnego pomniku. Na pozostające na uboczu i wymagające ogromnych nakładów na rewitalizację Szopienice katowicki car nie zamierza dać złamanego grosza.Paweł N. edytował(a) ten post dnia 19.11.11 o godzinie 02:35
19.11.2011, 02:22

Kama P. Manager Marketingu i
Sprzedaży

Na początku chciałabym zaznaczyć, że nie stoję w obronie Prezydenta Uszoka, jednakże nie trawię tego typu połączeń faktów - co ma płonący dach budynku do jego kadencji? W Twojej wypowiedzi jest on początkiem ciężkiej teorii spiskowej mającej na celu zniszczenie Szopienic. Jednakże z ogólnej perspektywy to, że spłonął może wynikać z faktu, że:
1. Ktoś w pobliżu bawił się zapałkami :)
2. lub koszty renowacji były wyższe od wybudowania nowego budynku w tym miejscu.
Centrum Nauki? Dla mnie tak. Centralizacja inwestycji? Po części też tak, bo od czegoś trzeba zacząć, żeby dalej rozbudowywać. Natomiast co do dalszej części Twojej wypowiedzi to również ubolewam nad faktem robienia z Katowic nowej Warszawki zamiast wydobycia piękna dzięki złamaniu architektury naszych pięknych kamienic i budynków poprzemysłowych z nowoczesnością.
19.11.2011, 12:21

Marcin Kalembka steel & non ferrous
technology,
freelancer

Cała spraw polega na tym, że Pan Uszok nie ma pomysłu na miasto. O tym dyskutowaliśmy tu już nie raz. Z tego gadania jednak nic nie wynika!
Trzeba by coś zaproponować. KOnkretnego
Może referendum w sprawie odwłowania Prezedynta Uszoka?
Bo jak będziemy tak dalej gadać o wszystkim i o niczym to nic z tego nie wyniknie.

Pozdrawiam
Marcin
19.11.2011, 17:55

Marcin Adamczyk CFA, Doradztwo
Finansowe -
profesjonalny
konsulting finan...

ale jaki sens ma referendum o odwołaniu prezydenta skoro nie dalej niż rok temu mieliśmy jego wybory? wyborcy najwyraźniej pozytywnie ocenili jego dotychczasowe dokonania, dali kredyt zaufania na kolejne 4 lata.
brak pomysłu na miasto? jeżeli miał go w kampanii wyborczej i teraz od tego odszedł to może by jeszcze można się zgodzić o podstawie do referendum. jeżeli nie miał pomysłu przed wyborami, a został wybrany, to najwyraźniej takie są oczekiwania większości. jeżeli miał inny pomysł niż twój, to zostałeś po prostu przegłosowany i musisz czekać do kolejnych wyborów..

swoją drogą to ciekawe, że przy takim 'powszechnym' psioczeniu na Piotra Uszoka, od tylu wyborów nie pojawił się poważny kontrkandydat z pomysłami, które byłyby realne i rzeczywiście mogłyby pchnąć Katowice w innym kierunku..
20.11.2011, 10:17

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Kama Poliwoda:
Na początku chciałabym zaznaczyć, że nie stoję w obronie Prezydenta Uszoka, jednakże nie trawię tego typu połączeń faktów - co ma płonący dach budynku do jego kadencji? W Twojej wypowiedzi jest on początkiem ciężkiej teorii spiskowej mającej na celu zniszczenie Szopienic.

Sądzę, że Pawłowi chodziło o to, że władze Katowic w żaden sposób nie dbają o zabytki Katowic, nie szanują lokalnego dziedzictwa kulturowo-historycznego. Władze prawdopodobnie sądzą, że zabytek to tylko to, co pochodzi ze średniowiecza, ale familoki lub słynne kielichy dworca kolejowego to już nie. I stopniowo to, co tworzy genius loci Katowic, burzą lub zezwalają na zburzenie. W tym jednak władze Katowic nie są odosobnione.
20.11.2011, 11:01

Tatiana S. Project Manager,
TextPartner -
tłumaczenia, DTP,
druk; kt...

W Katowicach jest mnóstwo miejsc, które odchodzą w zapomnienie albo są po prostu źle zarządzane (vide stary dworzec). A nowe inwestycje bywają nietrafione, dziwaczne (Mariacka) albo wywołują emocje (nowy dworzec). Mam wrażenie, że Śląsk pod tym względem ma pecha - przykładem niech będzie nieistniejąca już bytomska kamienica przy Katowickiej.

