Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Michał S. doktorant,
Uniwersytet Śląski
w Katowicach

Temat: Uwarunkowania lokalizacji

Mam pytanie stricte teoretyczne. ArcGIS 3D Analyst daje możliwość znajdowania potencjalnych miejsc dla lokalizacji określonych inwestycji, np. stoków narciarskich (nachylenie, ekspozycja, wysokość, nasłonecznienie). A co jeśli chce się zaanalizować czynniki lokalizacji już istniejących obiektów, np pól uprawnych w górach. Czy w ArcGIS Analyst też można przeprowadzić analizy rozmieszczenia określonych obiektów w stosunku do nachylenia, ekspozycji, odległości od dróg itp.?
8.11.2011, 11:37

Daniel Majchrzak Specjalista z
zakresu GIS i CAD,
Warmińsko-Mazurski
Zakła...

Lepszym rozwiązaniem byłoby rozszerzenie Spatial Analyst. Za jego pomocą będziesz mógł przeprowadzić dodatkowe analizy, których nie ma w 3D Analyst. Jednym z takich narzędzi, jest odległość od danego obiektu (lub obiektów). Otrzymasz dzięki niemu raster, w komórkach którego będą znajdowały się wartości odległości od obiektów, które zastosowałeś do analizy. Możesz stworzyć kilka rastrów odległości, od rożnych obiektów, ustalić następnie, które odległości są najlepsze w każdym z rastrów, a następnie je zsumować za pomocą kalkulatora rastrów (nie znajdziesz go w 3D Analyst). Na podstawie wynikowych sum, otrzymasz informację, które miejsca są najbardziej korzystne dla danych obiektów (np. pól uprawnych) lub sprawdzisz, czy obiekty, które już istnieją, znajdują się w miejscach optymalnych. Możesz także wykorzystać rastry spadku, nasłonecznienia, itp., a po zreklasyfikowaniu (w najprostszym tłumaczeniu i zastosowaniu - zamiana danego przedziału wartości pikseli na jedną określoną wartość) i ustaleniu najlepszej wartości, włączyć je do sumowania razem z rastrami odległości.
To taki szybki przykład (i pewnie niezbyt zrozumiały, jeżeli nie używałeś wcześniej Spatial Analyst), bo możliwości jest naprawdę dużo jeżeli chodzi o kombinacje z rastrami. Podaj więcej informacji, to może uda się powiedzieć coś dokładniej.

Pozdrawiam
8.11.2011, 12:13

Michał S. doktorant,
Uniwersytet Śląski
w Katowicach

Poszperałem trochę jeszcze w głowie i faktycznie masz rację :) Więcej możliwości daje Spatial Analyst - jest tam opcja tworzenia mapy odległości do określonych obiketów (funkcje globalne?).
Generalnie zadanie jest takie - poznać przyrodnicze uwarunkowania rozmieszczenia hal pasterskich i pól uprawnych w Beskidach (mam dwa tereny badawcze). Pod uwagę brane będą następujące czynniki lokalizacji: nachylenie, ekspozycja i krzywizna stoków, promieniowanie słoneczne dochodzące do powierzchni Ziemi, odległość od cieków wodnych i źródeł.
Dysponować będę NMT oraz stworzoną mapą wektorową - mapa pokrycia terenu.

I jeszcze jedno pytanie stricte teoretyczne - czym są techniki a czym narzędzia GIS?Michał Sobala edytował(a) ten post dnia 08.11.11 o godzinie 12:22
8.11.2011, 12:20

zakresu GIS i CAD,
Warmińsko-Mazurski
Zakła...

