Jakub
Grzesiuk
Student,
Politechnika
Warszawska
Temat: Formatowanie warunkowe
Witam,moje pytanie brzmi:
uzalezniajac od tekstu w komorce A1 np."komputer" chce aby tylko komórki B1,C1,D1 zmieniały wypełnienie na dany kolor np.czerwony.
Czy wie ktos jak za pomoca Formatowania warunkowego rozwiazac taki problem.
Pozdrawiam
Anna K. główna księgowa
Zaznacza Pan komórki B1, C1 i D1, wchodzi wformatowanie warunkowe->reguły wyróżniania komórek->więcej reguł
W otwartym okienku wybiera Pan "typ reguły" opcję "Użyj formuły do określenia komórek...", a w okienku poniżej wpisuje Pan formułę
=$A$1="komputer"
a potem tylko ustala Pan tylko format i powinno zadziałać.
Jakub
Grzesiuk
Student,
Politechnika
Warszawska
Witam,dziekuje o to mi chodzilo. Tak myslalem ze to da sie zrobic w super prosty sposob bez kombinacji.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
Marta
J.
Specjalista ds.
raportowania,
analityk danych
Witam,A co jeśli chcę w całą kolumnę (lub kilka kolumn) wyróżnić wtedy kiedy w innej kolumnie np pojawia się 1 ?
Andrzej
W.
Telewizja Polsat Sp.
z o.o., Polsat Media
Sp. z o.o.
Marta J.:
Witam,
A co jeśli chcę w całą kolumnę (lub kilka kolumn) wyróżnić wtedy kiedy w innej kolumnie np pojawia się 1 ?
=$A1=1
System jest ten sam, tylko bez dolara, ponieważ lecisz po każdym wierszu w dół.
Marta
J.
Specjalista ds.
raportowania,
analityk danych
Dzięki, tak właśnie zrobiłamNiestety, wtedy muszę przeciągnąć w dół.
Ja myślałam bardziej o czymś w stylu
=A:A=1 ale to nie działa..
Chodzi o to że codziennie dochodzą mi nowe dane( kolejne wiersze) i wtedy albo muszę na przyszłość przeciągnąć albo codziennie a ja chcę żeby dane same mi się ściągały i same kolorowały.
Marcin
J.
Analityk / Kierownik
działu / Analiza
biznesowa i
proceso...
Możesz przeciągnąć poza zakres, w którym masz wpisane dane. Dopiero jak wpiszesz 1 w komórkę w kolumnie A, wiersz się pokoloruje.
Marta
J.
Specjalista ds.
raportowania,
analityk danych
Tak zrobiłam.Jeszcze coś dziwnego zaobswerowałam.
Jak zaznaczyłam dwie kolumny (np C i D) to tylko w kolumnie C były prawidłowe zaznaczenia, a w kolumnie D z jakiegoś powodu w dzienych miejscach się pojawiały te aznaczenia.. może zamiast brać A jako wzór do porównania excel brał kolumnę B ?
Marcin
J.
Analityk / Kierownik
działu / Analiza
biznesowa i
proceso...
Jeżeli przeciągnęłaś w prawo bez zablokowania kolumny znakiem $ ($A1), to warunek odwołuje się do następnej kolumny.
Waldemar Żywica personalia