Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
Temat: problem z reinstalacją XP
Od razu napiszę że przeszukałam gugiela, fora. Probowałam większości podanych sposobow i guzik.Nowy komp 6rdzeni cośtam (dość mocny), zainstalowany legalny XP Home. Przez ostatni miesiąc przy starcie wołał, że znajduje nowe urządzenia USB (magistala pCI). wgrywanie pasujących sterow nic nie zmieniało. Postanowiłam zrobić reinstalację systemu i tu reinstalacja zawiesza się tradycyjnie na 34 minucie (przy instalacji urządzeń). Mnostwo ludzi na rożnych forumach miał z tym problem ale ŻADNE z podanych rozwiązań nie zadziałało w moim przypadku. Zastanawiam się nad formatem dysku i na instalacji XP od nowa ale...nie chciałabym stracić plikow (zdjęcia, wizualki, korespondencja). Czy po formacie odzyskałabym to np. jakimś programem do odzyskiwania danych. Problem trwa od wczoraj. Pilnie proszę o pomoc!
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
Może pomogłoby wgranie Linuxa?
Dominik
Głowacki
Ars enigma -
Właściciel
Pewnie by pomogło np uruchomienie linuxa z płyty, aby można było spokojnie zrobić backup wszystkich potrzebnych danych i później można się dalej bawić.Niezrobienie kopii zapasowej przed reinstalacją to skandal! I nic go nie usprawiedliwia.
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
aluzju poniał ale awarie mają to do siebie, że nie da się przewidzieć kiedy będą;)
Dominik
Głowacki
Ars enigma -
Właściciel
Jeżeli ten system już jest "ścięty" i się nie uruchamia (choćby w trybie awaryjnym), a trzeba odzyskać dane to można:- odpalić jakiś system (linux) z płyty bez instalacji
- jak masz drugi dysk twardy to zainstalować Wingrozę na tym drugim, a pierwszy potraktować jak dodatkowy i później sobie dane pozrzucać.
- jak dysk jest jedyny to wyjąć go i włożyć do innej maszyny jako dodatkowy w celu zrzutu danych.
- użyć oprogramowania do zarządzania partycjami i wygospodarować miejsce na tym dysku na nową partycję i na niej postawić system. A może już jest jakaś druga partycja na której można by tak zrobić?
Tej konkretnej partycji i tej instalacji systemu już bym nie próbował ratować, bo można pogorszyć, a zresztą szkoda czasu.
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
To warianty mam 2:- najpierw sprobuję z Linuxem
- wyciągnę dysk i zrzucę na innego kompa (na szczęście jest;)) kable do zrobienie z dysku wewnętrznego na zewnętrzny mam....
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
Łał! Zainstalowałam Ubuntu i przenoszę ważne pliki na drugi komp. Potem format i nowa instalacja XP;)))Bogna Węgorska edytował(a) ten post dnia 19.11.11 o godzinie 12:55
Łukasz
Rogala
Pozycjonuję sobie
strony www ;)
Warto zaznaczyć, że nie potrzebna była instalacja czegokolwiek żeby coś zrobić ;)
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
Może jaśniej? Wtrącać się po fakcie to i ja potrafię, już po ptokach. Poradziłam sobie... Ważne że zdjęcia i takie tam przenoszę
Dominik
Głowacki
Ars enigma -
Właściciel
Bogna Węgorska:
Może jaśniej?
Koledze pewnie chodziło o to, że można posłużyć się wersją Live CD
http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download
Czyli odpalić Ubuntu z płyty bez instalowania go na dysku.
O to i mi w sumie chodziło, tylko nie posłużyłem się określeniem "Live CD", bo nie byłem go pewien i nie chciało mi się szukać :-) Ale grunt, że poszło i dane się uratowały. Na drugi raz backup, albo trzymaj dokumenty na oddzielnej partycji HDD. Albo na oddzielnym HDD.
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
Live Cd nie wchodziło (oczywiście zrobiłam w Biosie kolejność uruchamiania na cd/dvdrom a potem hdd), bo też wolałam nie instalować...Co do archiwum to tylko backup (chyba że kupię jakiś dysk duuuuży)
Ale Ubuntu zacząl mi się podobać;)Bogna Węgorska edytował(a) ten post dnia 20.11.11 o godzinie 11:47
Dariusz Migalski cast away.....
Bogna Węgorska:Bogna gratulacjie ...
wróciłaś z "dalekiej podróży".....
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
aleosochodzi...jestem jestem;)Bogna Węgorska edytował(a) ten post dnia 20.11.11 o godzinie 12:32
Dariusz Migalski cast away.....
Bogna Węgorska:wiesz.. przerabiałem już padnięcie dysku w komopie..
aleosochodzi...jestem jestem;)
mało zabawne doświadczenie...:)
komórkę też już utopiłem...
to stratę danych mam przerobiona już na różnych płaszczyznach....
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
Dariusz Migalski:na razie przerabiałam walnięcie nVidii w lapku. No i przenoszenie wszystkiego do kolejnych kompow;))Raczej rzadko mam takie problemy...Wybor kolejnego sprzętu, konserwacje, podkręcania itd robię sama.....
Bogna Węgorska:wiesz.. przerabiałem już padnięcie dysku w komopie..
aleosochodzi...jestem jestem;)
mało zabawne doświadczenie...:)
komórkę też już utopiłem...
to stratę danych mam przerobiona już na różnych płaszczyznach....
Ostatnio odzyskiwałam dane po uszkodzeniu microSD...RecuvąBogna Węgorska edytował(a) ten post dnia 20.11.11 o godzinie 19:41
Maciej
Ściesiński
dłubanie męczy...
ale i cieszy
Jeśli chodzi o Live CD można je przerobić na Live USB , mam taki prosty programik tylko zapomniałem jak się ustrojstwo nazywa (pisze spoza domowego kompa) jak ktoś zainteresowany zapraszam na priv
Bogna
Węgorska
HOTELE WNĘTRZA
MEBLE KUCHNIE
ImgBurnem i dało rade zainstalować Ubuntu. Już hula na XP a większość danych uratowana;))Można temat zamknąć;)
Andrzej
Piątkowski
Właściciel, Serwis
Komputerowy IT