Rastry odległości od cieków wodnych i źródeł zrobisz łatwo, bo jest do tego specjalne narzędzie. W wyniku otrzymasz raster, którego każda komórka będzie zawierała odległość od wskazanych wcześniej obiektów. Najłatwiej będzie wykonać dalsze analizy, jeżeli zreklasyfikujesz raster, tzn. utworzysz klasy z przedziałów wartości odległości, np: dla odległości 0 - 100 m, wartość 1, dla odległości 100 - 200 m, wartość 2, a dla odległości 200 - 300 m wartość 100. Jeżeli podasz duże wartości dla wybranych przedziałów, to w późniejszych analizach od razu będzie widać, w jakim przedziale odległości znalazł się dany obszar. Duże wartości dla przedziałów staraj się stosować tylko dla najważniejszych czynników, takich, które mają decydujące znaczenie dla danej analizy. Przeglądając wyniki, od razu będziesz mógł stwierdzić, gdzie główne założenie zostało spełnione, a gdzie nie, bo wartości pikseli spełniających warunki będą dużo wyższe, niż tych, które warunków nie spełniają. Trzeba z tym nieco poeksperymentować, ale dzięki temu wyniki mogą być naprawdę ciekawe.
Rastry nachylenia i ekspozycji utworzysz gotowymi narzędziami na podstawie NMT, którym będziesz dysponował. Tu też zapewne trzeba będzie nieco uporządkować dane i zebrać w przedziały te wartości, które będą najbardziej interesujące. Tu znów przyda się narzędzie reklasyfikacji rastra. Nie wiem, jak jest z krzywizną stoków i promieniowaniem słonecznym. Myślę, że to pierwsze da się załatwić odpowiednimi działaniami w kalkulatorze rastrów, bo pewnie są na to wzory matematyczne. Nigdy się tym nie zajmowałem, więc nie chcę wprowadzać w błąd, ale strzelam, że da się to w miarę szybko ogarnąć. Może jest nawet specjalne narzędzie do tego, tylko teraz go nie kojarzę. Jeżeli chodzi o nasłonecznienie, to może wystarczy raster ekspozycji? W sensie kierunek, w którym ustawiony jest stok, z polem uprawnym? Położenie stoków względem słońca powinno być znane, więc może trzeba po prostu przyjąć wybrane wartości z rastra ekspozycji. Taki mam pomysł, ale nie musi być wcale dobry i adekwatny do tego, co chcesz zrobić.
Gdy będziesz miał już wszystkie rastry, to spróbuj zsumować je w kalkulatorze rastrowym. Jeżeli w każdym z nich przyjąłeś warunek, że im wyższa wartość z reklasyfikacji (patrz wyżej), tym lepiej, to w rastrze wynikowym najlepsze będą te obszary, w których komórki będą posiadały najwyższe wartości. Jest jednak jeden haczyk. Jeżeli zastosujesz wagi, o których pisałem wyżej, to niektóre komórki mogą mieć duże wartości, nawet jeżeli mają słabą lokalizację. Rozpoznasz je jednak łatwo, bo wartości będą zaczynały się od 100 (według powyższego przykładu). Musisz jednak pamiętać o dobieraniu wag tak, żeby ich suma z kilku rastrów nie przekraczała tej przykładowej wartości 100.
Jeżeli coś jest niejasne, to pytaj.
14.11.2011, 11:16

Michał S. doktorant,
Uniwersytet Śląski
w Katowicach

Bardzo wartościowe infomacje, serdecznie dziękuję!
Z pewnością wyniki będą przeze mnie udostępnione, jednakże trzeba na to jeszcze troszkę poczekać.
Pozdrawiam :)
14.11.2011, 18:51

zakresu GIS i CAD,
Warmińsko-Mazurski
Zakła...