Niestety, nie rewitalizuje się zabytków we właściwy sposób ani nie słucha życzeń mieszkańców miasta (basen? po co basen z prawdziwego zdarzenia, są latem baseny odkryte), ale i tak nie jest bardzo źle. Szkoda tylko, że wiele planów, w tym przebudowa Korfantego, odeszło do lamusa, wraz z zakończeniem konkursu na Stolicę Kultury nieco wszystko oklapło.
20.11.2011, 12:00

Sprzedaży

Luděk V.:
Sądzę, że Pawłowi chodziło o to, że władze Katowic w żaden sposób nie dbają o zabytki Katowic, nie szanują lokalnego dziedzictwa kulturowo-historycznego. Władze prawdopodobnie sądzą, że zabytek to tylko to, co pochodzi ze średniowiecza, ale familoki lub słynne kielichy dworca kolejowego to już nie. I stopniowo to, co tworzy genius loci Katowic, burzą lub zezwalają na zburzenie. W tym jednak władze Katowic nie są odosobnione.

Zrozumiałam, że o to chodziło, co świadczy ostatnie zdanie mojej wypowiedzi. Jednakże chciałam podważyć łączenie spalonego budynku z niszczeniem Katowic przez Uszoka :)

Co do referendum - uważam tak jak Marcin - w kwestii odwołania Prezydenta nie ma ono kompletnie sensu, ale można by się zastanowić nad jakąkolwiek możliwością współuczestniczenia mieszkańców w przeobrażaniu wizerunku Katowic - czyli jeżeli refenredum to takie dotyczące nowych inwestycji, kierunku rozwoju miasta lub wyboru miejsc do rewitalizacji?
20.11.2011, 14:08

technology,
freelancer

Mam nadzieję,że osób które myślą w podobny sposób jest naprawdę więcej.
Referendum to trochę prowokacja z mojej strony. Ale może ktoś inny wypowie się bardziej radykalnie albo może stanowczo w kwestii głosu obywateli.
Zgoda Pan Uszok został wybrany w w demekraycznych wyborach ale to nie znaczy, że może sobie robić a raczej nic nie robić, w wsoim mieście.
Gdyby on choć trochę słuchał otoczenia i był ździebko bardziej wrażliwy na głos ludzi którymi się otacza to na pewno Katowice mogłyby wyglądać jak metropolia europejska. A tak ... podaruję sobie epitety.

Jeśli nie referendum w sprawie odwołania to co?
Może trza pójść do Niego i powiedzieć parę słów.
My społeczność GL chcemy rozmawiać! o tym i owym!
Pewnie nic z tego nie wyjdzie bo my jesteśmy tylko w gębie silni!

Innego kandytada nie było, bo nie potrafimy się o swoje upomnieć. Wciąż nie jesteśmy sołeczeństwem obywatelskim vide Szwajcaria na przykład.

Pozdrawiam
Marcin

p.s. A może się mylę może Pan Uszok robi wszystko na co go stać tylko my tego nie dostrzegamy ? Tylko dlaczego inne miasta rozwijają się szybciej i lepiej?

Tatiana S.:
W Katowicach jest mnóstwo miejsc, które odchodzą w zapomnienie albo są po prostu źle zarządzane (vide stary dworzec). A nowe inwestycje bywają nietrafione, dziwaczne (Mariacka) albo wywołują emocje (nowy dworzec). Mam wrażenie, że Śląsk pod tym względem ma pecha - przykładem niech będzie nieistniejąca już bytomska kamienica przy Katowickiej.

Niestety, nie rewitalizuje się zabytków we właściwy sposób ani nie słucha życzeń mieszkańców miasta (basen? po co basen z prawdziwego zdarzenia, są latem baseny odkryte), ale i tak nie jest bardzo źle. Szkoda tylko, że wiele planów, w tym przebudowa Korfantego, odeszło do lamusa, wraz z zakończeniem konkursu na Stolicę Kultury nieco wszystko oklapło.
20.11.2011, 18:14

