Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Ola Dynas Student, UE

Temat: Schweser na czerwiec 2012

Dzień dobry!

Jestem studentka stosunkow miedzynarodowych we wroclawiu, a wlasciwie bylam i decydujac sie na razie nie isc na magisterke zdecydowalam sie na zdawanie egzaminu w czerwcu 2012 roku. Dostalam juz ksiazki z instytutu i szczerze mowiac troche mnie przerazaja;P Dowiedzialam sie ze jak sie uczy ze schwesera to rowniez mozna zdac egzamin. Dlatego chcialam sie zapytac czy ktos ma moze do sprzedania jego ksiazki przygotowywujace na przyszly rok? Czy moze jednak lepiej uczyc sie z ksiazek instytutu? Mam na to 7 miesiecy biarac pod uwage ze pracuje part time wiec ogolnie wydaje mi sie ze mam troche czasu na nauke:) Jakies rady poza tym? Z gory dzieki za odpowiedz;)
3.11.2011, 12:34

Dorota Ochocka Analityk w
Departamencie Wycen,
Finansów
Korporacyjnych, ...

Hej :) ja właśnie skończyłam studia i też myślę o CFA w czerwcu. Co prawda rad nie mogę Ci udzielić ;), ale chciałam się zapytać czy uczysz się w swoim zakresie czy może korzystasz z przygotowanych szkoleń ? W ogóle czy takie szkolenia są niezbędne ? Co o tym myślicie ? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
20.11.2011, 18:57

Krzysztof Kajetanowicz Pending CFA Charter

Nie warto uczyć się z książek instytutu - są napisane dość chaotycznie, jest w nich znacznie więcej materiału niż w learning outcome statements (i na egzaminie), a materiał potrzebny na egzamin nie jest w żaden sposób zaznaczony.

Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem wydaje się zakup używanych książek Schwesera z 2011 r. (na allegro?). Są pewne zmiany programowe, które ktoś ładnie zestawił tutaj: http://www.finquiz.com/cfa_level_1_curriculum_changes_.... Luki możesz uzupełnić na podstawie książek instytutu.
21.11.2011, 09:30

Ola Dynas Student, UE

hej :) wiec ja ucze sie na razie sama, zrobilam pierwsza ksiazke z instytutu ale nie wiem czy kolejnych nie zrobie ze schwesera. poza tym mniej materialu i bym miala wiecej czasu na powtorke. ale wiem ze musze sie zapisac na jakies korki bo ze stata bedzie ciezko:/ sama nie jestem w stanie zrobic wszystkiego wiec glownie jakies rzeczy z matmy. wiec szukam kogos kto mi jakos bedzie mogl pomoc;) ja slyszalam ze mozna sie samemu uczyc ze szkolenia tak duzo nie daja, tylko trzeba sie troche mobilizowac :)
21.11.2011, 13:39

Dorota Ochocka Analityk w
Departamencie Wycen,
Finansów
Korporacyjnych, ...

Dziękuję za rady :)
Ja też zaczynam się sama uczyć, na szczęście mobilizacja i samodyscyplina u mnie jest, choć zakres materiału robi swoje... Ola mogę zaproponować w miarę możliwości pomoc, choć z tego co piszesz to jesteś z nauką zdecydowanie na bardziej zaawansowanym poziomie niż ja, więc na razie mogę się nie przydać ;)
22.11.2011, 18:03

Sylwester Frątczak Controlling, Royal
Bank of Scotland,
CFA Level 3
candidate

Schwagier 100% do lvl 1 i 2.

Ksiazki instytutu mozesz poczytac sobie hobbystycznie po zaliczonym egzaminie. Jedynie etyki warto sie nauczyc z CFAI.
28.11.2011, 16:47

Tomasz Sachajko Sales Trader, KBC
Securities

Witam wszystkich kandydatow;)
Ponad miesiac temu zaczalem nauke na egzamin w czerwcu i glownie korzystalem z ksiazek Schwesera na 2011r. Przerobilem juz 2 ksiazki z 5 i wydawalo mi sie, ze jest niezle.
Niestety z tego linku (http://www.finquiz.com/cfa_level_1_curriculum_changes_... wynika, ze jest wiele zmian miedzy 2011 a 2012, tak wiec i tak pewnie bede musial przerobic jeszcze raz te pierwsze 6 dzialow korzystajac z materialow CFAI.
Przerobilem z nich etyke i nauka szla jak krew z nosa...

A jak Wy sie przygotowujecie? Zakupil ktos Schesera na 2012? Z tego co sie orientuje to koszt ok $350, wiec duzo i malo.

Pzdr,
4.12.2011, 14:34

Piotr Arendarski University of
Warsaw, Dr.
Kalliwoda Research

Chyba optymalną strategią jest Schweser Notes, Video + EOC questions z książek CFAI,a na 3 miesiące przed egzaminem tylko testy.
Nie ma co czytać książek CFAI jesli wszystko rozumiesz ze Schwesera.
4.12.2011, 23:15

Ola Dynas Student, UE

Hej:) jak tam nauka? :D:D napewno idzie swietnie;P Pisze bo mam takie male pytanie. Zrobilam 2 ksiazki z instytutu i stwierdzilam ze moze przerzuce sie na schesera zeby miec potem wiecej czasu na powtorke i na testy. Wiec wzielam sie za ekonomie i przerobilam jakies ponad 100 stron i wzielam dla porownania ksiazke z instytutu economics i one sie troche roznia!! tzn boje sie ze moze za bardzo? czy ktos kto ma ksiazke economics ta najnowsza ze schwesera moglby mi powiedziec czy roznice sa takie duze? bo ta co ja mam, sciagnieta z neta, to powiedzmy chyba z tymi z LOS june 2012 nie tak do konca we wszyskim se pokrywa. juz nie wiem co robic!!!
19.12.2011, 16:59

Damian Bąbka CFA Level 2
Candidate, Makler
papierów
wartościowych

Z tego co widzę tutaj:

http://www.finquiz.com/cfa_level_1_curriculum_changes_...

to zaszły poważne zmiany. Cały dział "Economics" jest napisany od nowa. Na pewno niektóre rzeczy się pokrywają, ale w tym wypadku raczej nie korzystałbym ze "starego" Schweser'a.
19.12.2011, 19:25

Piotr Arendarski University of
Warsaw, Dr.
Kalliwoda Research

Ekonomia akurat zmieniłą się najbardziej ...

Warto rozpocząć od działów które się nie zmieniają, można tutaj to sprawdzić :

http://www.finquiz.com/cfa_level_1_curriculum_changes_...

http://www.finquiz.com/cfa_level_2_curriculum_changes_...

Uwaga też na testy z lat poprzednich !
19.12.2011, 19:26

Paweł Duszek Makler Papierów
Wartościowych, CFA
level II Candidate

W miejscu gdzie go można znależć narazie schwessera 2012 nie ma, ciekawe czy i kiedy sie pojawi:):)
19.12.2011, 20:10

Paweł Duszek Makler Papierów
Wartościowych, CFA
level II Candidate

ja narazie ucze sie ze starych Equity i Financial Rep, Analysis and Coroprate Finance bo są najwieksze udziałowo

nie mam 2012 ucze sie z 2011 w koncu ta wiedza tez na egzamie będzie, bardzo to sie akurat nie rózni, bedzie 2012 to sie poucze z 2012. narazie nie posiadam
19.12.2011, 20:13

Mikołaj Raczyński CFA level I
Candidate

Witam,

Jestem świeżo po przerobieniu Ekonomii i zdecydowanie odradzam w przypadku tej książki korzystanie ze Schwesera z lat poprzednich (sam na szczęście zorientowałem się w różnicach w miarę na początku przerabiania materiału). Książka napisana jest zupełnie od nowa i różni się diametralnie. Część rzeczy oczywiście się pokrywa (w końcu to ciągle ekonomia), ale w wielu przypadkach problemy ujęte są z innego punktu widzenia niż w poprzednich latach, a rozproszenie materiału i zawarcie go w innych niż w poprzednich latach działach znacznie utrudnia naukę ze Schwesera. Niestety moim zdaniem nie pozostaje nic innego jak przerobienie książki instytutu, co przy niektórych rozdziałach jest prawdziwą męką ;p

pozdrawiam:)
20.12.2011, 02:06

Wyślij zaproszenie do