Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Temat: Szukasz dla swojej firmy nazwy, hasła, pomysłu – zajrzyj...
Ten temat powstał w wyniku wielokrotnie objawionych (na tym oraz innych forach) potrzeb biznesowych w kwestii wymyślenia nazwy, hasła, pomysłu na promocję. Moim skromnym zdaniem należy wyraźnie uporządkować ten problem, który obrósł negatywnymi przypadłościami.Ważkich powodów jest kilka.
Pierwszy to ekspozycja patologii pod tytułem „wymyślcie mi nazwę za darmo”. Istnieje rynek usług brandingowych, istnieje cała metodologia wielopoziomowej pracy nad budowaniem wizerunku (dedykowanego również choćby restauracji). Agencja zajmująca się budowaniem wizerunku, którego elementem jest nazwa produktu, czy firmy, nie jest instytucją charytatywną. Wołam jedynie o szacunek ekonomiczny dla ludzi, którzy mają zbudować (tak, to trafne określenie) znak biznesowy, jakim jest np. nazwa firmy.
Drugi to pochodna pierwszej patologii, czyli reakcje forumowiczów na powyższe próby wyłudzenia pomysłów. Na forach copywriterskich oraz marketingowych wypowiadają się bardzo często osoby pracujące „w branży”. Bardzo często, w odpowiedzi na pytanie o darmową propozycję nazwy, czy pomysłu „autor wątku otrzymuje na głowę porcję wrzątku”. Autor otrzymuje na facjatę garść niewybrednych dowcipów ze strony forumowiczów, którzy w większości nie zajmują się copywriterskim rzemiosłem. Po co się narażać na grupowe obśmiewanie? Troszczmy się o nasze zdrowie psychiczne :)
Trzecia kwestia – to chęć prewencji przeciwśmieciowej. Możemy wprowadzić narzędzie porządkujące, dzięki któremu zminimalizujemy zaśmiecanie przestrzeni forum przez „potrzebujących” i przekierujemy ich na właściwe forum, gdzie roi się od copywriterów chętnych do roboty.
Dobrze jest kierować się dobrymi zasadami. Spójrz na poniższy kodeks dobrych praktyk. Wiele Ci może ułatwić.
Kodeks Dobrych Praktyk w relacji Biznes-Copywriter.
1. Jeśli potrzebujesz hasła, nazwy, sloganu, konceptów na kampanie reklamowe, pomysłów na niestandardowe działania dla swojej marki, firmy, dla swoich usług i produktów – poszukaj solidnego copywritera. Wcześniej skonkretyzuj cele działań, zdefiniuj swojego konsumenta/klienta, określ budżet na projekt, wynagrodzenie dla copywritera.
2. Copywritera szukaj na poniższych forach:
Copywriterskie fora dyskusyjne:
http://www.goldenline.pl/forum/copywriters-group/
http://www.goldenline.pl/forum/copywriters/
Forum namingowe – tematem są tu projekty nazewnicze:
http://www.goldenline.pl/forum/naming/
Znajdziesz tu wielu wartościowych zawodników.
3. Jeśli chcesz zorganizować formułę konkursową, a więc zaprosić do akcji kilku copywriterów, pamiętaj, że przygotowanie pomysłów to także praca. Powinieneś dysponować budżetem konkursowym, tzn. opłacić każdy mózg, jaki zatrudnisz do konkursu w poszukiwaniu najlepszego hasła lub pomysłu na promocję firmy. Jeśli nie posiadasz takowego – nie organizuj konkursu.
4. Pamiętaj o tym, że właściwa praca nad koncepcjami to zawsze komunikacja bilateralna, wspólny wysiłek. Odpowiadaj na każde pytanie copywritera.
5. Nie patrz na cenę. Im niżej, tym gorzej. Mnóstwo ludzi już się o tym przekonało. Nie pozwól, by Twoja reklama była przedmiotem obśmiewania na forach czy fejsbukowych profilach.
