Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Dawid Daniel Pacholczyk Specjalista ds.
TYPO3, programista

Temat: Spring roo

Witam,
wpadł mi ostatnio w ręce tool do Springa o nazwie roo

Jego główna idea to znaczące usprawnienie pracy z projektem jak i dalsze nim zarządzanie. Aczkolwiek narzuca przez to pewne swoje konwencje, jak brak dao którego po częsci funkcje przejmuje samo entity, a w większości kontroler.

Czy ktoś miał styczność z tym tool`em ? Jakieś za i przeciw ? Bardzo mnie zastanawia bo faktycznie kwestie usprawnienia budowania i utrzymywania projektu są bardzo ciekawie rozwiązane i co więcej...działają :)

Pozdrawiam,
Dawid Pacholczyk
13.11.2011, 21:16

Marek Kapowicki programista Java

Ja bawilem sie tym narzedziem po tym jak zobaczylem jego prezentacje na konferencji geecon w Krakowie. Uwazam, ze jest to fajna rzecz do szybkiego "wygenerowania" aplikacji. Ale uzywalem tylko do tworzenia CRUDA - do tego tool sie nadaje i to bardzo.

Nie odwazylbym sie stworzyc w tym aplikacje biznesowa dostarczana do klienta. Ale aplikacje do zarzadzania danymi slownikowymi przez klienta juz tak
14.11.2011, 09:47

Dawid Daniel Pacholczyk Specjalista ds.
TYPO3, programista

Marek Kapowicki:
Ja bawilem sie tym narzedziem po tym jak zobaczylem jego prezentacje na konferencji geecon w Krakowie. Uwazam, ze jest to fajna rzecz do szybkiego "wygenerowania" aplikacji. Ale uzywalem tylko do tworzenia CRUDA - do tego tool sie nadaje i to bardzo.

Nie odwazylbym sie stworzyc w tym aplikacje biznesowa dostarczana do klienta. Ale aplikacje do zarzadzania danymi slownikowymi przez klienta juz tak

Mógłbyś trochę temat rozwinąć ? :)

Co myślisz o tym, że aplikacje bazowane na roo w pewien sposób są zmuszone do rezygnowania z DAO a przeniesienie części logiki do encji ?
14.11.2011, 12:09

Marek Kapowicki programista Java

Musialbym zajrzec w wygenerowany kod - teraz pisze z glowy.

Z tego co pamietam, w aplikacji nie ma dao. Wszystko jest robione przez aspekty.
I przez to kod (moim zdaniem) jest nieczytelny i to jest minus

Ja tworzylem tylko CRUD do oblsugi encji - co nie wymaga "pchania logiki"
14.11.2011, 15:01

Jarek D. mój profesjonalny
opis

Jakiś czas temu korzystałem z JBoss Forge http://jboss.org/forge, jak ktoś lubi konsolę to i tego typu narzędzia może polubić.
15.11.2011, 09:43

Wyślij zaproszenie do