- 1
- 2
- Następna »
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Temat: nowelizacja ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną
Niedawno został przyjęty przez Komitet Stały Rady Ministrów projekt ustawy dosyć istotnie zmieniającej ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Z najistotniejszych kwestii:a) zaostrzenie zasad posługiwania się mailami reklamowymi, reklamowymi wiadomościami SMS i MMS,
b) nowe obowiązki informacyjne związane z prowadzeniem stron internetowych,
c) wprowadzenie tzw. procedury notice and takedown, tj. zasad usuwania z sieci treści naruszających prawo,
d) wprowadzenie wyłączenia odpowiedzialności za posługiwanie się linkami,
e) uproszczenie zasad przetwarzania danych osobowych w sieci.
Projekt dostępny jest tutaj: http://bip.mswia.gov.pl/portal/bip/218/20118/Projekt_u...
Krzysztof
K.
Analityk ds spraw
trudnych
Czy to zmniejszy ilośc otrzymywanych "zapytań" o możliwośc przesłania oferty handlowej ?
Dariusz Czuchaj Radca Prawny
Nie zmniejszy, gdyż jest to prawo martwe i pozostanie martwe jak tysiące innych przepisów, których wykonania 'pilnuje' urząd państwowy.
Wojciech Rafał
Wiewiórowski
Generalny Inspektor
Ochrony danych
Osobowych i Adiunkt,
U...
A tak z ciekawości Panie Mecenasie, który "urząd" "państwowy" "pilnuje" "wykonania" tych przepisów ?
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Krzysztof K.:
Czy to zmniejszy ilośc otrzymywanych "zapytań" o możliwośc przesłania oferty handlowej ?
Nie. Zmiany w życiu społecznym następują nie po uchwaleniu prawa, ale po tym, jak się go zaczyna stosować.
A przy okazji się zastanawiam, co się stało z projektem nowelizacji Prawa telekomunikacyjnego, który walkę ze spamem przekazywał do kompetencji Prezesa UKE - czy może ktoś coś słyszał na ten temat?
Wojciech Rafał Wiewiórowski:
A tak z ciekawości Panie Mecenasie, który "urząd" "państwowy" "pilnuje" "wykonania" tych przepisów ?
Szanowny Panie Doktorze,
Skoro taka precyzja jest nam potrzebna w dyskusji,to pragnę spieszyć z wyjaśnieniem, iż w zdaniu dotyczącym "urzędu" "państwowego" chodziło mi o organy administracji państwowej sensu largo (policja, prokuratura, sąd) które w potocznym języku 'pilnują" czyli stosują prawo.
Uważam, że byłoby chyba nieporozumieniem gdybyśmy posługiwali się w dyskusji na GL pojęciami stricte prawniczymi - nie jest to dyskusja w gronie naukowym, dlatego "cudzysłówiową" krytykę uważam za niezasłużoną :)Rozumiem jednak, że w kontekście użycia liczby pojedynczej, mógł Pan odczytać błędnie moją wypowiedź, przypisując mi niewłaściwie intencje obciążenia GIODO odpowiedzialnością za walkę z całym złem tego świata...
Korzystając z okazji chciałbym zapytać czy jest gdzieś dostępna statystka, ile osób zostało skazanych na podstawie art 24 usude. Byłby to jakiś miernik skuteczności całego systemu chroniącego przed otrzymywaniem niezamówionej informacji handlowej
Istotne jest także pytanie Pawła o los nowelizacji prawa telekomunikacyjnego... ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ? Dariusz Czuchaj edytował(a) ten post dnia 07.11.11 o godzinie 13:10
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Ciekawą myśl mi podsunąłeś, właśnie wysłałem do MS wniosek o udostępnienie informacji publicznej w tej sprawie. Ciekawe, czy na poziomie wykroczeń (to są niestety wykroczenia) w ogóle są robione takie statystyki? Na poziomie przestępstw pozakodeksowych są, ale trudno do nich dotrzeć (udało mi się kilka kat temu do danych dotyczących skazań z przepisów karnych ustawy o ochronie danych osobowych).
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Dariusz Czuchaj:
Istotne jest także pytanie Pawła o los nowelizacji prawa telekomunikacyjnego... ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ?
Poszukałem i oto, co ustaliłem: projekt jest dostępny; nie ma w nim już nic na temat spamu. Czyli mam rozumieć, że zrezygnowano z przekazania tych spraw do UKE? Ciekawe z jakich powodów? Tym bardziej, że ten sam minister kiedyś uznał, że jednak te sprawy powinno się do UKE przekazać, skoro przygotowano taki projekt (jakie było tutaj uzasadnienie?). Wychodzi więc na to, że w systemie zwalczania spamu w Polsce nie zmieni się nic.
link do projektu: http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/pr...
Paweł Litwiński:
Ciekawą myśl mi podsunąłeś, właśnie wysłałem do MS wniosek o udostępnienie informacji publicznej w tej sprawie. Ciekawe, czy na poziomie wykroczeń (to są niestety wykroczenia) w ogóle są robione takie statystyki? Na poziomie przestępstw pozakodeksowych są, ale trudno do nich dotrzeć (udało mi się kilka kat temu do danych dotyczących skazań z przepisów karnych ustawy o ochronie danych osobowych).
