Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Temat: Kawa jest tylko dla zwycięzców, czyli sztuka motywowania
Koniec roku to czas, kiedy menedżerowie (zwłaszcza menedżerowie sprzedaży) motywują swoich podwładnych do jeszcze efektywniejszej pracy. Czasem używają technik motywacyjnych opartych o atrakcyjne nagrody, a czasami sięgają po koncepcję kija. Warto dobierać koncepcję motywacji do sytuacji oraz stopnia zaangażowania słuchaczy. Wówczas jest szansa, że podniosą swoje "cztery litery" ze stołków i ruszą do boju.Jeden z najciekawszych monologów motywacyjnych oraz dotyczących sztuki sprzedaży wygłosił Alec Baldwin w filmie "Glengarry Glen Ross".
To właśnie w ramach tej przemowy zwrócił się do Jacka Lemmona, który przygotowywał sobie kawę, słowami:
Kawa jest tylko dla zwycięzców (Coffee is for closers, only!.
Już to zdanie wskazuje na to, że filmu tego należy wysłuchać w wersji oryginalnej, aby poznać wszystkie "smaczki" i przypomnieć sobie angielskie wyrażenia dotyczące sprzedaży.
Alec Baldwin, a właściwie Blake, zwracał się do zespołu nieudaczników i połamańców życiowych nie przebierając w słowach. Czy do tego typu wypalonych (?) pracowników mogło dotrzeć jego przesłanie?
Pozdrawiam
JR
Tomasz Piotr
Sidewicz
Kluczowy Ekspert
Langas - 20 lat
doświadczeń w
handlu w t...
Jarosław Rubin:
Kto film oglądał, ten wie jak się sprawa zakończyła. Czy to dobry sposób? To zależy od zespołu i okoliczności. A loser always gonna be a loser!
PS. Ta kawa dla zwycięzców to delikatne nadużycie semantyczne. Close w tym kontekście oznacza zamknąć sprzedaż. Niemniej jednak ze względu na wydźwięk niech będzie ;-)
TPSTomasz Piotr Sidewicz edytował(a) ten post dnia 03.11.11 o godzinie 23:24
Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Tomasz Piotr Sidewicz:
PS. Ta kawa dla zwycięzców to delikatne nadużycie semantyczne. Close w tym kontekście oznacza zamknąć sprzedaż. Niemniej jednak ze względu na wydźwięk niech będzie ;-)
TPS
Zdaję sobie sprawę, że "closers" to nie "zwycięzcy". Z tymi "closersami" mam kłopot w tłumaczeniu ("zamykacze"?, "domykający sprzedaż", "zawierający kontrakty"?). Dlatego zaproponowałem fragment filmu w wersji oryginalnej.
Wojtek
Herra
WINNERS never quit
and QUITTERS never
win
Spytam wprost - oglądałeś cały film, czy nie ??? :-)Bo chcę wiedzieć, czy mamy rozmawiać o tej scenie jako wyrwanej z kontekstu, czy jednak umiejscowionej w fabule?
Bo znając bohaterów filmu ta scena nabiera jeszcze jednego genialnego wymiaru - indywidualne dopasowanie argumentów do osoby...
A wynik ... no cóż to tylko film, więc aby utrzymać napięcie musiałby być punkty zwrotne :-)
W.
Kwestia motywowania lub inspirowania (osobiście odróżniam te dwa modele wywierania wpływu)ma wiele wątków i odbywa się na wielu poziomach.Film, zresztą świetnie zagrany, wg mnie dobrze obrazuje funkcję wykonawczą JA z badań Baumeister.
O różnych modelach tego, co nas nakręca pisze też Tamara Lowe w książce "Zmotywuj się". Jestem ciekaw ilu menadżerów zdaje sobie sprawę różnorodności i umie różnicować style motywacji?
Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Wojtek Herra:Ja - oglądałem.
Spytam wprost - oglądałeś cały film, czy nie ??? :-)
Ale oglądając powtórnie, w wersji angielskiej, odkrywam go na nowo :)
JR
Elżbieta
Buszkiewicz
możemy zmienić
tylko siebie...
Zapewne Ci, którzy rozmawiają, lubią feedback, a także mają możliwości poznania potrzeb :))Robert N.:
Kwestia motywowania lub inspirowania (osobiście odróżniam te dwa modele wywierania wpływu)ma wiele wątków i odbywa się na wielu poziomach.
Film, zresztą świetnie zagrany, wg mnie dobrze obrazuje funkcję wykonawczą JA z badań Baumeister.
O różnych modelach tego, co nas nakręca pisze też Tamara Lowe w książce "Zmotywuj się". Jestem ciekaw ilu menadżerów zdaje sobie sprawę różnorodności i umie różnicować style motywacji?
Jarosław
Rubin
Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...
Motywując pamiętajmy, że należy dostosować system motywacyjny do potrzeb pracowników: