Dawid Daniel
Pacholczyk
Specjalista ds.
TYPO3, programista
Temat: Spring roo
Witam,wpadł mi ostatnio w ręce tool do Springa o nazwie roo
Jego główna idea to znaczące usprawnienie pracy z projektem jak i dalsze nim zarządzanie. Aczkolwiek narzuca przez to pewne swoje konwencje, jak brak dao którego po częsci funkcje przejmuje samo entity, a w większości kontroler.
Czy ktoś miał styczność z tym tool`em ? Jakieś za i przeciw ? Bardzo mnie zastanawia bo faktycznie kwestie usprawnienia budowania i utrzymywania projektu są bardzo ciekawie rozwiązane i co więcej...działają :)
Pozdrawiam,
Dawid Pacholczyk
Marek Kapowicki programista Java
Ja bawilem sie tym narzedziem po tym jak zobaczylem jego prezentacje na konferencji geecon w Krakowie. Uwazam, ze jest to fajna rzecz do szybkiego "wygenerowania" aplikacji. Ale uzywalem tylko do tworzenia CRUDA - do tego tool sie nadaje i to bardzo.Nie odwazylbym sie stworzyc w tym aplikacje biznesowa dostarczana do klienta. Ale aplikacje do zarzadzania danymi slownikowymi przez klienta juz tak
Dawid Daniel
Pacholczyk
Specjalista ds.
TYPO3, programista
Marek Kapowicki:
Ja bawilem sie tym narzedziem po tym jak zobaczylem jego prezentacje na konferencji geecon w Krakowie. Uwazam, ze jest to fajna rzecz do szybkiego "wygenerowania" aplikacji. Ale uzywalem tylko do tworzenia CRUDA - do tego tool sie nadaje i to bardzo.
Nie odwazylbym sie stworzyc w tym aplikacje biznesowa dostarczana do klienta. Ale aplikacje do zarzadzania danymi slownikowymi przez klienta juz tak
Mógłbyś trochę temat rozwinąć ? :)
Co myślisz o tym, że aplikacje bazowane na roo w pewien sposób są zmuszone do rezygnowania z DAO a przeniesienie części logiki do encji ?
Marek Kapowicki programista Java
Musialbym zajrzec w wygenerowany kod - teraz pisze z glowy.Z tego co pamietam, w aplikacji nie ma dao. Wszystko jest robione przez aspekty.
I przez to kod (moim zdaniem) jest nieczytelny i to jest minus
Ja tworzylem tylko CRUD do oblsugi encji - co nie wymaga "pchania logiki"
Jarek
D.
mój profesjonalny
opis