Nic chciałbym być złym prorokiem, ale mam przypuszczenie, że takiej zbiorczej ewidencji się nie prowadzi, gdyż danych o wykroczeniach nie zbiera się w KRK.
Ciekawe jest to co piszesz o skazaniach z uodo - może Pan Doktor Wiewiórowski będzie wiedział?
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Tzn. ja mam te statystyki skazań z uodo z lat 2001 - 2007, mogę Ci podesłać.
Przemysław
C.
coach ACC ICF,
trener, ABI
Paweł Litwiński:
Tzn. ja mam te statystyki skazań z uodo z lat 2001 - 2007, mogę Ci podesłać.
a czy i ja mógłbym prosić?;)
Bedę zobowiązany :)Dzięki
Grzegorz
K.
Bezpieczeństwo w
pełnym wymiarze.
Publiczne i prywatne
Panie Pawle, ma pan kompleks? To poproszę też:grzegorz.krzeminski@ibii.eu
Maciej Karczewski doradztwo-IT
Również byłbym zobowiązany ;-)maciek@pacaneum.comMaciej Karczewski edytował(a) ten post dnia 07.11.11 o godzinie 18:57
Karolina
J.
Administrator
Bezpieczeństwa
Informacji/Audytor
Wewnętrzny
Witam,również byłabym zainteresowana :-)
Karolina.nemeczek@gmail.com
Roman
Janas
Tech. Sup. & Opr.
Supervisor, Amway
Polska Sp. z o.o.
Panowie,Zaczeło się ciekawie, a za przeproszeniem przeszliście do statstyki skazań. Nie powiem jest ona na pewno interesująca ale może wrócimy do tematu zainicjowanego przez Pana Pawła.
Paweł Litwiński:
a) zaostrzenie zasad posługiwania się mailami reklamowymi, reklamowymi wiadomościami SMS i MMS,
Zgadzam się, że ten punkt powinien byc ujęty również w prawie telekomunikacyjnym i zapisanie tego tylko w uśude nie rozwiaże problemu. Praktycznie tylko operator realizujący usługę SMS i MMS jest w stanie kontrolowć i ma do tego narzędzia by stwierdzić (satystycznie) czy to może być spam (jeżeli niezamówioną informacje handlową uznamy za spam). Jeżeli powierzymy to jakiejkolwiek instytucji rządowej moim zdaniem będzie problem w egzekwowaniu prawa.
c) wprowadzenie tzw. procedury notice and takedown, tj. zasad usuwania z sieci treści naruszających prawo,
Zastanawiam się jak będzie to egzekwowane w przypadku gdy podmiot jest polski lub unijny ale operator (serwer) znajduje się w państwie trzecim. Coraz częściej firmy lokują swoje serwery internetowe poza Unią (niższe koszty).
e) uproszczenie zasad przetwarzania danych osobowych w sieci.
To chyba powinno znajdować się w uodo lub w najbliższej nowelizacji uodo powinno pojawić się bezpośrednie odwołanie do tych przepisów. W przeciwnym przypadku będzie jeszcze wiekszy "bałagan" w przepisach dotyczących ochrony danych.
Na koniec informacja nieco plotkarska. Ostatnio w jednej z gazet (niestety nie pamiętam tyułu) widziałęm artykuł w którego autor zarzucał rządowi wprowadzenie cenzury w związku z tym projektem. O ile pamięć minie nie myli wskazywał na Art. 3 Ustawy.
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Zainteresowanych odsyłam tu: http://www.ksiegarnia.beck.pl/prawo-krotkie-komentarze..., można tam te dane znaleźć ;-)
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Grzegorz K.:
Panie Pawle, ma pan kompleks? To poproszę też:
grzegorz.krzeminski@ibii.eu
O co chodzi z tym kompleksem?
Grzegorz
K.
Bezpieczeństwo w
pełnym wymiarze.
Publiczne i prywatne
Kompleksowe zestawienie ;-)))Bo wszczęte to sobie ze strony GIODO, ale nie mam skierowanych do sądu.Grzegorz K. edytował(a) ten post dnia 07.11.11 o godzinie 22:23
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Paweł Litwiński:
Ciekawą myśl mi podsunąłeś, właśnie wysłałem do MS wniosek o udostępnienie informacji publicznej w tej sprawie.
I mam odpowiedź - w 2010 r. wszczęto ogółem 101 postępowań z art. 24 uśude (spamming), w 60 przypadkach orzeczono karę, z czego w 50 przypadkach była to kara grzywny.
A w I półroczu 2011 r. było już 729 wszczętych postępowań, w 745 przypadkach orzeczono karę (więcej niż wszczętych, zapewne w poprzedniego roku zostało), z czego w 726 przypadkach była to grzywna.
Co myślicie o tych liczbach? Niezły wzrost ilości postępowań ;-)Paweł Litwiński edytował(a) ten post dnia 24.11.11 o godzinie 21:17