W wyniku tych analiz otrzymasz raster i powinno być widać na nim wszystko, jednak żeby otrzymać bardziej namacalne wyniki, możesz potraktować go statystyką strefową. Jest to narzędzie, które analizuje wartości pikseli w danych obszarach (strefach - stąd nazwa). Jeżeli jako warstwę strefową wskażesz pola uprawne (powinny to być poligony), to program przyjrzy się komórkom rastra wewnątrz tych poligonów i utworzy statystyki na podstawie wartości, które tam znajdzie. W wyniku działania tego narzędzia otrzymasz ładną tabelę (i opcjonalnie wykres) z wartością średnią, najczęstszą, sumą itp. Te statystyki są bardzo dobrym opisem do wynikowego rastra, zwłaszcza, że zapewne będziesz musiał go zinterpretować, bo sam obrazek w tym przypadku to chyba niekompletna informacja.
15.11.2011, 17:34

Paweł Gajewski Doktorant, UMCS,
GISman, lubi to co
robi.

Spatial analyst dokładnie nadaje się najlepiej, możesz zrobić z warstw pochodnych NMT ważone nakładanie, bądź po prostu tak zwaną analizę kosztową . 3D analyst służy do pracy na obiektach 3d, ale spatial analyst oczywiście obsługuje wymiar Z jako wartość piksela.
18.11.2011, 15:46

Michał S. doktorant,
Uniwersytet Śląski
w Katowicach

Daniel Majchrzak:

Zaczynam pierwsze, na razie próby, w związku z tym mam pytanie odnośnie różnicy pomiędzy "Kalkulatorem Rastrów" w wersji 10 ArcGIS i wersji 9.3. Pierwszy raz styczność z kalkulatorem miałem na ArcGIS10. Dziś otworzyłem go w wersji 9.3 i mam wrażenie, że odpowiednikiem kalkulatora z 10tki jest "Jednowynikowa Algebra Mapy" w wersji 9.3. Jakie są różnice pomiędzy wersjami jeśli chodzi o te narzędzie (nie mam teraz możliwości zobaczyć wersję 10)?
20.01.2012, 17:55

GISman, lubi to co
robi.

Michał S. doktorant,
Uniwersytet Śląski
w Katowicach

Paweł Gajewski:
Witam,
http://help.arcgis.com/en/arcgisdesktop/10.0/help/inde...
http://blogs.esri.com/Dev/blogs/geoprocessing/archive/...

Serdecznie dziękuję!!!
20.01.2012, 18:47

Michał S. doktorant,
Uniwersytet Śląski
w Katowicach

Daniel Majchrzak:
Jeżeli chodzi o nasłonecznienie, to może wystarczy
raster ekspozycji? W sensie kierunek, w którym ustawiony jest stok, z polem uprawnym? Położenie stoków względem słońca powinno być znane, więc może trzeba po prostu przyjąć wybrane wartości z rastra ekspozycji. Taki mam pomysł, ale nie musi być wcale dobry i adekwatny do tego, co chcesz zrobić.

Teraz mnie olśniło, że suma docierającego do ziemi promieniowania słonecznego nie zależy przecież tylko od ekspozycji, ale także od nachylenia - bo ważny jest kąt padania promieni słonecznych (to tak nawiasem mówiąc) ;-)
26.01.2012, 14:38

GISman, lubi to co
robi.

Poszukaj soboe do ArcGIS "Topography Toobox" tam jest kilka fanych modeli do wyznaczania nasłonecznienia o różnych porach dnia na określonej szerokości geograficznej.
27.01.2012, 11:55

Michał S. doktorant,
Uniwersytet Śląski
w Katowicach

Daniel Majchrzak:
Musisz jednak pamiętać o dobieraniu wag tak, żeby
ich suma z kilku rastrów nie przekraczała tej przykładowej wartości 100.

Przykładowo, jeśli biorę pod uwagę nachylenie dla pastwisk, to zalecasz taką reklasyfikację?
nachylenie 0-10 (najlepsze) wartość 100
nachylenie 10-20 (dopuszczalne) wartość 75
nachylenie 20-90 (niedopuszczalne) 1
podobnie dla innych atrybutów topograficznych - ekspozycji, wysokości.
17.05.2012, 19:02

Wyślij zaproszenie do