Karolina
Bojakowska-Radwa
n
grafik, ilustrator,
rysownik,
webdesigner/
Poszukuję pracy!
Temat: poszarpana ścieżka, pomocy!
Czy ktoś zna rozwiązanie takiej kwestii:Będę wdzięczna za radę!

Widać, że niektóre elementy ścieżki są gładkie, jak trzeba a gdzieniegdzie jest lekko poszarpana.
nie jestem pewna czy to będzie widoczne na wydruku (wielkoformatowym) czy też jest to tylko
kwestia wyświetlania na moim ekranie.
Mam z tym problem i nie bardzo wiem jak wygładzić te fragmenty ścieżki i czym te poszarpania
są spowodowane. Wygładzanie "gładzikiem" nie pomogło. Obrazek w całości był wykonany w AI.
Michał
Mikłowski
Black Belt
Interactive Sorcerer
Nie widze, zeby cokolwiek bylo poszarpane.
Damian
M.
Szukam nowego,
ciekawego zajęcia
Karolina Bojakowska-Radwan:
Czy ktoś zna rozwiązanie takiej kwestii:
Będę wdzięczna za radę!
Widać, że niektóre elementy ścieżki są gładkie, jak trzeba a gdzieniegdzie jest lekko poszarpana.
nie jestem pewna czy to będzie widoczne na wydruku (wielkoformatowym) czy też jest to tylko
kwestia wyświetlania na moim ekranie.
Mam z tym problem i nie bardzo wiem jak wygładzić te fragmenty ścieżki i czym te poszarpania
są spowodowane. Wygładzanie "gładzikiem" nie pomogło. Obrazek w całości był wykonany w AI.
Ja tam w powyższym screenie nie widzę "poszarpania" :)
Tak Ci się wyświetla z pewnością. Jeśli nie masz na przedstawionych ścieżkach mnóstwa węzłów przy sobie (jak to się dzieje przy automatycznej wektoryzacji zdjęć/imporcie grafiki z innego programu) a tak z pewnością nie jest to nie masz się czego obawiać.
Ponad to nawet zakładając że screen na który patrze na monitorze jest w wielkości 1:1 to trzeba być "skrzywionym grafikiem" żeby przyglądać się takim rzeczom. Zwykły widz tego nie zobaczy.
Karolina
Bojakowska-Radwa
n
grafik, ilustrator,
rysownik,
webdesigner/
Poszukuję pracy!
dzięki za szybką odpowiedź, nieco mnie uspokoiła. Faktycznie węzłów jest malutko na tych ścieżkach, aczkolwiek-u mnie to poszarpanie wyraźnie widać!I to nie tyle w jpgu który tu wrzuciłam dla prezentacji tylko w oryginalnym pliku AI w dużym powiększeniu zwłaszcza, a obrazek będzie docelowo 2x3m. Na dolnej części gdzie jest błękitne długie pole pomiędzy dwiema czarnymi krechami, w obszarze żółtym i pomarańczowym jest gładziutko.
Damian
M.
Szukam nowego,
ciekawego zajęcia
dzięki za szybką odpowiedź, nieco mnie uspokoiła. Faktycznie węzłów jest malutko na tych ścieżkach, aczkolwiek-u mnie to poszarpanie wyraźnie widać!
I to nie tyle w jpgu który tu wrzuciłam dla prezentacji tylko w oryginalnym pliku AI w dużym powiększeniu zwłaszcza, a obrazek będzie docelowo 2x3m. Na dolnej części gdzie jest błękitne długie pole pomiędzy dwiema czarnymi krechami, w obszarze żółtym i pomarańczowym jest gładziutko.
Nie masz przypadkiem włączonej opcji: pixel preview (Alt+ctrl+Y)? :)
Ps. skoro nie ma wielu węzłów to nie ma problemu ;)Damian M. edytował(a) ten post dnia 05.11.11 o godzinie 15:35
Karolina
Bojakowska-Radwa
n
grafik, ilustrator,
rysownik,
webdesigner/
Poszukuję pracy!
hihi nie nie mam tej opcji włączonej:)Ok, dzięki, już nie drążę kwestii w takim razie.
hihi nie nie mam tej opcji włączonej:)
Ok, dzięki, już nie drążę kwestii w takim razie.
Karolinko. Zapisz jako plik PDF w wysokiej jakości albo wydrukuj sobie kawałek grafiki na dobrej drukarce i zobacz jak wygląda plik wyjściowy potem ew. martw się tym jak wygląda krzywa na ekranie :)
Jakub
Świegot
Project Manager,
OnlineSolutions
Krzywe na ekranie zawsze wyglądają trochę inaczej niż po druku. Wynika to z tego, że komputerowa matryca to tylko piksele, które w jakiś sposób próbują oddać krzywiznę, ale nigdy nie można tego zrobić idealnie, mając do dyspozycji pewną rozdzielczość ekranu i określoną wartość DPI. Ten zrzut JPG pokazuje w pewnym informatycznym sensie uproszczony widok obliczony na podstawie wzorów krzywych, z uwzględnieniem antyaliasingu.Krótko mówiąc, po wydruku na pewno będzie wyglądało doskonale, nawet w dużych formatach i z bliska.
Karolina
Bojakowska-Radwa
n
grafik, ilustrator,
rysownik,
webdesigner/
Poszukuję pracy!
Mariuszu, Jakubie dziękuję za informacje i pomoc!A z ciekawości-wy widzicie to poszarpanie;)?Karolina Bojakowska-Radwan edytował(a) ten post dnia 09.11.11 o godzinie 12:32
Michał
P.
Freelance/Projektowa
nie