Kama Poliwoda:
Na początku chciałabym zaznaczyć, że nie stoję w obronie Prezydenta Uszoka, jednakże nie trawię tego typu połączeń faktów - co ma płonący dach budynku do jego kadencji? W Twojej wypowiedzi jest on początkiem ciężkiej teorii spiskowej mającej na celu zniszczenie Szopienic. Jednakże z ogólnej perspektywy to, że spłonął może wynikać z faktu, że:
1. Ktoś w pobliżu bawił się zapałkami :)
2. lub koszty renowacji były wyższe od wybudowania nowego budynku w tym miejscu.
Centrum Nauki? Dla mnie tak. Centralizacja inwestycji? Po części też tak, bo od czegoś trzeba zacząć, żeby dalej rozbudowywać. Natomiast co do dalszej części Twojej wypowiedzi to również ubolewam nad faktem robienia z Katowic nowej Warszawki zamiast wydobycia piękna dzięki złamaniu architektury naszych pięknych kamienic i budynków poprzemysłowych z nowoczesnością.
Wiesz jeśli w niedzielny wolny od pracy wieczór, do ochranianego budynku bez instalacji gazowych i elektrycznych zakrada sie pan z zapałkami i drabiną wartości 1200zł, którą zostawia po pożarze to sprawa śmierdzi.

Przypadkowe osoby ochroniarz może przegonić, ale przypadkowa osoba nie przychodzi z drabiną palić dachu. to znaczy że to jest podpalenie, a jesli tak, to własciciel lub np przyszły kupiec musi coś wiedzieć musi wiedzieć np że:
a) podpalenia mu nie będą chcieć udowodnić, np prokuratura machnie ręka, policja nic nie będzie chciała wykryć
b) że wyrejestrują mu zabytek.

A tak jest, ze dla Uszoka, który ma władze nad konserwatorem i bata na policję (samorządy dokładają) wartość mają pieniądze a nie zabytek. Gdyby gość wiedział, że będzie konserwator (pod zwierzchnictwem Uszoka) mu nie popuści, a policja (na garnuszku Uszoka) zrobi wszystko by wykryć sprawcę, by udowodnić zlecone podpalenie, to nie dostałby ubezpieczenia. Najwyraźniej wie, że może sobie pozwolić na to.

A z władzą Uszoka to nie spisek tylko taka jest polityczna rzeczywistość. Widac to choćby po Mariackiej. Wyremontowano, zaczęli ludzie pić na ulicy, napisała gazeta pojawiła się straż, gdy wlepiali mandaty tym co wyszli z piwem z knajpy napisała gazeta, by złagodzić, straż na prośbę Uszoka przestała wlepiać, gdy zaczęli pić sklepowe piwa, wina, wódki i lało się strumieniami, znow napisała gazeta, Uszok się przestraszył i zaczęli wlepiać. Proza.

Wychodząc z dygresji, nad tym trzeba ubolewać i chcieć to zmieniać, bo ja zachwycam się architekturą Katowic, ale boli mnie tak samo niszczejąca kamienica na rogu Dworcowej i Matejki, jak i zburzony dworzec, popsuta moderna na Jana/Dworcowej i spalony Uthemann.

Podziw i mówienie łał mnie nie wystarcza.Paweł N. edytował(a) ten post dnia 21.11.11 o godzinie 07:04
21.11.2011, 06:54

Sprzedaży

Dziękuję, że rozwinąłeś myśl Pawle, ponieważ w tej formie - przemawia do mnie w 100% :)
Co do wymienionych / niszczejących, to z tego co słyszałam Dworcową mają przejąć Likusi, w miejscu Dworca, jak już wszyscy wiemy będzie supermarket, a na miejscu budynku administracji ma być dyskoteka.(Oczywiście mogę się mylić)
Czyli architekturę Katowic, którą kochamy i którą się zachwycamy zaczynają tworzyć po prostu budynki opłacalne.
Czy to źle? Sama nie wiem.
21.11.2011, 10:44

Patrząc na Silesia City Center to chyba źle;)
21.11.2011, 10:47

Sprzedaży

Paweł N.:

Ja to chyba jestem bardzo pokręcona, albo zawsze muszę się doszukiwać tej drugiej strony, bo...
patrząc na ilość osób, która znalazła pracę dzięki powstaniu SCC nigdy nie pozwoliłabym sobie na tak drastyczne stwierdzenie :)
21.11.2011, 11:32

Kama Poliwoda:
Paweł N.:

Ja to chyba jestem bardzo pokręcona, albo zawsze muszę się doszukiwać tej drugiej strony, bo...
patrząc na ilość osób, która znalazła pracę dzięki powstaniu SCC nigdy nie pozwoliłabym sobie na tak drastyczne stwierdzenie :)
Noo pracę głównie niskopłatną w sklepach. A patrząc na to ile lokali się wyniosło z centrum (a wraz z nimi pracodawcy i pracownicy) to nie jestem optymistyczny. no i wpływy i podatki z czynszów - kiedyś zasilały włascicieli kamienic, którzy mogli remontować je, a podatki płacili do miasta. Teraz kasę za najem zbiera Immoeast i podatki płaci w Warszawie.