6. Jeśli nie posiadasz budżetu na kreację, jeśli nie chcesz wydawać żadnych pieniędzy na pracę copywritera, bo np. nie szanujesz lub nie masz świadomości wartości i siły oddziaływania słowa, jeśli jesteś specjalistą ds. wyłudzania pomysłów – wymyśl sobie sam. Usiądź ze znajomymi, pobaw się słowami. Powodzenia!
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
W ten sposób chciałbym uporządkować temat wszelkich zapytań o pomysły, czy copywritera na tej grupie. Prosiłbym moderatorów, szefów tego całkiem sporego forum o wpięcie tego tematu na „górę”. Chciałbym również uniknąć zbędnych „dyskusji” nad tematem. Już wiele razy przerabialiśmy "poszukiwaczy pomysłów" – po co to ciągnąć znów i znów.Jeśli Mod Master się zgadza, to temat zawiśnie w przyklejonych i do niego będziemy odsyłać wszystkich potrzebujących w zakresie usług copywriterskich.
A poszukiwczom darmówek powiemy: My już Panu/Pani dziękujemy.
Maciej B. Goodfella;)
Beata Kuleczko:
Mam kilka pytań odnośnie handlu na pasażach. Prowadzimy rok już jedno stoisko z ekskluzywnymi herbatami. Nie chcę zakładać nowego tematu, po co śmiecić. A szukam pomysłu, więc wydaje mi się, że moja zapytanie pasuje?
Mamy możliwość postawienia kolejnego stoiska w innym markecie, na drugim końcu miasta. Sytuacja jest nieco skomplikowana, mamy biznes rodzinny, więc domysłów na temat problemów mogą być setki. I pewnie większość nie mijałaby się z prawdą ;) Problem polega na jego widoczności. Obecne stoisko ma około 2m wysokości plus wysuwane do góry zamknięcie, które wygląda jak szyld nad sklepem. W nowym miejscu musimy ograniczyć się wysokością do 150cm. Natomiast samo stoisko musi być dość ażurowe, aby produkty odpowiednio się prezentowały. Posiadać będziemy potykacz, który będzie stać przy pierwszym wejściu, gdzie kręci się więcej ludzi. Ale co zrobić z samym stoiskiem?? O szyldzie nie może być mowy. Może oświetlenie? Ale z drugiej strony cały pasaż jest jasno oświetlony. Chyba, że w innym kolorze niż biały..??
Pozdrawiam wszystkich i będę wdzięczna za sugestie :)
Czytam i zastanawiam się, w jaki sposób ten post wpasowuje się w temat wątku... I nijak nie mogę dojść do tego, co wspólnego ma poruszany problem odnośnie copywritingu z oświetleniem i usytuowaniem pasażu..?
Odnośnie poprzednich wypowiedzi Patryka- można pisać o tym 1000 razy, ale dla niektórych jest wręcz nie do ogarnięcia, że można żądać pieniędzy (nawet jakichkolwiek, nie mówiąc już o sensownych stawkach) za taką "drobnostkę", jak wymyślenie nazwy... Przecież wystarczy popytać znajomych i napisać kilka postów na forach i mamy kilkanaście propozycji praktycznie za darmo! A jak już naprawdę się nie chce wysilić mózgownicy nawet tak, to zawsze można dać zlecenie na Oferii lub ZPN, gdzie "profesjonalni copywriterzy z długoletnim doświadczeniem" stworzą nam "unikatową, niepowtarzalną i w ogóle megafajną" nazwę za jedyne 100 PLN (lub nawet połowę tego). Po takich doświadczeniach u niektórych klientów może wystąpić szok, kiedy zetkną się z profesjonalną agencją i usłyszą kwotę 1000 PLN wzwyż (plus VAT!) za "samo" wymyślenie nazwy...
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Dziękuję Modom za podpięcie tematu. Pozdrawiam Wszystkich!Nie chcę jednak, by temat zamienił się w jednak chyba niepotrzebną dyskusję.
Po prostu odsyłajmy chętnych tutaj, a także do grup copy.
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
Nie ma za co - zamykam.
Temat zamknięty.
Reklama:
Szklarz Wrocław