Aneta Smekta Aneta.PR
Temat: Jak zacząć na Forexie?
Witam,Od razu przepraszam jak zdublowałam taki/podobny temat.
Otóż mam taką prośbę do was, abyście pomogli w początkach przygody z Forex. Od razu wyjaśnię, że to nie dla a dla kuzyna. Obiecałam mu trochę pomóc, bo się napalił na to a jak wiadomo, pomóc można najbardziej poprzez wiedzę.
1. Jaką platformę wybrać?
Przetestowałam kilka i wiem, że jak już jest ok, to się okazuje, że firma jakaś lewa...A jak firma ok, to znowu platforma taka, że się człowiek zmęczy.
Co sądzicie o trading212.com? Ma wszystko co potrzeba od limitów, poprzez oco na trailingu skończywszy. Ale strasznie skubią na rekwotach.
2. Czym się kierować przy lotach? Z tego co wiem dla osoby początkującej im mniejsze tym lepiej?
3. Co to znaczy, jak platforma pobiera commision? Gdzieś mi się udało wyczytać, że to prowizja jakaś jest?
4. Wiem, że ważna sprawa to spready. Im mniejsze tym lepiej, choć są i tacy co im to specjalnie nie przeszkadza.
5. Dużo widziałam postów osób, które zachwalały ECN. Ale za cholerę nie wiem co to jest? I co to znaczy, że broker jest MM? Czy w ogóle jest coś innego jak brokerzy? O co w tym chodzi?
6. Z tego co wiem ważne jest też, by platforma nie zabraniała scalpingu. Tzn. gry na szybkie krótkie pozycje.
To tyle z moich pytań, oczywiście jakbyście coś jeszcze od siebie dodali, byłabym wdzięczna;-)
Pozdrawiam.
Aneta Smekta Aneta.PR
Radek@Dziękuje za pomoc, już mam większą jasność, że się tak wyrażę;-)
Żeby nie zawracać głowy (już poczytałam o tych MM), mam tylko pytania uzupełniające:
1. Czy można by prosić o podanie dobrych brokerow ECN, najlepiej jakby z Polskim supportem, i najlepiej jakby mieli mini i mikro loty? I jakie mają minimalne wpłaty?
2. To samo z brokerami MM, tak jak powyżej. Oczywiście tylko tacy którzy w tym gąszczu "minusów" są w miarę do zaakceptowania.
3. A czy możesz jeszcze coś napisać o brokerach STP/NDD? I jakich byś polecił?
4. Czy powszechną praktyką u brokerów różnej maści jest opłata commision? I którzy jej nie naliczają?
Aneta Smekta Aneta.PR
Radosław@Dzięki jeszcze raz.
Jak rozumiem ten broker fxsalt, ma kwotowanie rzeczywiste i dostęp bezpośredni do rynku? Nie wiesz może czy dopuszczają scalping? Muszę wypytać o wszystko by później nie było rozczarowań;-)
Aneta Smekta Aneta.PR
To dobrze.Jeszcze miałabym jedną prośbę. Czy wiesz coś na temat platformy Alior Banku? Bo muszę przyznać, że akurat sama platforma całkiem udana, i z tego co wiem oni są na pewno ECN. Tylko czy tolerują scalping? I jeszcze jedna sprawa. Tu mam taki ranking ECN: http://www.100forexbrokers.com/stp-ecn-brokers Czy wiesz może który z tych brokerów ma oddział w Polsce/polski support. Ewentualnie który z nich zasługuje na uwagę?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Robert S. Trade To Win
Daruj sobie brokera ECN, lepiej poszukaj sprawdzonego MM.Mam doświadczenia z kapitałem powyżej 100k zł i handlem u MM bez najmniejszych problemów. Wbrew pozorom broker ECN to też często problemy.
Aneta Smekta:
To dobrze.
Jeszcze miałabym jedną prośbę. Czy wiesz coś na temat platformy Alior Banku? Bo muszę przyznać, że akurat sama platforma całkiem udana, i z tego co wiem oni są na pewno ECN. Tylko czy tolerują scalping? I jeszcze jedna sprawa. Tu mam taki ranking ECN: http://www.100forexbrokers.com/stp-ecn-brokers Czy wiesz może który z tych brokerów ma oddział w Polsce/polski support. Ewentualnie który z nich zasługuje na uwagę?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Łukasz
S.
Business Systems
Programmer Analyst