Ale nie myśl sobie, że ja wszystko widzę czarno, bo jest inaczej :)
21.11.2011, 11:54

Magdalena S. Foreign Trade
Consultant

Paweł N.:
>

A tak jest, ze dla Uszoka, który ma władze nad konserwatorem i bata na policję (samorządy dokładają) wartość mają pieniądze a nie zabytek. Gdyby gość wiedział, że będzie konserwator (pod zwierzchnictwem Uszoka) mu nie popuści, a policja (na garnuszku Uszoka) zrobi wszystko by wykryć sprawcę, by udowodnić zlecone podpalenie, to nie dostałby ubezpieczenia. Najwyraźniej wie, że może sobie pozwolić na to.
Czy mógłbyś mnie uświadomić, nad jakim konkretnie konserwatorem Uszok ma władzę? ? Jeśli wydaje Ci się, że nad Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków (którego zakres odpowiedzialności określa prawo) ma jakąkolwiek władzę, odsyłam Cię do właściwej ustawy o ochronie zabytków.

A miejski konserwator zabytków, jeśli jego miałeś na myśli - wybacz, nie ma nic do gadania i zrobienia, poza wydawaniem niewiele znaczących OPINII.

Być może dobrą praktyką byłoby dla Ciebie trochę poczytać na dany temat, nim podejmiesz dyskusję o zabijaniu Katowic. Jak dla mnie, odór spalonych śmieci w kamienicach jest dużo bardziej dla nas szkodliwy, niż przywołany pożar, którego Uszok, jako niedoszły strażak niestety nie mógł ugasić.
21.11.2011, 12:10

Tomasz W. dyrektor handlowy;
od wyzwania do
wyzwania; otwarty na
no...

a troszkę szerzej patrząc na miasto:
http://publica.pl/teksty/spoleczne-potrzeby-i-architek...

a Uszok co najwyżej pomaga w morderstwie - prawdziwy sprawca jest wsród nas
Katowice mają obecnie mniej mieszkańców niż Białystok

więc dmuchanie typu:
http://www.portalsamorzadowy.pl/fundusze-europejskie/u...
czy
http://slaskie.portalsamorzadowy.pl/komunikacja-spolec...

to jak czaryTomasz W. edytował(a) ten post dnia 21.11.11 o godzinie 15:35
21.11.2011, 15:27

Grzegorz P. urzędnik Służby
Cywilnej, radca
prawny

Tomasz W.:

I jak ma się udać Metropolia, jak ludzie zastanawiają się, ile ludzi mieszka między WPKIW a lasem murckowskim...

Dla mnie w Katowicach mieszka 2 mln ludzi, a ja mieszkając w dzielnicy zwanej kiedyś Królewską Hutą za swoje miasto uważam cały GOP od Dąbrowy G. po Gliwice.
21.11.2011, 18:27

technology,
freelancer

Hahahahahah
To kolejna prowokacja z która wsadza kij w mrowisko!
i raczej nie na temat!

Co z Katowicami pomysł jakiś i jak go wprowadzić w życie???

Mnie nie interesuje to co się dzieje w Sosnowcu, Dąbrowie etc!!!
To jakiś koszmar!

Grzegorz P.:
Tomasz W.:

I jak ma się udać Metropolia, jak ludzie zastanawiają się, ile ludzi mieszka między WPKIW a lasem murckowskim...

Dla mnie w Katowicach mieszka 2 mln ludzi, a ja mieszkając w dzielnicy zwanej kiedyś Królewską Hutą za swoje miasto uważam cały GOP od Dąbrowy G. po Gliwice.
21.11.2011, 22:22

Magdalena S.:
Paweł N.:
>

Czy mógłbyś mnie uświadomić, nad jakim konkretnie konserwatorem Uszok ma władzę? ? Jeśli wydaje Ci się, że nad Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków (którego zakres odpowiedzialności określa prawo) ma jakąkolwiek władzę, odsyłam Cię do właściwej ustawy o ochronie zabytków.

A miejski konserwator zabytków, jeśli jego miałeś na myśli - wybacz, nie ma nic do gadania i zrobienia, poza wydawaniem niewiele znaczących OPINII.

Być może dobrą praktyką byłoby dla Ciebie trochę poczytać na dany temat, nim podejmiesz dyskusję o zabijaniu Katowic. Jak dla mnie, odór spalonych śmieci w kamienicach jest dużo bardziej dla nas szkodliwy, niż przywołany pożar, którego Uszok, jako niedoszły strażak niestety nie mógł ugasić.

