Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jarosław Rubin Zarządzanie
zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Temat: Kawa jest tylko dla zwycięzców, czyli sztuka motywowania

Koniec roku to czas, kiedy menedżerowie (zwłaszcza menedżerowie sprzedaży) motywują swoich podwładnych do jeszcze efektywniejszej pracy. Czasem używają technik motywacyjnych opartych o atrakcyjne nagrody, a czasami sięgają po koncepcję kija. Warto dobierać koncepcję motywacji do sytuacji oraz stopnia zaangażowania słuchaczy. Wówczas jest szansa, że podniosą swoje "cztery litery" ze stołków i ruszą do boju.
Jeden z najciekawszych monologów motywacyjnych oraz dotyczących sztuki sprzedaży wygłosił Alec Baldwin w filmie "Glengarry Glen Ross".
To właśnie w ramach tej przemowy zwrócił się do Jacka Lemmona, który przygotowywał sobie kawę, słowami:
Kawa jest tylko dla zwycięzców (Coffee is for closers, only!.
Już to zdanie wskazuje na to, że filmu tego należy wysłuchać w wersji oryginalnej, aby poznać wszystkie "smaczki" i przypomnieć sobie angielskie wyrażenia dotyczące sprzedaży.

Alec Baldwin, a właściwie Blake, zwracał się do zespołu nieudaczników i połamańców życiowych nie przebierając w słowach. Czy do tego typu wypalonych (?) pracowników mogło dotrzeć jego przesłanie?

Pozdrawiam

JR
3.11.2011, 23:08

Tomasz Piotr Sidewicz Kluczowy Ekspert
Langas - 20 lat
doświadczeń w
handlu w t...

Jarosław Rubin:

Kto film oglądał, ten wie jak się sprawa zakończyła. Czy to dobry sposób? To zależy od zespołu i okoliczności. A loser always gonna be a loser!

PS. Ta kawa dla zwycięzców to delikatne nadużycie semantyczne. Close w tym kontekście oznacza zamknąć sprzedaż. Niemniej jednak ze względu na wydźwięk niech będzie ;-)

TPSTomasz Piotr Sidewicz edytował(a) ten post dnia 03.11.11 o godzinie 23:24
3.11.2011, 23:24

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Tomasz Piotr Sidewicz:

PS. Ta kawa dla zwycięzców to delikatne nadużycie semantyczne. Close w tym kontekście oznacza zamknąć sprzedaż. Niemniej jednak ze względu na wydźwięk niech będzie ;-)

TPS

Zdaję sobie sprawę, że "closers" to nie "zwycięzcy". Z tymi "closersami" mam kłopot w tłumaczeniu ("zamykacze"?, "domykający sprzedaż", "zawierający kontrakty"?). Dlatego zaproponowałem fragment filmu w wersji oryginalnej.
4.11.2011, 08:35

Wojtek Herra WINNERS never quit
and QUITTERS never
win

Spytam wprost - oglądałeś cały film, czy nie ??? :-)

Bo chcę wiedzieć, czy mamy rozmawiać o tej scenie jako wyrwanej z kontekstu, czy jednak umiejscowionej w fabule?

Bo znając bohaterów filmu ta scena nabiera jeszcze jednego genialnego wymiaru - indywidualne dopasowanie argumentów do osoby...

A wynik ... no cóż to tylko film, więc aby utrzymać napięcie musiałby być punkty zwrotne :-)

W.
4.11.2011, 09:09

konto usunięte

Kwestia motywowania lub inspirowania (osobiście odróżniam te dwa modele wywierania wpływu)ma wiele wątków i odbywa się na wielu poziomach.
Film, zresztą świetnie zagrany, wg mnie dobrze obrazuje funkcję wykonawczą JA z badań Baumeister.
O różnych modelach tego, co nas nakręca pisze też Tamara Lowe w książce "Zmotywuj się". Jestem ciekaw ilu menadżerów zdaje sobie sprawę różnorodności i umie różnicować style motywacji?
4.11.2011, 09:13

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Wojtek Herra:
Spytam wprost - oglądałeś cały film, czy nie ??? :-)
Ja - oglądałem.
Ale oglądając powtórnie, w wersji angielskiej, odkrywam go na nowo :)

JR
4.11.2011, 11:45

Elżbieta Buszkiewicz możemy zmienić
tylko siebie...

Zapewne Ci, którzy rozmawiają, lubią feedback, a także mają możliwości poznania potrzeb :))
Robert N.:
Kwestia motywowania lub inspirowania (osobiście odróżniam te dwa modele wywierania wpływu)ma wiele wątków i odbywa się na wielu poziomach.
Film, zresztą świetnie zagrany, wg mnie dobrze obrazuje funkcję wykonawczą JA z badań Baumeister.
O różnych modelach tego, co nas nakręca pisze też Tamara Lowe w książce "Zmotywuj się". Jestem ciekaw ilu menadżerów zdaje sobie sprawę różnorodności i umie różnicować style motywacji?
4.11.2011, 11:57

zyskownością
klientów.
ValueCreation.pl
Trene...

Motywując pamiętajmy, że należy dostosować system motywacyjny do potrzeb pracowników:

Obrazek
21.12.2011, 10:13

Wyślij zaproszenie do