Marcin
Rataj
Student, Akademia
Ekonomiczna im.
Karola Adamieckiego
w K...
Temat: Spółka dwóch osób w jednym pionie AIP
Witam wszystkich zainteresowanych,Planuję założyć swój "biznes". W związku z tym, że będę wszystko dopiero zaczynał i nie mam 100% gwarancji, że na pewno uda się biznes rozkręcić, to zainteresowała mnie oferta AIP.
Zapoznałem się z opiniami nt. działalności w AIP i można znaleźć sporo plusów i minusów. U mnie sytuacja wygląda nieco inaczej niż u członków AIP wypowiadających się na forach. Zamierzam działać w ramach AIP z wspólnikiem. Dowiedziałem się, że AIP oferuje taką możliwość, niezależnie dwie osoby działają w ramach jednego pionu (podpisują odrębne umowy z AIP), opłata preinkubacyjna dla 2 osób to razem 300 zł netto.
Jak to w biznesie bywa, gdy razem się działa to przychodzi dzielić się zyskami i kosztami. W związku z tym chciałbym uzyskać odpowiedź na kilku kwestii:
- opłata inkubacyjna 300 zł netto, czyli tutaj łatwo podzielić się po połowie;
- wypłaty z konta; czy jak realizujemy jakieś zlecenie, to czy można wypłacić wynagrodzenie na odrębne konta bankowe beneficjentów, w kwotach ustalonych przez obu beneficjentów? (pytam o to, gdyż doszły mnie słuchy, że to podobno wcale nie takie proste, wypełnia się jakieś umowy do wypłaty itp.);
- najważniejsza sprawa, co się dzieje, gdy jeden z beneficjentów nie wywiąże się z swoich zobowiązań wobec klienta? Podział obowiązków jest przejrzysty: pion AIP zajmuje się tworzeniem specjalistycznych serwisów WWW, ja zajmuję się ich programowaniem, wspólnik zajmuje się grafiką. Co wtedy jeśli wspólnik nie wykona należycie grafiki, przez co klient będzie żądał części zwrotu zaliczki za niewłaściwe wykonanie grafiki? Czy wtedy AIP obciąży mojego wspólnika tymi kosztami (oczywiście po uprzednim udokumentowanie tego, kto tu "zawalił") czy AIP się na to wypnie i każe zwracać obu wspólnikom po połowie wpłaty dokonane przez klienta na poczet wykonania grafiki? W AIP zapewniano mnie, że w takim wypadku ja nie musiałbym o nic się bać. Jednak udało mi się dotrzeć do dwóch osób, które miały podobną sytuację i podobno z AIP wtedy nie było tak z tym kolorowo. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś był mi w stanie nakreślić wszystko, jak to faktycznie jest w AIP, gdy wspólnik nie wywiąże się z swoich obowiązków.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Karol
Walczak
Akademickie
Inkubatory
Przedsiębiorczości
(wicedyr. odzia...
Temat: Spółka dwóch osób w jednym pionie AIP
Tak. Jeśli tylko posiadacie środki na koncie firmowym, możecie dokonać wypłat na podstawie umów (np. zlecenie lub dzieło) dla dowolnej ilości osób. Mogą to być dwaj "wspólnicy", ale może to być także podwykonawca - przykładowo grafik, któremu zleciliście zrobienie koncepcji strony. Częstotliwość wypłat zależy również od Was/posiadanych środków. Może to być co tydzień/miesiąc/kwartał lub nieregularnie - jak to się odbywa zazwyczaj. Ważne, abyście mieli co wypłacać, czego Wam serdecznie życzę:)
Jak to w biznesie bywa, gdy razem się działa to przychodzi dzielić się zyskami i kosztami. W związku z tym chciałbym uzyskać odpowiedź na kilku kwestii:
- opłata inkubacyjna 300 zł netto, czyli tutaj łatwo podzielić się po połowie;
- wypłaty z konta; czy jak realizujemy jakieś zlecenie, to czy można wypłacić wynagrodzenie na odrębne konta bankowe beneficjentów, w kwotach ustalonych przez obu beneficjentów? (pytam o to, gdyż doszły mnie słuchy, że to podobno wcale nie takie proste, wypełnia się jakieś umowy do wypłaty itp.);
Wcześniej celowo użyłem cudzysłowu w słowie wspólnik, gdyż nie jest to wspólnik w rozumieniu np. spółki cywilnej. Wy podpisujecie umowę z AIP i zarówno Inkubator, jak i kontrahent traktują Was jako całość. Zatem, jest to tylko Wasza gestia, aby odpowiednio dobierać osoby do współpracy i z tej współpracy właściwie się wywiązywać. Aneks do umowy preinkunacyjnej (czyli dołączenie "współnika") nie precyzuje podziału kompetencji pomiędzy dwiema osobami, a jedynie mówi, że beneficjent główny dołącza do swojego pionu współpracownika. Zatem zawsze większa odpowiedzialność będzie jednak ciążyła na beneficjencie, na którego podpisana jest umowa główna. Wszak biznes to przede wszystkim odpowiedzialność - czasem również za innych.Karol Walczak edytował(a) ten post dnia 10.11.11 o godzinie 08:50
- najważniejsza sprawa, co się dzieje, gdy jeden z beneficjentów nie wywiąże się z swoich zobowiązań wobec klienta? Podział obowiązków jest przejrzysty: pion AIP zajmuje się tworzeniem specjalistycznych serwisów WWW, ja zajmuję się ich programowaniem, wspólnik zajmuje się grafiką. Co wtedy jeśli wspólnik nie wykona należycie grafiki, przez co klient będzie żądał części zwrotu zaliczki za niewłaściwe wykonanie grafiki?