Oczywście, że mam na myśli miejskiego, który jednak wbrew temu co twierdzisz może mieć na wniosek prezydenta delegowana sporą władzę (a nie tylko opiniowanie) od Wojewódzkiego Konserwatora w oparciu o Porozumienia z wojewodą.

W 2007r. kiedy doszło do zniszczenia 100% okazu lecorbusierowej moderny, Uszok nie miał takiego porozumienia podpisanego.

"Największe kontrowersje wywołały przebudowa kina Kosmos i modernizacja funkcjonalistycznej kamienicy przy ul. Dworcowej 13. - U nas brakuje szacunku do historii. W tych obiektach zignorowano koncepcje ówczesnych autorów. To niebezpieczne zjawisko w Katowicach, czego dowodzą wciąż podnoszące się głosy żądające wyburzenia dworca kolejowego - mówi dziekan katowickiej Akademii Sztuk Pięknych Justyna Szklarczyk-Lauer. Mercik dodaje, że problem stolicy regionu polega na faktycznym braku konserwatora: - Prezydent miasta nie podpisał stosownego porozumienia z wojewodą, bez którego konserwator nie ma narzędzi prawnych. Kolejną bolączką jest brak planów, to one powodują samowolę."

Np w Poznaniu jest takie porozumienie podpisane i w Rudzie Śląskiej tez jest z czego skorzystał Mercik będąc konserwatorem tam dzięki czemu wiele obiektów ocalało i zostąło wyremontowanych zgodnie ze sztuką konserwatorską.

Tu jeszcze odnośnie Poznania "Plan to miejscowe prawo i nie można udawać, że go nie ma. Żeby rozpocząć budowę konieczne jest pozwolenie na budowę. Na terenie starego miasta projekt inwestycji musi najpierw zaakceptować miejski konserwator"

Koniec i kropka. Teraz to Ty możesz doczytać co wolno MKZ a co nie. Z tego co wiem, to konserwator, którego powołuje Uszok, obecnie ma możliwość np wstrzymania pozwolenia na budowę.
(na pewno ma w sprawie instalowania bannerów na zabytkowych kamienicach z czego korzysta Uszok w czasie wyborów by konkurencje dusić).
Natomiast jeśli byłbym w błedzie i nie nadal nie ma podpisanego porozumienia, to tez jest to wina Uszoka, że od 4 lat kiedy były sprawy CSF czy kamienicy na Dworcowej, nie wystąpił w tej sprawie i zburzono dworzec. Nie mając czasu na przekopwanie bipu wystąpiłem z wnioskiem o udzielenie informacji w sprawie istnienia takiego porozumienia i jego treści, więc zobaczymy, czy katowicki konserwator jest słabszy od rudzkiego. Co nie zmienia tego, że Uszok może wystąpić z wnioskiem o poszerzenie uprawnień.

No i jeszcze jest kwestia wydania samego pozwolenia na budowę przez miasto i wystąpienia do Klajmon o wszczęcie procedury o skuteczne wpisanie dworca do rejestru zabytków. Brak tej inicjatywy lub jej pozorowanie też jest sprawa gabinetu Uszoka.

Pisanie o spalaniu smieci to odwracanie tematu. Rozumiem, że Ciebie nie interesują zabytki Katowic. Masz do tego prawo. Cieszę się też, że Twój zapał możesz spozytkować na walke ze spalaniem śmieci. Mnie interesują w pierwszej kolejności zabytki, ale jak każde z nas zajmie się swoją częścią, to będzie dobrze. Tymczasem mam podstawy, by uwazać że rządy Uszoka szkodzą katowickim zabytkom.Paweł N. edytował(a) ten post dnia 22.11.11 o godzinie 08:27
22.11.2011, 08:00

Piotr Cegielski Designer,
Webdesigner,
Illustrator, DTP,
Concept Artist

Kama Poliwoda:
Paweł N.:

Hmm zastanowiłbym się nad jakością i opłacalnością takiej pracy ;)
22.11.2011, 08:26

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Znam parę osób pracujących w SCC i chyba tylko pracownicy "Dużo, Tanio, Kiepsco" mają najgorzej... W markowych sklepach owszem, masz niską podstawę ale w tkaim H&M czy Diverse spokojnie można wyjść na swoje.

Przy tłumach w Silesii (chciałem po drodze w sobotę w Tesco zrobić zakupy, ale szybko zrezygnowałem - po prostu opór aut) przewijających się tam w weekend, można całkiem dobrze zarobić.
22.11.2011, 08:45

Wyślij zaproszenie do